Nieuws

Periodetitel zegt Kozakken Boys niet zoveel

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 maart 2018

WERKENDAM - Kozakken Boys heeft voor de tiende keer op rij een zege weten te boeken. Door de 3-2 zege op VVSB uit Noordwijkerhout pakte de ploeg van trainer Danny Buijs dus met de perfecte score van dertig punten de tweede periodetitel. Alleen is dat niet de prijs waarvoor Buijs echt warm loopt.

 

De Werkendammers richten zich namelijk volledig op de titel en de strijd met Katwijk, dat zijn laatste twee wedstrijden in de slotminuten nog wist te beslissen, is er één die misschien wel tot en met de laatste wedstrijddag zal duren. Op bezoek op sportpark De Zwaaier kwam niet een poes die zonder handschoenen aangepakt kon worden. VVSB, de ploeg van trainer Jack Honsbeek, was na de winterstop nog ongeslagen en had zeven van de laatste negen wedstrijden in winst omgezet. Niet voor niets was Voetbal Vereniging Sint Bravo, zoals de club volledig heet, opgeklommen naar de vijfde plaats en was daarmee de hoogste club uit het zondagvoetbal.
 

Er moest vooraf wel wat handen uit de mouwen worden gestoken om het duel doorgang te laten vinden. Er lag namelijk een laag sneeuw op het kunstgrasveld en met de nodige vrijwilligers, waaronder de technische staf, was het gelukt om die sneeuw er met bezems af te vegen. Het kunstgras bleek niet bevroren en er kon dus prima op gespeeld worden. Buijs vond het ook heel belangrijk dat dit duel kon doorgaan. "Vorige week ging ons duel niet door en als deze wedstrijd daar bij zou komen dan is voetballen op een doordeweekse avond niet te voorkomen. Dan kan het zo maar zijn dat er in een heel korte tijd heel veel wedstrijden gespeeld moeten worden en dat willen we gewoon niet."

 

Achmed el Azzouti viert zijn tweede doelpunt (2-1 voorsprong voor Kozakken Boys) van de middag.

 

Honsbeek was het daar wel mee eens. Voor de vervanger van de in november ontslagen Mark Schenning was deze wedstrijd er één om naar uit te kijken met zijn ploeg. "We worden steeds geroemd om het collectief dat we met deze ploeg op het veld brengen. Maar er is meer nodig om in deze twee divisie overeind te blijven. We hebben ook een aantal heel goede spelers en dus zijn dit soort wedstrijden toch lekker om te spelen."

 

Alleen bleek al snel dat zijn ploeg niet echt wat had in te brengen tegen een veel sterker Kozakken Boys. Die thuisploeg kreeg al na drie minuten een steuntje in de rug van scheidsrechter Bronsvoort. De leidsman bestrafte een duw- en trekduel tussen verdediger Peet van de Slot en aanvaller Abdulsamed Abdullahi met een strafschop in het voordeel van de aanvaller. Een wel erg zware straf. Topscorer Ahmed El Azzouti wist wel raad met deze kans en gaf de uitstekende doelman Ruben Valk geen kans: 1-0. De thuisclub bleef zeker de eerste twintig minuten heer en meester. Wat opviel was dat iedere crosspass altijd op maat was. Of zoals er dan wordt gezegd: "De bal komt precies op de stropdas." Er kwamen een aantal kansen, maar een snelle tweede treffer bleef uit.

 

Na die beginfase werd het ook duidelijk dat het spel van de Kozakken ook zo zijn foutjes kent. Verdediger Sven van Ingen speelde de bal zomaar in de voeten van VVSB-aanvoerder Vlademir Jozic, die daarmee kans kreeg om de voor zijn doel staande Richard Arends te passeren. Alleen bleef het meer bij een idee dan bij een uitvoering. Kort daarop werd een snelle kansrijke counter op een wel erg klungelige manier om zeep geholpen.

 

Buijs, die na afloop meer kwaad dan blij was, stak zijn kritiek niet onder stoelen of banken: "Als je bij de grote mannen wilt horen dan moet je niet zulke fouten maken." Nu had zijn ploeg ook niet zoveel te vrezen van de bezoekers. Slechts één keer produceerde VVSB een gevaarlijke aanval en daar bleef het in de eerste helft ook bij. Dat die ploeg net voor de rust op gelijke hoogte kon komen, was een verrassing waarvoor menigeen wel even met de ogen zal hebben geknipperd. Net voor het strafschopgebied beging Jeffery van Nuland een overtreding op spits Guido Pauw. De toegekende vrije trap werd door Jozic over de muur in de hoek geschoten: 1-1. Een onverwachte tegenvaller zo net voor de rust voor de thuisploeg.

 

Mitchell Theuns volgt de bewegingen van Mahmut Sönmez.

 

Alleen heeft die thuisploeg aanvallers als Ahmad Mendes Moreira, zo goed als zeker met Buijs naar FC Groningen, en Azzouti en die zouden al snel in de tweede helft het verschil maken. Al in de 51-ste minuut zorgde Everton Pires Tavares voor de voorzet en kon Azzouti met wat moeite zijn tweede treffer laten noteren. De topschutter kon net voordat doelman Valk kon ingrijpen de bal raken: 2-1. Drie minuten later was het weer raak. Moreira kreeg na een lange bal de kans om zijn snelheid te tonen. Hij troefde Jordy Zwart in een sprintduel af en was ook voor doelman Valk niet meer te stoppen: 3-1.

 

De wedstrijd leek beslist, omdat Kozakken Boys een veilige voorsprong had en VVSB eigenlijk aanvallend niet veel had in te brengen. Maar juist daar schuilt toch het gevaar in voor de Werkendammers. Er komt dan een vorm van een hautaine houding in het spel en als verdedigers dat gedrag gaan vertonen dan is ook een ploeg van Kozakken Boys kwetsbaar. Eerst kreeg de thuisploeg nog kansen op een grotere voorsprong. Zo kwam een prachtige aanval in de 64-ste minuut niet verder dan een inzet van Leon Bot net naast het doel en kreeg Azzouti tien minuten later de kans om zijn derde treffer te laten noteren. Maar niet iedere kans is een doelpunt, ook niet bij een speler als Azzouti. Doelman Valk stond die treffer in de weg.

 

De laatste tien minuten drongen de gasten wat meer aan en toen in de 87-ste minuut Van Ingen en doelman Richard Arends veel te hooghartig een situatie met spits Pauw wilden oplossen, ging het mis. Pauw profiteerde en zorgde met zijn treffer voor een heel spannend slot: 3-2. VVSB rook bloed, maar had niet meer de kracht om de kans op de gelijkmaker te forceren. Buijs ontplofte haast langs de lijn, maar kon toch opgelucht adem halen toen scheidsrechter Bronsvoort voor het laatst floot. Vooraf was de vraag welke ploeg zijn ongeslagen reeks zou beëindigen? Dat werd dus VVSB, maar Honsbeek kon zich daar niet zo druk over maken: "We hebben gespeeld naar onze mogelijkheden. In de eerste helft konden we de zaken goed in de hand houden, maar zij hebben toch kwaliteiten die wij niet hebben. Misschien hebben we wel verloren van de toekomstige kampioen."

 

Mitchell Theuns te midden van een overmacht aan spelers van Kozakken Boys.

 

Buijs was dus, ondanks het behalen van de periodetitel, niet zo tevreden. "Die periodetitel zegt me niet zoveel. Leuk voor de club volgend seizoen bij de bekerwedstrijden. Wat me meer stoort is het feit dat we in deze wedstrijd niet al na een uur rustig op de bank onderuit konden zakken. Er werden gewoon teveel onnodige fouten gemaakt en gaven die gasten het gevoel dat er nog iets te halen was.. We willen op de hoogste plaats eindigen, maar dan moeten die fouten wel uit ons spel." Gevrraagd naar zijn wissels nam de ontevredenheid bij Buijs nog grotere vormen aan. "Ik was blij met de invalbeurt van Quentin Jakoba. Na zijn blessure konden we hem weer speeltijd gunnen en hij deed dat best goed. Alleen Mahmut Sönmez en Medhanie Habtemariam deden in mijn ogen veel te weinig om hun invalbeurt te rechtvaardigen."

 

Helaas voor Buijs en zijn spelers, die de laatste minuten gekluisterd voor de TV zaten om de verrchtingen van de concurrentie te volgen, kwam koploper Katwijk in Lienden in de slotminuut toch nog aan een 1-2 zege.

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures