Nieuws

Katwijk beloont teammanager Sander Molenaar

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

28 januari 2018

KATWIJK - Het was een pittige week voor een ieder die de voetbalvereniging Katwijk een warm hart toedraagt. De hele week stond in het teken van de erewedstrijd voor de ernstig zieke teammanager Sander Molenaar. De competitiewedstrijd tegen Achilles '29 was tot en met donderdag compleet naar de achtergrond verdrongen. Trainer Dick Schreuder had zelfs de altijd belangrijke donderdagavond opgeofferd.

 

Schreuder had daar maling aan. Het was totaal geen issue voor hem. "Een training minder telt nu niet. Het gaat nu even niet om het winnen of verliezen, het gaat om respect hebben voor iemand en om daarvoor iets te organiseren. Ikzelf maar ook de jonge jongens die dit nu zien leren hier ook heel veel van. Ik denk dat iedereen heeft genoten. Sander gaf het bij het verlaten van het veld zelf ook al aan. 'Niks mooier om deze week met een overwinning af te sluiten.' Dat is nog steeds zijn fanatisme, prachtig om te horen en om vandaag weer naast hem te zitten."

 

Marciano Mengerink probeert Patrick Prosper Fini van zich af te houden.

 

De ploeg van Schreuder beloonde hun teammanager met een 3-0 overwinning. Een uitgekleed Achilles '29 maakte het de koploper niet al te moeilijk. Voor rust beperkte het de schade nog tot 1-0, maar na rust werd het krachtsverschil alsnog in duidelijke cijfers uitgedrukt. De ruime overwinning was niet alleen een geweldige opsteker voor Molenaar maar ook voor Schreuder zelf. Hij sprak vol bewondering over zijn ploeg. "De jongens hebben het fantastisch gedaan, vandaag geen lange besprekingen. Hadden we maandag en dinsdag al gedaan. Daarna heb ik gezegd dat ze voor zichzelf als mens dingen moeten ervaren wat je in het leven tegenkomt en hoe je daarmee omgaat. Het klinkt misschien raar maar donderdagavond was een hele happening. Velen zijn niet gewend om dit mee te maken en als ik dan zie hoe vanaf gister hoor en zie hoe ze al met deze wedstrijd bezig waren. En kijkend naar het spelbeeld vandaag, dan staat hier een heel blije trainer.Wij hebben vanaf minuut één gedomineerd en bijna niks weggeven. We hadden meer kunnen scoren maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden over hoe wij deze wedstrijd hebben opgepakt."

 

Bij tegenstander Achilles '29 kent men heel andere zorgen. Door alle faillissementperikelen moet trainer Frans Derks roeien met de riemen die hij heeft. Na Niels Wouters en Boys van de Beek stapt ook Niek Versteegen over naar buurman en aartsrivaal De Treffers. Daarnaast zijn er selectiespelers die weigeren om nog voor Achilles '29 uit te komen. Met als gevolg dat hij een beroep moet doen op veel spelers uit het beloftenteam. Het jonge Achilles '29, met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig, was van goede wil maar kon weinig uitrichten tegen de koploper. Al meteen na de aftrap bleek dat de jonge gasten voor het echt grote werk nog even een maatje te klein waren. Achilles '29 werd niet weggespeeld, maar kwam klasse en vooral ervaring tekort tegen het geroutineerde Katwijk. Derks: "Vandaag moet ik dus respecteren dat ik tegen een tegenstander speel die met budgetten staan die mijlenver van ons afligt met wat wij momenteel op het veld hebben staan. Maar dat is geen schande, de jongens hebben een positieve instelling getoond en hebben aan hun eigen ontwikkeling gewerkt."

 

De Groesbekers startten behoudend met veel spelers achter de bal maar al snel vielen er grote mogelijkheden te noteren voor Katwijk. Maar spits Marciano Mengerink alsook Damiano Schet konden van dichtbij Achilles '29 doelman Desny Royendijk niet passeren. Als het van dichtbij niet lukt dan probeer ik nu het eens van afstand dacht Schet even later. Op zijn harde schot van buiten de zestien moest Royendijk nu het antwoord schuldig blijven (1-0).

 

Damiano Schet heeft bij zijn schot op doel weinig last van Achilles '29 aanvoerder Yannick Zeeman.

 

Katwijk creëerde nog genoeg kansen maar weigerde om voor rust al de beslissing te forceren, mede te wijten aan goed keeperswerk van Royendijk. Redelijk warm geschoten hield hij zijn ploeg nog overeind. Het laatste kwartier ebde het Katwijk offensief weg en profiteerde Achilles '29 bijna. Vijf minuten voor rust krulde spits Bart Schiks de bal voorbij doelman Ricardo Kieboom maar ook net naast de paal. Derks keek tevreden terug op de eerste helft: "We zijn voor rust goed overeind gebleven. Logisch dat we het in het eerste kwartier moeilijk hadden. We moesten effe zoeken. Maar na de één nul bleven wij goed in de discipline spelen en inderdaad onze laatste aanval voor rust telde ik al bijna." Derhalve was er in de pauze nog werk aan de winkel voor Schreuder: "Tien minuten voor rust werd het bij ons wat slap. Het baltempo ging naar beneden. Dat heb ik aangegeven en na rust hebben ze het juiste antwoord gegeven."

 

Katwijk gaf weer gas en Achilles '29 moest een steeds grotere ruimte toestaan. Gevolgen konden niet uitblijven. Ondanks het aanvankelijke gebrek aan scherpte maakte Katwijk in een tijdsbestek van nog geen tien minuten het verschil in kwaliteit ook duidelijk op het scorebord. Een soepel één-tweetje tussen Mengerink en Steven Sanchez Angelo betekende zes minuten na rust 2-0 en vijf minuten later schonk Mengerink de eerdere aangever zijn doelpunt door onzelfzuchtig de bal breed te leggen waarna Sanchez Angelo simpel de 3-0 in het doel kon lopen. Wedstrijd gespeeld en hoefde Schreuder zich verder geen zorgen te maken. "Ondanks alle hectiek ben ik zeer tevreden over hoe wij deze wedstrijd hebben opgepakt. Met name hoe wij hem hebben gespeeld. Natuurlijk zou je willen dat we de beide tien minuten aan het eind van de eerste en de tweede helft hetzelfde waren als daarvoor, maar een kniesoor die daar over valt."

 

Bij Achilles '29 viel het chagrijn na afloop van de gezichten te lezen. "Na rust beginnen we weer enthousiast en dan moet je waken dat je niet te overmoedig wordt", vond Derks. "Om constant in de discipline te blijven spelen is moeilijk. We maakten het veld iets te lang. Dat is onze onervarenheid. Dat Katwijk profiteerde, is natuurlijk hun kwaliteit. Dat het geen zeven nul is geworden getuigt wel van ons karakter. Maar daar kan ik voor deze groep sowieso al niks over zeggen. De omstandigheden waaronder de jongens dit doen, daarvoor heb ik alleen maar respect."

 

Guus van Weerdenburg geeft vol gas. Ryan Lambert moet mee.

 

Met lede ogen ziet Derks de toekomst tegemoet. "We hopen dat hier en daar nog een voetballer is die voor niks op dit podium in aanmerking wil komen om voor ons te spelen. Om in de breedte iets meer body te krijgen is dat noodzakelijk. Maar of die er zijn weet ik natuurlijk niet. Anders blijft het deze competitie voor Achilles 'nul punt nul.' Dan gaan we het hiermee doen. Ik ben nog wel in gesprek met een paar jongens die de afgelopen weken niks gedaan hebben en als zij via reglementen niet weg kunnen dan kun je thuis op de bank gaan zitten of gaan zeggen dat je nog een paar maanden gaat voetballen. Dat heeft louter met ambitie te maken." Van de handdoek in de ring gooien wil Derks niets weten. "Wij proberen met Achilles ons te herpakken Dat is wat er momenteel aan de orde is. Om van daaruit verder te werken."

 

Dat Achilles '29 momenteel in zeer zwaar verkeert ligt volgens Derks niet alleen aan de club zelf maar in hoger mate aan de KNVB. "Ik heb hier vanmiddag mensen gesproken die mij vroegen of ik het jammer vond dat wij vijf jaar terug zijn gepromoveerd. Als ik terug kijk hebben wij fenomenale mooie jaren gehad in de Jupiler League. Cruciaal was geweest dat Katwijk met ons omhoog was gegaan. Wij stonden nu helemaal alleen. Wij konden met niemand iets overleggen. Als wij toen met twee clubs omhoog waren gegaan, hadden wij altijd een broeder gehad die hetzelfde voelde en die had gezegd 'jongens dit kan niet.' Natuurlijk hebben wij als club ook fouten gemaakt, maar op een paar cruciale momenten hebben wij geen steun gehad. De KNVB heeft ons in vier jaar niet één keer gebeld van 'hoe gaat het' 'wat vind je ervan'. Op bepaalde momenten dat het noodzakelijk was dat we een volgende stap konden maken stonden we alleen. En dat was cruciaal."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures