Nieuws

Het gaat bij Katwijk even alleen om winnen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 februari 2018

KATWIJK - Iedereen vroeg zich voorafgaande aan het duel tussen koploper Katwijk en reuzendoder Excelsior Maassluis af welk effect het plotselinge vertrek van trainer Dick Schreuder zou hebben. Het enig juiste antwoord kwam van de spelers, onder aanvoering van de gedreven Robbert Susan, op het veld. Het werd geen vlekkeloze wedstrijd, maar wel een moeizame 2-1 zege op de voor de thuisploeg altijd zo lastige bezoekers uit Maassluis.

 

Schreuder verruilde eigenlijk in sneltreinvaart zijn positie bij Katwijk voor de rol van assistent-trainer bij Philadelphia Union, dat uitkomt in de Major League Soccer, de hoogste afdeling in USA en Canada. Voor technisch directeur Cees Bruinink kwam het als een complete verrassing. "We werden vanuit Amerika benaderd of we Dick wilden laten gaan. Dat was wel even schrikken en ook balen. Maar toen Dick aangaf dat hij daar wel oren naar had, konden we hem deze kans niet onthouden. Alleen ging het allemaal zo snel dat we in de wedstrijd van vandaag de coaching moesten laten doen door de assistenten Johan Plat en Patrick Heijmans."

 

Op de vraag hoe nu verder, was Bruinink heel duidelijk. "We hebben van de KNVB vijf weekenden dispensatie gekregen om met dit duo aan de slag te gaan, maar dit is zeker geen optie voor de lange termijn." De voorkeur van de technisch directeur gaat uit naar een trainer die voldoende meebrengt om Katwijk aan de titel te helpen. "En dan de komende maanden beoordelen of we met dezelfde persoon doorgaan, of dat we toch op zoek moeten gaan naar een ander. Volgend weekend is Katwijk vrij en dat geeft even tijd om eventuele beslissingen in goed overleg te nemen. We bespreken alles en betrekken daarin natuurlijk ook de spelersraad," aldus Bruinink.

 

Zorgelijke blikken bij Patrick Heijmans (links) en Johan Plat (midden), de twee assistent-trainers die bij Katwijk na het vertrek van Dick Schreuder tijdelijk de eindverantwoordelijkheid hebben op de bank.

 

In alle hectiek moest dus gevoetbald worden tegen een tegenstander waarvan al een aantal seizoenen niet gewonnen is. Dit seizoen kreeg Katwijk in Maassluis zijn eerste nederlaag (3-0) voor de kiezen. Vorig seizoen trok de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk zelfs in Katwijk met een 0-2 zege aan het langste eind. Excelsior Maassluis is dus een 'Angstgegner' voor de oranjehemden en had daarbij in 2018 nog niet verloren. In de titelstrijd speelt Maassluis dit seizoen geen rol, maar Katwijk voelt als koploper wel de hete adem van Kozakken Boys in de nek en alleen een overwinning zou daarom een welkom geschenk zijn en handhaving inhouden van de zes punten voorsprong.

 

Vooraf was duidelijk dat het voor aanvallers een moeilijke wedstrijd zou worden. De twee minst gepasseerde verdedigingen (Katwijk 17 en Excelsior Maassluis 18) in de Tweede divisie stonden op het veld. Al snel werd duidelijk dat de bezoekers zich prima hadden ingesteld op Katwijk. Men liet de bal aan Katwijk en ving in een gesloten formatie al dat balbezit op. Sporadisch kwamen de bezoekers uit de verdedigende stellingen, maar deden dat wel met de nodige snelheid. Vooral Vincent van den Berg maakte het de verdediging van Katwijk heel lastig. De bezoekers kwamen in de 13-de minuut zelfs op voorsprong komen. Katwijk-verdediger Kay Blokland raakte aan de zijlijn geblesseerd en kwam strompelend het veld weer in. Juist op dat moment begonnen de bezoekers aan een goede aanval. Even was de organisatie achterin bij Katwijk zoek en kon Van den Berg eigenlijk met een simpele maar zuiver geplaatste schuiver doelman Ricardo Kieboom passeren: 0-1.

 

Marciano Mengerink (links) in duel met Kevin Vink.

 

Direct na deze treffer moest Blokland vervangen worden door Kilian Berkhout. Nu kreeg de thuisploeg het nog moeilijker om door te dringen naar doelman Jean Paul van Leeuwen. Er waren wel een paar kleine kansjes voor de hard werkende topscorer Marciano Mengerink, maar het beleg op het doel van Excelsior leverde meer niet op.

 

Ook na de pauze ging dat beleg door. De thuisploeg stak bakken energie in het duel, maar maakte toch te veel fouten om echt gevaarlijk te worden. Vaak stierf het spel in schoonheid. Het kritische publiek op sportpark De Krom werd er haast moedeloos van en kon het maar moeizaam verkroppen dat Excelsior eigenlijk zo gemakkelijk overeind bleef. Tot de 64-ste minuut. Na een corner bleef de bal hangen in het doelgebied en daardoor kon de meegekomen verdediger Raoul Esseboom bij de tweede paal zijn voet tegen de bal krijgen. Via de benen van doelman Jean-Paul Van Leeuwen verdween de bal tegen de touwen: 1-1. Eindelijk had de thuisploeg zijn verdiende gelijkmaker, maar voor de strijd om de titel moest daar nog een treffer bijkomen. Even leek Susan daarvoor te zorgen, maar na de corner van invaller Stefan Plat raakte de aanvoerder de bal net verkeerd. De winnende treffer leek er niet te komen, toen het bord met vier minuten extra tijd omhoog ging.

 

Alleen volgde er in die minuten toch nog een strafschop. Een straf die door alles wat Excelsior was werd aangevochten. De sliding van de ervaren Kevin Vink op de doorgebroken Berkhout leek ook net buiten het strafschopgebied ingezet te zijn. Alleen scheidsrechter Oostrom besloot tot het toekennen van een strafschop. Geen videoscheidsrechter op het sportpark en ook geen camera's van FOX-sport voor een herhaling. Aanvoerder Susan was koelbloedig genoeg om deze buitenkans te verzilveren: 2-1. De ontlading bij spelers en supporters was groot en het feest na afloop mocht er wezen.

 

Robbert Susan heeft de strafschop benut, waarmee hij Katwijk in blessuretijd toch nog de volle winst (2-1) gaat bezorgen.

 

Er was weer eens bewezen hun dun een lijntje kan zijn tussen winst en verlies. Katwijk liep over de rand van de afgrond, maar Excelsior viel daarin. Trainer Rijsdijk was na afloop duidelijk. "Dat was honderd procent zeker geen strafschop, maar wat doet Kevin op die plaats? Hij is onze aanvaller en er waren op dat moment voldoende spelers in de verdediging aanwezig om de situatie te klaren. Je ziet maar weer dat je verdedigen aan verdedigers moet overlaten en dat aanvallers vaak daarin de verkeerde keuzes maken." Over de kritiek op zijn behoudende speelwijze haalde hij zijn schouders op. "Op dit moment moeten we het met deze speelwijze doen. Het is even niet anders. Ik dacht even dat we de 0-1 voorsprong over de eindstreep konden brengen en ook met 1-1 had ik kunnen leven, maar op deze wijze nog de boot in gaan doet zeer."

 

Het was even zoeken naar de woordvoerder namens de technische staf van Katwijk. Johan Plat is nu dat aanspreekpunt en de jonge trainer was vooral heel blij met deze zege. "Allereerst wil ik zeggen dat ik het als een voorrecht heb ervaren om samen te kunnen werken met Dick. Ik heb veel geleerd en we zijn ook echte vrienden geworden. Alleen moet ik nu de beslissingen nemen, maar krijg daarbij de steun van Patrick en ook op de achtergrond van Cees. We hadden het in de eerste helft moeilijk, maar ik heb de ploeg ook in de rust gezegd dat als we zo zouden doorgaan er nog van alles te halen was. Dat we twee spelhervattingen nodig hadden voor de winst is dan maar zo, maar het ging om de winst en die is er nu. Zolang ik nu bij Katwijk werk hadden we nog niet gewonnen van deze tegenstander en nu dus wel en dat brengt extra blijheid."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures