Nieuws

FC Lisse moet serieus op zoek naar houvast

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

22 april 2018

AMSTERDAM - FC Lisse is tussen de gevreesde lijnen beland. Door een 4-2 nederlaag bij concurrent AFC zakten de Lissenaren al een plekje op de ranglijst om later op de zaterdagavond te vernemen dat De Treffers met 2-0 had weten te winnen van koploper Katwijk. En daardoor zakte de bollenploeg door naar trede vijftien, de bovenste van de twee p/d-plaatsen.

 

FC Lisse moet serieus op zoek naar houvast en mogelijk dat de inhaalronde van komende dinsdag dat al biedt. De Lissenaren zijn gastheer voor concurrent De Treffers en AFC ontvangt HHC Hardenberg. Bij winst klimt de ploeg van Robbert de Ruiter weer uit de p/d-zone en mogelijk zelfs naar plek dertien mocht AFC verliezen. De marges onderin zijn smal en dus telt iedere overwinning in deze fase dubbel. Maar juist overwinningen zijn een schaars artikel geworden voor FC Lisse. De laatste zeven wedstrijden leverden zes nullen op en alleen het duel met De Dijk (3-0 winst) was een spaarzaam lichtpuntje.

 

Milan Hoek (17) bepaalt het tempo. Rik Vermeulen (rechts) en Boyd Stevens moeten volgen.

 

Bijkomend probleem voor FC Lisse is de groeiende lijst met spelers die kampen met blessures. Koen Fokkema en Thierry Monteny ontbreken al veel langere tijd en daardoor ontbeert FC Lisse sowieso snelheid voorop. Meer recentelijk zijn daar kwetsuren bijgekomen voor Bert Koomen, Martin van Eeuwijk, Robert van Boxel, Kevin van der Zwet en Rowdy van der Putten. Tegen AFC nam De Ruiter de gok om Van Eeuwijk na één keer trainen weer te laten starten in de basis. Logisch, want Van Eeuwijk kan het verschil maken. De manier waarop de routinier na een goed kwartier de bal aannam, verried zijn aparte klasse. Helaas voor hem en de hele ploeg wist AFC het aansluitende schot te kraken. Het was zo'n beetje de enige serieuze kans die FC Lisse wist te creëren in de eerste helft. De Ruiter c.s. keken op het moment dat Van Eewijk zo dreigend aanwezig was ook al tegen een 0-1 achterstand aan.

 

Wetende dat goals maken in de voorbije weken absoluut geen automatisme was, startte FC Lisse ronduit dramatisch. Doelman Brian van der Werff dacht een diepe bal te kunnen onderscheppen maar timede ver buiten het strafschopgebied totaal verkeerd. De poging om de bal weg te koppen zag er in ieder geval onbeholpen uit en Raily Ignacio maakte één van zijn makkelijkste doelpunten ooit in zijn carrière. Van der Werff, na zijn wedstrijd schorsing weer terug onder de lat, maakte in de verdere eerste helft een onzekere indruk. De doelman riep wel een aantal keer ja als hij dacht een voorzet te kunnen neutraliseren, maar dan werd het nee als gevolg van een halve misgreep.

 

Heel FC Lisse was uit het lood geslagen door de snelle tegentreffer. "Ons middenveld werd volledig overlopen en dat kwam omdat we anders deden dan we afgesproken hadden. Dat neem ik de ploeg wel kwalijk. En ja, in minuut zeven geef je de 1-0 zomaar weg, doodzonde", liet De Ruiter na afloop zijn licht schijnen over de eerste helft. Als de afspraak was om mee te gaan met opkomende tegenstanders, heeft de ploeg zijn trainer echt in de steek gelaten. De manier waarop Johan Kulhan vanaf eigen helft geheel ongestoord kon oprukken en besloot met een voorzet naar Ignacio deed pijn aan de ogen bij iedereen die FC Lisse een warm hart toedraagt. Nog een geluk dat Ignacio de opgelegde kans verknoeide. Maar even later was het wel raak. Opnieuw mocht Kulhan alles doen wat hij kon bedenken. Dit keer bediende de middenvelder zijn ploeggenoot Derre Kwee en die maakte oog in oog met Van der Werff geen fout. Andere verdedigers van FC Lisse waren bij die situatie in geen velden of wegen te bekennen.

 

Thomas van den Houten zit Martin van Eeuwijk op de huid.

 

De schade had voor FC Lisse nog verder kunnen oplopen. Mathijs Jesse had mogelijk voor eigen succes kunnen gaan door de bal in de korte hoek te schieten. Van der Werff maakte aan alle kanten duidelijk dat hij een voorzet verwachtte. Die kwam er ook en dit keer kreeg Ignacio wel genoeg weerstand om de dreigende 3-0 te verijdelen. En richting de rust liet Kwee nog een keer de kans liggen om een overtalsituatie (''overlopen'', De Ruiter zei het al) beter uit te buiten. FC Lisse stelde daar - op het eerder gememoreerde moment van Eeuwijk na dan - nog niet eens een halve kans tegenover. Bas Buimer in de punt van de aanval kreeg amper bespeelbare ballen en moest het ook constant afleggen tegen het centrale verdedigingsduo Magid Jansen en Jonathan Richard. En over de vleugels wist FC Lisse ook al geen potten te breken. Al met al was de 2-0 ruststand nog een dikke meevaller voor de bezoekende club.

 

"Bij 2-0 heb je nog hoop", liet De Ruiter later het verloop van de wedstrijd de revue passeren. FC Lisse stopte na rust wel meer energie in zijn acties en AFC, allesbehalve zeker van zijn zaak naar het leek, begon weg te kruipen op eigen helft. In die fase zette Van Eeuwijk met slimme steekpassjes ploeggenoten aan het werk, maar het rendement bleef wel uit. Als het al dreigend was, reageerde AFC-doelman Patrick Zonneveld attent om de nul vast te houden. Echt uitgespeelde kansen op de aansluittreffer kwamen in het stuk ook niet voor. "Valt de 2-1, dan heb je weer een wedstrijd", wist ook De Ruiter.

 

In plaats van 2-1 werd het 3-0 voor de thuisclub. Van een afstand bezien zag het eruit als een geschenkje van scheidsrechter Perez, die een duikeling van Melvin Grootfaam beloonde met een penalty. De aanvaller ging soepel naar de grond aan de achterlijn waar Niels Buijs zeker ook de bal leek te spelen. AFC-aanvoerder Jansen kweet zich van zijn taak door de strafschop onhoudbaar hoog in het net te knallen.

 

Krachtmens Raily Ignacio tegenover het betrekkelijke lichtgewicht van Randy Adabio.

 

Daarmee was de koers voor AFC gelopen, al kwam er nog wel een doelpunt van FC Lisse in de boeken, met dank aan keeper Zonneveld die een voorzet van Buijs verkeerd beoordeelde. In blessuretijd waren de 4-1 (Ilias Zaimi) en de 4-2 (Buimer) puur voor het scorebord. De beslissing was al lang daarvoor gevallen. "We staan voor het eerste dertiende", reageerde coach André Wetzel na afloop. Dat werd later op de avond veertiende, maar dat zal de pret op sportpark Goed Genoeg niet bedorven hebben. Wetzel volgde in oktober Ton du Chatinier op en AFC was op dat moment rode lantaarndrager. Langzaam maar zeker is AFC uit het diepste dal geklommen. Mede door de komst in de winterstop van Ignacio, die niet alleen een aanspeelpunt is voorin, maar ook zijn goaltjes meepikt.

 

"We waren de bovenliggende ploeg en de overwinning was verdiend", trok Wetzel zijn conclusie. Een speciaal compliment had de coach over voor Milan Hoek, de kilometervreter van de ploeg. En Derre Kwee dan? Wetzel toonde een glimlach van oor tot oor. "Vooraf ben ik een weddenschap aangegaan. Derre maakt nooit een goal en ik heb er tweeënhalve meier (250 euro, red.) op gezet dat hij een etentje kon gaan doen. Maar Derre scoorde. Dat geld ben ik kwijt, maar dat wil ik iedere week wel." Net als Hoek stookt ook Kwee een berg energie weg en maakt het tegenstanders lastig waar ook op het veld. Dat was het grote verschil met FC Lisse, waar de intensiteit over de hele linie een stuk lager lag dan bij AFC. En om die reden hebben de Amsterdammers de rollen op de ranglijst in hun voordeel omgedraaid. Maar dat kan komende dinsdag voor hetzelfde geld weer anders zijn.

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Orange Pictures