VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Rob de Boer is lid van de technische commissie van GVVV.

Betaalde beker

 

Rob de Boer
TC-lid bij GVVV

 

Het was vorige week weer de week van de KNVB-beker. Let wel, de 'echte' beker. Dus de beker waar de betaalde clubs ook aan meedoen. Inmiddels doen er ook heel wat amateurclubs mee als het 'echte' bekerseizoen begint. En daar gaat het nu net om.
We beginnen met twee voorrondes en daarna komen de betaalde clubs erbij.
Dan kan het gebeuren dat je als betaalde club tegen een amateurclub loot. Nu heb ik na deze doordeweekse ronde de commentaren eens op een rijtje gezet en wat schetst mijn verbazing? Men vindt het ten eerste zielig dat sommige clubs op een 'slecht' kunstgrasveld moeten spelen. Men vindt het ook wel erg dat je als grote club bijvoorbeeld naar SDC Putten moet. "Dat wil je toch niet", wordt er dan gezegd. "Daar heb je geen zin in, joh."

 

Iedereen verbaast zich over het feit dat er ploegen uitvliegen waarvan je het niet verwacht. Volgens mij is dat in Engeland al honderd jaar zo, maar dat terzijde.
Dat is ook het mooie van bekervoetbal. Het is wat denigrerend naar de amateurclubs toe.
En dat is nu precies wat het zo leuk maakt. We hebben het namelijk over de betaalde beker. En in dit geval hebben we het dan letterlijk over de betaalde beker. Daarom doen amateurclubs daar zo graag aan mee! Je wordt namelijk echt betaald! Per ronde komt er geld in de pot bij en wordt het steeds aantrekkelijker.
Ik denk dat bij iedere amateurclub die een paar rondes overleeft de penningmeester
glimlachend door de kantine loopt. En wat ik ook denk, is dat iedere amateurclub zijn spelers vertelt dat het zeer aantrekkelijk is om een paar rondes door te komen.
Maar denkt er iemand dat de spelers van Vitesse wisten dat de club € 15.000,- kon verdienen bij winst? Ik denk het niet! Bij Swift wisten ze het wel hoor!
Denk je dat de spelers van PSV wisten dat de club wat verdiende als ze zouden winnen van Putten? Denk het niet. Bij Putten wel, dat verzeker ik u.
Daardoor is de motivatie wellicht wat hoger bij amateurclubs? Wie het weet mag het zeggen.

 

Maar er is ook iets anders dan motivatie. Dat is gewoon kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat sommige 'betaalde' clubs die gesneuveld zijn verloren hebben op kwaliteit. Dordrecht, Telstar en NAC bijvoorbeeld.
Dan hoor ik, dat mag toch geen kans van fifty-fifty zijn bij dat soort wedstrijden.
Misschien niet, maar het is wel zo! Wellicht hebben de mensen die het amateurvoetbal nog niet zo goed kennen niet geheel door dat de verschillen tussen de Jupiler League en bijvoorbeeld de Tweede divisie steeds kleiner worden. Wellicht wisten sommige spelers van Jupiler League clubs dat ook niet, maar dan weet men het nu wel. Hans Kraay zei het goed afgelopen vrijdag. Als je als Jupiler League club uit moet naar bijvoorbeeld Kozakken Boys, IJsselmeervogels, GVVV of Katwijk dan heb je inderdaad een fifty-fifty verhaal.

 

Bij Dordrecht en Telstar hebben ze straftraining gehad deze week. Waarom? Omdat je niet goed genoeg bent? Tja… Wellicht is dat gewoon de keiharde waarheid aan het worden in dit land. De verschillen worden kleiner. Zowel kwalitatief als financieel.
Wij als amateurs kijken ook anders tegen een loting aan!  De eerste drie rondes het liefste thuis, niet onoverkomelijk zware tegenstanders en daarna graag een uitwedstrijd tegen een topclub. Dat levert een leuke cent op. Tel uit je winst.
Daarom vinden wij als amateurs die beker zo leuk met de kans erbij dat je tegen een topclub loot.

 

Wat dan wel gek is vind ik, dat als Scheveningen tegen Ajax loot men net zoveel toeschouwers in het Den Haag stadion mag toelaten dan er op hun eigen complex konden. Kijk, dat je uitwijkt naar dat stadion i.v.m. de veiligheid snap ik. Maar dat je dan het toeschouwersaantal beperkt is jammer. Scheveningen speelt al niet op het eigen complex (altijd lastig daar..), geef ze dan in ieder geval de kans om er als compensatie iets meer aan te verdienen. Een bijvoorbeeld half vol Den Haag stadion is toch lekker voor de penningmeester aldaar. Er zal wel een reden voor zijn, maar ik zie hem even niet.
Wij als amateurclubs kunnen maar het beste de topclubs pas loten in de kwartfinale!
En dan ook nog uit het liefst. Waarom? Ten eerste leuk om in stadion van Ajax, Feyenoord, PSV of Utrecht te spelen. Maar ten tweede: er is sprake van recettedeling.
Voorwaar geen onbelangrijk aspect. De kans dat je thuis wint is niet groot. De kans dat je uit wint ook niet, maar dan levert dat in ieder geval nog een blije penningmeester op!
Plus geen gezeur over te weinig licht, beperkt aantal toeschouwers enz. enz.
Een niet ondenkbaar scenario, maar er zijn uiteraard andere amateurkapers op de kust.
Die denken er net zo over als ik, geloof me.

Het wordt vast weer een mooie week eind oktober!

 

Zo en dan nu weer even de focus op de competitie. Want met alleen bekersucces is de hand maar half gevuld.


 Hits  1934 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2