Nieuws

Supporters van Katwijk aan banden

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

6 april 2018

Supporters van Katwijk komen niet zelfstandig het sportpark de Westmaat binnen waar hun favoriete ploeg moet aantreden tegen IJsselmeervogels, zo heeft B & W van Bunschoten-Spakenburg in overleg met de politie besloten. Alleen oranje fans, die een combi-kaart (buskaart en toegangsticket) hebben aangeschaft, krijgen toegang tot wat wel een klassieker mag heten.

Op de dag zelf is er ook geen kaartverkoop meer aan de poort. De toegangskaarten worden pas tijdens de busreis aan de Katwijk-supporters uitgereikt en onderweg is de bus drooggelegd, dat wil zeggen alcoholische dranken niet toegestaan. Maar hoe gaan B & W en politie om met de supporters van IJsselmeervogels? Gaan die in de aanloop naar de wedstrijd allemaal braaf aan een bakkie koffie, een colaatje light? Nee, doe maar een chocomelletje.

De wedstrijd dan. Dat kan een lekkere pot voetbal worden. Alleen FOX komt niet langs. Was dat wel van plan, maar heeft het uitzendschema omgegooid en laat de klassieker schieten. Andere media zijn er wel, komt goed dus. Katwijk betreedt het veld als de op dit moment nog enige serieuze titelkandidaat in de Tweede divisie. Acht punten voorsprong kreeg Katwijk in het paasweekeinde in de schoot geworpen, doordat concurrent Kozakken Boys verloor van GVVV (2-1) en gelijk speelde bij De Treffers (1-1). Normaal gesproken kan Katwijk de titel niet meer ontgaan, wat niet wil zeggen dat een uitwedstrijd bij IJsselmeervogels geen pittige klus is. De 'rooien' haalden slechts twee punten uit de laatste drie wedstrijden en zijn nu wel weer een keer aan winnen toe. Coach Willem Leushuis zit na het aflopen van schorsingen en het herstel van blessures weer dikker in zijn spelersmateriaal.

 

18 november 2017: Marciano Mengerink (links) tegenover Marciano van Leijenhort. Mengerink triomfeerde helmaal aan het eind met de winnende treffer (1-0) in blessuretijd.
Foto: Orange Piuctures

 

Bij Katwijk maakt het allemaal niet zo veel uit, als Marciano Mengerink maar mee kan doen in de ploeg van Jack van den Berg. In de Eredivisie is een topscorer met dertig of meer doelpunten zo langzamerhand een fenomeen uit het verleden geworden, maar Mengerink is hard op weg naar die dertig (en meer?) treffers. De spits maakt zijn doelpunten uit alle gaatjes die de tegenstander laat vallen, met als extra specialiteit beslissende goals in blessuretijd. IJsselmeervogels overkwam dat eerder dit seizoen op de Krom, waar Mengerink in 90+2 de winnende 1-0 liet noteren.

De onderlinge balans in competitieverband slaat door in het voordeel van de Vogels, die acht keer wonnen tegenover Katwijk zes keer. Vijf ontmoetingen eindigden onbeslist. Katwijk versloeg de rooien twee keer voor eigen publiek in 2013 en 2015. In 1995 streden beide clubs samen met Kozakken Boys om de landstitel. Op de Westmaat dacht Katwijk met 0-0 een aardig resultaat gehaald te hebben, maar IJsselmeervogels verliet later De Krom met een 1-4 zege op zak. Dat maakte het voor Katwijk uiteindelijk een brug te ver om drie keer op rij de sterkste van het land te worden. De Vogels werden landskampioen dat jaar.

Waar Spijkenisse vurig hoopte op een overwinning voor Spakenburg, keek Quick Boys op tweede paasdag vol verwachting naar de 1-0 tussenstand in het voordeel van Capelle. Maar de koloper van de Derde divisie won bij Capelle toch met 1-2, waardoor Quick Boys met een achterstand van vijf punten de competitie moet vervolgen. Dat is niet bij voorbaat een onoverbrugbare kloof en de Katwijkers van Nieuw Zuid kunnen ook mikken op het winnen van de periodetitel om via die omweg een gooi te doen naar een plek in de Tweede divisie.

 

Maar een periode winnen is dan wel een harde eis, want een periodetitel overnemen is verre van een zekerheid. Jong Almere City FC en Scheveningen hebben inmiddels de andere twee periodetitels op zak, wat kan inhouden dat Quick Boys aan het eind overal naast grijpt. Maar de status in de derde periode is nog ongeslagen (samen met Jong FC Volendam) en dus is winst op Jong FC Groningen meer dan welkom. De Groningse beloften hadden een dubbelprogramma met Pasen en ACV beklaagde zich erover dat in vergelijking met de opstelling tegen ODIN '59 (1-2) er in Assen een heel ander belofteteam aantrad. Alfons Arts stelde zeven andere spelers op dan in Heemskerk, waaronder vier van de eerste elftalselectie. En ook ACV moest buigen voor de Groningers (1-3).

 

Volgens een uitgelekt bericht treedt bij Quick Boys Dirk Kuijt aan in de spits. De Katwijkers zelf zwijgen naar buiten daarover in alle talen.

 

2 december 2017: Hoek juicht, Noordwijk, dat zich compleet liet verrassen op eigen veld (2-3), buigt. 
Foto: Patricia Maljaars

 

Noordwijk is hard op weg naar de titel van de hoofdklasse A, maar dat wil niet zeggen dat er geen hobbels meer zijn te nemen. Zo'n hindernis is Hoek. Voor de winterstop was het nog een beetje kwakkelen, Hoek verdween ook als bekerhouder uit het districtsbekertoernooi van Zuid I, maar in 2018 heeft de ploeg van Jannes Tant al zijn competitiewedstrijden weten te winnen, acht op rij. In die reeks zat onder meer een 1-5 overwinning op Ter Leede, de huidige nummer twee. Wat verliespunten betreft is Hoek de Sassenheimers zelfs gepasseerd. Dus even winnen op sportpark Denoek is er niet bij voor Noordwijk, zo is de verwachting. En bovendien bracht Hoek dit seizoen de koploper zijn eerste en tot nu toe enige thuisnederlaag (2-3) toe. Birgen Martens, die aan het eind van het seizoen vertrekt bij Hoek, heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd gespeeld voor de club. De middenvelder brak zijn kaak op drie plaatsen.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

IJsselmeervogels - Katwijk
Quick Boys - Jong FC Groningen
Hoek - Noordwijk