Nieuws

Ajax doet in bekerfinale zich tekort door fouten

Wedstrijdverslag
Districtsbeker

 

11 mei 2018

BREUKELEN - De zaterdagamateurs van Ajax zijn er niet in geslaagd om de KNVB Districtsbeker West I mee naar Amsterdam te nemen. In een niet al te hoogstaande wedstrijd op neutraal terrein bij FC Breukelen, verloor de ploeg van trainer Jorg Smeets met 1-2 van zondag hoofdklasser SDO uit Bussum. Een nederlaag die vooral tot stand kwam na twee blunders in de defensie, beide na de rust, waar Ajax maar één treffer tegenover kon stellen.

Te weinig, omdat Ajax na een half uur spelen, met tien man verder moest, omdat Chima Bosman na een vermeende kopstoot in een opstootje met rood kon vertrekken. Scheidsrechter Tjong A Hung was resoluut in zijn beslissing. En alsof dit nog niet genoeg was kreeg ook Glenn van Zoolingen geel, waardoor Ajax enigszins was aangeslagen. Teammanager Jan Fleijsman kon zijn woede maar amper bedwingen en vond het zwaar overdreven dat alleen spelers van Ajax werden bestraft, terwijl de uitlokkers van de overtreding vrijuit gingen. "Ik heb niet goed kunnen waarnemen of het een kopstoot was. Maar als het zo is, dan is rood terecht, maar dan moet hij degene die het opstootje uitlokte minstens geel geven. Als je het mij vraagt was dat het keerpunt in de wedstrijd en moesten wij met tien man verder terwijl er nog een uur te spelen was. Ik vond het geen goede beslissing waardoor wij behoorlijk gedupeerd werden. Jammer, want ik vond ons op dat moment gewoon de betere ploeg."

 

Scheidsrechter Tjong A Hung stuurt Chima Bosman van het veld.

 

De wedstrijd die uitstekend werd bezocht door ongeveer 2500 toeschouwers, vooral supporters uit Bussum die met acht bussen naar de wedstrijd waren gekomen, was zoals eerder opgemerkt niet hoogstaand. Na de sfeeracties met Bengaals en knalvuurwerk was Ajax de ploeg die het meeste in de aanval was. Maar echt uitgespeelde kansen kregen de Amsterdammers niet. SDO, met een verdediging in een kommetje, kwam nauwelijks of weinig op de helft van Ajax. De beste kans was dan ook voor Ajax dat in de 26-ste minuut na een prima aanval over rechts de score had kunen openen. De voorzet van Kenneth Misa Danso rolde voor het doel langs zonder dat er een Ajaxied in de buurt was. Smeets over de gemiste kans: "Het was een uitstekende aanval waaruit wij hadden moeten scoren. Maar ja, er was niemand voor het doel om die mogelijkheid af te ronden. Jammer, want wij waren op dat moment sterker dan SDO en hadden zeker een doelpunt verdiend."

 

Na wat Ajax-schoten uit de tweede lijn verwerkte keeper Rolf Hazelaar een spetter van Roy Deken voortreffelijk tot corner en behoedde SDO zo voor een achterstand. Gaandeweg bleken beide partijen aardig tegen elkaar opgewassen en kregen ook de Bussummers wat mogelijkheden om Ajax op achterstand te zetten. Zo verprutste Desley Groenewegen een dot van een kans. Kort voor rust claimde SDO nog een strafschop toen Theo Visser onderuit ging na een duel Siver Abdulrahman. De scheidsrechter wuifde de aanslag weg en liet SDO protesterend achter in de waan dat het een strafschop werd onthouden. Alhoewel Ajax beter had verdiend konden beide partijen met een gerust geweten de kleedkamers opzoeken in de wetenschap dat het publiek geen topwedstrijd had gezien.

 

Theo Visser vuurt af, Glenn van Zoolingen (links) en Tim de Jong kunnen dat niet meer voorkomen.

 

De tweede helft gaf een ander beeld te zien. SDO, met een man meer, zocht veelvuldig de aanval zocht en Ajax moest ver achteruit om erger te voorkomen. Smeets had er wel een verklaring voor. "We moesten wel wat ingezakt spelen omdat je met tien man speelt. Met de inbreng van onze twee wissels kreeg het spel wat meer kracht en snelheid en konden we aardig in de wedstrijd komen."

In vergelijking met de eerste helft ging ook het tempo omhoog. Nadat eerst Maarten Spanjerberg nog een prima kans miste en Ajax aan een achterstand ontsnapte, was het in de 54-ste minuut toch raak. Met een slap oingeschoten bal verraste Rick van der Velden Ajax-keeper Jan Ziere volkomen (1-0). Maar SDO, dat uitstekend in de organisatie bleef spelen, kon niet verhinderen dat Ajax langszij kwam. Op aangeven van Bilal el Amrani scoorde Misa Danso de verdiende gelijkmaker (1-1). 

Terwijl iedereen al aan een verlenging zat te denken, kreeg twee minuten na de 1-1 SDO de winnende treffer op een presenteerblaadje. Opnieuw was een verdedigingsfout de oorzaak dat Ajax uit een corner op achterstand kwam. Theo Visser kon volkomen ongedekt snoeihard de bal achter Ziere koppen 2-1. In de laatste minuten van de wedstrijd kregen zowel SDO als Ajax nog wat mogelijkheden om verandering in de stand te brengen. Maar zover kwam het niet, al was SDO dicht in de buurt maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd.

Na het laatste fluitsignaal was de teleurstelling bij Ajax voelbaar. Niet alleen over het vertoonde spel, maar over de rode kaart die volgens Ajax de wedstrijd negatief heeft beinvloed. Smeets: "Ik blijf die rode kaart een moeilijk verhaal vinden. Kijk ik naar de wedstrijd kan ik alleen maar zeggen dat ik het tempo in de eerste helft veel te laag vond, het inspelen te traag was, en de bezetting niet altijd optimaal functioneerde. Voeg daarbij de twee fouten die wij maakten en de nederlaag is grotendeels verklaard. Als ik heel eerlijk ben, was ons spel over het algemeen genomen matig. We hebben geen goed antwoord gehad op het spel van onze tegenstander." Verdiend verloren dus? "Absoluut niet, we hebben ons zelf tekort gedaan met die fouten."

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Orange Pictures