VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Vereniging

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Nu we langzaam naar de lente schuiven, de dagen weer langer worden en de temperaturen omhoog gaan lijkt het voetbal ook weer leuker te worden. De onwaarschijnlijke remontada van Barcelona werd door Christian al mooi beschreven. Het verrassende Monaco, Ajax dat zich plaatste voor de kwartfinales van de Europa League en natuurlijk de ontknopingen in onze eigen competities. Feyenoord lijkt het kampioenschap in de Eredivisie niet meer te kunnen ontgaan maar de strijd onderin is nog spannend, net als die om plek twee en drie en de plekken voor Europees voetbal. In de Jupiler League kan het kampioenschap VVV niet meer ontgaan, een geweldige prestatie van Maurice Steijn en zijn team.
Ook de degradant lijkt al bekend, al zullen ze daar bij Achilles '29 anders over denken. Alleen de strijd om de laatste periode is nog interessant, iets wat in de Tweede divisie zelfs ontbreekt. De kampioen is al lang bekend en veel ploegen spelen al weken alleen voor de eer. Dit in tegenstelling tot de zeer amusante Derde divisie.

 

In deze Derde divisie is zowel de strijd om de bovenste plaatsen als die voor rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie wedstrijden boeiend. Zeker ook omdat er pas één periodekampioen is en de beslissing in periode twee nog moet vallen. Spanning, strijd en betrokkenheid, mede door de vele regioverenigingen. Eigenlijk zoals vroeger in de oude hoofdklasse, amateurvoetbal zoals het bedoeld is voor spelers en supporters. In de huidige voetbalpiramide, waarin amateur- en betaald voetbal in elkaar moeten overlopen, mag je nauwelijks meer over amateurvoetbal praten nu er verplichte contracten zijn en spelers ook tussentijds getransfereerd mogen worden.

 

Bovenin de Derde divisie heeft IJsselmeervogels bijvoorbeeld een gouden slag geslagen met Berry Powel, deels mogelijk omdat Kozakken Boys in de Tweede divisie eigenlijk nergens meer voor speelt. Gezien de zeer beperkte mogelijkheden voorin hadden we dat bij Scheveningen ook graag gedaan. Geen echte transfer, maar een jonge speler (19) de kans geven omdat zijn BVO nieuwe spelers heeft gecontracteerd en hem te verstaan werd gegeven dat hij na de winterstop niet meer mocht voetballen. Dat daar regelgeving voor is begrijp ik, maar misschien moeten we daar ook nog eens naar kijken. De volledige schriftelijke onderbouwing van het besluit om overschrijving niet te verlenen zal ik u besparen maar met terminologie als 'geweldig precedent' 'je reinste competitievervalsing' en 'niet uit te leggen aan de tegenstanders' wordt juist in deze context en in vergelijking met de concurrentie de plank natuurlijk volledig mis geslagen.

 

Deze speler staat dus nu een half jaar langs de kant, waar ontwikkeling van Nederlands talent en het verhogen van weerstand voor jonge spelers toch speerpunten van de nieuwe competitieopzet waren.
Het veelvuldig meespelen van eerste elftalspelers in de Tweede en Derde divisie en een buitenlandse miljoenenvoorhoede in de Jupiler League heb ik deze jonge speler uiteraard makkelijk kunnen uitleggen.

 

Nederland is al jarenlang uniek in zijn verenigingsstructuur en competitieopzet. Het sporten in teamverband is een investering in gezondheid, verbroedert en voedt ook op. Het spelen in een team en voor een vereniging betekent ook dat je bepaalde omgangsvormen leert. Toch vertel ik niets nieuws als ik zeg dat verenigingen het tegenwoordig zwaar hebben. In een samenleving waarin men steeds meer op zichzelf gericht is en contact vaak niet persoonlijk meer verloopt is het lastig om overeind te blijven. De ledenaantallen lopen terug en vooral het krijgen van vrijwilligers wordt een steeds groter probleem. Contributie betalen is volgens velen genoeg en de club wordt soms gezien als dagopvang. De KNVB onderkent dit probleem gelukkig ook en kwam onder andere met een vrijwilligersapp. Daarnaast wordt er nagedacht over het aanpassen van de vrijwilligersbijdrage.

 

Verenigingen hebben sowieso te kampen met steeds meer regelgeving en kosten. In de nieuwe voetbalpiramide krijgen clubs ook nog te maken met licentie eisen en teruglopende toeschouwersaantallen. De aandacht voor sport was in de afgelopen verkiezingsperiode natuurlijk bedroevend. In eerste instantie zou de KNVB hier meer verantwoordelijk in moeten nemen.
Alle eisen die men stelt helpen niet en een gedegen evaluatie van de nieuwe Tweede en Derde divisie heb ik nog niet gehoord. Hoe zit het met de kwaliteitsimpuls, het verhogen van de aantrekkingskracht voor toeschouwers en sponsoren en de inkomstenstijgingen voor de verenigingen? Oplossingen gericht op de amateurclubs in plaats van op zorgenkind de Jupiler League of de jong BVO's zouden zeer welkom zijn.

 

Natuurlijk wisselen spelers tegenwoordig makkelijker van club en voelen ze minder binding.
Maar helpt de KNVB daar nu juist niet aan mee in de huidige opzet?

 

Gelukkig zijn er nog genoeg verenigingen waar wel continuïteit is en er in het eerste elftal nog voorbeelden voor de jeugd lopen of selectiespelers jeugdteams trainen. Natuurlijk moeten we openstaan voor veranderingen, maar laten we vooral alle goede dingen van het verenigingsleven meer waarderen en proberen in stand te houden.


 Hits  2422 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2