VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Bert Kous is verslaggever van het sportprogramma 'Namen en Rugnummers' van de regionale omroep RTV Utrecht,, zowel voor radio als tv.

Consequenties trekken

 

Bert Kous
Verslaggever bij RTV Utrecht en Fox Sports

 

Vorige week stond minister Hennis aan de schandpaal. Zij had een besluit genomen waarvan ze op voorhand had kunnen weten dat het onverantwoord was. De Kamer wees haar op haar politieke verantwoordelijkheid. Hennis droeg haar lot als een vrouw, en deed het enige dat ze in haar situatie kon doen. Ze trad af. Ik ben nog niemand tegengekomen die dat onterecht vond.

 

In diezelfde week maakte de KNVB bekend dat er voorlopig niet gepromoveerd wordt uit de Tweede divisie naar de Jupiler League (of welke sponsor daar volgend jaar aan hangt). De bond is tot inkeer gekomen en heeft vastgesteld dat het met de huidige regelgeving onverantwoord is clubs uit de Tweede divisie te laten promoveren. Dat de regels tijdens het spel worden veranderd is eigenlijk not done, maar in dit geval kraait er geen haan naar, omdat er niemand benadeeld wordt. Jupiler Leagueclubs hoor je niet, die zijn allang blij dat ze dit jaar niet kunnen degraderen. In de Tweede divisie lachen ze in hun vuistje. Die promotie die bijna niemand wil komt er (voorlopig) niet. En dat maakt het bovenin wel zo leuk. Iedereen wil nu ineens weer kampioen worden; het heeft geen consequenties, niemand hoeft bang te zijn voor een Achilles '29-achtig horrorscenario. Daar kan je ook een paar columns over volschrijven, dat komt wellicht later.

 

Ik hoef niet per se mijn gelijk te halen, maar ik heb toch al een keer of drie op deze plaats geroepen (en met mij vele anderen overigens) dat de KNVB een verkeerd besluit had genomen toen de voetbalpiramide in ere werd hersteld. En dan niet eens het feit dàt die piramide er weer kwam, als wel de voorwaarden waaronder amateurclubs de stap richting Jupiler League moesten maken. Clubs moesten een x-aantal contractspelers hebben, je stadion moest aan bepaalde eisen voldoen, je organisatie moest op een bepaalde manier worden ingericht. Niemand in Zeist die zich realiseerde dat de termijn van drie jaar om helemaal geprofessionaliseerd te zijn te kort was. Niemand ook die zich bedacht dat het economisch gezien misschien wel verantwoorder zou zijn om Jupiler Leagueclubs langzaam te laten deprofessionaliseren, als dat financieel gewenst of noodzakelijk was. Het Achilles-scenario (maar ook dat van Haarlem, Veendam, AGOVV, RBC en al die andere clubs) was dan voorkomen.

 

Nu kun je zeggen dat de bond een wijs besluit heeft genomen door te stellen dat de doorstroming even van tafel is. En in zekere zin is het een overwinning van het amateurvoetbal. Maar het feit dat de bond een eerder met ontzettend veel bombarie en tegen heel veel weerstand in een besluit nam dat nu wordt teruggedraaid, is vooral een enorme nederlaag voor de beleidsbepalers in Zeist. De term wanbeleid is op zijn plaats.

 

Als je in Den Haag zo blundert, sta je op straat en wordt er iemand anders op jouw plaats gezet om het wel goed te doen. Ik besef dat de vergelijking in zekere zin mank gaat, want de KNVB heeft als gevolg van het wanbeleid geen doden te betreuren. Maar de consequentie mag dezelfde zijn. Hennis is afgetreden, en dat zouden ze in Zeist ook moeten doen. Dan kunnen nieuwe mensen met een frisse blik aan een goede toekomst voor het voetbal gaan werken. Zodat er een piramide kan komen die wordt gebaseerd op sportieve eisen en niet op bureaucratische.

 

Ik vraag me overigens af wat de rechter zou zeggen, als De Dijk en Achilles '29, die wel willen promoveren uit de Tweede divisie, dit besluit aan gaan vechten bij de rechter. Heren Braspenning en Derks, doe uw ding!

 

Ondertussen zit het amateurvoetbal met een onoverzichtelijke Tweede divisie, met drie verschillende aftraptijden. En een competitie waaruit de parels, de duels om het algeheel landskampioenschap, zijn verdwenen. Gelukkig hebben we nu een hele competitie om het algeheel landskampioenschap.


 Hits  1925 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2