VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Philip den Haan was in het verleden een bepalende speler bij Kozakken Boys in Werkendam. Als trainer behaalde hij kampioenschappen met o.a. VVGZ en IJsselmeervogels. Verder was Den Haan als trainer werkzaam bij Kozakken Boys, Woudrichem, Unitas, Sparta Nijkerk en Heerjansdam.

Tsjonge

 

Philip den Haan
Ex-trainer van o.a. IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Sparta Nijkerk en Heerjansdam

 

Ineens was hij daar, de column van Chrissie Opschoor. Wat een goede zet van de redactie van VOZ om een (oud-)speler zijn verhaal te laten doen. Zijn verhaal, zijn beweegredenen om door te gaan of te stoppen met voetballen. De beslissing is genomen. Een lange en succesvolle carrière zit er nu op.
Gevleid was ik hoe hij onze gezamenlijke periode bij IJsselmeervogels als zeer bijzonder noemde. Vanuit de (onderlinge) sfeer (vooral ook met de supporters) het succes behalen en beleven. Het is te hopen dat hij vanuit zijn 'rijke' carrière met meer anekdotes komt.

 

Ik ontkom er niet aan, heb ze al genoemd; De Vogels! Tsjonge, wat gebeurt daar allemaal. Stormbal gehesen. Wind vol tegen. Halen we de Tweede Divisie? De druk is groot. Kan het nog? Jawel dat kan zeker. Als het je lukt om de rust te bewaren, je alleen om je eigen presteren bekommert, je niet naar anderen kijkt en eerst zelf vol gas geeft. Dat vanuit de wetenschap dat wat er ook gebeurt, IJsselmeervogels nog tot in lengte van jaren de succesvolste club uit het amateurvoetbal blijft. Dus ff terug naar de basis. Nu strijd leveren, passie laten zien en de supporters achter je zien te krijgen. Goed voetbal komt dan vanzelf. Geheid dat je de broodnodige punten gaat bemachtigen. Je speelt er per slot van rekening niet voor niets. Tsjonge, mee dat ik de laatste zin tik, zie ik de dubbel, maar laat hem toch maar staan. Ik schreef dit overigens al op vrijdag en wat gebeurde zaterdag tegen Rijnsburgse Boys?? Toeval? Ha ha, ze hadden het nog niet eens gelezen!

 

Tsjonge, dat verwoordt ook mijn eerste week in het nieuwe jaar. Weekje Marbella voor trainingskampen.nl. Op pad met ADO Den Haag, NEC Nijmegen en Heracles Almelo. Als liaison, regel en ritselaar, manusje van alles, optrekken met drie BVO's die zich voor moesten bereiden op de tweede seizoenshelft. TK Trainingskampen heeft daarvoor sinds jaar en dag, ook voor amateurclubs, de juiste en noodzakelijke contacten op dat gebied in Europa.
Wat een indrukken heb ik daar opgedaan! Gesprekken over trainingsmethoden, voeding, maar vooral ook over mentaliteit kwesties. Hoe zorg je er nou voor dat spelers vanuit de jeugd goed opgeleid de senioren ingaan? Jeugdvoetbal, opleiden, minder kijken naar resultaat, maar klaarstomen, de juiste mentaliteit bijbrengen, clubcultuur. Zo leuk om 's avonds wanneer de spelers al op bed lagen, daar met trainers en teammanagers over te praten. Nooit te oud om te leren, op te snuiven wat ontwikkelingen zijn. Ik kreeg er helaas geen licentiepunten voor, maar ik ben in die week veel wijzer geworden.

 

En toch, dat is niet arrogant bedoeld, bleek dat ik helemaal niet ver van die werk- en denkwijze afzat. De trainingen die ik heb gezien van deze clubs, maar ook van Club Brugge, Mainz '05, Zulte Waregem en nog meer, zijn hetzelfde die wij als amateur-trainers aan onze spelers voorschotelen. En weet je waarom? Nou omdat ons spelletje nou eenmaal simpel is. Ik heb de bal wel of ik heb hem niet. Wat doe ik om de bal zo lang mogelijk te houden om te kunnen scoren en hoe kan ik hem (liefst zo snel mogelijk) zonder dat de tegenstander scoort weer in bezit krijgen. Dat gaat over de individuele kwaliteit (technisch, tactisch en mentaal) omhoog schroeven en linies vertellen wat hun hoofdtaak is in het hele team. Vervolgens gaat het erom, ook bij BVO's, om een visie met een plan te hebben dat je met elkaar deelt en uitvoert. Tsjonge. Wat een mooie week. Gelukkig hoefde ik al die opgedane informatie niet aan te geven bij de Spaanse douane.

 

En nu? Nou dat is ook een beetje 'tsjonge'. Ruim 20 jaar sta ik op het veld. Die tijd is omgevlogen. Daar komt nu na drie jaar vv Sleeuwijk een einde aan en er is nog geen nieuwe club. Ik hang een beetje tussen mal en dwaas in of ik dat nu erg moet vinden. De spirit om voor een uitdaging nog op het veld te staan is er nog steeds, maar ook het terrein verleggen naar meer organisatorische en opleidingsactiviteiten borrelt meer en meer op. De komende maanden zijn ervoor om te kijken of die keuze te maken is. Zo niet, dan zal ik veel te bewonderen zijn langs de lijnen van de clubs waar mijn voetstappen nog staan. Dat zal voor Zwart-Wit '28 overigens niet meevallen. De brug is hiermee gemaakt naar Rotterdam. Feyenoord; Tsjonge jonge!! De gifbeker is wel diep!


 Hits  3514 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2