Nieuws

Spakenburg strompelt naar het einde

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

22 april 2018

VOLENDAM - Als je als lijstaanvoerder al weken lang een puntenvoorsprong hebt die onaantastbaar lijkt, en je directe concurrenten steevast punten laten liggen, ja dan mag je als coach van de gedoodverfde kampioensploeg wel eens je armen vertwijfeld ten hemel heffen. John de Wolf deed dat, in ieder geval in figuurlijke zin, toen hij zijn keurkorps kansloos met 2-0 ten onder zag gaan tegen Jong FC Volendam.

 

De manier waarop de nederlaag tot stand kwam was ronduit ontluisterend. Natuurlijk was het een gegeven dat de jonge Volendamse beloften in een flow verkeerden na het winnen van liefst negen competitiewedstrijden op rij. En natuurlijk loopt het team van Volendam-coach Johan Steur over van individuele kwaliteit, maar wie pretendeert om voor de titel te gaan mag zich nooit zo over de knie te laten leggen als dat Spakenburg zich liet gebeuren. Als Jong FC Volendam iets zorgvuldiger in de afronding was geweest dan was een uitslag van 4-0 of 5-0 passender geweest dan de werkelijke marge van 'slechts' twee treffers nu.

 

Giovanni Gravenbeek loopt achter Ali Ulusoy aan.

 

"Ik word er zo onderhand moedeloos van, zo frustrerend is het om week na week te zien dat wij onze beloning maar niet uit kunnen pakken", verzuchtte De Wolf bij het vernemen van de achterstand van Quick Boys tegen DVS '33 Ermelo. "Ik weet niet wat het is, willen ze dan geen kampioen worden? Ik zie buiten de wedstrijden om helemaal geen zenuwen bij de jongens, ik voel geen spanning in de groep om wat er te gebeuren staat. In de wedstrijden wel, maar dan komt het er weer helemaal niet uit. Ja, je zou het verkramping kunnen noemen maar eigenlijk weet ik dat niet goed."

 

Jong FC Volendam vertrok vanaf de aftrap met de overduidelijke wil om de tegenstander bij de keel te grijpen, met aanvallend ingestelde backs en het consequent over het gehele veld zetten van druk, precies zoals Steur zijn elftal graag ziet spelen: "Wij spelen altijd voor de winst. Druk zetten is een vereiste, evenals goed positiespel en compact staan waar het nodig is en dan weer het benutten van de vleugels."

 

Er was geen woord teveel aan gezegd. De jonge oranjehemden vertoonden het allemaal en Spakenburg kon slechts achter de feiten aan lopen. Het vooropgezette strijdplan waar De Wolf na afloop over sprak, voorzag blijkbaar niet in het aanpakken van de opportunistische thuisploeg. De backs konden naar namelijk ook na de openingsfase naar hartelust opkomen zonder dat hen ook maar een strobreed in de weg werd gelegd. Waar het strijdplan dan wel in voorzag? De Wolf: "Ballen vooruit spelen op Bert Steltenpool en Olivier Pilon, met de bedoeling dat laatstgenoemde al dan niet via tussenkomst van 'doorgeefluik' Steltenpool met zijn snelheid voor gevaar zou zorgen."

 

In de praktijk kwam het neer op trage opbouw vanaf doelman Leon ter Wielen afgerond met een lange bal op Steltenpool. In feite was het hem niet aan te rekenen dat hij maar weinig met de aanvoer van ver kon uitrichten, want daarvoor ontbrak ten ene male de broodnodige varatie en ook zuiverheid van passing was ver te zoeken.

 

Jari Vlak snijdt Nathaniel Will de pas af.

 

De wedstrijd had anders kunnen lopen voor Spakenburg als arbiter Schaper een overtreding had gezien in de buiteling van Pilon binnen de zestien tijdens wat in de achtste minuut van de wedstrijd de eerste blauwe aanval was. Pilon zelf was er na afloop duidelijk over dat hij op de enkel geraakt was. Zijn coach benoemde de niet gegeven strafschop na afloop als de ene van twee kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De tweede kans zou zich trouwens pas tien minuten voor tijd voordoen, toen Kees Tol uit een Volendams misverstand op het middenveld een unieke scoringsmogelijkheid kreeg aangeboden. Geheel in lijn met het beeld van de wedstrijd verprutste Tol de kans, op een moment dat zijn team al lang en breed op een hopeloze achterstand stond.

 

Want de na een kwartier door Jong FC Volendam afgedwongen voorsprong, uit een inzet van Jordy Hilterman die ondanks de aanwezigheid van Tom van der Neut en Barry Beier over de doellijn ging, was halverwege de tweede helft verdubbeld door de imposant ogende en spelende Kay Tejan. De thuisploeg was daarbij vooral in het eerste bedrijf heer en meester in het eigen Kras Stadion.

 

Tekenend voor de onmacht van Spakenburg was dat pas twee minuten voor het rustsignaal het eerste schotje op het doel van Volendam-goalie Jordi van Stappershoef te noteren viel. Philip Ties slaagde er trouwens niet in om de bal binnen te palen te plaatsen. Het schotje ging volkomen ongevaarlijk ruim naast.

 

In de blauwe kleedkamer moet het gerookt hebben, maar daar wilde De Wolf na afloop niets over kwijt: "Wat in de spreekkamer gezegd wordt, blijft in de kleedkamer. Ga er maar vanuit dat ik niet als een dolle dwaze tekeer ben gegaan, want dat heeft geen zin." Er rolde wel een wijziging uit, want de als reserve gestarte Kees Tol kwam alsnog binnen de lijnen om Steltenpool af te lossen. De Blauwen maakten zowaar een iets gedrevener indruk, zeker nadat ook Jasper Waalkens en Tom Oostinjen hun opwachting mochten maken ten koste van Mike Vreekamp en Tom Menting, maar beslist ook niet meer dan dat. Een handvol hoekschoppen was de schamele opbrengst, terwijl de Volendammers ondertussen de ene na de andere zelf gecreëerde mogelijkheid ongebruikt lieten.

 

Jordy Hilterman maakt het Spakenburg-aanvoerder Barry Beijer lastig.

 

In de slotfase moest de thuisploeg nog met tien man verder, nadat Rafik el Hamdi direct rood kreeg wegens een op natrappen lijkende ingreep zonder bal in de buurt. Spakenburg kon er niets meer mee. De tijd was te kort en het had er de gehele wedstrijd al niet in gezeten. Het wanhoopsschot van grote afstand van Giovanni Gravenbeek, zo zonder overtuiging dat het voor de blauwe volgers pijnlijk aandeed, was in de laatste seconden een perfect passend slotakkoord van De Wolf's equipe.

 

"Moet ik hier consequenties aan verbinden?", zo beantwoordde de Spakenburg-trainer de desbetreffende vraag. "Wat mij betreft niet hoor. Er was een goed plan dat niet goed is uitgevoerd. Volgende week wacht Spijkenisse en dan moeten ze er weer staan. Ik heb al gezegd dat zoals het nu al weken loopt mij helemaal niet zint. Wij spelen een reeks om triest van te worden. In plaats van het kampioenschap af te dwingen strompelen we naar het einde."

 

Cijfermatig liep Spakenburg nauwelijks schade op. Dat was het goede nieuws voor De Wolf en zijn staf. Quick Boys bleef door het verlies in Katwijk op zeven punten achterstand. Scheveningen kwam echter wel dichterbij, maar nog wel met een normaal gesproken redelijk veilige marge van zes punten. Met de huidige vormcrisis, als je het zo mag noemen, worden de komende vijf wedstrijden voor de Blauwen een hels karwei.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures