Nieuws

ACV bluft aanstaande kampioen Spakenburg af

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

6 mei 2018

ASSEN - De tomeloze energie van ACV werd uiteindelijk maar matig beloond met slechts één puntje, maar de voldoening was er bij de thuisploeg na afloop niet minder om. Want dat ene puntje werd wel afgesnoept van de gedoodverfde kampioenskandidaat Spakenburg. Bij gunstige uitslagen konden de Blauwen in Assen het kampioenschap binnenhalen, mits er zelf gewonnen zou worden van het nietige ACV. In Bunschoten-Spakenburg lag zelfs al een feestelijk avondprogramma klaar, voor het geval dat. Eveneens voor het geval dat was er een vloot van maar liefst zes bussen vol blauwe supporters  naar Assen getogen.

 

Het kwam echter niet tot een feest, want nog los van de uitslagen elders behaalde de equipe van coach John de Wolf zelf ook geen kampioenswaardig resultaat. ACV-trainer Fred de Boer stond na afloop te glimmen van trots: "Ik heb ze net in de kleedkamer allemaal een dik compliment gegeven. Precies volgens strijdplan hebben wij negentig minuten lang spanning op de wedstrijd gehouden. We verslapten geen moment. In de rust vroeg ik me af hoe lang ze het konden volhouden, na dat kon dus nog de hele tweede helft. Al zijn de jongens nu wel helemaal leeg."

De Boer benoemde met die spanning op de wedstrijd inderdaad een opvallend punt. ACV beet zich vast in de tegenstander, om nooit meer los te laten. Regelmatig werd de thuisclub in de verdediging gedrukt door de lijstaanvoerder, maar nooit beperkten de Assenaren zich tot alleen maar verdedigen. Druk werd al ver voor de verdediging gezet en in de omschakeling bleek ACV zelfs de gevaarlijkste ploeg van de twee.

 

Jasper Beekhuis (21) probeert Erik Eleveld de voet dwars te zetten.

 

Enigszins gehandicapt door blessures ging Spakenburg redelijk voetballend van start. Nummer tien Jasper Waalkens bracht creativiteit in, maar zijn passes werden nooit door een medespeler opgepikt. Waarmee eigenlijk al direct dé tekortkoming van dit Spakenburg benoemd is, namelijk het totaal gemis aan scorend vermogen. Topscorer Kees Tol begon weer eens op de bank. Tol wilde er zelf afloop niets anders over zeggen dan dat het de keuze van de trainer was. John de Wolf reageerde even gedecideerd als cryptisch: "We moeten op hem kunnen rekenen. We gebruiken Kees als we hem nodig hebben. Vandaag had hij zich onsterfelijk kunnen maken." Met dat laatste doelde De Wolf op de kans die Tol kort na zijn invallen in het begin van de tweede helft net niet wist te benutten. Doelman Ben Wormmeester bleef met zijn vuisten de situatie de baas.

 

Feitelijk was deze actie pas de eerste grote kans van Spakenburg, want voor de thee was doelman de Asser doelman nog niet één keertje getest. En dat terwijl ACV toen al een paar uitstekende mogelijkheden afdwong. Bij één ervan keerde Tom Menting een kopbal maar ternauwernood van de lijn.

 

Voor wat betreft hoekschoppen deed hetzelfde beeld zich voor. Pas diep in de tweede helft kwam Spakenburg aan het nemen van een hoekschop toe, terwijl ACV zelf met regelmaat over de hele wedstrijd hoekschoppen afdwong. ACV knokte en vocht voor wat het waard was, waarbij Erik Eleveld op links de hoofdrol kreeg toebedeeld. Zodra hij aan de bal kwam was het alle hens aan dek bij Spakenburg. Zijn coach was achteraf de eerste om te erkennen dat Eleveld een cruciale rol speelde: "In feite is Erik een stukje hoger dan ons niveau overall. Als je hele team zijn niveau haalt dan speel je niet om degradatie. De ene wedstrijd komt dat meer naar voren dan de andere, je kunt het ook niet altijd op Erik afstemmen, nou vandaag was het weer zo'n dag voor hem."

 

ACV-doelman Ben Wormmeester plukt de bal voordat Philip Ties gevaarlijk kan worden.

 

Het wekte geen verbazing dat de entree van Kees Tol van directe invloed was op het dreigender worden van het aanvalsspel van Spakenburg. Maar ondertussen trok ACV nog steeds ten aanval zodra het kon. De tweede helft was een klein kwartier oud toen Eleveld bij een open schotkans net te hoog mikte. Invaller Justin Mulder zag een inzet nog net door doelman Leon ter Wielen langs de voor ACV verkeerde kant van de paal getikt worden. Ook Spakenburg speelde trouwens met bewonderenswaardige energie, wat tot gevolg had dat de toeschouwers op het puntje van hun stoel zaten.

 

De wedstrijd kon alle kanten op. Beide teams kregen grote mogelijkheden, waarbij de doelmannen met alle durf die ze in hun lijf hadden moesten handelen. Ultiem voorbeeld van daarvan was de doodsverachting waarmee Ben Wormmeester zich in de derde minuut van de extra tijd op de bal wierp. Het eindsignaal van arbiter Van den Elzen bracht een hoorbare zucht teweeg, misschien een zucht van verlichting omdat geen van beide teams schade niet meer te herstellen schade had opgelopen, maar vooral ook een zucht van ontlading na zoveel spannend kijkplezier. 

 

Spakenburg bakte er cijfermatig opnieuw niet veel van. Er werd beslist weer eens aardig gevoetbald in de opbouw, maar het rendement was en bleef bedroevend laag. Grootste verschil met de voorafgaande weken was wellicht dat de Blauwen in ieder geval wel strijdlust en de wil om te winnen aan de dag legden. "Nou is dat ook wel het minste wat je van ons mag verwachten. We hadden het behoorlijk lastig hier met een ploeg die voor haar laatste kans streed. Achter de afwezigen wil ik me niet verschuilen, en de invallers traden naar behoren op. Dan moet het volgende week maar gebeuren, want stel dat wij en Scheveningen dan allebei winnen dan kunnen we nog wel gelijk eindigen, maar ons doelsaldo halen ze toch niet meer in." John de Wolf achtte daarbij de elf goals verschil (op het moment van uitspreken nog dertien) onoverbrugbaar. Het formele kampioenschap heeft Spakenburg in ieder geval volgende week nog niet in eigen hand.

 

Marco van der Heide gaat voorbij aan Tom van der Neut.

 

In het kamp van ACV speelden andere zorgen, al leken die in de euforie van het heroïsch bevochten gelijkspel voor even van wat mindere orde. Haaije Feenstra, die zijn voetballoopbaan aan het eind van het seizoen beëindigt na zes seizoenen voor ACV gespeeld te hebben, wond er geen doekjes om: "Hier staat een trotse jongen. Voor de eerste keer hielden we de nul. En zag je dat wij de betere kansen kregen? Misschien is het dit succesje te laat om ons nog te redden, want we moeten nog vier punten inhalen. Het geloof dat het kan is er beslist in de groep, maar iedereen beseft ook dat we afhankelijk zijn van andere teams. Dat maakt het wel lastig. Natuurlijk hoop ik hier te stoppen zonder degradatie, maar ook als dat niet lukt dan ben ik trots op mijn jaren hier. Het kampioenschap vorig seizoen bijvoorbeeld, dat was geweldig om mee te maken. En alle reacties die ik kreeg de laatste tijd, van jongens met wie ik eerder speelde, joh ik had een geweldige tijd hier."

 

Fred de Boer sloot naadloos aan bij de trots van zijn middenvelder: "Ja, ik weet niet of we het nog redden, ik wil daar graag reëel in blijven. Maar strijdend zoals vandaag vertrekken we met opgeheven hoofd, absoluut. Zoals vandaag wil ik mijn team laten spelen, maar dat ging eerder weleens mis. Als je al na korte tijd op achterstand komt dan voetbalt het heel anders, dan ziet het er gewoon niet meer uit. Dat gebeurde een aantal keer. Wij zijn een ploeg die op gras tot zijn recht komt, dat zag je vandaag wel. Voetballend hadden we over de hele linie genomen gewoon onvoldoende niveau in huis, zo eerlijk wil en moet ik zijn. Maar hoe dan ook, voor het eerst hebben wij nu twee keer achter elkaar resultaat gehaald, niet toevallig omdat we beide keren op gras speelden."

 

De trainer zag met lede ogen aan dat Pascal Huser voortijdig het veld moest verlaten met een hamstringblessure. "Ik wilde Marco van der Heide, net terug van een blessure, en Pascal graag heel houden. Het eerste is gelukt, het tweede helaas niet."

 

Er volgen voor ACV nog drie wedstrijden om het vege lijf te redden, alle drie op echt gras. Een wetenschap waar ACV een sprankje hoop uit kan peuren, tegen de logica van de ranglijst in.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures