Nieuws

Sparta Nijkerk maakt buurman NSC onzichtbaar

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

28 januari 2018

NIJKERK - Derby's zijn er in het zaterdagvoetbal in soorten en maten. Vergeleken bij de moeder aller zaterdagderby's tussen rood en blauw in Bunschoten-Spakenburg is de krachtmeting tussen Sparta Nijkerk en NSC Nijkerk ronduit kleinschalig te noemen, als het gaat om toeschouwersaantal en mediabelangstelling.

 

De Nijkerkse derby kan evenmin bogen op een grote historie, want feit is dat het 'grote' Sparta Nijkerk vrijwel altijd op een hoger niveau acteerde dan de bescheiden buurman NSC. Pas de laatste jaren kwamen de buren elkaar vaker tegen in competitieverband, om precies te zijn sinds het moment dat de Spartanen voor de tweede keer uit de topklasse degradeerden en in de hoofdklasse stuitten op de buren die daar net vaste grond onder de voeten kregen. De voetballiefhebbers in Nijkerk lieten editie acht van de reeks sinds 2014 in ieder geval niet onopgemerkt voorbij gaan. Liefst 1600 toeschouwers zorgden op sportpark De Ebbenhorst voor de ware derby-ambiance, compleet met vuurwerk uit beide kampen en een enorme hoeveelheid toiletrollen op het veld.

 

Ali Alkan (oranje shirt) en Jonas Katshima zien de bal verdwijnen in de handen van Damian Ranzijn.

 

Nadat de NSC-spelers het papier van de eigen aanhang weer buiten de lijnen hadden gedeponeerd en de kruitdampen waren opgetrokken, floot scheidsrechter Henshuijs met vertraging alsnog voor de aftrap. Coach John Kamphuis had vooraf al laten optekenen dat zijn NSC bepaald niet als kanshebber van start ging. Hij zag immers in dat Sparta qua spelerspotentieel de meerdere zou moeten zijn en telde daar nog eens het thuisvoordeel van Sparta bij op. Heel snel na de eerste balwentelingen werd duidelijk dat Sparta de lakens wilde uitdelen. Hoe reëel de voorbeschouwing van Kamphuis ook was, uitgaande van de gelijke klassering van beide teams op de ranglijst (beiden met hetzelfde aantal punten onder de p/d streep) was het toch licht verrassend dat het krachtsverschil tussen Sparta en NSC groot bleek. Sparta bouwde de ene na de andere aanval op terwijl de gasten niets anders konden doen dan te proberen zand tussen de oranje aanvalsraderen te gooien.

 

Aan de zijde van Sparta bemoeide Frank Heus zich met verve met de opbouw, waarna de meeste dreiging voortkwam uit aanvallende rushes van linkerspits Muhammed Dinc. Ook linksback Brian Bawuah stoomde een paar keer op links vervaarlijk op. In het centrum blies Jesse Buitenhuis naar behoren zijn partijtje mee met flankspeler Jan Struijk om zich heen. De voor een hele wedstrijd niet fit genoeg geachte Ali Alkan kwam aanvallend het minst uit de verf.

 

Het was veelzeggend voor de eenzijdigheid van de strijd dat NSC pas in de vijfentwintigste minuut tot binnen de zestienmeterlijn van gelegenheidsdoelman Fabian Bouwman wist door te dringen. Aan het eind van een vloeiende uitbraak schoot Yordi Grovenstein echter voorlangs zonder dat de doelman de bal hoefde te keren. Blijkbaar was Bouwmans postuur tussen de palen afschrikwekkend genoeg, wat niet verwonderlijk hoeft te zijn want de 43-jarige keeperstrainer van Sparta kende een lange carrière als doelman bij gerenommeerde clubs als bijvoorbeeld VVOG en Spakenburg. Pikant detail is dat NSC ooit de eerste club van Bouwman was. Omdat Brian Willemse geblesseerd op de bank plaatsnam en ook de reservekeepers geblesseerd waren moest Sparta-trainer Imdat Ilguy uitgerekend voor de cruciale derby een beroep doen op good old Bouwman.

 

Mohammed el Haydar laat een serieuze kans liggen.

 

Een paar minuten na het minieme speldenprikje van NSC brak Sparta dan eindelijk de ban. Geheel in lijn met de aanvalspatronen van de eerste helft trok Dinc de bal vanaf de achterlijn terug op de op tijd inschuivende Heus. Diens schot werd zondanig beroerd door de tenen van tegenstander Rinke Rozema dat doelman Damian Ranzijn in één keer kansloos was. Met de voorsprong op zak ging de thuisploeg onverdroten door. In de stand kwam echter tot aan het rustsignaal geen verandering meer, al verdiende een vlammende inzet van Alkan wellicht een beter lot. Aan de andere kant van het veld was en bleef het ultra rustig voor Bouwman, die welgeteld in niet meer dan drie doelgerichte acties handelend hoefde op te treden. Wat hij prompt foutloos deed.

 

De rust was nog niet koud voorbij of Heus had de 2-0 op zijn schoen. Van dichtbij richtte hij echter te weinig in de hoek om Ranzijn te kunnen verrassen. De boodschap was duidelijk, Sparta Nijkerk zou ook in de tweede helft vol op de pressie spelen. Twee minuten later gebeurde er iets wat de derby totaal had kunnen kantelen. Arbiter Henshuijs greep resoluut naar de rode kaart toen Spartaan Dinc een grove overtreding beging op het been van Jeff van der Bult. De kans op een ommekeer voor NSC, en ieder geval nog een hachelijke tweede helft voor Sparta zo viel te vrezen, maar niets bleek minder waar. Coach Ilguy bevestigde na afloop datgene wat iedere toeschouwer met enige verbazing constateerde, namelijk dat de thuisploeg ook met een man minder heer en meester bleef op het veld. "Het enige wat veranderde was dat we van 4-3-3 naar 4-3-2 gingen, verder hoefde ik er niets aan te doen."

 

Ook na de veldverwijzing van Dinc leek de aanvalsopzet van Sparta zo mogelijk nodig iets soepeler te draaien dan voor rust het geval was. De wissel van Alkan voor de geblokte aanvaller Junior Albertus bracht merkbaar meer venijn in het strijdperk. Albertus toonde zich balvast en in de kleine ruimte verrassend snel. Nadat Jan Struijk een dot van een kans miste terwijl hij beter had kunnen afleggen, was het Heus die (nu wél op aangeven van Struijk) zijn ploeg nog net binnen het kwartier op 2-0 zette. Met tien tegen elf hoefde de wedstrijd nog niet gespeeld te zijn, maar er zat voor NSC deze middag echt niets meer in. Het inbrengen van spits Bas Ent bracht ook al geen verandering teweeg. Gerrit Bartels schoot een keer een vrije mogelijkheid recht op doelman Bouwman, maar daar bleef het bij.

 

Heus zette even later de kroon op zijn werk door een na onreglementair vloeren van Struijk toegekende strafschop onberispelijk in de touwen te jagen. Zijn verkiezing tot man-of-the-match kon hij hiermee definitief niet meer ontlopen. Sinds kort weer terug van een langdurige blessure, had de middenvelder genoten van de derby: "Op alle posities op het veld waren wij de sterkste. Als we zo spelen kan je zien dat wij teveel kwaliteit hebben om te degraderen. Reken er maar op dat wij het gaan redden."

 

Junior Albertus laat zich theatraal vallen.

 

Zijn trainer Ilguy uitte zich in vergelijkbare bewoordingen. In november als interimtrainer aangetreden begint hij na een wedstrijd of vijf zijn aanpak terug te zien in het veld: "Het is voor mij een proces om te komen tot het voetbal wat ik wil, namelijk zoveel mogelijk dwingend en met pressie spelen. Ik moest de spelers allemaal op de positie zetten waar ze tot hun recht komen. Dat proces en de gewenning aan mijn visie hebben tijd nodig. Ik zie de ploeg groeien, wat voor mij bewijst dat de jongens het redelijk snel oppikken."

 

De grootste grijns van de middag zat echter vastgeplakt op het hoofd van doelman Bouwman: "Man, om zo de wedstrijd van het jaar te mogen spelen, geweldig. Ik word er bijna emotioneel van. De verdediging stond trouwens uitstekend, in die zin alle lof voor het team. En conditioneel zat het bij mij ook goed, al kreeg ik wel eventjes kramp." Op de vraag of de invalbeurt naar meer smaakte, reageerde Bouwman ondanks zijn twinkelende ogen terughoudend: "Het ziet er niet naar uit dat het keepersprobleem in een week is opgelost, maar om nu te zeggen dat ik het zo weer ga doen, nee dat denk ik niet. De wedstrijd ging echt prima, maar het trainen voor dit niveau valt mij best zwaar. Ik weet nog niet hoe we het in de club gaan oplossen."

 

Op energieke wijze spelend gebruikte Sparta Nijkerk de eenzijdige derby om duidelijk te maken dat de oranjehemden zich voor een aantal maanden de sterkste van Nijkerk mogen noemen. NSC stond er slechts bij en keek ernaar. Accommodatie, toeschouwersschare en organisatie vragen er echter om dat een club met de statuur van Sparta op het niveau van de Derde divisie acteert. Niemand in de club die daar geheimzinnig over doet. Als Ilguy zijn verwachting van handhaving waarmaakt dan mag de voor volgend seizoen aangetrokken coach Eric Speelziek met een gericht versterkte selectie een gooi gaan doen naar de vurig verlangde promotie.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Arjen Gerritsma