Nieuws

De dag van kampioenen?

Nieuws

 

11 mei 2018

De 12-de mei 2018 kan uitgroeien tot de dag van kampioenen in brede zin van het woord. Katwijk (Tweede divisie), Spakenburg (Derde divisie) en Noordwijk (hoofdklasse A) staan stuk voor stuk op de drempel om de titel te gaan vieren. Maar of die festiviteiten er ook echt gaan komen, hangt niet alleen af van de eigen prestatie, maar vraagt ook om de welwillende medewerking van nog overgebleven concurrenten.

 

Van de drie genoemde clubs is Noordwijk het kampioenschap en daarmee rechtstreekse promotie naar de Derde divisie het dichtst genaderd. De ploeg van Kees Zethof kan geheel op eigen kracht en onafhankelijk van de achtervolgers de titel opeisen. Bij winst op degradatiekandidaat RVVH kan op sportpark Duinwetering de vlag in top. Van meet af aan dit seizoen is Noordwijk door mediavolgers naar het kampioenschap van de hoofdklasse A toegeschreven, door Zethof permanent bestreden met het argument dat de weg nog zo lang was. Dat standpunt moet de coach nu zo langzamerhand wel laten varen, want het valt niet meer voor te stellen dat de Noordwijkers de hoofdprijs nu nog aan hun neus voorbij zullen laten gaan. Noordwijk heeft ook simpelweg het meeste recht van spreken met twee gewonnen periodes, de meeste doelpunten voor en ook altijd weer dat herstelvermogen na tegenvallende resultaten die er ook zeker tussendoor slopen.

 

Emiel Wendt, hier in actie tegen twee verdedigers van Ter Leede, speelt tegen RVVH zijn laatste wedstrijd voor Noordwijk dit seizoen. De aanvaller vetrekt naar de Verenigde Staten om in de zomercompetite uit te komen voor Dayton Dutch Lions.

 

Noordwijk heeft eerder gespeeld op het niveau van de Derde divisie, toen nog topklasse geheten. In 2012 gepromoveerd (ten koste van Quick Boys in die memorabele beslissingswedstrijd om de titel) en in 2014 weer gedegradeerd, het seizoen waarin maar liefst drie bollenstreekclubs (naast Noordwijk ook Ter Leede en Katwijk) de topklasse vaarwel moesten zeggen. En over memorabel gesproken, Noordwijk verloor de strijd om een plek in de topklasse in een dubbele halve finale met Ajax. Na een 6-1 nederlaag in Amsterdam schoot Noordwijk (onder leiding van Robbert de Ruiter) met een 6-2 overwinning in de thuiswedstrijd net te kort.

 

Katwijk bovenaan. Logisch lijkt dus dat die club wel even het kampioenschap zal opeisen. Dat ligt dan toch iets genuanceerder. Ook Katwijk kende zijn zwakke momenten. Er was onrust te bezweren (tussentijdse trainerswissel als gevolg van het vertrek van Dick Schreuder naar de Verenigde Staten) maar ook groot verdriet te verwerken (overlijden teammanager Sander Molenaar). Al met al heeft Katwijk nog steeds een voorsprong van zes punten op Kozakken Boys. En waar binnen de selectie van Katwijk Marciano Mengerink een beetje enig in zijn soort is (27 doelpunten), heeft ook Kozakken Boys in Ahmed el Azzouti (26 goals) een specifieke topschutter. Om kampioen te worden is Katwijk ook afhankelijk van het resultaat dat Kozakken Boys boekt tegen IJsselmeervogels. Verliezen de Werkendammers, dan heeft de ploeg van Jack van den Berg genoeg aan een gelijk spel bij TEC. Eindigt het duel in Werkendam onbeslist, dan zal Katwijk moeten winnen in Tiel om dan later in eigen huis het feest echt te kunnen laten losbarsten. Wint Kozakken Boys, dan loopt de titelrace door.

 

Verdedigers (hier Masies Artien van Rijnsburgse Boys) zetten veel middelen in om Marciano Mengerink af te stoppen.

 

De KNVB heeft besloten dat de kampioen van de Tweede divisie dit seizoen niet promoveert naar de Eerste divisie. De seizoenen hierna krijgt de kampioen het recht tot promotie. Bij monde van technisch manager Cees Bruinink heeft Katwijk al geventileerd zo'n overgang wel aan te kunnen, mits (let wel: het is een mits in hoofdletters) er gevoetbald wordt op zaterdag. Op zondag spelen is sowieso niet aan de orde, maar ook de vrijdag- en maandagavond passen absoluut niet bij de structuur met de vele vrijwilligers waarmee Katwijk de vereniging draaiende houdt. Alleen als de KNVB financieel zou bijspringen om een verdere professionalisering door te voeren (vrijwilligers vervangen door betaalde krachten), zou dat Katwijk kunnen bewegen door te stromen naar de Eerste divisie. Maar kom bij de KNVB eens om geld vragen. Wel het plan van de piramide erdoor gedrukt, maar daar financieel consequenties aan verbinden om het plan ook tot een succes te maken, is tot op heden een brug te ver gebleken.

 

Philip Ties (rechts op de foto) maakte tegen laagvliegers Capelle en Spijkenisse belangrijke doelpunten voor Spakenburg. En ook magere overwinningen (tweemaal 2-1) leverden zo de punten op die Spakenburg in de running hielden voor de titel in de Derde divisie.

 

Net als Katwijk heeft ook Spakenburg een gat van zes punten naar de concurrenten. Dat is in dit geval het trio Scheveningen, DVS '33 Ermelo en Quick Boys dat de 'blauwen' nog binnen bereik heeft. Normaal gesproken moet zes punten los met nog drie speelrondes te gaan voldoende zijn om de champagne (zou daar ook een blauwe variant van zijn?) te ontkurken. Maar wat is normaal gesproken? De serie die Spakenburg recentelijk in de Derde divisie heeft neergezet is die van een grauwe middenmoter. Zo speelt de ploeg van John de Wolf in deze cruciale fase van de competitie ook te vaak: grauw, grijs, flets. Uit de laatste zeven wedstrijden hielden de 'blauwen' welgeteld tien punten over, met een marginaal doelsaldo van 7-8. Weinig scorend vermogen is wel het voornaamste probleem waar Spakenburg mee kampt. De aangewezen doelpuntenmakers Kees Tol, Bert Steltenpool en Olivier Pilon lijken eerder klaar met Spakenburg dan hun daadwerkelijke vertrek aan het eind van dit seizoen. De Wolf mag zich gelukkig prijzen met Philip Ties (zijn contract loopt wel door) die de ploeg nog wel eens over een dood punt heeft getild de voorbije weken.

 

Als Spakenburg weet te winnen van ASWH, liggen DVS '33 Ermelo en Quick Boys uit de titelrace. Verspeelt Scheveningen (thuis tegen VVOG) in dat geval punten, dan is de blauwe klus - promotie naar de Tweede divisie - geklaard. Laat Spakenburg het andermaal afweten, dan komen er mogelijk scenario's op tafel waar De Wolf c.s. absoluut niet op zitten te wachten.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

TEC - Katwijk
Spakenburg - ASWH
Noordwijk - RVVH