Nieuws

De markthal van de Tweede divisie

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

2 februari 2018

De spelerscarrousel van Voetbal op Zaterdag is populair, één van de drukst bezochte pagina's van de website. De vaste bezoeker zal het wel geconstateerd hebben, de Tweede divisie begint iets van een markthal te krijgen. Koopjes, maar ook afgeprijsde huurmodellen voor wie kopen een brug te ver is, de handel zo halverwege het voetbalseizoen is levendig te noemen.

De teller van de spelersdraaimolen in de Tweede divisie staat inmiddels op 88 (officieel bekend bij VOZ en momentopname). Dertig spelers daarvan zijn per direct vertrokken bij hun club. Koploper in deze is De Dijk met zeven spelers die tussentijds de Amsterdamse club de rug hebben toegekeerd. Bovendien lieten doelman Jeroen Verhoeven (al eerder dit seizoen) en Jack Tuyp (afgelopen week) weten per direct te gaan stoppen. Alle onrust is een rechtstreeks gevolg van het tussentijdse vertrek van de hoofdsponsor, met daaraan vast een absoluut onzekere toekomst. Maar ook Kozakken Boys was er druk mee. Vijf vertrekkers uit Werkendam, onder wie Raily Ignacio die begin december al een contract tekende bij AFC. Op sportpark Goed Genoeg hopen ze op een vergelijkbaar effect als vorig seizoen met Berry Powel, die toen door Kozakken Boys verhuurd werd aan IJsselmeervogels. Stelling: zonder Powel was IJsselmeervogels waarschijnlijk afgelopen seizoen geen kampioen geworden. Powel scoorde in een halve competitie 19 doelpunten voor de 'rooien'. De eerste indrukken die Ignacio heeft achtergelaten bij AFC zijn positief. Voornaamste zorg is niet in een ruzie verwikkeld raken met de spits.

 

Raily Ignacio in het shirt van Kozakken Boys in de KNVB-bekerwedstrijd tegen Ajax. 
Foto: Orange Pictures

 

Haalde AFC één speler tussentijds binnen, TEC voegde maar liefst vijf spelers tot aan de selectie en zag er slechts één vertrekken. Als dit de trend wordt, komen er straks ook halfjaarlijkse presentatiegidsen om het de trouwe fans nog maar eens uit te leggen wat er allemaal gebeurd is. Iets kritischer gesteld is het ook een vorm van competitievervalsing, waar de amateurclubs de belofteteams van de BVO's juist van betichten. Maar het is Europese regelgeving die het halfjaarlijkse transferwindow mogelijk maakt. Daarmee is een start gemaakt in het betaalde voetbal en dat begint aardig door te lekken naar de voetballagen daaronder. Maar kijk dan niet vreemd op wanneer toeschouwersaantallen tegenvallen. Het voetbalpubliek ziet steeds vaker door de bomen het bos niet meer. Dat zoekt iets vertrouwds en herkenbaars, maar de houdbaarheid daarvan wordt korter en korter.

Ook de trainerscarrousel kreeg deze week een slinger. Behalve het ontslag voor Jochem Twisker (De Dijk) en Winand van Loon (Capelle) trok het vertrek van Dick Schreuder bij Katwijk veel media-aandacht. Schreuder kreeg het aanbod uit Amerika om assistent-trainer te worden bij Philadelphia Union. Natuurlijk vindt er dan overleg plaats, maar de uitkomst daarvan staat eigenlijk bij voorbaat vast. De club laat de trainer die kans grijpen, want Katwijk is Schreuder wel wat verschuldigd, kampioen van de hoofdklasse (2015), plaatsing voor de Tweede divisie (2016) en nu fier koploper. Maar technische manager Cees Bruinink vatte het vertrek van Schreuder in een woord samen: ''balen.'' En dat is het natuurlijk wel. Hoe gaat de spelersgroep van Katwijk reageren op deze ontwikkeling out of the blue? Met Excelsior Maassluis komt er ook geen lekkere tegenstander voorbij. Eerder dit seizoen werd het 3-0 voor het team van Jeroen Rijsdijk. Het was de eerste verliespartij voor Katwijk dit seizoen.

 

28 oktober 2017: Kozakken Boys is nog niet in topvorm. Joël Tilema, hier in een sprintduel met Juriën Gaari, zet Rijnsburgse Boys al vlot op voorsprong. Jeffrey Jongeneelen maakt vlak voor tijd de winnende 1-2 voor de Rijnsburgers, geflatteerd vindt men in Werkendam.
Foto: Hans Heemskerk


Voornaamste kaper op de kust voor Katwijk is Kozakken Boys. Er staat even geen maat op de Werkendammers die hun laatste zeven competitiewedstrijden winnend afsloten. De Kozakken gaan op bezoek bij Rijnsburgse Boys, dat kwakkelt gelijk Koning Winter. De 'Uien' speelden tegen HHC Hardenberg met recht een uienpot. Het werd 1-6. Stel Onder-23 (met 7-1 gewonnen van Katwijk <23) maar op tegen VVSB, zo stelde Gerard van der Meij, schrijver van het wedstrijdverslag op de clubwebsite. Maar coach Pieter Mulders kwam in Noordwijkerhout met een gebruikelijke basiself, maar Rijnsburgse Boys verloor wel zijn tweede wedstrijd (3-1) na de winterstop. En dan nu Kozakken Boys, de ploeg in vorm die ook won Katwijk (0-2) een paar weken terug, ga er maar aan staan. Rijnsburgse Boys kan zich wel vasthouden aan de onderlinge uitslag eerder dit seizoen. Op De Zwaaier werd het 1-2 voor de Rijnsburgers.

 

ACV boekte tegen Capelle een zwaarwegende 4-1 overwinning. Die leidde tot het ontslag van de hoofdcoach van Capelle, maar voor de Assenaren was van belang dat ze een rechtstreekse degradatieplek konden inruilen voor een p/d-plek. ACV kreeg in november de mededeling dat Romano Djababoe (toen topscorer met zeven treffers) per direct ging stoppen in verband met het afronden van zijn studie. Dat was op dat moment een fikse aderlating, maar ACV deed geen impulsaankopen in de winterstop, zo daar al budget voor was. Coach Fred de Boer, wiens contract doorloopt komend seizoen, sprak ook zijn vertrouwen uit in het vervolg van de competitie in de Derde divisie. Vanaf plek vijftien zijn Jong FC Volendam en ONS Sneek nog in het zicht. ODIN '59, de komende tegenstander, is verder weg op de ranglijst en dat danken de Heemskerkers mede aan de dubbel bonus tegen Spakenburg (1-0 en meest recentelijk 1-2). ACV moet het van thuiswedstrijden hebben dit seizoen. Op twee na zijn alle wedstrijdpunten op eigen veld verzameld.

 

18 februari 2017: Ter Leede - Achilles Veen is een sleutelduel, met 1-2 gewonnen door de Veeners. Hier de gelijkmaker van Achilles Veen in beeld. Sen Aerts tikt de bal langs Bodgan Constantin. Vlak voor tijd werkt Ben van de Lans ongelukkig de bal in eigen doel. 
Foto: Orange Pictures


Noordwijk werpt in de hoofdklasse A een forse schaduw om zich heen, maar de koploper laat wel degelijk ook af en toe steken vallen. Wat te denken van de 6-3 nederlaag bij FC 's-Gravenzande? Daarmee vergeleken was de 0-0 met SteDoCo van een week geleden een wereldprestatie. Puntverlies, waarbij bij de concurrenten dan garen bij kunnen spinnen, maar dat vervolgens achterwege laten. Behalve SteDoCo is ook Ter Leede in theorie aan te wijzen als kandidaat voor de hoofdprijs. Maar met 2-0 verliezen bij Zwaluwen staat haaks op dat beeld en op die manier blijft een koppositie ook onbereikbaar. Net als Noordwijk grepen de Sassenheimers vorig seizoen overal naast. De titel ging naar Spijkenisse en Ter Leede strandde in de dubbelfinale tegen ODIN '59 (1-1 en 3-1) om een plek in de Derde divisie. Ter Leede zit momenteel in de achtervolging en de eerste hobbel daarin heet Achilles Veen. Ook de 'kleine' club uit Brabant was afgelopen seizoen lange tijd in beeld bovenin, maar haakte in de slotfase definitief af voor de titel en bracht ook de nacompetitie (met 0-1 en 2-1 verloren van ODIN '59) geen succes. Dankzij twee driepunters op rij na de winterstop maakt Veen wel deel uit van het trio jagers op Noordwijk.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys
ACV - ODIN '59
Ter Leede - Achilles Veen