Nieuws

Slappe eerste helft nekt FC Lisse

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

6 mei 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Na twee wedstrijden tegen De Treffers en Rijnsburgse Boys waarin FC Lisse de volle winst behaalde waren de verwachtingen bij de Lissenaren hooggespannen. Tegen IJsselmeervogels, dat uit de laatste zeven wedstrijden slechts zeven punten haalde, kon Lisse zich wel eens uit de zorgen voetballen.

 

Negentig minuten later was de ploeg van Robbert de Ruiter terug op aarde. IJsselmeervogels had met 2-0 gewonnen en concurrent AFC had Barendrecht met 3-1 verslagen. FC Lisse was dichter bij de gevarenzone terecht gekomen. Maar van paniek is bij De Ruiter geen sprake: "Lienden verliest met 5-0, maar ik kijk helemaal nergens naar. We moeten het zelf doen. We moeten nog gewoon vier punten pakken uit de komende drie potjes. Ik denk dat 41 punten genoeg is. En als De Treffers morgen wint is TEC zo goed als weg. We zijn niet in paniek."

 

Waar strijd en agressie de basis vormden voor de overwinningen tegen De Treffers en Rijnsburgse Boys, daar liet FC Lisse het tegen IJsselmeervogels afweten. De eerste helft had het tegen IJsselmeervogels niets in te brengen. De thuisclub had al na acht minuten een strafschop verdiend toen Mike van de Laar door Moubarak Adouch aan zijn arm werd getrokken, maar scheidsrechter Keijl deed alsof zijn neus bloedde.

 

Justin Valk gooit zich voor het schot dat Gillian Justiana in huis heeft.

 

Een klein kwartiertje later was het wel raak. Mike van de Laar ontsnapte op rechts aan buitenspel, kreeg vervolgens alle tijd om het hoofd van Gévero Markiet uit te zoeken.

IJsselmeervogels bleef naar voren voetballen en had na een half uur bijna succes, maar Lisse-keeper Brian van der Werff werkte de schuiver van Gillian Justina met de voet over zijn eigen doel. Uit de corner kopte Jeffrey Buitenhuis over.

Het tweede doelpunt viel niet lang daarna. Ali Akla stuurde uitblinker Mike van de Laar diep en die passeerde Van der Werff koelbloedig: 2-0. Een score die recht deed aan de verhoudingen in het veld.

 

IJsselmeervogels-coach Willem Leushuis had zich zitten verbazen. "Ik zei tegen Pascal (Bosschaart, red.), spelen wij nu zo goed of zijn zij zo slecht? Ik begreep het niet goed. Ik denk een combinatie van beide. Wij gaven niks weg, speelden heel degelijk en creëerden voldoende. Zij creëerden helemaal niks, terwijl wij alle duels en tweede ballen wonnen. Ik vond het een raar iets, want ze hadden wel van De Treffers en Rijnsburgse Boys gewonnen."

 

In de 38-ste minuut kreeg FC Lisse nog een klap te verwerken toen Niels Buijs een aanval via Shanon Carmelia probeerde te onderscheppen. Hij kreeg hulp van Justin Valk, maar die nam in zijn sliding zijn teamgenoot mee. Buijs ontwrichtte in de val zijn schouder en moest zich laten vervangen.

Robbert de Ruiter zal zijn sterkhouder in de defensie enige tijd kwijt zijn. "Ja, bizar," reageerde hij na afloop. "Die Carmelia moet de bal ook uitschieten, dan gebeurt er ook niets. Wij schieten altijd ballen uit. Buijs is wel een bikkel, maar ik heb geen idee hoelang ik hem kwijt ben. Dat kan er ook nog wel bij."

 

Mike van de Laar (achter) heeft de bal langs Brian van der Werff geschoven: 2-0.

 

In de rust werd er niet gewisseld maar er kwamen wel twee andere teams op het veld. IJsselmeervogels schakelde een tandje terug en Lisse pakte de zaken wat energieker op. Het leidde tot enkele kansen, maar steeds vond men IJsselmeervogels-keeper Jamie Schaap als hinderlijke sta-in-de-weg. En die ene keer dat de doelman geen antwoord had werd hij bijgestaan op de doellijn door Gillian Justiana.

 

"Door de arrogantie van IJsselmeervogels hadden we er ook twee in kunnen schoppen tijdens het eerste kwartier na rust," vond De Ruiter. "Die Schaap pakte een kopbal van Justin Valk fantastisch. Ik heb mijn jongens voorgehouden dat TEC ook had achter gestaan met 2-0 en die waren ook terug gekomen in de wedstrijd. Dus dit had ik wel een beetje verwacht van de Vogels, dat ze slecht aan de tweede helft zouden beginnen. We stelden daar iets meer tegenover, maar dan moet je hem wel binnen schieten."

 

In de laatste tien minuten dreigde de wedstrijd twee keer te ontsporen. Eerst was er een opstootje tussen Martin van Eeuwijk en Christiaan van Hussen, waarbij Van Eeuwijk met zijn arm een achterwaartse zwaai maakte in het gezicht van Van Hussen, zo lieten de beelden later zien. Scheidsrechter Keijl had niets gezien en na overleg met de vierde man hervatte hij met een scheidsrechterbal.

 

Het tweede geval verhitte de gemoederen nog meer. Lisse-doelman Brian van der Werff was ver zijn doel uitgekomen om de bal te onderscheppen. Hij besloot om de bal keihard in de dugout van IJsselmeervogels te schieten. De bank van IJsselmeervogels ontplofte. Willem Leushuis oogde na afloop rustig, maar hij kookte van woede. "Het is bekend met hem. Het is een speciaal geval binnen de lijnen. Buiten de lijnen is het een aardige jongen, maar wat hij daar flikte dat kan helemaal niet. En hij mag van geluk spreken, want als hij dat kind had geraakt (de pupil van de week zat in de dugout, red.) dan had hij het veld met een gebroken kaak verlaten."

 

Moubarak Adouch probeert de actie van Gillian Justiana te stoppen.

 

Robbert de Ruiter had nog tijdens de wedstrijd zijn excuses gemaakt aan de bankzitters bij IJsselmeervogels, maar hij maakte verder geen woorden vuil aan het incident met zijn doelman.

Scheidsrechter Keijl wekte verbazing door na de commotie op zoek te gaan naar een speler van IJsselmeervogels. Toen hij de reeds daarvoor gewisselde Robbert Olijfveld had gevonden, toonde de leidsman hém de gele kaart. Volgens Leushuis had de grensrechter gezegd dat hij iets had gegooid. "Water, ofzo..." Daarna kreeg ook Van der Werff geel. Zeven keer geel en éénmaal rood toont zijn kerfstok inmiddels.

 

Hoewel IJsselmeervogels in de slotfase nog een paar opgelegde kansen kreeg, werd er niet meer gescoord. Cadeautjes werden er dus niet uitgedeeld aan een mede-zaterdagclub in nood. Leushuis: "Dat was bij Rijnsburgse Boys denk ik wel het geval. Ik denk dat de bollenclubs elkaar misschien een handje helpen, maar wij willen gewoon nog een paar plaatsen stijgen op de ranglijst. Met 42 punten waren we nog niet helemaal veilig, maar nu zijn we dat wel."

 

Robbert de Ruiter moet zijn ploeg weer op scherp gaan zetten. "Zo'n Mo Adouch pakte voor rust een gele kaart. Dat ventje is een A1'er. Hij speelde vandaag tegen één van de grootste clubs uit voetballend Nederland en die heb ik helemaal niks kunnen verwijten. Petje af. Alleen degenen die het voortouw moesten nemen, en niet alleen vandaag maar de hele week op het trainingsveld en in de kleedkamer, die hebben het af laten weten. Ik ga geen namen noemen, maar als ze dit lezen weten ze precies wie ik bedoel."

 

Tekst: Ferry Tóth

Foto's: Orange Pictures