Nieuws

Spakenburg kan alleen van ranglijst genieten

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

29 april 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Koploper Spakenburg heeft op de moeizame weg richting titel weer een heel belangrijke stap gezet. De ploeg van trainer John de Wolf won na een wel heel erg slechte tweede helft met 2-1 van het laag geklasseerde Spijkenisse. Over geluk hebben de Blauwen dit seizoen niet te klagen, want ook dit keer verspeelden de achtervolgers weer punten.

 

Door het 0-0 gelijke spel tussen de concurrenten Scheveningen en Quick Boys is de voorsprong vergroot tot acht punten met nog vier wedstrijden te gaan. Het kampioenschap en de promotie naar de Tweede divisie kan zelfs volgende week al in de uitwedstrijd bij ACV gevierd worden. De Wolf gaf ook na afloop ruiterlijk toe dat er alleen maar genoten moest worden van de ranglijst, want van het voetbal wat zijn ploeg in deze wedstrijd liet zien zal niemand echt warm zijn geworden. "We hebben de zege echt over de streep moeten harken. Onbegrijpelijk waar de angst in ons spel vandaan kwam. We komen op een 2-0 voorsprong tegen een ploeg die eigenlijk open huis geeft en dan gaan we ineens achteruit lopen. We hebben elkaar laten verzuipen," aldus een toch wel boze De Wolf.

 

Olivier Pilon haalt uit.

 

Terwijl bij Spakenburg alleen Tom Oostinjen geblesseerd moest toekijken, was de lijst met afwezigen bij Spijkenisse iets langer. Trainer Peter Wubben moest het doen zonder de vaste as van zijn team. Eric Polet, Daan Bourgonje, Felino Jardim en Marvin van der Pluijm ontbraken en dat is toch een flinke aderlating in de race tegen degradatie. Wubben wilde zich daarachter niet verschuilen: "Iedere ploeg heeft in deze fase van de competitie daarmee te maken. Alleen bij ons komt het zwaarder aan, omdat onze selectie voor deze Derde divisie eigenlijk te smal is."

 

Spijkenisse was tot eigen verrassing vorig seizoen (Noordwijk was de torenhoge favoriet voor de titel) kampioen geworden. Alleen de club had toen geen tijd meer om de spelersgroep op de juiste sterkte te brengen. Verder stappen Wubben en de club niet af van het werken volgens een vaststaande visie. "We willen aanvallend voetbal spelen en daar wijken we niet vanaf. Ook niet als de resultaten tegenvallen. We hebben nu voor volgend seizoen een aantal spelers gehaald (Kees Tol van Spakenburg en Peter de Lange van ASWH zijn er daar twee van) met in ons achterhoofd twee belangrijke redenen. Bij degradatie zo snel mogelijk terug naar deze Derde divisie of bij handhaving een grotere rol spelen bij de eerste zeven plaatsen."

 

Wubben moest echter concluderen dat zijn ploeg in de eerst helft meer een toekijker dan een tegenstander voor Spakenburg was. De Wolf had vooraf verwachtingen voor deze wedstrijd en had zijn ploeg daarop ook op aangepast. Zo speelde Philip Ties als spits en Jasper Waalkens op 'tien'. Daarnaast moest Olivier Pilon dit keer vanaf de rechterkant komen en werd de linkerkant eigenlijk geheel overgelaten aan verdediger Guido van Rijn. De Wolf had ook een verklaring voor deze tactiek. "Dit is onze sterkste opstelling voor deze wedstrijd. Tegen een ploeg als Spijkenisse moeten we vanaf het begin druk naar voren geven. Zij schakelen heel moeizaam om van balbezit naar balverlies en daarvan moeten we snel profiteren."

 

Philip Ties krijgt te maken met Dustin Mijnders.

 

Eigenlijk vanaf het beginsignaal maande De Wolf zijn ploeg dan ook aan tot meer tempo. Zo kwamen er mogelijkheden voor Pilion, Giovanni Gravenbeek en Waalkens (prachtige lob net over), maar doelpunten leverden die nog niet op. Na zeven minuten moest de thuisploeg al zijn eerste wissel toepassen. Gravenbeek bleef geblesseerd liggen en moest vervangen worden door Youri Koelewijn. Eindelijk een echte Spakenburger op het veld van de Westmaat. Drie minuten later kwam dan de gewenst vroege voorsprong. Bij Spijkenisse reageerde Tim van der Lijn iets te laat op de doorgebroken Nathaniël Will en haakte de Spakenburgse back net binnen de lijnen. De door scheidsrechter Sanders toegekende strafschop werd door Ties foutloos benut: 1-0. Helaas voor Will moest hij in de 18-de minuut met een knieblessure van het veld. Zijn vervanger werd Sten Vreekamp, die juist voor het eerst na zijn blessure weer deel uitmaakte van de wedstrijdselectie.

 

Twee wissels in nog geen twintig minuten deed toch wel iets met het spel van de thuisploeg. Toen kort daarop Tom Menting een tijdje meer strompelde dan gewoon liep, sloop er toch wel enige angst in het spel. Spijkenisse kwam meer richting doelman Leon ter Wielen. Die doelman had geluk toen hij een vrije trap door zijn handen zag gaan, maar net voor de doellijn kreeg hij de bal toch weer vast. In de 37-ste minuut een uitval van de thuisploeg die succes zou opleveren. Een inzet van Mike Vreekamp leek door doelman Dyron Bijl te worden gekeerd, maar draaide toch het doel in: 2-0. Net voor rust had Waalkens voor de definitieve beslissing moeten zorgen. Ties leverde de bal haast perfect af bij de tweede paal. De geheel vrijstaande Waalkens schoot echter naast. Het publiek had in de eerste helft een paar spaarzame goede momenten gezien van een ploeg die toch echt de koploper en kampioenskandidaat is. Voor de rest was het middelmaat wat beide ploegen hadden laten zien.

 

Ook na de pauze bleef die middelmaat de boventoon voeren. Alleen Spakenburg had een 2-0 voorsprong en dat had toch echt tot meer rust in het spel moeten leiden. Verder dan een kans voor invaller Koelewijn en Waalkens (beide vanaf de rand van het strafschopgebied) kwamen de Blauwen niet. Toen eigenlijk vanuit het niets de bezoekers in de 75-ste minuut scoorden, sloeg de onrust echt toe bij Spakenburg. Invaller Adam El Fazazi kreeg ruimte om een voorzet af te leveren en Jazzy Adams kon geheel vrijstaand raak koppen: 2-1.

 

Glenn Rijsdijk blijft kijken wat Nathaniel Will met de bal doet.

 

Ineens gingen de bezoekers in meer geloven en Wubben stuurde steeds meer spelers naar voren. Alleen heeft zijn ploeg te weinig spelers met de juiste snelheid om bij balverlies snel te kunnen terugschakelen. Zo ook in de 85-ste minuut. Bij een counter raakte de doorgebroken Pilon samen met Sander Barragan in een buiteling om de bal. Scheidsrechter Sanders zag hierin het neerhalen van een doorgebroken speler en stuurde Barragan met een rode kaart van het veld. Wubben was het totaal niet eens met deze beslissing: "Ze vielen beiden zonder dat er een overtreding werd gemaakt. Daarnaast stond mijn laatste man Dustin Mijnders nog in de buurt. Ik wil geen Calimero gaan spelen, maar bij dit soort grote clubs gaat bij twijfel altijd het voordeel naar de sterkste."

 

De rode kaart maakte het voor Spakenburg nog iets gemakkelijker. De bezoekers konden niets verrassends meer uithalen. De in de slotminuten ingebrachte Kees 'Pier' Tol deed zijn nieuwe club geen extra pijn. In de 88-ste minuut schoot hij een grote kans naast. Wubben moet het de komende wedstrijden doen met de paar positieve dingen uit deze wedstrijd. "Bij ons is er nu alles op gericht om ACV onder ons te houden. Dan hebben we de nacompetitie bereikt. De 2-6 nederlaag vorige week tegen ODIN '59 heeft toch wel impact gehad en met dit resultaat tegen een kampioenskandidaat kunnen we nu verder werken." De Wolf wilde na afloop helemaal niet meer spreken van een kampioenskandidaat. "Ik wil nu wel voor het eerst zeggen dat we de kampioen zijn". Het leverde hem ook direct de felicitaties op van de aanwezige pers.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures