Nieuws

Blessuretijd is heilig voor Katwijk

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

18 maart 2018

RIJNSBURG - En weer lukte het koploper Katwijk om een wedstrijd in blessuretijd te beslissen. En natuurlijk was het topscorer Marciano Mengerink die voor die beslissing zorgde. Op een ijskoud sportpark Middelmors in Rijnsburg leek de dorpsderby tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk af te stevenen op een 1-1 eindstand.
 

Maar toen Rijnsburg-verdediger Masies Artien zich in de extra minuten liet verschalken door Mengerink stond de wereld eigenlijk op zijn kop. Wat was de teleurstelling groot bij de thuisploeg na de onverdiende 1-2 nederlaag.
 

Voor een wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk kunnen de supporters in de bollenstreek al jaren echt warm lopen. Zelfs in deze wel erg koude dagen was de opkomst groot, alleen gebeurde er in de tweede helft iets dat niemand had verwacht. In de 63-ste minuut van de wedstrijd zocht een aantal heethoofden, vreemd bij deze temperaturen want van een zonnesteek kon toch geen sprake zijn, uit Katwijk de confrontatie met het jonge gedeelte van het thuispubliek. Verrassend, want de beide supportersgroepen staan toch niet bekend als vijandig richting elkaar. "Er zal wel ergens kortsluiting zijn geweest", zei iemand die daarbij zijn schouders ophaalde. Het resultaat was wel dat scheidsrechter De Winter de wedstrijd zeker voor een kwartier moest staken en beide ploegen ook richting kleedkamer vertrokken. Toen de opgetrommelde 'sterke arm' de orde had hersteld, kon het duel weer verder.

 

Omar Hamdi (2) kan de gelijkmaker van Jeffrey Jongeneelen niet meer voorkomen.

 

Een duel dat vooraf nog voor voldoende gesprekstof had gezorgd. De thuisploeg wilde er alles aan doen om de vernederende 5-0 nederlaag eerder dit seizoen in Katwijk recht te zetten. Gesteund door het feit dat Katwijk voor het laatst op 13 oktober 2001, zeventien jaar geleden dus, op sportpark Middelmors wist te winnen (0-1) viel er dus wat te halen, zo dacht Rijnsburg. Daarbij zag men ook dat bij Katwijk een aantal dragende spelers ontbrak. Trainer Jack van den Berg kon niet beschikken over Robbert Susan, Kay Blokland en Raoul Esseboom. De drie aanjagers van de ploeg moesten geblesseerd  toekijken. Daarnaast was ook de ervaren Paul de Lange nog niet fit genoeg om in de basis te starten. De Lange zou wel in de tweede helft als invaller worden ingebracht. Door dat alles was er nu wel een eerste basisplaats voor  Frank Tervoert (gekomen van GVVV). 
 

Toen de rook van het oranje en geel-zwarte vuurwerk was opgetrokken, werd duidelijk dat beide ploegen met twee spitsen opereerden. Bij Rijnsburg waren dat Giovialli Serbony en de tegen zijn oude club goed spelende Jeffery Jongeneelen. Bij Katwijk stonden Mengenrink en Tervoert aan het front. . En wat voor een start kreeg de wedstrijd. In de zevende minuut openden de gasten de score. Na een een-twee combinatie met Tervoert kreeg Mengerink de kans om af te drukken: 0-1. Daarbij liet het centrum van de Rijnsburgse verdediging, Artien en de jonge Gino Demon, zich veel te gemakkelijk verschalken. Alleen één minuut later was het alweer gelijk. Een honderd procent kans voor Joël Tillema zat doelman Ricardo Kieboom nog dwars, maar de rebound kon door Jongeneelen alsnog tegen de touwen worden geschoten: 1-1.

 

Politieagenten en stewards zijn druk in de weer de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen.

 

Het publiek ging er maar eens goed voor zitten, maar beide ploegen namen daarna toch even een adempauze. De wedstrijd werd niet vervelend, maar voor beide doelen gebeurde even niet zo veel. De thuisploeg bleef wel feller en zocht met lange ballen, die net achter de verdediging van Katwijk vielen, naar mogelijkheden voor de behendige aanvallers. Zo leek Rijnsburg in de 12-de minuut op voorsprong te komen. Na een kopbal van Serbony kon doelman Kieboom met een uiterste krachtsinspanning de bal uit zijn doel houden. Een aantal Rijnsburg spelers claimde dat de bal achter de doellijn was geweest, maar de grensrechter wilde daar niets van weten en scheidsrechter De Winter liet ook vrolijk doorspelen. Aan de andere kant wist Marciano Aalders zich langs verdediger Demon te werken, maar trof doelman Richard van Nieuwkoop op zijn weg. Er bleven in die fase van de wedstrijd ook kansen komen aan beide kanten. Het was duidelijk dat beide verdedigingen het moeilijk hadden met de omstandigheden (veel wind dwars over de toch zware grasmat) en de bewegelijke aanvallers.
 

Zo krulde Roderick Gielisse op aangeven van Serbony de bal namens Rijnsburg net naast de paal en zag Mengerink aan de andere kant een prachtige actie net gekeerd door doelman Van Nieuwkoop. Er ging ook veel mis, maar dat was ook wel vermakelijk in deze dorpsclash. Duidelijk was wel dat koploper Katwijk niet meer het Katwijk van voor de winterstop is. Daarvoor is het spel soms te moeizaam en vooral op het middenveld ging er veel verkeerd.

Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg in vele gedeelten duidelijk de betere en gevaarlijkere ploeg. Alleen als voorzetten ver onder de maat blijven dan is het voor de aanvallers frustrerend als de bal er weer eens niet komt.

 

Gino Demon heeft zijn handen vol aan Marciano Mengerink.


Na de 'onzin' van de 63-ste minuut zakte het duel toch verder richting matig. Even stokte de adem van menig Rijnsburg supporter toen Artien zijn eigen doelman leek te passeren, maar Van Nieuwkoop had een 'wereld'redding in huis en redde daarmee zijn ploeggenoot.  Het duel leek af te steven op een gelijkspel maar ja, daar had Katwijk eigenlijk in de race om de titel met Kozakken Boys (1-0 winst op Excelsior Maassluis) niets aan. Toch leek iedereen zich neer te hebben gelegd bij deze puntendeling, toen de vierde man het bord met drie minuten extra tijd omhoog hield. En juist in die tijd sloeg Mengerink dus zijn slag en werd voor de zoveelste keer het goudhaantje voor zijn  team: 1-2.
 

O wat was Rijnsburg trainer Pieter Mulders na afloop teleurgesteld. "We waren toch de betere ploeg en als er één ploeg had moeten winnen dan waren wij dat toch. Dit is duidelijk het geluk van een koploper. Deze nederlaag doet heel erg pijn." De coach was ook kritisch op zijn verdedigers. "We hebben het er vaak over hoe er verdedigd moet worden en dan komen er zulke fouten bij de twee doelpunten van Katwijk. Het is allemaal heel erg jammer en je ziet maar weer dat in de voetballerij niet altijd de beste ploeg weet te winnen. Nu uithuilen en ons weer oprichten voor de volgende wedstrijd. Aanstaande zaterdag spelen we niet voor de competitie, maar ik wil nu wel een oefenwedstrijd op het programma gaan zetten."
 

Aan de andere kant van de gang alleen maar uitzinnige vreugde. De Katwijkers wisten drommels goed dat ze deze zege moesten koesteren. Trainer Van den Berg lachte in zijn  vuistje: "Dit is duidelijk een gelukkige zege. Er was eigenlijk geen winnaar aan te wijzen, maar als wij dat worden dan mag je toch blij zijn. Opvallend vond ik toch dat de aanvallers vaak de meerdere waren van de verdedigers en dat komt niet zo vaak voor." De opvolger van Dick Schreuder zit met zijn nieuwe team dus nog steeds op titelkoers, al blijft Kozakken Boys nog steeds op schotsafstand en er mag dus geen enkele misstap worden gemaakt. Maar hoe zou dat kunnen met een spits als Mengerink in je elftal?

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures