Nieuws

Noordwijk en Ter Leede willen exact hetzelfde

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

9 maart 2018

Als er één wedstrijd uitspringt in de programmering dan is dat het duel tussen Noordwijk en Ter Leede, de nummers één en twee van de hoofdklasse A. En tegelijkertijd is het een wedstrijd van 'ons kent ons'. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog (seizoen 1942-43) speelden de twee clubs tegen elkaar, onder de KNVB-vlag, op het hoogste amateurniveau, toen vierde klasse, West II.

 

In het jaar van de bevrijding (1945) was het aantal vierde klassen opgevoerd naar vier, gevuld met allemaal clubs uit het westen van het land. De samenstelling van de vierde klasse D was wel frappant: Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Ter Leede, ARC, Noordwijk en CNV, een bijna pure bollenstreek competitie. Zowel Noordwijk als Ter Leede hebben hun glorieperiodes gekend. Die van Ter Leede liggen alleen verder terug. Na Quick Boys was Ter Leede de tweede club in de bollenstreek die landskampioen werd in de jaren 1957 en 1959. Dat gebeurde vanuit de tweede klasse die de KNVB als een topklasse avant la lettre boven de rest van het land had gezet. Dus in 1956 mochten IJsselmeervogels (de latere landskampioen) en SC Genemuiden nog wel meestrijden om de landstitel om het jaar daarop toe te moeten kijken hoe Ter Leede zonder nacompetitie de sterkste van het land werd.

 

De glorietijd van Noordwijk kwam later. In 1963 gingen de Noordwijkers voor het eerst op voor de strijd om het landskampioenschap. Daarna gebeurde dat met een zekere regelmaat, 1968, 1970, 1973. Dat laatste jaar pakte Noordwijk over de rug van IJsselmeervogels voor de eerste keer in zijn geschiedenis de landstitel en vervolgens ten koste van RBC ook nog de algehele landstitel. Noordwijk leek in die tijd een abonnement te hebben op kampioenschappen, behaald in de jaren daarna in 1976, 1978, 1980, 1981 en 1983. In 1980 pakte Noordwijk zijn tweede landstitel (ACV over drie wedstrijden verslagen) en aansluitend ook zijn tweede ster (algeheel landskampioen) door Xerxes, ook over drie duels, te kloppen. Pas in 1999 vierde Noordwijk weer eens een titel en promoveerde in 2011 naar de topklasse.

 

Ter Leede bewoog zich lange tijd op een tweede en ook nog wel lager plan. In de negentiger jaren begon de wederopstanding. In 1997 duurde de kennismaking met de hoofdklasse slechts één seizoen om zich vanaf 1999 verder te ontwikkelen tot een vaste waarde in de hoofdklasse. In 2013 kon de vlag in top om de titel en promotie naar de topklasse te vieren. Het seizoen 2013-14 zou het enige topklassejaar worden voor Ter Leede, en toeval, ook Noordwijk degradeerde dat jaar.

 

De man bij Noordwijk om extra op te letten is Tjeerd Westdijk. In zijn tweede seizoen in het rood-wit heeft de aanvaller zich ontpopt als goaltjesdief (21 goals in de competitie).
Foto: Orange Pictures

 

Terug naar nu. Noordwijk maakt de meeste aanspraak op de hoofdprijs. Kom bij coach Kees Zethof alleen niet aan met een verhaal over een aanstaand kampioenschap. Zes punten voor op Ter Leede, maar nog wel tien speeldagen te gaan in de hoofdklasse A. Er kan inderdaad nog van alles gebeuren. Maar het ziet er wel gezond uit voor Noordwijk. Met Tjeerd Westdijk voetballen levert geregeld een jackpotgevoel op. De aanvaller is met 21 doelpunten topscorer van alle hoofdklassers. En dan neemt Westdijk niet eens de strafschoppen. Die taak is toebedeeld aan Martijn le Congé, die overigens zo af en toe niet vies is van een gewoon doelpunt. Even was er nog onrust vlak voor de winterstop, toen doelman Mustafa Amezrine zich buiten de discipline van de ploeg plaatste en kon vertrekken, maar dat was slechts een lichte rimpeling in een verder strak gladde vijver.

 

Ter Leede heeft precies dezelfde ambities als Noordwijk, een stapje hoger voetballen, in de Derde divisie. De ploeg van Henk Wisman was er afgelopen seizoen dichtbij maar moest de titel laten aan Spijkenisse en vervolgens liep het spoor ook dood in de nacompetitie. De Sassenheimers zijn nu al weer verzekerd van deelname aan de barrage, net als Noordwijk trouwens. Ter Leede heeft niet zo'n uitgesproken topschutter als Noordwijk. Jeffrey Bok staat op elf treffers. Het is meer de som der delen die Ter Leede het succes moeten brengen en daarmee boert Wisman goed.

 

Eerder dit seizoen won FC Lisse van GVVV met 2-0. Hier een moment van drie (FC Lisse) tegen één (GVVV).
Foto: Hubert Habers

 

Twee trapjes hoger dan Noordwijk en Ter Leede speelt FC Lisse. Ook deze bollenstreekclub heeft iets bijzonders. In 1989 drong de fusieclub (1981) door tot het hoogste amateurniveau en is op één seizoen na daar altijd blijven acteren. In 2016 miste FC Lisse de boot naar de Tweede divisie, sterker nog, de club moest alles op alles zetten om zich te handhaven in de topklasse (nu Derde divisie). Maar dat weeffoutje was een jaar later hersteld. Via de nacompetitie promoveerde de ploeg van Robbert de Ruiter naar de Tweede divisie.

 

FC Lisse gaat op bezoek bij GVVV en het belang van de Lissenaren in de nog openstaande speeldagen is wegblijven van de probleemzone. Blauw gekleurd Veenendaal kan rustig aansturen op plek drie. De onderlinge balans in topklasseverband slaat fors uit in het voordeel van GVVV, dat zes keer won tegenover eenmaal winst voor FC Lisse. Drie duels eindigden onbeslist. Het eerste duel in de Tweede divisie tussen de clubs mondde uit in een 2-0 overwinning voor FC Lisse. In het Lisser kamp weinig personele problemen. Bij GVVV is veldkapitein Roy Terschegget geschorst.

 

ASWH nog een beetje in shock na het onverwachte vertrek van Jack van ven Berg? De coach kreeg van het bestuur groen licht voor zijn overstap naar Katwijk, maar de leiding in Hendrik-Ido-Ambacht moest wel verder met de eigen club. De resultaten zijn nog niet je dat, om het voorzichtig te formuleren. Met 5-0 afgedroogd door Jong FC Groningen en Scheveningen deed het nog eens dunnetjes over met 0-3. Werk aan de winkel voor de nieuwe man aan het roer Cesco Agterberg. Wel een interessante keuze van ASWH. Op een klein krasje na (weggestuurd bij Excelsior Maassluis) op zijn cv heeft Agterberg louter promoties gevierd met de clubs waar hij was aangesteld als hoofdcoach. Het rijtje: Alphense Boys, Sportlust '46, Excelsior Maassluis (dezelfde club die hem later voortijdig de laan uit stuurde), SC Feijenoord en DHSC. Promotie met ASWH kan ook nog, al is het een forse omweg. Het duel met Spijkenisse is de start van de derde periode.

 

Dat geldt dus ook voor Spijkenisse. Een goede laatste periode zal zeker verlichting brengen van de problemen die er nu nog volop zijn. Peter Wubben en zijn ploeg hebben dit seizoen kennis moeten maken met de niet malse wetten van de Derde divisie. Alles komt in stelling, met name ook aanvallend spelen, maar dat heeft toch regelmatig repercussies. Maar soms zijn er aanknopingspunten, meer dan dat zelfs. De pats-boem-knal overwinning bij VVOG (0-3) zou de burger moed moeten geven.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

GVVV - FC Lisse
ASWH - Spijkenisse
Noordwijk - Ter Leede