Nieuws

Ajax - Staphorst: botsing van speelstijlen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

18 februari 2018

AMSTERDAM - Ajax en Staphorst hebben de aanwezige toeschouwers een boeiende voetbalmiddag voorgeschoteld. Het was een wedstrijd met twee gezichten zoals dat zo mooi heet. In de eerste helft voerde Staphorst een heldere boventoon. In deel twee was Ajax aan de macht, maar wisten de bezoekers wel twee keer een achterstand weg te poetsen, voor het laatst een paar minuten voor tijd: 2-2.

 

Met de uitslag op zich was Jan Vlap wel in zijn nopjes. "Ja, ik ben blij dat het nog gelijk werd. Het was ook dik verdiend", liet de coach van Staphorst na afloop weten. "Maar wel vervelend dat Eemdijk ons nu voorbij kan in de tweede periode. Zij hebben nog een wedstrijd tegoed", keek Vlap meteen verder. En de afstand tot de koploper SC Genemuiden had ook nog twee punten kleiner kunnen zijn. "Dat komt later aan de orde, het gaat nu eerst om die periode", luidde de reactie. Logisch want een periodetitel is een ticket voor de nacompetitie om een plek in de Derde divisie en die kun je maar vast binnen hebben. Staphorst ziet een herhaling van vorig seizoen ook helemaal zitten. Voor Vlap heeft het dan nog een speciaal tintje bij wijze van afscheidscadeau aan de club waar hij aan het eind van dit seizoen afscheid van neemt met het plan om eens even niet op de bank plaats te nemen. "Na twintig jaar wil ik even geen verplichtingen", verklaart Vlap, die ook nog een eigen zaak bestiert, zijn wens voor een voetbalsabbatical.

 

Stanley Akoy heeft totaal geen last van Dennis Rosink.

 

In het Amsterdamse kamp ook gemende gevoelens, met een neiging tot teleurstelling. Weer had een topwedstrijd Ajax niet het volle pond opgeleverd. "In principe ben ik van als je maar meer goals maakt dan de tegenstander. Maar wij krijgen te veel doelpunten tegen, ook vandaag weer", keek Ajax-coach Jorg Smeets terug. Met nog vers in het geheugen de 4-3 nederlaag bij Eemdijk waar Ajax drie keer op voorsprong had gestaan, was het duel met Staphorst een schoolvoorbeeld van een déjà vu. En op die manier zal Ajax dit seizoen wisselend blijven presteren en is mogelijk een vervangende periodetitel het hoogst haalbare. "We willen zo hoog mogelijk eindigen, maar de cijfers liegen niet", hield Smeets een stevige slag om de arm.

 

Ajax in goeden doen is wel een lust voor het oog met als exponent Stanley Akoy. Zeventien seconden na de pauze brak de lichtgewichtaanvaller de score open. Akoy flitste over de rechtervleugel weg uit de dekking om vervolgens doelman Wibo van Dijk kansloos te laten. Het zag er op het oog allemaal simpel uit, maar het was wel een staaltje van beheerste techniek. Een paar minuten later startte Akoy ter hoogte van de middellijn een rush waarbij tegenstanders omvielen als kegels. Dit keer was Van Dijk wel op zijn hoede. De volgende kans voor Ajax, ingeleid door onnodig balverlies van Lars Heuvelman, kwam voor de voeten van Lars Middelwijk. De eerste doelpoging strandde op Van Dijk, de rebound eindigde in het zijnet. Ajax ging onverdroten verder en Akoy mocht echt van pech spreken met zijn knal op de lat.

 

Berry van 't Land hindert Rob Mijnheer bij het aannemen van de bal.

