Topklasse: De eerste klap is een daalder waard

Daalders bestaan al jaren niet meer en al helemaal niet sinds in 2002 de euro is ingevoerd, maar het spreekwoord doet nog steeds opgeld. De eerste wedstrijd van het seizoen kan het beste maar gewonnen worden, zeker als de aspiraties op het gebied van het kampioenschap liggen. De meeste ogen waren natuurlijk gericht op titelverdediger Spakenburg.

DOVO pikt Roy Bakkenes op in België

DOVO heeft Roy Bakkenes toegevoegd aan de A-selectie. De 23-jarige Amersfoorter speelde vorig seizoen in België, bij FC Antwerp. Daarvoor speelde de middenvelder drie seizoenen bij FC Volendam.

SHO met Serviër de competitie in

SHO heeft een week voor het sluiten van de transferwindow nog een speler binnengehaald. Trainer Jeroen Rijsdijk krijgt de beschikking over de Servische middenvelder Pedja Jerinic. De 25-jarige Jerinic heeft in zijn vaderland gespeeld voor o.a. Smederevo en Hajduk Kula, dat uitkomt in de SuperLiga, de hoogste amateurafdeling van Servië.

Topklasse, schoon en eerlijk staat of valt met controle

Komende zaterdag de aftrap voor de vijfde editie van de topklasse. De ware voetballiefhebbers slaken een zucht van verlichting dat dat eeuwige oefenen weer achter de rug is en het spel om de knikkers op punt van beginnen staat.

Topklassers doen een beetje zuinig aan

Al een paar seizoenen gaat het verhaal rond dat de sponsorinkomsten bij topklassers, en daarmee ook spelersbudgetten, zijn teruggelopen. Exacte cijfers daarover ontbreken. Het is in dit land geen gewoonte open te zijn over financiële aangelegenheden, maar er zijn wel signalen op te pikken langs een andere weg.

Barendrecht lijft Tim Eekman in

Topklasser Barendrecht heeft verdediger Tim Eekman (23) toegevoegd aan de eerste selectie. Eekman komt over van het Rotterdamse Excelsior, waar zijn contract na vier seizoenen niet werd verlengd. Na een stage bij RKC wilden de Waalwijkers de verdediger wel vastleggen, maar konden de partijen niet tot een overeenkomst komen, waarna Barendrecht in beeld kwam.

ASWH speelt mooi weer met Spakenburg

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Een week voor de aftrap in de topklasse lijkt Spakenburg nog niet klaar voor het serieuze werk. De landskampioen kreeg in de strijd om de Super Cup niet minder dan een fiks pak slaag van bekerwinnaar ASWH, tenminste als een 1-4 nederlaag op eigen veld zo mag heten.

Goede generale voor HHC Hardenberg

HHC Hardenberg heeft op de laatste zaterdag voor het begin van de competitie een ruime overwinning behaald op MSC uit Meppel. De zondaghoofdklasser werd met maar liefst 8-0 terug naar huis gestuurd. Gersom Klok nam drie doelpunten voor zijn rekening, Hielke Penterman twee. De andere drie kwamen op naam van Sargon Gouriye, Willem Lanjouw en Rob van der Leij.
COLUMN
Erik Assink:

Bedreigingen en kansen
KORTE BERICHTEN
• Het was geen verrassing: vandaag meldde zich een dopingcontroleur bij Spakenburg - Rijnsburgse Boys. Na afloop van de wedstrijd moeten drie spelers van elk team zich gereed houden om urine af te staan.
• Het eerste doelpunt van dit seizoen in de topklasse komt op naam van Bas Mourits. De aanvaller van Barendrecht scoorde in de wedstrijd tegen Ajax al na 25 seconden. Het is niet het snelste doelpunt in de hoogste klasse. Dat staat namelijk op naam van Lars Offringa (HHC Hardenberg). Offringa scoorde op 21 augustus 2010 tegen Katwijk al na 9 seconden.
• Het seizoen is nog niet eens begonnen, maar bij tweedeklasser Veensche Boys heeft al een trainerswissel plaatsgevonden. Jan Jaap Kooistra (48) is in Nijkerkerveen aangesteld als hoofdtrainer. Hij volgt Wim van 't Westeinde op, die bij de club is vertrokken. Kooistra was vroeger speler bij o.a. FC Groningen, Veendam, Cambuur en IJsselmeervogels. Als trainer had hij clubs als NSC, WVF, SC Genemuiden, VSCO '61 en Hierden onder zijn hoede.
• Topklasser FC Lisse zal de competitie moeten aanvangen zonder Kevin Weijers. De verdediger heeft een scheurtje in de meniscus opgelopen en moet een kijkoperatie ondergaan. Afhankelijk van wat er dan in de knie wordt aangetroffen, zal het herstel vier of zes weken gaan duren.
• Vanaf nu is de wekelijkse VoetbalDirect Toto weer van start gegaan. Van acht competitiewedstrijden uit de topklasse en vier wedstrijden uit het districtsbekertoernooi kan het resultaat worden voorspeld. Voor degene die als eerste de meeste goede voorspellingen heeft gedaan ligt een waardebon van 25 euro van VoetbalDirect te wachten. De VoetbalDirect Toto staat onderaan deze pagina.
• De Dopingautoriteit heeft het onderzoek gestart naar het vermeende dopinggebruik bij Spakenburg. Inmiddels heeft een eerste gesprek plaatsgevonden tussen de Dopingautoriteit en de club. Daarin werd duidelijk dat op twee momenten (in december 2011 door het hoofd medische zaken en in oktober 2012 door het bestuur) geconstateerd is dat het verboden middel CrackV3 in de kleedkamer aanwezig was.
Het onderzoek van de Dopingautoriteit zal bestaan uit het optekenen van verklaringen van de betrokken, omdat het testen van urinemonsters niet meer mogelijk is. Deelname aan het onderzoek is overigens vrijwillig, Spakenburg heeft aangegeven volledige medewerking te verlenen.
• Spakenburg gaat een dopingprotocol opstellen. De clubleiding heeft daarvoor een speciale projectgroep in het leven geroepen. Aanleiding is de onthulling dat spelers van Spakenburg tijdens het seizoen 2011-2012 het verboden middel CrackV3 zouden hebben gebruikt. De spelers moeten voortaan aangeven dat ze geen doping gebruiken en ook anti-doping zijn.
• Zaterdag 9 augustus is Loek Laurman (74) overleden. Laurman ontwikkelde in 2002 het initiatief tot Voetbal op Zaterdag. Directe aanleiding was dat Trouw in dat jaar was gestopt met berichtgeving over het zaterdagamateurvoetbal, waar Laurman gedurende een lange reeks van jaren freelanceverslaggever was. In 2005 verbrak hoofdredacteur Laurman iedere vorm van samenwerking met Voetbal op Zaterdag als gevolg van verschil van inzicht binnen de redactie hoe de website zich verder zou moeten ontwikkelen.
• Hoofdklasser SVZW moet het mogelijk tot na de winterstop doen zonder Nigel Michels (23). In de oefenwedstrijd tegen Alcides, op het TOP-toernooi bij Excelsior '31, brak de middenvelder zijn kuitbeen. Omdat het geen 'nette' breuk is moet Michels worden geopereerd, waarbij er een plaatje wordt ingebracht. Naar verwachting duurt het herstel vier tot zes maanden.
• In het Nederlandse betaalde voetbal is het net geïntroduceerd tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, maar ook in het amateurvoetbal wordt geëxperimenteerd met de Vanishing Spray. Bij Leonidas werd er deze week al gebruik van gemaakt. Tijdens een oefenwedstrijd werden spelers met behulp van de spuitbus op 9,15 meter afstand gehouden bij vrije trappen.
Ook tijdens de 51 wedstrijden om het Amsterdams Kampioenschap, op 23 en 24 augustus, zal de spuitbus ter hand worden genomen door de negen arbiters van dienst.
• De KNVB geeft geen toestemming voor de overgang van Robin Janmaat van het Haagse Quick naar hoofdklasser FC Rijnvogels. De transfer kwam tot stand na de uiterste datum van 15 juni. Ondanks een werkgeversverklaring dat Janmaat op zondag moet werken en dus niet terug kan naar Quick, gaat de voetbalbond niet akkoord.
• Rijnsburgse Boys heeft Ahmed Ali toegevoegd aan de A-selectie. Ali heeft zichzelf aangemeld bij op Middelmors, maar moest trainer Oosterlee overtuigen in de trainingen. Ali kwam in het verleden onder meer uit voor Alphense Boys, ADO Den Haag en Jodan Boys. Hij is drievoudig Somalisch international.
• Excelsior Maassluis moet sterkhouder Niels Vonk voor langere tijd missen. De spits uit de formatie van trainer Cesco Agterberg werd al in mei aan zijn knie geopereerd, maar volgens Regio Rijnmond Voetbal zijn er daarna complicaties ontstaan. Hoe lang de topklasser Vonk moet gaan missen valt nog niet in te schatten.
• Bij de vliegramp in Oekraïne is een 16-jarige jeugdspeler van Excelsior Maassluis omgekomen. De jongen reisde met zijn moeder naar Maleisië om daar op vakantie te gaan.
• NSC, dat onlangs gepromoveerd is naar de hoofdklasse, heeft voor komend seizoen Jürgen Schefczyk aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Schefczyk, die interim-trainer was bij DETO Twenterand, volgt bij de Nijkerkers Wim Kroes op.

 

LANDELIJKE EN REGIONALE MEDIA

OVERIG

RTV Utrecht:

Spakenburg - ASWH


WEDSTRIJDEN 1 2 3
Barendrecht - Ajax      
FC Lisse - Excelsior Maassluis      
Hoek - Capelle      
Kozakken Boys - IJsselmeervogels      
SC Genemuiden - HHC Hardenberg      
Scheveningen - GVVV      
Spakenburg - Rijnsburgse Boys      
Sparta Nijkerk - ONS Boso Sneek      
Montfoort - Sportlust '46      
Jodan Boys - ARC      
Oranje Wit - Smitshoek      
SDC Putten - AZSV