Nieuws

Katwijk mag zich gelukkig wanen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

8 april 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De tekst op het affiche voor de klassieker tussen IJsselmeervogels en Katwijk waren met koeienletters geschreven. Er mocht spektakel verwacht worden tussen de beide ouwe rotten uit het zaterdagvoetbal. Aangenomen werd dat Katwijk het als koploper best moeilijk op de Westmaat zou krijgen tegen de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg.

 

Echter, die grote letters werden op geen enkel moment waargemaakt en Katwijk mocht zich, na een matige wedstrijd, wel erg gelukkig wanen met een magere 0-1 zege. Gezien de stand was er voor IJsselmeervogels niet veel te halen. Alleen winnen van de koploper heeft altijd iets extra's en zeker in het voetbalgekke Spakenburg is prestige een belangrijk woord. Trainer Willem Leushuis kon na het verdwijnen van de blessure- en schorsingenlijst weer een sterk team op het veld brengen en hij hoefde geen beroep meer te doen op assistent-trainer Pascal Bosschaart als veldspeler.

 

Raoul Esseboom (links) lijkt te gaan winnen van Robbert Olijfveld.

 

Zelfs de bank zag er met spelers als Berry Powel, Dylan Chiazer en Gévero Markiet goed gevuld uit. De eveneens goed gevulde tribunes, zeker zeven bussen met Katwijkse supporters waren meegereisd, gingen er maar eens goed voor zitten. De bezoekers hadden slechts één wijziging in de opstelling aangebracht. Raoul Essenboom stond op de plek van Bennie van Noord. Trainer Jack van de Berg over die wissel: "Bennie heeft de laatste wedstrijden noodgedwongen met een blessure gespeeld. Er zijn spelers die dat kunnen in het belang van het team en hij is er zo één. Nu is Essenboom na een blessure weer fit en kunnen we Bennie even wat meer rust gunnen."

 

De beide ervaren trainers, gepokt en gemazeld in de voetballerij, hadden hun ploeg tactisch goed neergezet. Alleen zijn tactische wedstrijden niet altijd de beste en dat zou ook in deze wedstrijd naar voren komen. Zo zorgde IJsselmeervogels er voor dat de aanvoer naar topscorer Marciano Mengerink zoveel mogelijk werd afgeschermd. Dat koste veel energie van middenvelders en verdedigers en dat zou zich toch aan het eind van het duel opbreken. Katwijk zocht veelvuldig aanspeelpunt Frank Tervoert, maar daar werden de sporadische aanvallen niet echt gevaarlijk door. Het publiek moest het in het eerste half uur dan ook doen met een paar halve kansen voor Tervoert, Mengerink en aanvoerder Robbert Susan. Terwijl aan de kant van IJsselmeervogels zelfs geen halve kansen vielen te noteren. Het was ook even zoeken hoe de aanval van de thuisploeg was geformeerd. Ali Akla is altijd een handenbinder, maar Robbert Olijfveld en Gillian Justiana hadden gewoon te veel moeite met bal en tegenstander.

 

Oktay Öztürk ontwijkt Katwijk-doelman Ricardo Kieboom.

 

In de 35-ste minuut 'de kans' voor Katwijk. Susan werd recht voor het doel vrijgespeeld, maar verder dan een slap rolletje dat door doelman Jaimy Schaap gemakkelijk gekeerd kon worden kwam de middenvelder niet. Kort daarop kopte Katwijk-verdediger Michiel van Dam, na een corner, de bal net naast het doel. Het Katwijk publiek dacht uit de verte dat de bal in het doel was gegaan en begon al te juichen. Helaas bleef het 0-0 en dat zou ook de ruststand worden. Op de tribune oud-Vogelstrainer Sandor van der Heide, die de eerste helft omschreef als heel saai: "Beide ploegen kunnen me niet bekoren. De wedstrijd brengt weinig leuke momenten en dat is jammer voor dit publiek."

 

Direct na het fluitsignaal van scheidsrechter Cairo voor de tweede helft trok de thuisploeg ten aanval. Oktray Öztürk en Olijfveld kregen een kans, maar konden die niet verzilveren. Het was wel het begin van een betere fase voor de thuisploeg. Zo kwam er na een kwartier ook een opgelegde kans voor invaller Chiazor. Hij kon geheel vrij richting doelman Ricardo Kieboom gaan, maar op de rand van het strafschopgebied besloot hij tot een actie die de Katwijkse verdediging de kans gaf om ten koste van een vrije trap in te grijpen. Die toegekende vrije trap werd door Öztürk in de muur geschoten. Katwijk had het in die fase moeilijk, maar dan weten de sterkhouders Susan en Paul de Lange wat er nodig is om het duel weer in handen te krijgen. Zij zijn in staat om dingen af te dwingen en kunnen als het nodig is ook een wedstrijd 'killen'. Een voorbeeld was de 75-ste minuut. Susan verstoorde het uitverdedigen van IJsselmeervogels, waarbij Ralph Hovestad uitgleed en via Mengerink kon toen invaller Damiano Schet vrij richting doel worden gestuurd. In de korte hoek wist Schet doelman Schaap te passeren: 0-1.

 

Ali Akla wil ontsnappen aan Kay Blokland.

 

Bij zo'n stand en met nog zo'n twintig minuten te spelen hadden Susan en De Lange wat ze wilden. Er moest gebuffeld worden en dat kunnen ze als de beste. Daarmee kregen ze ook de sterk spelende Essenboom en de rest van de ploeg mee. De thuisploeg bracht nog Berry Powel in de slotfase in de ploeg, maar die kon in de korte tijd die hem gegeven was geen verschil maken. Powel is ook om allerlei redenen geen schim meer van de veel scorende aanvaller die hij vorig seizoen was. Het bleef tot het eindsignaal, na vijf extra minuten, door magere 0-1 stand erg spannend. Alleen moet gezegd worden dat de thuisploeg in het rommelig slot eigenlijk geen kans op de gelijkmaker meer kreeg. Katwijk blijft dus acht punten voor op Kozakken Boys (2-1 winst op FC Lisse) en de titel komt steeds beter in zicht. Voor IJsselmeervogels is er geen gevaar meer van onderen en is iedere plaats verder omhoog dan de negende plaats een feestje waard.

 

Toch wil Katwijk nog niet direct denken aan de titel. "Die titel is nog ver weg. Er zijn nog zeven wedstrijden te gaan", zo laat het voorzichtige oranje-zwarte kamp horen. Van de Berg was over de wedstrijd ook heel duidelijk: "De gelukkigste heeft gewonnen. In de tweede helft leek het er zelfs op dat we de wedstrijd gingen weggeven. Maar De Vogels hielpen ons zelfs over het dode punt heen. Bij ons balbezit gingen ze steeds verder teruglopen en dat brak hen uiteindelijk dus op." Over de belangrijke wissel had hij ook een goede verklaring. "Met Tervoert hadden we een aanspeelpunt dat we eigenlijk in de tweede helft niet meer nodig hadden en we konden met Schet een speler brengen die het moet hebben van een paar momenten. Dat dat moment komt is natuurlijk gelukkig te noemen." Leushuis was natuurlijk teleurgesteld: "Ik vond het gewoon een slechte wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende. Alleen zij hebben een paar geroutineerde spelers die weten wat nodig is. Maar om nu te zeggen dat ze de kwaliteiten hebben van een echte kampioensploeg?"

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures