Nieuws

Yordi Teijsse een geval apart bij Quick Boys

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

25 maart 2018

KATWIJK AAN ZEE - Er zullen vele trouwe volgers van het zaterdagvoetbal met verbazing gekeken hebben naar de gebeurtenis bij het Katwijkse Quick Boys. Het verbannen van topschutter Yordi Teijsse (22 treffers) naar het tweede elftal roept natuurlijk vraagtekens op. Een opmerking, "ga eens wat meer doen", gedaan vanaf de bank door assistent Dirk Kuyt in de thuiswedstrijd tegen ODIN '59, is een eigen leven gaan leiden.

 

Verbolgenheid aan de kant van Teijsse en boosheid vanwege de reactie van de speler (zo maar van het veld lopen) bij de technische staf. Een wolk van ongeloof hing boven de inhaalwedstrijd thuis tegen ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht. Quick Boys moest het dus doen zonder Teijsse en verspeelde met een 1-1 gelijkspel tegen de zich kranig verwerende ploeg van trainer Cesco Agterberg kostbare punten voor de race om promotie.

 

Natuurlijk volgden er gesprekken en bood Teijsse zijn excuus aan voor de openbare discussie met Kuyt, maar van een openlijke vrede is nog geen sprake. De speler kreeg zelfs een boete ter hoogte van een maandsalaris. Er zullen trainers zeggen: "Van mij hoeft een spits niet zoveel te doen, als hij er maar iedere wedstrijd twee of drie inschiet." Zo niet dus bij Quick Boys. Maar misschien is er wel meer aan de hand tussen speler en trainers of club. Zo heeft Teijsse eerder al een keer aangegeven dat hij het niet naar zijn zin heeft in Katwijk Zuid. Maar welke club (Kozakken Boys en Katwijk werden genoemd) kan en wil bij een transfer een afkoopsom van 40.000 euro betalen. Met zijn reactie direct na de wedstrijd en het dreigen met vertrek lijkt Teijsse nu toch zijn hand te hebben overspeeld. Bij Quick Boys willen de bestuurders niets naar buiten brengen en beschouwen het, misschien wel terecht, als een interne aangelegenheid.

 

Max van Steen sluit de ogen voor de actie van Jerry Tieleman.

 

Alleen hoe reageren de supporters als na afloop van het seizoen een eventuele promotie wordt misgelopen door de afwezigheid van de topschutter? Quick Boys wil heel graag naar de Tweede divisie, maar ziet waarschijnlijk Spakenburg met de titel aan de haal gaan. Ook de nacompetitie via de tweede plaats is nog niet zeker. Jong Almere City en Scheveningen bezitten een periodetitel en voor de derde periodetitel zijn nog meerdere kapers op de kust. Dat ondanks een succesvolle reeks (acht zeges, één gelijkspel en één nederlaag) onder Gert Aandewiel (de vervanger van Jan Zoutman).

 

Hoe anders gaat het in het kamp van ASWH. Daar ook een trainerswissel. Jack van den Berg (nu Katwijk) werd vervangen door Agterberg. De eens zo machtige zaterdagclub maakt nu niet een seizoen door waarop gehoopt werd. Langzaam krijgt de gedreven oefenmeester, die in alle rust zijn werk mag doen, zijn ploeg weer aan het werk. Maar het wordt nog een 'hell of a job' om boven de strepen te blijven. "We hebben de laatste weken teveel punten laten liggen en zijn afgezakt naar de twaalfde plaats. We moeten het nu laten zien en juist tegen een ploeg als Quick Boys zijn bonus punten te behalen." Hoe waar werden zijn woorden, toen zijn ploeg met een bewonderenswaardige inzet in Katwijk een punt wist binnen te halen.

 

Bij de thuisploeg werd gekeken naar wie de vervanger van Teijsse werd. Aandewiel was heel duidelijk. "Natuurlijk is dat Max van Steen, de andere spits die we in de selectie hebben. Alle posities zijn dubbel bezet, zo ook die van spits. Voor de rest blijven we spelen zoals we steevast doen." In ieder geval hadden beide trainers hun ploegen doordrongen van het belang van deze wedstrijd. Vanaf minuut één werd gejaagd op de bal en de tegenstander. De trend zetten heet dat. Misschien wel daardoor kwam de mooie voetbalsport niet zo vaak aan bod en werd het soms lange ballen snel thuis voetbal. In de negende minuut liet Van Steen voor het eerst zien waarom hij nu in de spits stond. Na een voorzet van Vlatko Lazic kopte hij op de lat. Vijf minuten later kreeg Van Steen toch zijn doelpunt. Toen het centrale verdedigingsduo van ASWH, Jerry Tieleman en Peter Verhoeve, elkaar even niet begrepen kwam er ruimte voor de spits en met een rollertje wist hij doelman Stef Doedée te passeren: 1-0.

 

Kelvin Maynard volgt precies wat Peter de Lange gaat doen.

 

Het thuispubliek ging er maar eens goed voor zitten. De vervanger van Teijsse kon dus ook doelpunten maken en er leek dus verder geen vuiltje aan de lucht. Maar na een fase van rommelig voetbal kwamen de gasten toch meer richting Quick Boys-doel. Eerst schoot aanvoerder Jesper van den Bosch snoeihard net over het doel. De gelijkmaker kwam na een half uur. Scheidsrechter Van der Burg bestrafte duwwerk van Kelvin Maynard op Peter de Lange met een strafschop. Het leek een te zware straf, maar Maynard had in die situatie gewoon niet voor een reden voor een strafschop moeten zorgen. De Lange, die als spits toch voor iedere tegenstander een lastpak is, wist wel raad met deze buitenkans: 1-1.

 

Quick Boys moest dus weer opnieuw beginnen, want alleen een overwinning telt in deze fase van de competitie. De thuisploeg was optisch wel beter, maar de laatste pass kwam of te laat of was verkeerd. Net voor de rust kreeg Van Steen, die toch kan terugkijken op een goede wedstrijd, weer een mogelijkheid. Zijn inzet kon door doelman Doedée worden gekeerd.

 

In de tweede helft overheerste het opportunistisch voetbal. Strijd op iedere vierkante meter en veel lange ballen. Met name de bezoekers hanteerden dat spelletje en omdat Quick Boys daar geen adequaat antwoord op wist, bleef goed voetbal achterwege. De thuisploeg had in fases wel het initiatief, maar kreeg toch niet het thuispubliek op de banken. Even was er, in de 63-ste minuut, zo'n moment van opleving. Van Steen draaide zich vrij en leverde een geweldige pegel richting doel af. Alleen daar had doelman Doedée een enorme redding voorhanden om een treffer te voorkomen. Het was wel het begin van een laatste half uur waarin de thuisploeg toch een aantal kansen wist te creëren. Alleen aanvoerder Delano a Cohen, Jesse van Nieuwkerk en invaller Philippe den Hartog wisten die kansen niet in een treffer om te zetten. Zo bleef het dus bij een 1-1 gelijkspel en droop de thuisploeg teleurgesteld richting kleedkamer.

 

Joey Driebergen spring over het been van Mels van Driel.

 

Van Steen, volgend seizoen speler bij FC Rijnvogels, had na afloop een dubbel gevoel: "Ik had niet meer verwacht dat ik dit seizoen nog een basisplaats zou krijgen. Maar het ging voor mij persoonlijk wel lekker met een doelpunt. Alleen we hadden moeten winnen. Dat zat er wel in, maar het lukte niet en daar baal ik van. Toch reken ik nog steeds op wedstrijden in de nacompetitie, want afscheid nemen met een promotie is toch het mooiste wat er is."

 

Zijn trainer Aandewiel was natuurlijk teleurgesteld: "Het is het goed recht van ASWH om zo te spelen, alleen is dat niet mijn spel. Helaas konden we ons technische spel maar niet de boventoon laten voeren. Dat is ook zo moeilijk tegen zulke robuuste verdedigers." Agterberg koesterde natuurlijk het punt wel: "Ik had vooraf mijn groep laten weten dat er vanaf deze wedstrijd gepresteerd moest worden. Als ze in de Derde divisie willen blijven dan moeten de schouders eronder. Dat ze dat vandaag hebben gedaan stemt me heel tevreden. Ik had zelfs de hoop dat we misschien in de slotfase, toen Quick Boys met meerdere mensen in de aanval trok, misschien nog een kans op meer zouden krijgen. Maar ja, ik ben tevreden en misschien is dit wel de terechte uitslag voor deze wedstrijd."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures