Nieuws

Elf rode minuten om nooit te vergeten

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 maart 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De stadionspeaker zei geen woord teveel, toen hij in zijn afsluitend praatje sprak over een memorabele wedstrijd tussen de klassieke grootmachten IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys. Niemand bestreed dat het zien winnen van de thuisploeg met 6-1, nadat de ruststand nog 0-1 in het voordeel van de bezoekers uit Rijnsburg was, een ervaring was in de categorie nooit meer vergeten.

 

Al had men aan de zijde van Rijnsburgse Boys er nu juist een lief ding voor over om het echec zo snel mogelijk wel te vergeten. En misschien zou iedereen zaterdagmiddag op de rode kant van De Westmaat maar onmiddellijk moeten vergeten hoe matig het spelniveau van beide teams was. Het onthouden van elf minuten waarin alles klopte voor IJsselmeervogels en er tegelijkertijd niets klopte voor Rijnsburgse Boys is voldoende om te kunnen zeggen dat je erbij geweest bent op die koude zaterdagmiddag toen de rode beer los ging.

 

Oktay Öztürk krijgt als eerste te maken met Joël Tillema.

 

De jongste editie van de traditionele zaterdagklassieker kende qua positie en mogelijkheden op de ranglijst voor beide clubs geen grote uitdagingen. De mannen van Rijnsburg-coach Pieter Mulders stonden voorafgaand vier punten hoger geklasseerd op de achtste plaats op de ranglijst, in de wetenschap dat de nummer één en twee-posities al lang buiten bereik zijn geraakt. De prestatiecurve verliep wisselvallig, met de laatste weken een magere puntenoogst en een opvallende 1-6 thuisnederlaag tegen HHC Hardenberg als negatiefste uitschieter. Pieter Mulders kreeg tot zijn verrassing in november te horen dat de club na dit seizoen niet verder met hem wil. Een plaats in het linkerrijtje was en is alles wat het lopende seizoen nog enige zin kan geven. Voor de Bunschoter Rooien onder coach Willem Leushuis geldt feitelijk exact hetzelfde, ook de Vogels rest weinig anders dan vol te gaan voor het linkerrijtje en eventueel een periodetitel. Ook Leushuis weet al een tijdje dat hij aan het eind van het seizoen zijn trainersloopbaan elders mag gaan voortzetten.

 

Met twee teams die niet strak hoefden staan van de spanning mocht je verwachten of op zijn minst hopen dat de spelers hun kunnen ongeremd zouden etaleren. Niks met de handrem op, niks tactisch concept, nee hartverwarmend erop klappen, dat was waar de trouwe volgers in de snijdende winterkou behoefte aan hadden. Maar ergens behoefte aan hebben en het gewenste ook krijgen, dat zijn twee verschillende dingen. De toeschouwers mochten zich in ieder geval eerst nog een helft lang oefenen in geduld. Traag en voorspelbaar schoven de spelers over het kunstgras, waarbij de Vogels tenminste nog enigszins hoopgevend openden door in de eerste vijf minuten twee keer Robbert Olijfveld in kansrijke positie te manoeuvreren. Doelman Richard van Nieuwkoop stond daarbij zijn mannetje, maar liep daarbij mogelijk wel een blessure op die hem de rest van de wedstrijd parten leek te spelen. Halverwege het eerste part draaide tweede doelman Virgil Deen zich een tijdje warm terwijl Van Nieuwkoop in zijn doelgebied een pijnstiller kreeg toegediend, maar tot een keeperswissel kwam het niet.

 

Met twee spitsen tegenover drie verdedigers drongen de Vogels nauwelijks meer tot Van Nieuwkoop door. Uitsluitend aanvallende middenvelder Soufian Moro zorgde met een paar venijnige afstandsschoten nog voor gevaar. De gasten uit Rijnsburg zetten er hoegenaamd niets tegenover, althans tot het moment dat Joël Tillema uit een cornersituatie de bal panklaar op zijn hoofd kreeg gelegd. De scoringskans was niet te missen en dat deed Tillema dan ook niet, waarna beide kampen zich alsof er ondanks de 0-1 niets gebeurd was weer beperkten tot het eigen steriele spel.

 

Jeffrey Buitenhuis glipt langs Jayson Halman.

 

De warme thee zorgde vooralsnog niet voor inspiratie, want ook na de hervatting duurde de patstelling nog tien koude minuten voort. Tot de verdedigers Masies Artien en Carlos Opoku het blijkbaar welletjes vonden, want hoe kon anders uitgelegd worden dat Olijfveld volkomen vrij voor Van Nieuwkoop een verre voorzet mocht inschieten? Twee minuten later mocht Olijfveld nog een keer ongehinderd inschieten, uit een identieke voorzet van rechts. Weer twee minuten later zette Marciano van Leijenhorst met zijn linkerslof de Vogels op 3-1. Iedere bal was raak voor de Vogels, zo bleek uit de volgende aanval die prompt de 4-1 opleverde via Oktay Öztürk. Tenslotte bekroonde Soufian Moro met een fenomenaal afstandsschot de serie van vijf rode doelpunten in amper elf minuten.

 

Het publiek kon alleen nog naar adem happen en het had niet misstaan als scheidsrechter Puts op dat moment de wedstrijd had afgefloten. Inpakken, strik eromheen en niets meer aan doen, maar ja zo gaat het in voetbal niet. Wat Ralph Hovestad uiteindelijk de kans gaf om kort voor tijd met de 6-1 van zijn voet alsnog voor een passend strikje te zorgen.

De grote vraag na afloop was of er ook iemand was die kon uitleggen wat er nu gebeurd was. Want hoe kon een wedstrijd tussen twee matig acterende teams zo'n uitslag opleveren? Mulders had een verklaring klaar, eentje die hij direct na afloop eerst in niet mis te verstane bewoordingen in de kleedkamer ten beste gaf. "Sinterklaasdag, dat was het. Ongelooflijk kinderlijk verdedigend gaven we het weg. Ik ben zeer teleurgesteld in mijn verdediging. Het gaat hier om kwaliteit tonen in het wel of niet kunnen verdedigen, nou je hebt het gezien."

 

Het woord teleurstelling viel in al zijn vervoegingen nog een keer of vijf, waarna Mulders nog aangaf dat wat hem betrof zijn team na de paar lastige openingsminuten de zaken op orde had. "Dan is het zaak dat je na de rust ook goed uit de kleedkamer komt. Het wil er bij mij niet in dat het daar aan schortte omdat Vogels ons het tot dan niet erg moeilijk had gemaakt. We namen het echt niet te gemakkelijk op. Nee, het frustrerende is dat het de verdedigers en niemand anders waren die ons de das omdeden. Dan hoef ik niet meer te praten over het lek wel of niet boven hebben, of over een trend van grote nederlagen, want dit hier vanmiddag stond puur op zichzelf door het kinderlijk verdedigen."

 

Leushuis stond ondertussen op een paar meter van zijn vriend Mulders te glunderen alsof zijn Vogels de Rijnsburgers met een weergaloze show van de mat hadden gespeeld. "Zo gaat dat hier bij ons tegenwoordig, wij zitten niet meer bij de pakken neer als het een keertje tegenzit. In de rust zei ik ze dat we na het maken van de gelijkmaker erop en erover zouden gaan. Wij hebben daar de kwaliteiten voor en ik wist dat Rijnsburg het bij tegenslag mentaal moeilijk zou krijgen."

 

Joël Tillema is een blokkade voor Achraf Nemri.

 

Met dit laatste begon Leushuis aan zijn uitleg over de historische elf rode minuten van zaterdag 3 maart. "Hoe dit kon gebeuren? Het probleem van Rijnsburgse Boys ligt niet op maar buiten het veld. De organisatorische onrust rond het niet verlengen voor Mulders heeft de ploeg mentaal heel kwetsbaar gemaakt. Dat gaf ons de kans om zo toe te slaan." Leushuis maakte niet veel woorden meer vuil aan het feit dat IJsselmeervogels lange delen van de wedstrijd ronduit flets voor de dag kwam. Voor hem was het een middag van propaganda voor het zaterdagvoetbal. "Jammer dat FOX ervoor koos om niet ons maar Lienden - Katwijk live uit te zenden." Als de euforie over de grote uitslag zal zijn weggezakt, zal de door de wol geverfde trainer hopelijk erkennen dat een samenvatting van een minuut of elf ook voldoende was om de wedstrijd in essentie weer te geven.

 

Voor beide coaches werkten de cijfers van het scorebord als het meetinstrument dat alle gevoel bepaalde. Na een beetje afstand nemen zal de ene trainer beseffen dat met één verdedigende offday de wereld nog niet vergaat. Met dezelfde afstand ziet de andere trainer in dat elf minuten waarin iedere bal die het team raakt in goud verandert nog niet direct een topteam van zijn elftal maken. Al zijn elf minuten top niet uit te wissen: die waren namelijk echt top.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures