Nieuws

Capelle wacht op de hand van Ron Timmers

Wedstrijdverslag
Derde divisie

 

11 februari 2018

VEENENDAAL - Eén puntje voor de moeite, niet meer dan dat was de schamele oogst voor trainer Ron Timmers in zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke op de bank bij Capelle. Meer zat er simpelweg niet in, en afgaande op het zeer matige spelniveau van de Capellenaren was zelfs dat ene puntje al een te rijkelijke beloning te noemen.
 

Deze kanttekening kon overigens ook voor honderd procent van toepassing worden toegepast voor het spel van thuisploeg DOVO, want ook de mannen van trainer Gert Kruys bakten er nagenoeg niets van in de inhaalwedstrijd op sportpark Panhuis. Een bloedeloze nul-nul was de enig juiste en onontkoombare uitkomst. Capelle kwam de volle negentig minuten lang tot niets meer dan een enkele mogelijkheid in het vijandelijk doelgebied. De benaming scoringskans was voor die paar mogelijkheden al te veel eer. DOVO bracht het er wat dat betreft nauwelijks beter van af. Pas diep in de tweede helft diende doelman Bradly van der Meer een keer zijn been alert uit te steken op een inzet van Quincy Arends, maar daar bleef het dan ook bij. De wedstrijd eindigde zowaar met iets wat op slotoffensief leek van de Veenendalers, maar de DOVO-aanval bleek al net zo tandeloos als die van Capelle.

 

Ron Timmers geeft zijn ploeg aanwijzingen.

 

Net als Capelle startte DOVO met een viermans-verdediging, vaak aangevuld met nog een verdedigende middenvelder. Bij DOVO was dat Dominque Kivuvu. Adil Mahdadi speelde overigens de meest solide partij van de middag, reden waarom hij uiteindelijk tot man-of-the-match werd uitgeroepen. Waarbij het tekenend was dat de speaker uitriep dat de jury niet dan met de grootste moeite één speler had kunnen vinden die het predikaat verdiende.
 

"Dit was met afstand onze minste wedstrijd van het seizoen", stelde DOVO-trainer Kruys na afloop onomwonden vast. "De opbouw van achteruit verliep te traag. De afwezigheid van mijn geblesseerde topscorer (Joshua Patrick, red.) konden we niet voldoende opvangen. Mijn plan B pakte ook al niet goed uit omdat Quincy Arends wel goed inviel, maar al heel snel weer geblesseerd van het veld moest. Toen het in de tweede helft allemaal wat opportunistischer werd, kwamen we helemaal niet meer aan ons verzorgde voetbal toe, tja alles bij elkaar is dit voor mij het verhaal van deze wedstrijd. Vorige week speelden we veel beter en haalden we nul punten, nu houden we aan een slechte wedstrijd toch nog een punt over."
 

Een week geleden deed Capelle aan Ron Timmers het dringende verzoek om in plaats van deze zomer, wanneer hij van Dongen naar Capelle zou overstappen, per direct het door het wegsturen van Winand van Loon opengevallen hoofdtrainerschap over te nemen. Met instemming van Dongen besloot Timmers de uitdaging aan te gaan, zodat hij de komende maanden liefst twee derdedivisionisten onder zijn hoede heeft, ongetwijfeld een unicum in trainersland.

 

Steven Olsthoorn (links) en Adil Mahdadi hebben puur oog voor de bal.

 

Het moet Timmers niet zijn meegevallen wat hij zittend in het Veenendaalse winterzonnetje kreeg voorgeschoteld. Maar de geroutineerde coach is ervaren genoeg om te beseffen dat hij niet moest beginnen met zijn team af te branden. Het was beslist met recht van spreken dat hij er op wees dat de organisatie van zijn team (lees: de verdediging) goed stond. "Van tevoren beseften wij dat we vandaag op bezoek gingen bij één van de beter voetballende teams in de Derde divisie. Alleen al daarom was het zaak om onze organisatie goed op orde te hebben en om strak vanuit de discipline te spelen." Op de tegenwerping dat DOVO maar weinig van de eigen reputatie waarmaakte, greep Timmers vervolgens weer terug op de niet rooskleurige positie van Capelle op de ranglijst en dat je dan toch echt moet beginnen met je team goed  georganiseerd neer te zetten.
 

Net als in veel wedstrijden onder zijn voorganger Van Loon was er inderdaad niet veel op de verdediging aan te merken. Het aantal tegentreffers dat dit seizoen moest worden geïncasseerd is sowieso voor een ploeg op een lage positie als die van Capelle niet hoog te noemen. De groenzwarten hebben op dat gebied nog altijd een naam op te houden. Maar Capelle werkt al geruime tijd aan een tweede invulling van de reputatie, namelijk het hardnekkige beeld dat de ploeg zeer lastig tot scoren komt. In het lopende seizoen lijkt het spitsenprobleem weer een ietsje gegroeid ten opzichte van de al niet doelpuntrijke voorgaande seizoenen. Twintig treffers in zeventien wedstrijden, het is te weinig. Net als dat het saldo van 'slechts' vijf van clubtopscorer Olaf van der Sande te laag is.

 

DOVO-doelman Rodney Ubbergen toont zich klemvast.

 

"Het was vanmiddag voorin steeds net-niet, het had allemaal net iets zorgvuldiger gemoeten", oordeelde Timmers eufemistisch, waarna hij volmondig erkende dat gebrek aan creativiteit en scorend vermogen hét probleem is. "We hoeven er niet omheen te draaien. Steven Olsthoorn is bij ons nog niet de spits die hij kan zijn. In de opbouw mis ik de geblesseerde Kai Fens en Jorn van Lunteren hevig, om maar niet te spreken van Gertjan Rothman." Hoe het ook zij, Timmers bleef benadrukken dat het winstpunt van de eerste wedstrijd onder zijn leiding was dat organisatie en discipline overeind bleven, ook toen hem gevraagd of zijn hand van coaching al zichtbaar was in het spel van zijn ploeg. "Waar ik naar toe wil, als je dat mijn hand van coaching wilt noemen, is dat we verder van de eigen goal voetballen. We dienen de bal veel eerder te veroveren. Dat gaat komen, wacht maar af, maar nu na slechts deze ene wedstrijd bij bovendien een sterke tegenstander kan dat echt nog niet."
 

Mocht Capelle degraderen dan verliest Timmers aan het eind van het seizoen, ondanks zijn doorgaande contract bij Capelle, twee Derde divisieclubs in plaats van de ene (Dongen) die hij verlaat. "Of ik daar bang voor ben? Nou, het is nog lang niet zo ver, dat in de eerste plaats. Maar verder ben ik er ook echt niet bang voor, want waarom zou ik dat zijn, met mijn leeftijd en ervaring? Als ik alles geef om mijn team omhoog te trekken hoef ik toch nergens bang voor te zijn?"
 

Capelle mag hopen dat het de komende maanden wel weet toe te slaan als een tegenstander net zo'n offday doormaakt als dat DOVO deed. Het is aan Timmers om zijn elftal naar zijn hand te vormen tot een team dat meer van zichzelf laat zien, meer uitgaat van de eigen kracht en durft te zoeken naar creatievere oplossingen. Zoniet dan ziet de voetbaltoekomst er somber uit aan de boorden van de Hollandsche IJssel.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures