Nieuws

Quick Boys houdt zicht op koppositie

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

25 februari 2018

ALMERE - Quick Boys had het in de topper tegen Jong Almere City niet altijd even gemakkelijk, maar kon met een 1-4 zege een flinke stap vooruit zetten. De Katwijkers houden koploper Spakenburg (afstand nog wel zes punten) in het zicht en zijn de beloften uit Almere nu genaderd tot op twee punten. Titel is dus nog haalbaar, dat mag de conclusie zijn.

 

Spakenburg wint immers zijn wedstrijden ook niet zo gemakkelijk en leed zelfs een gevoelige 5-1 nederlaag in Ermelo tegen DVS '33. Verder is het bij Almere City maar afwachten hoeveel spelers er nodig zijn bij het eerste elftal. En als die titel niet lukt dan voor Quick Boys in ieder geval een plaats in de nacompetitie voor promotie naar de o-zo gewilde Tweede Divisie.

Alles is al een aantal jaren in Katwijk op sportpark Nieuw Zuid klaar voor de wedstrijden op het hoogste amateurniveau. Alleen de weg vanuit de hoofdklasse bleek niet zo gemakkelijk en duurde langer dan verwacht. Nu lijkt het kwartje gevallen en onder trainer Gert Aandewiel (de opvolger van Jan Zoutman) hebben de blauwwitten nu zes van de zeven wedstrijden in winst weten om te zetten. Alleen werd er wat onfortuinlijk verloren van Spakenburg. Een strafschop al in de eerste minuut, waar de meningen na afloop erg over verdeeld waren, deed Quick Boys toen eigenlijk de das om.

 

Dans om de bal met Mohamad Mahmoed (links) en Achille Vaarnold.

 

Bij Jong Almere City is er alles opgericht om jonge spelers via deze zware Derde divisie beter te maken. Dan levert dat ook wel eens een onverwachte nederlaag op zoals vorige week uit tegen Scheveningen (4-3). Daar werd in de slotfase een ruime voorsprong verspeeld. Maar de ploeg van trainer Ivar van Dinteren staat nog wel op de tweede plaats en heeft al de eerste periodetitel op zak en speelt dus sowieso de nacompetitie. Ook tegen Quick Boys liet de thuisploeg best aardig voetbal zien, kreeg misschien wel de meeste kansen, maar liet zich ook een aantal keren fysiek aftroeven. Zeker bij de voorzetten kwamen de verdedigers wat kracht te kort.

 

In het Yanmar Stadion in Almere lieten de meegereisde Katwijkse supporters zich vooraf al gelden met gezang en getrommel en werd de tribune gevuld met blauwe rook. Die supporters wilden dat hun ploeg er alles aan zou gaan doen om het hoger geklasseerd Jong Almere City te verslaan. De spelers begrepen die boodschap en trokken fel van leer. Dat deed de thuisploeg ook, waardoor het spel al snel op de wagen was. Al na zes minuten viel er een treffer te bejubelen. Een stuiterbal werd door Quick Boys-verdediger Joey Ravensbergen verkeerd beoordeeld en voordat hij de bal kon wegwerken was Achille Vaarnold attent genoeg om zijn ploeg aan een vroege 1-0 voorsprong te helpen. Slechts één minuut kon de thuisploeg profiteren van deze voorsprong. Quick Boys-aanvoerder Delano a Cohen lepelde de bal het strafschopgebied binnen en daar kon Jesse van Nieuwkerk vallend de bal in de verste hoek kon koppen: 1-1.

 

Beide ploegen konden dus na acht minuten weer van vooraf aan beginnen. In die fase van de wedstrijd was de thuisploeg veelal de betere ploeg. Vooral vleugelaanvaller Vaarnold, vrijdagavond nog op de bank bij het eerste elftal in het verre Maastricht, bleef een gevaar. Ook moest doelman Jesper Hoogedoorn met een redding op een inzet van Mink Peeters aan zijn eerste van een reeks goede reddingen beginnen.