 

De thuisploeg zette in die fase hoog druk, heerste daardoor op het middenveld en Staphorst gokte op de lange bal om onder de Ajax-pressing vandaan te komen. Halverwege wisselde Vlap aanvallend door de onopvallende Mark Schra te vervangen door Wiliam de Boer. De aanvalslijn kreeg zo meer body en toeval of niet, Staphorst oogste zowaar waar Ajax dat juist had nagelaten. Het werd een gelijkmaker met een kunstzinnig gehalte. Uit een hoekschop (De Boer liet de bal bij de eerste paal neerdalen) verraste Martijn Brakke met een hakballetje achter het standbeen langs Ajax-doelman Stephan Veenboer volkomen. Lang heeft Staphorst niet kunnen genieten van de 1-1, want vier minuten later al toonde Berry van 't Land zich een specialist in het nemen van vrije schoppen. Met uiterste precisie joeg de middenvelder de bal in de kruising voor 2-1. Er kwamen zelfs kansen op de genadeklap maar die wist Ajax dan weer niet uit te delen.

 

De spanning zat niet alleen bij de toeschouwers aan de kant, ook de spelers binnen de lijnen hadden daar soms last van. Dat begon al voor rust, maar ook in de tweede helft stonden op momenten een man of tien aan elkaar te trekken en te plukken, met scheidsrechter Jerôme Vries als aandachtig toeschouwer. De arbiter probeerde de opwinding wel in de kiem te smoren niet alleen met woorden maar ook soms met gele kaarten. Af en toe gooide de arbiter ook zelf een beetje olie op het vuur. Zo paste Vries de voordeelregel wel heel bijzonder toe. De overtreding was duidelijk, maar Ajax bleef in het bezit van de bal om vervolgens in alle vrijheid door een verkeerde pass de bal in te leveren bij Staphorst en om dan alsnog te fluiten voor de overtreding kwam op zijn zachtst gezegd vreemd over.

 

Staphorst moest dus op zoek naar 2-2 en deed dat met een brok gezond opportunisme. Opnieuw bracht Vlap extra aanvallende kracht met Hein Uuldriks en dat betaalde zich dan toch nog uit. Brakke had de 2-2 op zijn schoen, maar zag doelman Veenboer redden. Maar Staphorst stak alsnog een punt in de knip, toen Ajax dacht de bal weggewerkt te hebben, maar Rob Mijnheer een doeltreffende volley in huis had. Smakelijke goal nummer vier.

 

Rob Mijnheer in extase om zijn treffer die Staphorst op de valreep naast Ajax heeft gebracht.

 

De bezoekers konden toch nog enigszins opgelucht de terugreis aanvaarden, maar wel in de wetenschap dat voor rust de koers gelopen had kunnen (moeten?) zijn. Staphorst begon met twee spitsen, waar Ajax drie verdedigers tegenover stelde, twee in de mandekking en een vrije verdediger. Dat zag er allesbehalve solide uit. Roy Deken en Edwin Soenarto waren niet die betrouwbare bewakers en Siver Abdulrahman vergat nogal eens rugdekking te geven. "Voor mij ging het vooral om die nummer negen bij Staphorst (Mijnheer, red.), die zich regelmatig liet terugzakken maar dan vergeten we door te dekken", legde Smeets een vinger op de zwakke plek.

 

Ajax had dat duur kunnen betalen. Brakke was nog binnen de tien minuten vanaf de aftrap dicht bij de openingstreffer maar zag zijn kopbal uiteenspatten op de lat. Na ruim een half uur verscheen Mike Reuvers oog in oog met Veenboer, die met een reflex een treffer van Staphorst wist te vorkomen. De meest opgelegde kans was voor Rémon Kroes. Met de hoek voor het uitzoeken mikte de middenvelder op de benen van Deken die voor dat moment even zijn doelman verving. Veel had Ajax daar niet tegen in te brengen. Berry van 't Land was een keer dreigend maar zag zijn doelpoging voor de lijn weggewerkt. Het vermoeden dat Staphorst voor zijn zwakke afronding wel eens prijs zou moeten gaan betalen, werd na de hervatting ultrasnel bewaarheid. Wat volgde, was een interessante botsing van twee speelstijlen, waar die paar neutrale toeschouwers in ieder geval een voldaan gevoel aan overhielden.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures