Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 
» 

SDCP had gewoon de langste adem

26 april 2008

PUTTEN - SDCP keert komend seizoen terug in de hoofdklasse. De Puttenaren hadden in de laatste competitiewedstrijd genoeg aan een gelijk spel voor de titel van de eerste klasse D, maar het werd een overtuigende 3-0 overwinning op Veensche Boys, zoals het een ware kampioen betaamt.

 

Wie aan het eind van de rit bovenaan staat, is de terechte winnaar. Een platter cliché is er niet, maar ook in het geval van SDCP is het wel de enig juiste conclusie. Kampioen word je niet in één wedstrijd, maar over een heel seizoen en daarin heeft SDCP gewoon de langste adem gehad van alle titelkandidaten. Troonpretendenten zijn er genoeg geweest. SVZW maakte meteen bij de start van het seizoen zijn ambities duidelijk. Al snel diende ook csv Apeldoorn zich aan als kanshebber. Ook Berkum heeft de ranglijst nog een paar keer aangevoerd maar dat was telkens van korte duur. De Zwollenaren moesten toch weer snel wijken voor SVZW en zakten vervolgens weg. Met SVZW weer terug op kop hadden ook DETO en SDCP zich intussen genesteld in de kopgroep van vijf.

 

Puttenaar Iwan Bos (2) doet handjeklap met Bart van Tiggelen. 

 

Trainer Richard Karrenbelt, bezig aan zijn tweede seizoen in Putten, zag zijn team pas gaandeweg in vorm komen. Voor de winterstop rolden er nog een aantal kwakkelresultaten uit de bus. Zo had debutant FC Zutphen op speeldag nummer drie een onaangename verrassing (1-5) in petto. Ook Berkum verliet als winnaar (2-3) sportpark de Putter Eng. En dan was er ook nog de zure 1-0 nederlaag bij Veensche Boys. SDCP ging daar in het "veen' in de laatste minuut kopje onder. Maar vanaf dat moment kwam SDCP in een positieve stroomversnelling terecht. csv Apeldoorn mocht nog een puntje snoepen (1-1), maar daarna begon de triomftocht van SDCP. Daarin was de 2-1 overwinning op SVZW cruciaal. Met die uitslag stelde SDCP definitief zijn kandidatuur. De uitzege bij Berkum (1-4) bracht SDCP met nog vier speelrondes voor de boeg voor het eerst een ongedeelde koppositie. Tegen DVS '33 zat het dan nog even tegen (3-3), maar in de uitwedstrijd tegen directe concurrent csv Apeldoorn had SDCP figuurlijk alle wind mee met een winnend doelpunt in blessuretijd. Ook SVZW kreeg de kans SDCP in het zicht van de haven toch nog pootje te lichten, maar het was juist de thuisclub die met de neus op de feiten (1-2) werd gedrukt. In Wierden sloeg SDCP zijn slag om het karwei voor een uitgelaten aanhang uiteindelijk te klaren.

 

Martijn Duits (SDCP) maakt een sprongetje bij een actie van Friso Doornhof.

 

In de aanloop naar het seizoen werd al duidelijk dat SDCP zich op basis van het aanwezige spelersmateriaal zou gaan roeren in de strijd om de prijzen. Khalid Benlahsen keerde van Spakenburg terug naar de club waar hij al jaren onder de lat had gestaan. Ook Marchel Kamphuis (onder meer bekend van Spakenburg en VVOG) en Johan de Bruin (overkomend van Sparta Nijkerk) keerden terug op het oude nest. De Bruin werd als keeperstrainer toegevoegd aan de technische staf. Met die bekende namen al op het bord was het voor de technische commissie makkelijker onderhandelen met nog meer potentiële versterkingen. Wilbert Scheenstra (Spakenburg) en Albert van Nijhuis (VVOG) vielen ook voor SDCP, zoals ook Iwan Bos (Spakenburg), Tijmen Eggink (VIOS Vaassen), Diedrik Peppelman (WSV Apeldoorn) en Anouk Roest (WSV Apeldoorn) een Puttens avontuur wel zagen zitten. Peppelman en Roest kennen Karrenbelt goed van hun periode bij zondaghoofdklasser WSV Apeldoorn.

 

Iwan Bos doet een vliegpoging.

 

Routine, kwaliteit, jeugdig talent, het zijn de drie pijlers waarop de selectie rust. Defensief zit het met de ervaren Kamphuis (36), Scheenstra (26) en Martijn Duits (26) wel snor. Bos (22), Theo van Beek (20) en Mark Bakker (21) zorgen in het contingent verdedigers voor de jeugdige component. In zijn eerste jaar had Karrenbelt het doel gesteld dat SDCP meer dan vijftig doelpunten zou gaan maken. Dat lukte toen niet, maar deze reis wel. Dat is voor een deel op het conto te schrijven op Van Nijhuis. De 30-jarige aanvaller heeft in zijn loopbaan bijna overal een topscorerspositie bereikt. FC Horst en Sparta Nijkerk profiteerden van de kwaliteiten van Van Nijhuis. Bij VVOG wilde het niet zo vlotten, maar in Putten vond "Appie" zijn draai weer. Met 26 doelpunten neemt Van Nijhuis iets minder dan de helft van de totale productie van SDCP voor zijn rekening.

 

Marchel Kamphuis is de bal kwijt.

 

Van Nijhuis krijgt voorin meestal steun van de behendige en snelle buitenspelers Niels Vlugt en Juan David Marulanda Ruiz. Als extra aanvaller is ook altijd Anouk Roest beschikbaar, met 38 jaar de nestor van de selectie. Roest loopt geen meter te veel maar leest spelsituaties feilloos en dient vaak als aangever van Van Nijhuis. In de kampioenswedstrijd stond Roest na de pauze koud in het veld of hij legde de bal panklaar neer voor Van Nijhuis, die daarmee zijn tweede van de middag kon maken. Roest zelf maakte later het trio vol.

 

Hoe het SDCP zal vergaan volgend seizoen is voor een deel koffiedik kijken. Het niveau van de hoofdklasse stelt hoge kwaliteitseisen en twee jaar terug kon SDCP daar niet meer aan voldoen. Die degradatie in 2006 kwam niet als een verrassing. Met achtereenvolgens een vijfde, twee maal een zevende en een elfde plek in de eindrangschikking voltooide SDCP in zijn lustrumjaar met de laatste plaats een dalende tendens. Eerdere pogingen om op het hoogste niveau mee te komen waren van korter duur. In 1978 debuteerde SDCP in de eerste klasse, toen het hoogste niveau, maar dat avontuur duurde maar twee seizoenen. In 1996 promoveerde SDCP naar de hoofdklasse (voorheen eerste klasse), maar ook deze keer hielden de Puttenaren de schijn maar twee jaar hoog. In 1999-2000 was er dan nog een eenjarige affaire die werd opgesierd met de rode lantaarn.

 

Eindelijk kan SDCP zich ontladen: de titel is binnen.

 

Sportief presteren met de Puttense jeugd is een mooie kreet uit een beleidsplan, maar hoe zag dat er nou uit in de praktijk dit seizoen? Selectiespelers Theo van Beek (19), Mark Bakker (21) en Lennard van de Brink (22), Gert de Graaf (22) en Barry Grift (24) zijn producten van eigen kweek. Ook Casper Doldersum is van het huismerk. De 32- jarige centrale middenvelder speelt zijn hele voetbalcarrière al in een blauw shirt. Samen met de eerder genoemde terugkeerders lag het Puttense gehalte van SDCP behoorlijk hoog. Of dat voldoende is om ook komend seizoen voldoende te presteren staat nog maar te bezien. De technische commissie zal daarover zo zijn gedachten hebben en heeft ook nog een paar maanden de tijd om versterkingen te vinden voor de kersverse hoofdklasser.

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Kees van den Heuvel