 

In de 27-ste minuut een memorabel moment. Yordi Teijsse wurmde zich door de Almeerse verdediging en werd binnen het strafschopgebied neergelegd door Julian Nak. Scheidsrechter Schaper haalde direct de rode kaart uit zijn borstzak voor de verdediger. En wees ook gedecideerd naar de penaltystip. Alleen voordat Teijsse de strafschop kon nemen, riep Schaper de gestrafte speler weer terug het veld in en verving die rode kaart door een gele. Volkomen terecht want voor dit geval is er een nieuwe regel. Geen rood, geel is voldoende. Het duurde even voordat dat tot iedereen doordrong.

 

Joe Ravensbergen (links) en Mitchel Bergkamp zetten hoog in.

 

Wat overbleef, was de strafschop voor Quick Boys. Teijsse is normaal heel zeker in zo'n situatie, maar schoot dit keer de bal wel heel erg slecht in en gaf doelman Mike Grim de kans om redding te brengen. Tien minuten later was het wel raak en weer was een voorzet de verdediging van Jong Almere City te machtig. Kenny Anderson werd aan de linkerkant de diepte ingestuurd en kon vanaf de achterlijn de bal voor het doel krijgen. Daar was het voor de tweede keer Van Nieuwkerk die de Almeerse verdediging met een kopbal aftroefde: 1-2.

 

Na de rust had Jong Almere City in de 52-ste minuut de grootste kans op de gelijkmaker. En weer was het Vaarnold die door de verdediging kon komen. Alleen trof de aanvaller een uitstekende doelman Hoogedoorn op zijn weg. Geen gelijkmaker en als acht minuten later weer een voorzet te machtig is voor de jonge Almeerse verdedigers dan is dat extra pijnlijk. Vlatko Laziç leverde de voorzet die door Teijsse bij de tweede paal werd binnengekopt: 1-3. Trainer Van Dinteren over die minuten: "Dat is toch erg zuur. We waren zeker niet de mindere en kregen zelfs de betere kansen. Alleen worden we geklopt bij die voorzetten van hen. Het is niet belangrijk met hoeveel erg jonge spelers we moeten spelen. Ook nu waren we zeker op het veld gelijkwaardig. Het is misschien wel een compliment aan mijn ploeg dat hun keeper de beste speler was."

 

Dat Van Dinterens ploeg kansen kreeg bleek ook in de slotfase. Zo krulde Nicky van Hilten de bal op de binnenkant van de paal en werd de terugspringende bal hoog over het doel geschoten. In de 84-ste minuut zag Van Hilten opnieuw Hoogendoorn in de weg liggen bij een harde schuiver. Daar tussendoor had A Cohen de stand op 1-4 gebracht. Na een corner draaide hij, in de 76-ste minuut, de bal vanaf de punt van het strafschopgebied hoog in het doel. De bal leek houdbaar, maar verraste doelman Mike Grim volkomen: 1-4.

 

Contact tussen Jesse van Nieuwkerk (links) en Sam Krant.

 

Quick Boys had het resultaat waarvoor men was gekomen en Aandewiel kon niet anders dan tevreden zijn. "De ploeg heeft zich prima aan de opdrachten gehouden. We wisten dat ze het moeilijk hadden met voorzetten en dat zag je ook bij drie van onze treffers. Wel moet ik zeggen dat Almere City een heel goede ploeg heeft, die soms een beter veldspel liet zien dan dat wij deden. Verdedigend lieten we soms te veel gaten vallen en bij balbezit werden vaak de verkeerde keuzes gemaakt."

 

Van Dinteren wilde nog wel even terugkomen op het fysieke aspect in het spel. "Als je ziet hoe Teijsse zijn lichaam in de duels gebruikt, dan kunnen mijn spelers daar alleen maar van leren door weerstand te bieden. Dat kunnen ze niet in de competitie met alleen maar jonge spelers. Daar wordt alleen maar KNVB-voetbal gespeeld en daar wordt geen enkele jonge speler beter van. Laat ze maar lekker leren in zo'n Derde divisie."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures