Nieuws

Ongeloof en woede bij ACV om weer een domper

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

4 februari 2018

ASSEN - Er zat zaterdagmiddag weinig licht tussen ACV en ODIN '59, maar de cijfers op het scorebord logen er niet om: 2-3. In een boeiend duel werkte ACV zich in de nesten door van een iets hoger staand ODIN '59 te verliezen. ACV kwam tweemaal op voorsprong maar ODIN '59 strafte drie defensieve blunders goed af.

 

Het was de basis voor de 3-2 nederlaag van ACV en dat zorgde voor een fikse domper in het Asser kamp. Na de winst van vorige week op Capelle leek de luchtboven sportpark 'Het Stadsbroek' in Assen op te klaren maar na deze verliespartij blijft ACV in de gevarenzone bivakkeren terwijl de toekomst van ODIN '59 er een stuk rooskleuriger uitziet. Door de winst kan ODIN '59 rustig naar boven kijken. De ploeg van trainer Richard Plug heeft de aansluiting met de grote middenmoot gevonden.

 

De omstandigheden waren verre van optimaal in Assen, een fikse sneeuwbui in de ochtend zorgde voor een drassige en gladde ondergrond en daar hadden de tweeëntwintig acteurs in eerste instantie zichtbaar moeite mee. Individuele hoogstandjes bleven dan ook achterwege. Van combinatievoetbal aan ACV kant was amper sprake en de ploeg van trainer Fred de Boer durfde ook geen eigen initiatief te ontwikkelen. ODIN '59 was het snelst gewend aan de omstandigheden en kreeg van het inzakkende ACV alle gelegenheid om te voetballen en was ook in de meeste duels de bovenliggende partij. De thuisploeg kreeg in de openingsfase ook geen enkele kans van betekenis.

 

Nick Westebring volgt wat Ahmed el Mahdi van plan is.

 

Het veldoverwicht van de bezoekers uit Heemskerk uitte zich in de eerste twintig minuten in twee grote kansen. Spits Thom de Vries schoot maar net naast en een paar minuten later was middenvelder Jurjen Dikker dichtbij de openingstreffer. Twee minuten later stond dezelfde Dikker aan de basis van de opening van de score, zij het aan de andere kant. Bij een verdedigende actie in het eigen strafschopgebied was hij duidelijk te laat met een sliding op ACV-aanvoerder Marcel Seip. Scheidsrechter Winkel stond er vlakbij en wees gedecideerd naar de stip.

 

"Het was een beetje een domme en ongelukkige overtreding van ons, mede door het veld. De bal stuitert gelijk door en de speler draait om en glijdt na contact gelijk weg. Was dom van ons, je moet je aanpassen aan het veld", foeterde ODIN '59-coach Richard Plug. Vanaf elf meter kostte het Marco van der Heide geen enkele moeite om de ODIN '59-doelman Barry van Dijk volkomen kansloos te laten. Ook na de opgelopen achterstand bleef ODIN '59 de betere ploeg, maar evenals in de openingsfase mistte spits De Vries weer een goede mogelijkheid. Hij had de gelijkmaker op de schoen, maar kon niet genadeloos hard afdrukken.

 

Na rust probeerde ODIN '59 snel de schade te repareren, maar al te veel leverde dat in eerste instantie niet op. Een scrimmage voor het Asser doel oogde gevaarlijker dan het leek. Dan oogde tien minuten later een wonderschone combinatiedoor de ODIN '59-verdediging, waar Nick Westebring en Marco van der Heide bij betrokken waren, veel gevaarlijker. ACV en de gevaarlijkste man aan ACV-kant Van der Heide, hadden pech dat de bal via binnenkant paal het veld weer in stuiterde. Dit had de genade klap voor ODIN '59 kunnen betekenen. Het bleek uiteindelijk de redding voor ODIN '59 te zijn.

 

Dennis Hoekstra test de sterkte van het shirt van Thom de Vries.

 

Met een tweetal aanvallende wissels probeerde ODIN '59-coach Plug nog te redden wat er te redden viel. Het 5-3-2 systeem werd een 4-3-3 variant. Centrale verdediger Milo Cremers werd door coach Plug naar het front gestuurd en ODIN '59 ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er, maar daarbij hadden de ploeg nadrukkelijk de hulp nodig van de ACV-verdediging. Een hoekschop van Jim Hulleman zeilde pardoes bij de tweede paal binnen. ACV-verdedigers stonden elkaar aan te kijken: pak jij hem of pak ik hem? En ook doelman Bart Woering stak geen hand uit (1-1). Het pleitte voor ACV dat ondanks de defensieve wanorde toch de strijdbijl weer tevoorschijn kwam. Dat resulteerde al snel weer in een voorsprong. Met dank aan invaller Justin Mulder kon topschutter Van der Heide uit een moeilijke hoek fraai raak schieten (2-1).

 

Een tweede opeenvolgende overwinning leek in het verschiet, maar in de slotfase zakte ACV diep weg in de drassige grasmat. Het was onthutsend om te zien hoe gemakkelijk ODIN '59 in de slotfase aan de doelpunten kwam. Zeven minuten voor tijd, ACV had dan in elk geval een punt in handen, mocht ODIN '59 een vrije trap nemen. Die zeilde, geheel volgens het Heemskerker protocol, richting tweede paal. ACV-verdedigers kopten niet en rekenden op doelman Woering. In plaats van te vangen stompte de doelman de bal recht vooruit en zo stuiterte de bal pardoes voor de voeten van invaller Tim van Gelder en die haalde onbedaarlijk hard uit (2-2). ODIN '59 voor de tweede maal langszij. "Die beide tegendoelpunten waren voor de keeper. Daar is Bart zelf nog het ziekst van. Hij heeft ons vaak genoeg gered, alleen vandaag niet", aldus een balende De Boer.

 

Marco van der Heide moet er van blazen om tussen twee vuren in te zitten.

 

Beide trainers bekenden na afloop dat ze zich tevreden stelden met een puntendeling maar binnen de lijnen dachten sommige spelers van ACV er duidelijk anders over en gingen op zoek naar meer. ODIN '59 profiteerde optimaal. Een andere invaller, Billy Tavares, scoorde twee minuten na de gelijkmaker. ACV had veel spelers voor de bal, waarna een slimme pass van Hulleman op Tavares het pleit voor ACV bezegelde (2-3). "Je voelt dat je ging winnen en in één keer ben je het kwijt. We gaven net iets teveel ruimte en dat is net wat je tegen dit team niet moet doen", analyseerde De Boer. Daarmee maakte ACV weer eens kennis met de harde wetten van de Derde divisie. "In de eerste helft waren zij iets beter, maar wij pakten de voorsprong via een terechte penalty. Daarna had ODIN er misschien ook wel één moeten maken, maar na rust hadden wij de twee nul moeten maken. Gebeurde net niet."

 

Een ontgoochelde trainer Fred de Boer repte over 'een onnodige zure nederlaag voor team en staf.' Van het veld aflopend praatten de Heemskerkers honderduit over hun overwinning op ACV, bij de ACV'ers stonden de gezichten op ongeloof dan wel woede. Het had allemaal niet eens zozeer te maken met de nederlaag op zich. Je kunt nu eenmaal een wedstrijd verliezen. Het ging meer om de manier waarop. Daar zal de komende week zeker over gesproken worden. Maar zijn spelers afvallen daar is Fred de Boer het type niet naar. "Je ziet gewoon wat wij doen, dat dat terecht is wat wij doen. Wij hebben alles goed georganiseerd gedaan en in de fase dat je het niet doet krijg je een counter om de kont. Terwijl je tot die tijd eigenlijk geen counter kreeg. Dood- en doodzonde. Daarom voelt het ook zo zuur." De Boer blijft optimistisch: "Wij gaan niet knock-out, we zijn knock-down. We staan hierna weer op."

 

Ontlading bij ODIN '59.

 

Coach Plug keek met volle tevredenheid terug op het optreden van zijn team en was dik tevreden met de drie punten. "Een heerlijke overwinning als je twee en half uur terug moet rijden. Vandaag goede zaken gedaan. We kunnen nu omhoog kijken. Vorig jaar moesten we nacompetitie spelen om erin te blijven. Dit jaar hoop ik gewoon in één keer erin te blijven, dan hebben wij een wereldprestatie geleverd." Wel bekende Plug dat zijn ploeg het lange tijd moeilijk had gehad. "Wij voetballen vanuit een gesloten verdediging en dan moet je hier bij ACV eigenlijk niet achter komen. Voor de rust kregen we drie opgelegde kansen en zij geen één. En dan maken wij een domme en ongelukkige overtreding met als resultaat een penalty tegen. Na rust komen wij een paar keer goed weg. Dit was wel typerend voor een wedstrijd tussen ACV en ODIN. Een periode waarin wij onterecht achter kwamen en een moment dat zij ons pijn kunnen doen, doen ze het niet. Allebei ploegen die het net niet zijn. Ploegen uit het linker rijtje slachten je dan wel af."

 

Ten slotte sprak Plug vol lof over zijn scorende invallers. "Dat zijn jongens die er het hele seizoen al tegenaan hikken. Tim van Gelder komt bij derdeklasser De Foresters vandaan en Billy Tavares kwam over van KFC, ook een derdeklasser. Dat zijn jongens waar je een heel jaar tegen zegt 'joh ik denk dat jullie de potentie hebben om aan te sluiten, maar dan moet je wel een jaar lang in jezelf investeren'. Dan maken zij de 2-2 en de 3-2. Heb ik zojuist in de kleedkamer ook gezegd, dat vind ik als trainer gewoon fantastisch. Wij hebben geen budget, dus ik moet spelers van dat niveau halen. En juist die spelers halen vandaag juist de drie punten voor ons. Daar ben ik super trots op."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures en Bennie de Boer