Ajax
Barendrecht
Capelle
Excelsior Maassluis
FC Lisse
GVVV
HHC Hardenberg
Hoek
Kozakken Boys
ONS Boso Sneek
Rijnsburgse Boys
SC Genemuiden
Scheveningen
Spakenburg
Sparta Nijkerk
IJsselmeervogels

 

Weet Hoek wel waar het staat?

SNEEK - Hoek werd vorig seizoen met afstand (elf punten voorsprong) kampioen van de hoofdklasse B. Volwassen gespeeld luidde toen kort samengevat het eindoordeel, maar hoe volwassen zouden de Zeeuwen zich in de topklasse gaan gedragen? Dat antwoord kwam nog niet tegen Capelle, maar bij ONS Boso Sneek rolde er een volwassen 1-4 overwinning uit de bus.

Sparta Nijkerk prima versterking topklasse

MAASSLUIS - Sparta Nijkerk heeft met ijzersterk spel in de eerste helft tegen Excelsior Maassluis de basis gelegd voor een ruime 0-4 zege. Opgeteld bij het gelijke spel tegen ONS Boso Sneek toonde de ploeg van trainer Si

Capelle laat zich niet gek maken

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Bij Capelle win je niet zomaar eventjes. Al zolang de topklasse bestaat is er geen trainer te vinden die zijn ploeg niet probeert te doordringen van het feit dat Capelle nooit onderschat mag worden.

Topklasse: IJsselmeervogels hijst de stormbal

Na drie verloren wedstrijden op rij (twee in de competitie en één voor de KNVB-beker) is IJsselmeervogels nu al bezig aan een moeilijk seizoen. Buurman Spakenburg verloor vorig seizoen de eerste drie competitiewedstrijden, om uiteindelijk toch nog kampioen te worden.

Topklasse, goaltjesdieven gezocht

Na speeldag één, komt speeldag twee. Zonder twijfel zullen de clubs stilstaan bij hoe de start van het nieuwe seizoen is verlopen. Er wordt wat afgeëvalueerd in voetballand. Wat ging er goed, maar vooral, wat ging er fout? Goeie vraag.

KNVB-beker: IJsselmeervogels sneuvelt in eerste ronde

IJsselmeervogels is in de eerste ronde van de KNVB-beker meteen gesneuveld. JVC Cuijk klopte de Spakenburgers op eigen veld met 1-3. Halverwege de tweede helft hadden de bezoekers een comfortabele 0-3 voorsprong opgebouwd, voordat Thomas Verheijdt (invaller) voor de Vogels de nul van het bord schoot. Capelle en FC Lisse plaatsten zich eerder op avond wel voor de tweede ronde.

Topklasse meteen meer in trek?

Ook dit seizoen besteedt Voetbal op Zaterdag na iedere speeldag aandacht aan de statistische gegevens (doelpunten, gele en rode kaarten en toeschouwers) van de wedstrijden in top- en hoofdklassen. Afgelopen zaterdag ging de topklasse van start. De hoofdklassers trappen zaterdag 6 september af.

Sparta Nijkerk trekt Timothy van der Meulen aan

Sparta Nijkerk heeft de 24-jarige Timothy van der Meulen aangetrokken. Van der Meulen stond het laatst onder contract bij De Graafschap, maar dat werd eind januari ontbonden.
COLUMN
Wilco Jansen:

'Internationale carrière'
KORTE BERICHTEN
De Dopingautoriteit is bezig met een inhaalslag als het gaat om controles in het amateurvoetbal. Na de eerste competitiewedstrijd stond een controleur met lege urinepotjes bij Spakenburg voor de deur, een week later moesten ze er bij buurman IJsselmeervogels aan geloven. Na afloop van de wedstrijd tegen FC Lisse werden twee spelers van elk team gecontroleerd op dopinggebruik. Ook bij HHC Hardenberg - Scheveningen werd een dopingcontrole uitgevoerd.
• Raily Ignacio, de spits van Rijnsburgse Boys, is voor vier wedstrijden geschorst. Dit naar aanleiding van een rode kaart tijdens de oefenwedstrijd tegen ADO '20 op 16 augustus voor een elleboogstoot. Hoewel de Rijnsburgers voor Ignacio een vervanger in mochten brengen, werd de veldverwijzing door de scheidsrechter toch doorgegeven. Rijnsburgse Boys is in beroep gegaan.
• Sparta Nijkerk heeft een akkoord bereikt met Soufiane Reclaoui om dit seizoen uit te komen voor de topklasser. Reclaoui is afkomstig van FC Volendam, waar hij al op 17-jarige leeftijd een contract kreeg. Trainer Simon Ouaali ziet Reclaoui (20) al een welkome aanvulling: "Hij moet het zelf laten zien en wij zullen hem graag helpen bij zijn verdere ontwikkeling als voetballer en persoon." Eerder deze week voegde Sparta Nijkerk Timothy van der Meulen toe aan de spelersgroep. De 24-jarige verdediger had bij De Graafschap een contract dat in januari van dit jaar ontbonden werd.
• Ruim een week voor de start van de competitie heeft de selectie van XerxesDZB nog een paar mutaties ondergaan. Doelman Jeffrey ter Veer (overgekomen van Sliedrecht) heeft de technische commissie laten weten zijn privé situatie niet meer te kunnen combineren met voetballen voor de Rotterdamse hoofdklasser. Van der Veer heeft uiteindelijk één wedstrijd voor XerxesDZB gespeeld. Jan Tuitel is teruggekeerd. De middenvelder vroeg overschrijving aan naar Barendrecht, maar meldde zich zonder daar een officiële wedstrijd gespeeld te hebben weer bij zijn oude club.
• De KNVB heeft besloten om de spray in het amateurvoetbal niet toe te staan. De bond wil eerst de resultaten afwachten van het gebruik van de spray in het betaalde voetbal. Op basis van deze resultaten gaat de KNVB een besluit nemen of de spray vanaf het seizoen 2015-2016 ook ingezet gaat worden in het amateurvoetbal.
• Het was geen verrassing: zaterdag meldde zich een dopingcontroleur bij Spakenburg - Rijnsburgse Boys. Na afloop van de wedstrijd moesten twee spelers van elk team zich gereed houden om urine af te staan.
• Het eerste doelpunt van dit seizoen in de topklasse komt op naam van Bas Mourits. De aanvaller van Barendrecht scoorde in de wedstrijd tegen Ajax al na 22 seconden. Het is niet het snelste doelpunt in de hoogste klasse. Dat staat namelijk op naam van Lars Offringa (HHC Hardenberg). Offringa scoorde op 21 augustus 2010 tegen Katwijk al na 9 seconden. Ook HHC'er Gersom Klok (19 sec.) was ooit sneller.
De eerste rode kaart was voor Gustavo van der Veen. De debutant bij ONS Boso Sneek kreeg in de ontmoeting met Sparta Nijkerk twee gele kaarten.
• Het seizoen is nog niet eens begonnen, maar bij tweedeklasser Veensche Boys heeft al een trainerswissel plaatsgevonden. Jan Jaap Kooistra (48) is in Nijkerkerveen aangesteld als hoofdtrainer. Hij volgt Wim van 't Westeinde op, die bij de club is vertrokken. Kooistra was vroeger speler bij o.a. FC Groningen, Veendam, Cambuur en IJsselmeervogels. Als trainer had hij clubs als NSC, WVF, SC Genemuiden, VSCO '61 en Hierden onder zijn hoede.
• Topklasser FC Lisse zal de competitie moeten aanvangen zonder Kevin Weijers. De verdediger heeft een scheurtje in de meniscus opgelopen en moet een kijkoperatie ondergaan. Afhankelijk van wat er dan in de knie wordt aangetroffen, zal het herstel vier of zes weken gaan duren.
• Vanaf nu is de wekelijkse VoetbalDirect Toto weer van start gegaan. Van acht competitiewedstrijden uit de topklasse en vier wedstrijden uit het districtsbekertoernooi kan het resultaat worden voorspeld. Voor degene die als eerste de meeste goede voorspellingen heeft gedaan ligt een waardebon van 25 euro van VoetbalDirect te wachten. De VoetbalDirect Toto staat onderaan deze pagina.
• De Dopingautoriteit heeft het onderzoek gestart naar het vermeende dopinggebruik bij Spakenburg. Inmiddels heeft een eerste gesprek plaatsgevonden tussen de Dopingautoriteit en de club. Daarin werd duidelijk dat op twee momenten (in december 2011 door het hoofd medische zaken en in oktober 2012 door het bestuur) geconstateerd is dat het verboden middel CrackV3 in de kleedkamer aanwezig was.
Het onderzoek van de Dopingautoriteit zal bestaan uit het optekenen van verklaringen van de betrokken, omdat het testen van urinemonsters niet meer mogelijk is. Deelname aan het onderzoek is overigens vrijwillig, Spakenburg heeft aangegeven volledige medewerking te verlenen.
• Spakenburg gaat een dopingprotocol opstellen. De clubleiding heeft daarvoor een speciale projectgroep in het leven geroepen. Aanleiding is de onthulling dat spelers van Spakenburg tijdens het seizoen 2011-2012 het verboden middel CrackV3 zouden hebben gebruikt. De spelers moeten voortaan aangeven dat ze geen doping gebruiken en ook anti-doping zijn.
• Zaterdag 9 augustus is Loek Laurman (74) overleden. Laurman ontwikkelde in 2002 het initiatief tot Voetbal op Zaterdag. Directe aanleiding was dat Trouw in dat jaar was gestopt met berichtgeving over het zaterdagamateurvoetbal, waar Laurman gedurende een lange reeks van jaren freelanceverslaggever was. In 2005 verbrak hoofdredacteur Laurman iedere vorm van samenwerking met Voetbal op Zaterdag als gevolg van verschil van inzicht binnen de redactie hoe de website zich verder zou moeten ontwikkelen.
• Hoofdklasser SVZW moet het mogelijk tot na de winterstop doen zonder Nigel Michels (23). In de oefenwedstrijd tegen Alcides, op het TOP-toernooi bij Excelsior '31, brak de middenvelder zijn kuitbeen. Omdat het geen 'nette' breuk is moet Michels worden geopereerd, waarbij er een plaatje wordt ingebracht. Naar verwachting duurt het herstel vier tot zes maanden.
• In het Nederlandse betaalde voetbal is het net geïntroduceerd tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, maar ook in het amateurvoetbal wordt geëxperimenteerd met de Vanishing Spray. Bij Leonidas werd er deze week al gebruik van gemaakt. Tijdens een oefenwedstrijd werden spelers met behulp van de spuitbus op 9,15 meter afstand gehouden bij vrije trappen.
Ook tijdens de 51 wedstrijden om het Amsterdams Kampioenschap, op 23 en 24 augustus, zal de spuitbus ter hand worden genomen door de negen arbiters van dienst.

 

LANDELIJKE EN REGIONALE MEDIA

TOPKLASSE

RTV Noord-Holland:

Ajax - Spakenburg

RTV Oost:

HHC Hardenberg - Scheveningen

RTV West:

IJsselmeervogels - FC Lisse

Rijnsburgse Boys - SC Genemuiden


WEDSTRIJDEN 1 2 3
Ajax - Spakenburg      
Capelle - Kozakken Boys      
Excelsior Maassluis - Sparta Nijkerk      
GVVV - Barendrecht      
HHC Hardenberg - Scheveningen      
ONS Boso Sneek - Hoek      
Rijnsburgse Boys - SC Genemuiden      
IJsselmeervogels - FC Lisse      
ODIN '59 - Noordwijk      
Heerjansdam - VVA '71      
DETO Twenterand - CSV Apeldoorn      
BCV - Urk      


Vanaf dinsdag wordt hier de uitslag bekend gemaakt.