Nieuws

Domper voor Quick Boys en Dirk Kuijt

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

8 april 2018

KATWIJK AAN ZEE - Wat een glorieuze terugkeer op sportpark Nieuw Zuid had moeten worden, is voor Dirk Kuijt en zijn Quick Boys uitgelopen op een deceptie. De vedette vierde na twintig jaar als speler zijn terugkeer in de basis elf. Maar zelfs Kuijt kon een zwalkend Quick Boys niet in de juiste richting sturen. De eerste proeve van bekwaamheid wierp geen vruchten af. Jong FC Groningen was met 0-2 een maatje te groot.

 

Quick Boys drentelde ideeënloos over de eigen grasmat en werd door de jonkies van FC Groningen stevig op zijn nummer gezet. En dat was voor iedereen op Nieuw Zuid een flinke domper. En die zal alleen maar groter zijn geworden na het nieuws dat Spakenburg ook met 2-0 verloren had. Daarmee lieten hun favorieten een grote kans liggen om een flinke stap richting de koploper te maken.

 

De hoop op spektakel en drie punten was gevestigd op het kind van de club, Dirk Kuijt. Maar die hoop bleek ijdel. Quick Boys speelde op de eerste twintig minuten na voorspelbaar voetbal. Tot dan had Quick Boys wel een overwicht maar een grote kans viel er niet te noteren. Een mislukt schot van Kuijt zorgde voor hilariteit op de tribune na de opmerking 'wisselen'. Toen zat de stemming er nog in, maar die sloeg na twintig minuten om. De 'tribune' begon al vroeg te morren. Quick Boys leek muurvast te zitten. De ploeg speelde met te weinig agressie tegen een beter voetballend Jong FC Groningen. De aanvalspatronen waren veelal zonder idee en te veel spelers uit het elftal van trainer Gert Aandewiel maakten een onzekere indruk.

 

Dirk Kuijt moet opboksen tegen Antonio Manolache.

 

Aandewiel mocht zijn handen dicht knijpen dat er bij rust nog steeds 0-0 op het scorebord stond. In de openingsfase werd een schot van Kuijt geblokt en kopte spits Jesse van Nieuwkerk recht in de handen van keeper Jan Hoekstra. Dat was in feite het enige wapenfeit van de spits. Nadien viel hij op met veel balverlies en foute passes. Groningen-keeper Hoekstra had een rustig middagje. Hij hoefde de handen alleen uit de mouwen te steken bij een viertal hoekschoppen en een keer zijn benen toen Van Nieuwkerk dicht bij hem kwam. Heel Nieuw Zuid schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter De Cock liet zich, zoals het een braaf politieambtenaar betaamt, niet van de wijs brengen. Dat was een late oprisping van de thuisploeg, Jong FC Groningen had daarvoor al behoorlijk op de deur geklopt bij keeper Jesper Hogedoorn. Middenvelder Michael Breij was tweemaal dicht bij de openingstreffer. Zijn eerste schot belandde op de kruising van lat en paal en bij het tweede schot was Hogedoorn op zijn post. Zo ook in het één op één duel met David Browne.

 

Coach Aandewiel wisselde nog niet, had blijkbaar nog alle vertrouwen op een ommekeer van de wedstrijd. Die kwam er echter niet. Bij Quick Boys is promotie het enige dat telt. Daar moet alles voor wijken. Deze boodschap kwam niet overeen met de uitstraling die het elftal van Aandewiel op het veld heeft. Zo spelend als tegen Jong FC Groningen toont het team geen symptomen van een ploeg die koploper Spakenburg eens lekker op gaat jagen. Daar bracht zelfs de inbreng van Kuijt geen verandering in. Met hem in de basis hoopte Quick Boys met het ideale scenario op de proppen te komen. Nimmer kon hij een stempel op de wedstrijd drukken, want het ideale medicijn bleek ook na rust geen genezende uitwerking te hebben. Het centrale duo van FC Groningen, Tim Riksman en Antonio Manolache, zorgde voor ernstige bijwerkingen. Kuijt ging zwerven en ballen halen op het middenveld.

 

Het verschil tussen Quick Boys en Jong FC Groningen lag vooral op het middenveld. Waren de middenvelders van Quick Boys stomp, steriel en ideeënloos, die van Jong FC Groningen waren beweeglijk en doortastend. Dat gold vooral voor Browne en Breij. Voor rust hadden de Katwijkers hun handen al meer dan vol aan dit duo, hoewel ze toen niet tot scoren kwamen. Na rust sloeg Jong FC Groningen keihard toe. Coach Alfons Arts heeft niet alleen scherpe ogen maar ook oren. "We hoorden vlak voor rust een conversatie tussen de trainer en Dirk Kuijt dat ze na rust veel meer vanuit de lange bal zouden spelen en daar hebben wij ons puur op ingesteld", aldus Arts. "Dan gaat het erom dat je de duels achterin aangaat, dat je goed staat voor de tweede ballen en van daaruit gaat voetballen. Toen zag je dat er ruimtes ontstonden en ontstonden er twee prima goals."

 

Vijf minuten na rust kreeg Breij alle ruimte, met geen verdediger in de buurt, om ver voor de zestien succesvol uit te halen en Nieuw Zuid compleet stil te krijgen. Tien minuten later voltrok dezelfde Breij definitief het vonnis over Quick Boys. Zo was het na een uur spelen pardoes 0-2 voor Jong FC Groningen en was Katwijk in last. Het laatste half uur op de Dirk Kuijt tribune werd een lange zit voor de Quick Boys-supporters. Het cynisme onder de aanhang won het van de hoop op de ommekeer. Pijnlijk zichtbaar was dat er van alles loos is binnen de lijnen. Quick Boys speelde vormloos, aanvoerder Delano a Cohen, Mohammed Hahmoed en Kenny Anderson speelden te plichtmatig, met nooit een geslaagde voortzetting. De machteloosheid straalde er vanaf.

 

Kuijt kwam nauwelijks meer in het stuk voor. Ook hij was machteloos: één man kan een falend collectief niet op de rails zetten. Hij trof het zeker niet om in een zwak spelend Quick Boys zijn rentree te maken. Aandewiel wist de oorzaak: "We hebben hem te weinig kunnen vinden. Als het al zo was dan meer door de lucht en was het hopen op de tweede bal om van daaruit meer te gaan voetballen. Maar ook daarin was FC Groningen de betere ploeg."

 

Quick Boys aanvoerder Delano a Cohen straalt ongeloof uit.

 

De nababbel van Aandewiel diende slechts één doel. Rust uitstralen, hoe krampachtig ook. Hij wil het zelfvertrouwen van zijn selectie niet ondermijnen met boude woorden in de media. "Ben wel teleurgesteld over het resultaat en de manier waarop we gespeeld hebben" bekende de trainer. "De eerste twintig minuten ging het nog wel en wilden we gebruik maken van het feit dat er iets bijzonders aan de hand was en de boel daarmee te forceren. Dat is niet gelukt, Groningen had duidelijk wat over en werd het een wedstrijd waarin wij wat meer moesten knokken en zij wat meer aan het voetballen waren. Na rust halen zij twee keer de trekker over en werd het lastig voor ons."

 

Natuurlijk had het nieuws dat Kuijt zou spelen ook Groningen bereikt. Arts was daarvan, evenals zijn ploeg, niet erg onder de indruk geraakt. "Als je van Kuijt gebruik wilt maken, had je dat vanaf het begin van het seizoen moeten doen", meende de coach. "Ze hadden hier een goede spits en weet niet precies wat er gebeurd is en wil me daar ook niet mee bemoeien. Dit is een noodscenario en dat heeft deze club helemaal niet nodig. Wij wisten dat ie zou gaan spelen en hebben ons daartegen bewapend en prima gedaan. Twee A-junioren stonden tegenover hem, dus uuuhhhh... mijn complimenten."

 

Veel clubs schoppen nog steeds tegen het feit aan dat de belofteteams niks toevoegen aan de competitie. Regelmatig valt de term competitievervalsing. Daar wil Arts echter niks van weten. "Er is nog veel negativiteit tegen de belofteteams. Dit is een opleidingsteam en wij willen met zoveel mogelijk jonge spelers spelen. En deze competitie geeft ons ontzettend veel weerstand. Zoals vandaag zijn dit de wedstrijden die onze jongens nodig hebben, waar ze beter van worden en eventueel doorstromen naar het eerste. Daarom ben ik zo blij dat wij in deze competitie spelen. Vorige week had ACV opmerkingen over het feit dat Casper Larssen meespeelde, die jongen komt terug van een zware blessure en moet toch ergens ritme opdoen? En we hadden een jongen van het eerste erbij en daar werd een hoop heibel over gemaakt. Maar ik vind het te ver gezocht dat ook wij daar misbruik van zouden maken. Ik kan niet in de keuken kijken bij andere BVO's maar wij zijn puur bezig met het opleiden van jonge talentvolle spelers."

 

Het was even wachten op de hoofdpersoon van de dag maar uiteindelijk was ie daar. Dat er veel publiciteit zou komen omtrent zijn terugkeer op het veld daar was Kuijt zeer van doordrongen. Ook zijn terugkeer was door veel geheimzinnigheid omringd. "Twee weken terug is de situatie ontstaan dat ik eventueel zou kunnen gaan spelen. Heb deze week vol meegetraind om te zien dat ik het fysiek zou kunnen volhouden. Donderdag hadden we eigenlijk de beslissing niet genomen en dan zie je toch dat bepaalde media het de wereld ingooien. Daar laat je je natuurlijk niet door leiden. Vrijdagmiddag hebben we pas de beslissing genomen. Ik realiseer mij terdege dat alles wat ik doe wat doet met mensen. Ik ben al een jaar weg bij Feyenoord en toch zie je ook rondom de aanstaande afscheidswedstrijd en met de aankondiging dat ik trainer word bij Onder 19 van Feyenoord weer die belangstelling. Ik dacht nu ook om er zo weinig mogelijk bekendheid aan te maken. Wil alleen mijn cluppie helpen. Maar je ziet wat het teweeg brengt."

 

Yordi Teijsse, de naar het tweede elftal verbannen spits, ziet hoe Quick Boys verliest van Jong FC Groningen.

 

Volgens Kuijt was de situatie rondom het incident met Yordi Teijsse snel uit de wereld. "Yordi en ik kennen elkaar goed. In wezen was er niet zoveel aan de hand, we hadden een woordenwisseling. Hebben we daarna snel opgelost. Ik heb vandaag nog Adidas schoenen voor hem geregeld en bij hem thuis bezorgd. Van mij mag ie terug in de selectie. Maar er spelen andere dingen mee tussen Yordi en de club." Welke dat zijn blijft in nevelen gehuld. Daar wilden zowel Kuijt als ook Aandewiel zich niet over uit laten.

 

Zoals iedereen op Nieuw Zuid had ook Kuijt zich veel meer van deze dag voorgesteld. "We willen er alles aan doen om te promoveren en wilden deze wedstrijd absoluut winnen. Is helaas niet gelukt en dat is het een grote domper. Ik heb mijn best gedaan en jammer dat er niet meer inzat vandaag." Het feit dat Kuijt na zijn afscheid bij Feyenoord weer op het veld staat volgens hem los van zijn profcarrière. "Dit is totaal iets anders. Ik loop hier stage, hoef hier in feite maar een dag in de week te zijn. Ik vind het gewoon leuk om voor de club waar ik tussen mijn vijfde en zeventiende heb gevoetbald iets terug te doen. Ik ben er misschien wel tussen de dertig en veertig uur. Dat doe ik omdat ik het leuk vind en Quick Boys mijn club is. Aan het landskampioenschap wil ik hier zo weinig mogelijk aandacht geven. Wel proberen om een meerwaarde te zijn. Je kunt mijn spel niet meer vergelijken met dat van vorig jaar. Dit is een heel ander niveau, dat zag je ook vandaag."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures