Nieuws

Flevo Boys pakt de beker in het hol van de leeuw

Wedstrijdverslag
Districtsbeker

 

10 mei 2018

URK - De bekerfinale tussen de aartsrivalen Urk en Flevo Boys werd gespeeld in een entourage die een bekerfinale waardig was. Ruim 2000 toeschouwers hadden de weg naar de Vormt gevonden en de supporters van Flevo Boys waren zeker niet ondervertegenwoordigd. De lange zijde tegenover de tribune kleurde voornamelijk rood, langs de andere zijden voerde blauw de boventoon.

 

Niks gescheiden vakken, de sfeer was gemoedelijk, maar de spanning was bij veel toeschouwers ook van het gezicht te scheppen. Veel mensen namen ruim van te voren hun plaatsje in, drie kwartier voor de aftrap waren de tribunes al flink gevuld.

 

Tijdens de warming up was al een beetje te zien wat voor een wedstrijd het zou gaan worden. Urk deed de oefeningen fel en een beetje verbeten, bij Flevo Boys ging het op techniek en souplesse. Desondanks viel er qua voetbal tijdens de eerste helft weinig te genieten. Urk probeerde met de lange bal de snelheid van Hessel Snoek te benutten. In combinatie met Riekelt Nentjes zorgde hij een paar keer voor gevaar, zonder dat het echte kansen opleverde. Aan de andere kant was Flevo Boys een paar keer dreigend via de technisch vaardige Madih Doufikar.

 

Na twaalf minuten kreeg Flevo Boys een strafschop toen Frank Post binnen de lijnen gevloerd werd door Dick Hakvoort en Klaas Kramer. Frank Post daarover: "Ik kreeg de kaats van Spaan, maar ik nam hem niet goed aan. Dat had Dick niet verwacht en die miste daardoor de bal. Toen kon ik er nog snel omheen, maar toen zat er één in mijn rug. Ik zat in de sandwich en kon nergens meer heen. Het was gewoon een terechte penalty." Aron Strengholt schoot de strafschop onberispelijk binnen: 0-1.

 

Scheidsrechter Gils was niet kinderachtig in het begin van de wedstrijd. Kleine overtredinkjes wuifde hij weg en dat kwam het tempo wel ten goede. Vanaf minuut vijfentwintig werd het anders. Toen werd Hessel Snoek diep gestuurd en kon op het doel van Flevo Boys af. Keeper Rodney Rosink kwam zijn strafschopgebied uit en onderschepte de bal met zijn hand. Alles wat Urk was, schreeuwde om een rode kaart, maar Gils hield het bij geel. Vanaf dat moment kon de scheidsrechter het niet meer goed doen in de ogen van de thuisclub. Drie minuten duurde het voordat de vrije trap genomen kon worden. Marinus Snoek liftte de bal nét over de kruising.

 

Urk bleef de lange bal hanteren richting de overbezette aanvalslinie. Het middenveld werd continu overgeslagen en als keeper Cornelis Koffeman de bal had gevangen dan zag de verdediging de bal ook over zich heen gaan. De verdedigers van Flevo Boys hoefden alleen maar de eerste bal te winnen om de aanval van Urk tot staan te brengen.

 

De tweede helft bracht van de kant van Flevo Boys meer voetbal, terwijl Urk hetzelfde bleef doen als in het eerste bedrijf. Eén keer moest Rosink handelend optreden op een hard afstandschot van Riekelt Jan Brands, maar verder varieerden de Urker doelpogingen van over tot hoog over.

 

Een klein kwartier voor tijd kwam Urk met tien man te staan. Bennie Dunnink maakte een overtreding op Arjen Spaan en in het voorbijgaan raakte hij met zijn schoen het achterhoofd van de gevallen Spaan. Scheidsrechter Gils toonde Dunnink tweemaal de gele kaart. Eénmaal voor de overtreding en éénmaal voor het schopje tegen het hoofd, zo bevestigde de leidsman na afloop. Exit Dunnink, die in de spelerstunnel nog geen idee had waarom hij van het veld moest. Ondanks de felle protesten van de Urkers gaf Gils geen krimp. Dat deed hij vijf minuten later ook niet toen Urk een penalty claimde wegens hands. En terwijl Urk zich nog liep op te winden ging Madih Doufikar er op links vandoor. Het scoren liet hij over aan Frank Post: 0-2. Over en sluiten voor Urk.

 

Het sierde de thuisclub dat het bleef gaan voor een tegentreffer, maar daardoor liep het wel tegen nog twee doelpunten op. Een minuut voor tijd scoorde invaller Timon Rorije nummer drie en vlak voordat de negentig minuten waren verstreken maakte Frank Post zijn tweede van de avond. Gils liet niet eens meer aftrappen, de beker was voor Flevo Boys.

 

Waar op het veld een feestje losbarstte tussen spelers en supporters van Flevo Boys liepen de spelers van Urk woedend het veld af. Trainer Richard Karrenbelt probeerde tevergeefs zijn spelers op het veld te houden voor de huldiging, maar toen de woede gekoeld was keerden ze allen terug om de zilveren medaille in ontvangst te nemen en de tegenstander te feliciteren. Zoals het hoort.

 

Flevo Boys-aanvoerder Aran Nijboer neemt de beker in ontvangst.
Foto: Orange Pictures

 

Flevo Boys-trainer Inne Schotanus genoot van de bekerwinst: "Heerlijk om in deze entourage te winnen. Wat mij betreft was het zeker niet geflatteerd, want wat voor kansen hebben zij gehad? Helemaal niks. En als je Staphorst en Urk hebt uitgeschakeld dan ben je de terechte winnaar. De beker is voor mij geen troostprijs maar een hoofdprijs. De jongens mogen er vanavond van genieten. Vanaf morgen gaat de focus weer op de competitie, want we willen ook kampioen worden."

 

Bij Urk was er een ander gevoel, zeker bij doelman Koffeman, die na dit seizoen een punt zet achter zijn lange voetballoopbaan. "Dit had eigenlijk mijn wedstrijd moeten worden. De laatste finale. Ik had het heel anders voorgesteld, dat wij daar nu zouden staan met de beker in onze handen. We krijgen die penalty tegen, en dan is het 0-1 terwijl we de hele wedstrijd de bovenliggende partij zijn. In de tweede helft kregen we de kans op de 1-1, volgens mij sloeg hij hem met de hand weg. Hij geeft hem niet en uit de counter kregen we de tweede tegen. Vervolgens pakte Bennie rood, dan is het gespeeld. We bleven er nog wel voor gaan, maar het zat er niet meer in. Doodzonde."

 

Aan de andere kant was Frank Post de koning te rijk: "Het is misschien scorebordjournalistiek, maar als je twee keer scoort, een assist geeft en een penalty veroorzaakt dan heb je het goed gedaan. En in zo'n wedstrijd, daar kun je alleen van dromen."

 

Urk-trainer Richard Karrenbelt wist waar het mis ging. "We waren niet goed genoeg onszelf. We zijn inmiddels heel goed geworden in het bewegen zonder bal, het loskomen en het vrijlopen voor elkaar. Maar je zag ons in de eerste helft continu met vijf man voorin op lijn staan en de bal erin pompen. Dat is gewoon slecht. Met vijf man op lijn kun je niet meer voetballen en als je de lange bal speelt en ze koppen de bal terug dan sta met te veel mensen voor de bal. Het stond teveel in twee blokken van vijf. Vandaag was het niet goed genoeg. Verkeerde keuzes, te vaak op het verkeerde moment de lange bal. De lange bal is een hulpmiddel, maar dat moet je wel met een idee doen. Dat deden we niet. Het was meer uit nood geboren en dat kwam omdat we voorin met vijf man op lijn stonden."

 

Over de scheidsrechter was hij berustend, ook over het moment dat keeper Rosink geel kreeg en geen rood. "Weet je, ik vind dat als je met 0-4 verliest dat je als trainer gewoon je kop moet houden. Maar ik kan me voorstellen dat iedereen hier roept dat het rood had moeten zijn. Ik zou het als scheidsrechter anders hebben opgelost. Ik zou niet gefloten hebben, want dan had je die discussie niet gehad. Maar als je fluit dan moet je denk ik rood trekken. In de tweede helft was er nog een moment, met de handsbal in het strafschopgebied, waar mijn spelers van overtuigd zijn. In de tegenaanval valt de 0-2. Dat zijn cruciale momenten. Vaak zie je scheidsrechters dan compenseren en dat deed hij niet. Dat waardeer ik wel."

 

Urk en Flevo Boys kunnen zich gaan richten op de slotfase van de competitie. Urk speelt nog voor de eer en een zo hoog mogelijke positie in de hoofdklasse B. Cornelis Koffeman: "In de competitie zijn we veilig, maar de laatste drie wedstrijden moeten we gewoon nog winnen. Als we een mooie vijfde plek overhouden dan is het nog steeds een geslaagd seizoen." Karrenbelt viel zijn doelman bij. "Normaal gesproken is Urk op de laatste speeldag nog bezig om zich veilig te spelen en dat zijn we nu al in principe zes wedstrijden voor het einde. Deze Urkse jongens willen het hoogst mogelijke en dat is nu de vijfde plek."

 

Flevo Boys is met SVZW verwikkeld in de titelstrijd in de eerste klasse D. Beide hebben 56 punten. Frank Post: "Het was best wel een uitputtingsslag en Arnoud (Post, red.) speelt niet, da's wel een aderlating. Tegen Staphorst wonnen we ook en toen hadden we het zaterdags gewoon moeilijk. We waren in eerste instantie niet zo blij met de loting, want wij hebben de laatste vijf jaar hier niet gewonnen. Maar als je hier met 0-4 wint dan is het gewoon super. Dat kun je vooraf niet dromen. En nu gaan we ook voor de titel. Zaterdag moeten we weer fris zijn." Dan moet Flevo Boys in Kampen op bezoek bij KHC.

 

Tekst: Ferry Tóth