Nieuws

Quick Boys wil seizoen nog wel goed afsluiten

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

29 april 2018

DEN HAAG - De vooraf aangekondigde 'clash' tussen Scheveningen en Quick Boys, de nummers twee en drie van de ranglijst in de Derde divisie, is bij lange na niet geworden wat de ongeveer 2000 toeschouwers ervan mochten verwachten. Op de historische grond van Houtrust werd het een duel dat het predicaat topper absoluut niet verdiende en maar snel moet worden vergeten (0-0).

 

Zowel Scheveningen als Quick Boys bakten er weinig van. In de eerste helft viel er voor het publiek zeker weinig te genieten. Tempo en strijd ontbraken bij beide ploegen die voor hun laatste kans streden om Spakenburg mogelijk nog te kunnen bedreigen, maar zover kwam het allemaal niet en eindigde deze armoedige pot voetbal in een bloedeloze eindstand. Daarmee groeide de achterstand op de koploper tot acht (voor Scheveningen) en negen punten (Quick Boys). Theoretisch blijft alles nog mogelijk, maar of dat in de praktijk gaat gebeuren valt meer dan ernstig te betwijfelen. Zeker gezien het vertoonde spel in de streekderby, die bij lange niet aan de eisen voldeed die aan zo'n type wedstrijd mogen worden gesteld. Alleen het laatste stukje van de wedstrijd bracht nog enige opwinding waarin beide ploegen de kans op de volle winst lieten liggen.

 

Tim Peters kijkt toe bij een pass van Kenny Anderson.

 

Al snel werd in de eerste helft duidelijk dat zich deze middag een weinig pakkende wedstrijd ging afspelen. Aan weerskanten was de opbouw in de regel onvoldoende. Slechte passing zorgde voor veel balverlies. Het spel bleef hangen in goede bedoelingen. Aan Quick Boys-zijde kregen Yordi Teijsse en de boomlange Jesse van Nieuwkerk tegen de stugge defensie van Scheveningen weinig kans. Alleen Philippe den Hartog wilde zich nog wel eens aan de malaise ontrekken met voorzetten richting Teijsse, maar de topschutter heeft zijn eerdere vorm van het seizoen (22 goals) nog niet hervonden. Ook aan de kant van Scheveningen weinig furore. Tim Peters, Brandon Robinson, maar ook smaakmaker Mehmet Aldogan konden voorin geen vuist maken. In het flipperkastvoetbal had Quick Boys in de eerste helft wel een vorm van overwicht, maar daar moesten de ploeg en zijn altijd ruim aanwezige aanhang het mee doen.

 

Weinig uitgespeelde kansen, voor rust feitelijk niet eentje. Het publiek moest zijn hart ophalen aan bijna-toevalligheden. De eerste mogelijkheid voor de thuisclub deed zich na vier minuten spelen voor toen Samir El Moussaoui een afvallende bal rakelings naast schoot. Aan de andere kant kreeg Teijsse na een te zachte terugspeelbal van Kevin Gomez Nieto een mogelijkheid zijn ploeg aan een voorsprong te helpen, maar reageerde de spits niet alert genoeg. De betere kans was voor Van Nieuwkerk die meer had kunnen doen dan de bal in de handen van Sven Holsheimer laten belanden. Aan de andere kant halverwege de eerste helft opwinding toen Aldogan naar de grond ging. Strafschop toch? Althans van een afstand bekeken. Gert Keijl maakte nog binnen de seconde het gebaar doorspelen. "Duikeling", verklaarde later de scheidsrechter desgevraagd. "Ik had hem geel kunnen geven, niet gedaan." Vlak na het valincident was er in het veld even lachend contact tussen Aldogan en de arbiter, ten bewijze dat het geen strafschop was.

 

Jari de Jong moet Yordie Teijsse laten gaan.

 

De hoop dat de tweede helft beter zou worden, bleek ijdel. Alleen het streven naar resultaat maakt een wedstrijd nog niet ideaal. Technische vaardigheid en slimheid bleven ver achter bij wat beide partijen graag hadden willen bereiken. Al met al was het een herhaling van het voorafgaande, met wel nu Scheveningen in fases als bovenliggende ploeg. En zo af en toe moesten de keepers wel aan de slag, maar onoverkomelijke problemen deden zich niet voor. Pas in minuut zeventig was Wolsheimer kansloos, maar kreeg de doelman bij een kopbal van Arie de Vreugd op de doellijn assistentie van Jari de Jong die de bal net zo hard terugkopte als hij was aan komen vliegen.

 

Het gebruikelijke wisselkwartiertje bracht ook al weinig verbetering. Het spektakel begon eigenlijk pas in de laatste vijf minuten. "Had de wedstrijd hier niet kunnen beginnen", stelde een oplettende toeschouwer fijntjes vast. Invaller Björn Wagenaar kreeg een dot van een kans Scheveningen op 1-0 voor te zetten, maar vond vlak voor de doellijn de voeten van linksback Joey van Ravensbergen. Scheveningen wilde nog wel iets forceren en stond daarom in de toegevoegde tijd net iets te ver open waardoor Den Hartog er tussen uit kon voor een uitbraak. In plaats van een geplaatste voorzet volgde er een ongecontroleerde pegel voor het doel langs, waar Van Nieuwkerk alleen dankzij zijn lengte de 'assist' nog wel met het hoofd kon schampen. Uiteraard vloog de bal naast het doel.

 

"We hadden niet de topvorm vandaag", begon John Blok zijn commentaar. Dat was een inkoppertje voor de coach van Scheveningen. "Spelers hebben niet het niveau gehaald dat ze kunnen halen. We misten vandaag ook de creativiteit van Levi Schwiebbe. Het was teveel net niet. Maar dat we teleurgesteld zijn met 0-0 tegen Quick Boys zegt wel iets over Scheveningen. We hadden teveel naïeve momenten. Het leek ook een keuze tussen heel blijven of vol voor de winst gaan. Je moet elke wedstrijd voluit gaan, maar dat vind ík."

 

Jesse van Nieuwkerk doet een doelpoging, die niet goed lukt. Kevin Gomez Nieto hoeft zich niet ongerust te maken.

 

"We speelden compact omdat we niet opnieuw wilden verliezen", reageerde Gert Aandewiel na afloop. En ook hier zat een berg logica in. Met één punt uit de laatste drie wedstrijden moest er tegen Scheveningen wel iets gebeuren, worden rechtgezet, zo men wil. Aandewiel: "We speelden tegen een ploeg die heel veel gewonnen heeft en zelf liepen we niet over van vertrouwen na de tikkies die we gehad hebben in een roerige periode. Daarom hebben we geen open huis gespeeld. Dat hebben we redelijk uitgevoerd." Inhoudelijk ging Aandewiel niet in op de ruzie met Teijsse en het daarop volgende experiment (mislukt) met Dirk Kuijt. Hoe nu verder dan? Mogelijkheden tot promotie (doelstelling) zijn wel vervlogen. Op de vraag of het een lege-handen-seizoen wordt voor Quick Boys kwam Aandewiel met het neutrale antwoord: "We willen het seizoen goed afsluiten."

 

Scheveningen gaat in ieder geval wel naar de nacompetitie voor een plek in de Tweede divisie. De play-off verloopt volgens het knock-out systeem en beslaat in totaal twee rondes met telkens een thuis- en een uitwedstrijd. Voor Scheveningen is het dus zaak de komende weken de benen heel te houden of weer heel te krijgen (Schwiebbe en Mitchel van der Vlugt). En dan wordt het wellicht nog rekenen. De koppeling van de clubs wordt bepaald door de eindklassering op de ranglijst, dus niet via de volgorde van de periodetitels (eerste, tweede en derde). Dat wordt wellicht nog vooraf rekenen her en der om mogelijk met een lichtere tegenstander te beginnen.

 

Hieronder de koppeling van de periodekampioenen Derde divisie zaterdag:

 

De hoogst geklasseerde periodekampioen van de Derde divisie zaterdag begint met een uitwedstrijd tegen de op één na hoogst geklasseerde periodekampioen van de Derde divisie zondag.

De op één na hoogst geklasseerde periodekampioen van de Derde divisie zaterdag start met een thuiswedstrijd tegen de hoogst geklasseerde periodekampioen van de Derde divisie zondag.

De laagst geklasseerde periodekampioen van de Derde divisie zaterdag gaat van de kant in een thuiswedstrijd tegen de nummer 16 van de Tweede divisie (herkanser).

 

Tekst: Freek Louis/Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures