Nieuws

FC Lisse strijd, strijd en nog eens strijd

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

25 april 2018

LISSE - De spanning in de kelder van de Tweede divisie is om te snijden. FC Lisse won eindelijk weer eens een wedstrijd en pakte de drie punten bovendien ten koste van concurrent De Treffers, die met een 2-1 nederlaag sportpark Ter Specke moest verlaten. En omdat AFC, drie dagen eerder nog zo duidelijk de baas over de Lissenaren (4-2), met 0-3 verloor van HHC Hardenberg, steeg de ploeg van Robbert de Ruiter weer naar een veilige plek dertien.
 

De Ruiter was na de nederlaag bij AFC de rust zelve maar liet wel fijntjes weten dat hij boos was, omdat de ploeg zich niet aan de gemaakte afspraken had gehouden. Boeiend om aan alle kanten kalmte uitstralend te zeggen dat je pissig bent op je spelers. Maar De Ruiter is gewoon de rust zelve, van zichzelf. Ook tegen De Treffers, een duel dat uiteraard stijf stond van de belangen en waarin FC Lisse allesbehalve foutloos speelde, bevond de coach zich meestal zittend op een stoel, af en toe een keer een aanwijzing roepend. Anton Janssen van De Treffers is van hetzelfde hout gesneden. Schreeuwen vanaf de zijlijn heeft ook zo weinig effect doorgaans. Beter is het om de wedstrijd te lezen en daar vervolgens naar te handelen.

 

Niels Buijs werkt de gelijkmaker (1-1) voor FC Lisse binnen.

 

"We stonden goed dit keer", begon De Ruiter na afloop zijn commentaar. "In Amsterdam was dat niet het geval. Zaterdag waren we losse eilandjes, maar nu stond er weer een ploeg." Die wilde voor elke meter gras strijden. Dat werd al in de eerste paar minuten duidelijk en tegelijk het meest in het oog springende verschil met de wedstrijd tegen AFC. Maar toch kwam FC Lisse ook deze keer met 0-1 achter, een beetje vastgeroest fenomeen. Rechtsback Mees Siers mocht de achterlijn halen, waarna Niek Versteegen de voorzet kon binnenglijden. Kwartier gespeeld en daar gaan we weer? "Nogmaals, we stonden goed dit keer", reageerde De Ruiter.

De Treffers kwam binnen als overwinnaar van koploper Katwijk (2-0) en voetbalde in de eerste helft goed. De bal ging soepel van voet naar voet en als Coen Maertzdorf in actie kon komen, gingen de alarmbellen bij FC Lisse zeker rinkelen. Maar niemand aan geel blauwe zijde verzaakte waar het aankwam op het leveren van strijd. Van de basisopstelling tegen AFC was Hanne Hagary geslachtofferd en in zijn plaats speelde Moubarak Adouch. De 18-jarige jongeling maakte de negentig minuten (zijn eerste volledige wedstrijd in de hoofdmacht) ogenschijnlijk met gemak vol en tegenstanders hebben geweten dat hij aanwezig was met zijn passie.

 

De Ruiter kwam voor rust met nog een jeugdspeler op de proppen toen linksback Randy Adabio door een blessure niet meer verder kon. Tom Enthoven, 19 jaar oud, maakte daarmee zijn debuut in de hoofdmacht en ook met deze jongen was niks mis. In de tweede helft beging Enthoven ook met droge ogen een nuttige overtreding om een dreigende doorbraak af te breken, wat hem uiteraard wel een gele kaart opleverde. Scheidsrechter Alex Bos haalde uiteindelijk drie keer het gele rechthoekje uit de borstzak en dat was gezien de lading van de wedstrijd een keurig aantal. Bij De Treffers kreeg Joris Janssen een waarschuwing en ook Martin van Eeuwijk moest aan Lisser kant na zijn gele kaart oppassen en dan houden de fans en zijn medespelers hun hart vast hoe het dan verder gaat met de coryfee van de ploeg. Het zal niet de eerste keer zijn dat Van Eeuwijk zich vergeet, juist in een situatie waarin hij al geel heeft gekregen.
 

Van Eeuwijk hield zich keurig in in het belang van het team en dan kan hij van grote waarde zijn, zo bewees hij maar weer eens. Maar echt lekker voetballen was er dit keer niet bij voor de routinier. In de tweede helft solliciteerde Van Eeuwijk zelfs naar een wissel, want diverse keren begon het balverlies voor FC Lisse uitgerekend bij hem. Laten staan, laten staan, zo hielden De Ruiter en zijn assistent Arno Lancel elkaar bij de les, want Van Eeuwijk heeft ook niet veel nodig om beslissend te zijn. Rond minuut 70, een fase waarin FC Lisse steeds meer de overhand had gekregen in de wedstrijd, poeierde Van Eeuwijk op doel waar doelman Niels Kornelis blij mocht zijn dat hij er nog een hand tegen aan kreeg. En vervolgens dubbel blij dat Rik Vermeulen de rebound rakelings naast het doel schoot. Vijf minuten voor tijd maakte Van Eeuwijk het zelf af. Deze keer moest keeper Kornelis zwichten.

 

Hier ergens in deze opeenhoping van spelers bevindt zich Martin van Eeuwijk, die FC Lisse aan een 2-1 voorsprong heeft geholpen. 

 

De ontlading was groot voor de ploeg die de voorbije weken met steeds meer geblesseerde spelers kreeg te maken. Maar aan het eind van de tunnel gloort ook wel weer licht. Thierry Monteny en Rowdy van der Putten zaten al weer op bank en spits Van der Putten kreeg zelfs een kwartier speeltijd als invaller voor de leeg gespeelde Bas Buimer. En ook het herstel van centrale verdediger Kevin van der Zwet vordert naar verluidt in een hoopvol tempo. Met nog vijf wedstrijden te gaan zijn dit aanknopingspunten, zoals ook Kadouch en Enthoven dat waren. "Die jonge pikkies zijn makkelijk in te passen, als de anderen het ook goed doen", kon De Ruiter nagenieten.

Die anderen deden het zeker naar behoren, met als exponent wellicht Niels Buijs. In denken en doen telt de rechtsback voor twee. Opstomend over de flank levert Buijs vaak voorzetten af, maar schroomt ook niet om voor het doel te verschijnen. Zo pikt hij menig goaltje mee, zo ook tegen De Treffers. Vermeulen kopte keurig terug in de doelmond waar Buijs op de goede plek kwam om af te werken naar 1-1. Dat was een fikse tegenvaller voor De Treffers dat tot dan de bovenliggende ploeg was geweest. FC Lisse mocht ook tevreden zijn met deze ruststand, want doelman Brian van der Werff maakte nog een opzichtige fout. Gelukkig voor de keeper had Versteegen niet de tegenwoordigheid van geest hierop te reageren.

Vlak na rust kreeg Versteegen nog een grote kans zijn ploeg weer op voorsprong te zetten, maar knalde de aanvaller hoog over. Het zou, zo bleek, de laatste serieuze mogelijkheid zijn voor de Groesbekers, die de thuisclub stukje bij beetje steeds meer voet aan de grond zagen krijgen. De Treffers bleef wel dreigend maar dan voornamelijk uit spelhervattingen. De luchtmacht - bestaande uit de koppers Pim Balkestein en Joris Janssen - is wel een wapen, maar dat ging dit keer niet af. Van der Werff schuwde ook het fysieke geweld voor zijn domein niet en liep zo af en toe wel een beuk op. "In de Tweede divisie spelen eigenlijk alleen maar grote clubs. Vergis je niet, AFC en De Treffers zijn ook grote clubs. En in zo'n lang weekend stijg je dan weer", vatte De Ruiter nog maar eens zijn gevoel samen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto´s: Orange Pictures