VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Voetbalhart

 

Christian Opschoor
Ex-speler van o.a. Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en Barendrecht

 

Het is alweer een paar dagen geleden en nog steeds duiken er foto's en video's op van huilende reporters, terug rennende supporters, extatische fans die drie rondjes door de huiskamer sprintten en van mensen die nog wel in Nou Camp zaten. De euforie die vorige week bij Barcelona-Paris Saint Germain losbrak na de 6-1 van de rechterschoen van Sergi Roberto was groot en al lang niet meer vertoond. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst, alleen, met twee armen in de lucht op een halve meter van het televisiescherm heb staan schreeuwen, maar afgelopen woensdag was het weer zover.
Gezien het spel van PSG in de eerste wedstrijd had ik weinig hoop op een stunt van Barcelona. Ik schakelde in rond de 20ste minuut bij een 1-0 stand en zag Barcelona veel druk zetten en PSG veel balverlies lijden. Vlak nadat de verslaggever iets mompelde over het weinig hoopgevende spel van Barcelona viel de 2-0 na een briljant hakje van Iniesta. We gingen er met z'n allen in geloven. Bijna allemaal dan, want Ronald 'ik bedoel maar' Waterreus was er allerminst zeker van. Deze voormalig keeper van PSV stond vroeger bekend als iemand die geen blad voor de mond nam, ook als het over medespelers ging. Zo'n keeper die standaard bij elke tegengoal de verdediging de schuld geeft, ongeacht de situatie. Dat zuurpruimerige gedoe was vroeger al vervelend maar als je een van de mooiste ontknopingen in het voetbal van de laatste jaren zo dood relativeert dan neem je het vak echt te serieus. Nee, mijn voetbalhart ging nog wijder open bij het zien van de uitbarsting in de studio bij Gary Lineker. Voetbaltelevisie op z'n mooist.

 

Er viel veel te zeggen over de 6-1 overwinning van Barcelona. Onverdiend door arbitrale dwalingen. Ook de term matchfixing viel weer. En natuurlijk werd de UEFA weer beschuldigd van het manipuleren van de Europese competities. Deze hele discussie was er niet gekomen als PSG vanaf de eerste minuut niet zo'n belabberde mentale weerbaarheid had getoond. Ze hadden alle mogelijkheden om de wedstrijd op slot te gooien. In plaats daarvan liepen ze achteruit en stond ook de voorste linie tegen het eigen zestienmetergebied aan. Aanvallers in het eigen zestienmetergebied is vragen om problemen. Daarmee vergroot je de kans op discutabele momenten in het strafschopgebied. De eerste penalty vond ik een zuivere. Neymar werd daarna gespaard met een gele kaart. Vermoedelijk omdat de wedstrijd gespeeld leek. Qua doelsaldo dan. De tweede penalty was een belachelijke. Nog erger omdat Suarez erbij betrokken was. Veel mensen vinden Suarez grenzeloos irritant maar ik kan enorm genieten van zijn gedrevenheid en zijn wil om ten koste van alles te winnen. De ontknoping was voer voor alle complottheoriedenkers maar ik vind het vooral voer voor sportpsychologen. Hoe kan het dat je in Parijs de vloer aanveegt met Barcelona en vervolgens een 4-0 voorsprong verprutst in de return?

 

Wie deze memorabele wedstrijd niet meer heeft mogen zien is Danny van Brenk. Oud-speler van GVVV. Echtgenoot en vader van twee jonge kinderen. Hij overleed op dezelfde dag ten gevolge van een zeldzame vorm van kanker. We stonden vaak tegenover elkaar in het vorige decennium. Ik herinner mij hem als een goede voetballer. Niet opvallend maar dat was gelijk zijn kracht. Zo'n speler die je in je eigen team wenst. Beheerst aan de bal en bijna nooit balverlies. Altijd een lastige middag. Het is bewonderingswaardig en inspirerend om te zien hoe hij als een Suarez heeft gestreden tegen een oneerlijke tegenstander. Alle middelen heeft hij aangegrepen om zijn leven te verlengen om er zo lang mogelijk te zijn voor vrouw en kinderen. Ik kan het niet bevatten. Ik wens de nabestaanden alle sterkte toe.


 Hits  2592 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2