Nieuws

Eemdijk maakt reclame voor voetbal

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

1 april 2018

GENEMUIDEN - Eemdijk heeft een belangrijke slag geslagen in de titelrace in de hoofdklasse B. De ploeg van trainer Patrick Loenen was in Genemuiden met 4-2 te sterk voor eerste achtervolger SC Genemuiden en heeft de koppositie daardoor weer iets steviger in handen. In een wedstrijd om van te smullen heeft Eemdijk zichzelf als DE kampioenskandidaat gepresenteerd.

 

De beste wedstrijd van Eemdijk dit seizoen, zo omschreef trainer Patrick Loenen de overwinning van zijn ploeg. Dit Eemdijk steekt in de beslissende fase van de competitie in bloedvorm en geeft met deze eclatante overwinning een krachtig signaal naar de achtervolgers: jullie moeten van sterke huize komen om ons nog in te halen.

 

Natuurlijk ging het na afloop in eerste instantie om de panieksituatie in de middencirkel. Klaas Bout lag daar minutenlang roerloos op het veld. Na een fikse botsing in een kopduel met Genemuider Dirk Muis kwam Bout ongelukkig terecht en slikte daarbij zijn tong in en raakte bewusteloos. Door het snelle en adequate handelen van Genemuiden-verzorger Arie Wessels was Bout tot grote opluchting van een ieder, weer snel bij kennis. Uit voorzorg is Bout voor nader onderzoek per ambulance naar het Isala ziekenhuis in Zwolle vervoerd.

 

Fel kopduel tussen Sijmon Eenkhoorn (links) en Floris Mulder.

 

Blijft SC Genemuiden een rol spelen in de titelstrijd in het thuisduel tegen koploper Eemdijk, was voor menig voetballiefhebber de grote vraag. Waarschijnlijk meer van belang voor de ploeg van trainer Jan van Raalte was de grote vraag rekent SC Genemuiden af met de slechte serie? In de twee voorgaande wedstrijden werd beide keren met 4-1 verloren; op eigen veld tegen middenmoter DFS en vorige week uit bij laagvlieger AZSV. Duidelijk is dat SC Genemuiden momenteel niet in de beste periode van het seizoen zit. Gebrand op eerherstel, dat zal Van Raalte zijn spelers vast en zeker duidelijk hebben gemaakt. Geen beter moment om dat tegen Eemdijk te doen. De wedstrijd tegen de koploper was een uitgelezen kans op een ommekeer.

 

Vijfenveertig minuten lang leefde heel Genemuiden met de gedachte dat die kans aanwezig was. En dan vooral dankzij de 2-1 tussenstand op het scorebord. SC Genemuiden voetbalde zo op het oog wel met ziel en zaligheid maar dat ging gepaard met veelal de lange bal spelen. Na tachtig tellen leverde dat al een voorsprong op. Aanvoerder Anne van der Kolk schoot na zo'n lange peer hard over de iets te ver zijn doel staande Gerben Jan Ruizendaal heen de bal tegen het nylon. SC Genemuiden had de zo gewenste droomstart.

 

Maar de wedstrijd ontplooide zich in de richting van Eemdijk. De Diekers voetbalden met een grote drive, behielden bewonderingswaardig de rust, bleven stabiel dankzij ervaren krachten als Maikel de Harder en Jasper Bolland. Eemdijk voetbalt met veel zelfvertrouwen, de spelvreugde spat er vanaf en de patronen van trainer Loenen raken steeds meer ingeslepen. Zijn manschappen combineerde naar hartenlust en liet de bal snel van man naar man gaan. SC Genemuiden is een redelijk fysieke ploeg en daarom had coach Loenen aangegeven om uit de duels te blijven. Daar slaagde Eemdijk uitstekend in en de druk op het doel van Raymond Beukeveld werd groter en groter. Eemdijk was simpelweg net even beter.

 

De hele eerste helft had Eemdijk een overwicht. SC Genemuiden zakte ver in en kon op een paar bevliegingen van spits Omar Kavak na, aanvallend weinig uitrichten. In het spel van Eemdijk zat constant dreiging. Dat leverde maar liefst zeven levensgrote kansen op. Mauro Franken testte van afstand de reflexen van Beukeveld, Maikel de Harder schoot van dichtbij op de borst van Beukeveld, niet veel later weer een prima reflex van de doelman na een kopbal van Jasper Bolland en de vierde kans was uiteindelijk raak. Na een prima steekbal van Bolland zette Evert Brouwers goed door, kapte Beukeveld beheerst uit waarna de debutant aan SC Genemuiden kant, rechtsback Arend van de Wetering, niks anders kon doen dan de bal in eigen doel te werken.

 

De 17-jarige Van de Wetering zal van een mooier debuut gedroomd hebben, want na rust overkwam hem het zelfs nog eens. Met dank aan het prima keeperswerk van Beukeveld bleef de stand gelijk. Deen van Embricqs belette hij om in kansrijke positie te scoren en had geluk dat Bolland de paal raakte. Vijf minuten voor rust viel verrassend het doelpunt aan de andere kant. Van der Kolk stond plots vrij op de rand van het strafschopgebied, de slimme Kavak doorzag de situatie en kreeg de bal op maat om daarna de bal onder Ruizendaal door te punteren (2-1).

 

Opperste concentratie bij Jasper Bolland.

 

Ook na rust had Eemdijk het meeste balbezit en acteerde weer veelvuldig op de helft van SC Genemuiden. In het eerste kwartier gebeurde er niet zoveel. Daarna sloeg Eemdijk toe. In een tijdsbestek van amper tien minuten was de wedstrijd beslist. En dat was de derde keer op rij voor SC Genemuiden. En daar baalde trainer Jan van Raalte stevig van: "De manier waarop wij de tegengoals weggeven in de afgelopen wedstrijden zijn absoluut niet van het niveau dat we kunnen halen. Voor de winter waren wij daarin zeer stabiel. En dat is weg. De vorige twee wedstrijden werden in een kort tijdsbestek beslist en vandaag ook weer. De gelijkmaker en de 3-2 daarna is een mentaal moment. Daarin zijn we niet goed. Moet in feite niet kunnen, want met Roelof de Jong, Erik Rotman en Dirk Muis hebben wij een wereld aan ervaring."

 

Op het volle uur werkte De Jong de bal niet goed weg en met een lekkere stuit lag voor Maikel de Harder de weg vrij om de bal heerlijk te raken. Beukeveld was kansloos. De gelijkmaker was in feite beslissend, omdat Kavak namens SC Genemuiden nog eens naast schoot en een vrije trap van Rotman in kansrijke positie naast werd gekopt. In de zeventigste minuut bediende De Harder koppend Bolland en die tikte de bal langs Beukeveld en twee minuten later werkte de ongelukkige debutant Van de Wetering voor de tweede maal de bal over de eigen doellijn.

 

Van Raalte nam de piepjonge debutant niks kwalijk. "Harstikke zuur voor hem, maar ik kijk daar realistisch naar. Dit hoort ook bij voetbal. Die eerste bal die erin gaat, als hij die niet raakt dan had een aanvaller van Eemdijk wel gescoord. En bij die tweede goal had hij wel een heel ongelukkig moment dat ik hem niet wil aanrekenen. Want daarvoor hadden onze ervaren jongens dat probleem al opgelost moeten hebben dat hij niet in zo'n situatie komt. Voor de rest heeft hij zich prima staande gehouden."

 

Dat de titelstrijd nu gelopen is, wilde er bij Van Raalte nog niet in. "We moeten nog zes wedstrijden en zij staan vijf punten voor. Natuurlijk is dat een gapend gat als je kijkt waar we stonden en staan. Dan is dat wel hard gegaan. Het komt nu op totale weerbaarheid aan en de winst ten opzichte van de twee vorige wedstrijden vond ik wel dat het een open wedstrijd was. Vaak zijn dit soort wedstrijden niet aantrekkelijk, dat was het zeker wel. Er gebeurde van alles, over en weer een hoog tempo. Alleen de cruciale momenten in de wedstrijd hebben ons de das omgedaan. In plaats van 2-0 wordt het 1-1 en bij de 2-2 en de 3-2 wordt er gewoon slecht verdedigd. Mag niet op dit niveau en dat nekt je. Ik moet wel concluderen dat wij over de hele wedstrijd gezien wij de mindere ploeg waren. Eemdijk was beter."

 

Argjend Selimi heeft meer belangstelling voor Arend van de Wetering dan voor de bal.

 

Dat beaamde winnend trainer Loenen maar al te graag. Winnen en goed voetbal. Dat is wat trainers logischerwijs het liefst zien. Bij het bezoek aan SC Genemuiden slaagde Eemdijk daar glansrijk in. Loenen had genoten. Nadat hij van de grootste schrik in de situatie van de ongelukkige Bout wat bekomen was, stak hij de loftrompet over zijn ploeg. "Zo trots op die jongens, ongekend. Vandaag was het echt fantastisch. Bij Apeldoorn was het al redelijk, maar vandaag vond ik ons van een hoger niveau. We hebben dik en dik verdiend gewonnen. We speelden vandaag ook om echt te winnen. Het leek er meer op dat wij de ploeg waren die twee punten achter stond. Ik vond ze heel behoudend voetballen. Ik vond ons de baas in alle facetten. Als je kijkt naar de volle negentig minuten dan was ons spel reclame voor het voetbal."

 

Dat Eemdijk momenteel de ranglijst aanvoert is geen verrassing voor Loenen. "De eerste helft van het seizoen behaalden wij ook al een goed niveau. Maar we misten toen zo ongelooflijk veel kansen, speelden veel gelijk en verloren ook niet veel. En nu zit er echt nog een paar procent bij en zijn zeker wel gegroeid. Niet alleen qua voetbal maar ook in het hele samen doen. Vandaag was het een collectief gewoon een machine. Ongelooflijk, veel beter dan dit ga je het niet zien bij ons." Niets lijkt Eemdijk in de weg te staan om binnenkort de eerste titel sinds 2005 in de wacht te slepen. Zover is het in de ogen van Loenen nog niet. "We hebben gespeeld als een kampioen. Als je in een wedstrijd waarin het er echt omgaat en dan dit kan brengen? Maar met zesenveertig punten ben je nog lang geen kampioen hè. Toch? Die hebben we, meer nog niet. Als je dit nog zes keer kan opbrengen dan komen we een heel eind. Met de nadruk op als, hè", besloot Loenen een even emotioneel bewogen als mooie voetbalmiddag.

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures