Nieuws

Sportlust '46 wil na beker meer

Wedstrijdverslag
Districtsbeker

 

11 mei 2018

DELFT - Dat op de verrassende 2-0 winst van eersteklasser Sportlust '46 ten koste van hoofdklasser FC 's-Gravenzande niets viel af te dingen, daar waren Sportlust-voorzitter Jan van den Heuvel en trainer Wim van 't Westeinde het na afloop roerend eens.

 

Net zo uitgesproken waren beiden het erover eens dat het winnen van de districtsbeker van West II naar meer smaakte. "Onze doelstelling voor dit seizoen was het kampioenschap en daarmee de promotie naar de hoofdklasse", zo bracht de Woerdense voorzitter trots in herinnering. "Na twee jaar afwezigheid zijn we toe aan terugkeer op hoofdklasse-niveau. Het was een teleurstelling dat wij na de sterke start dit seizoen, met het winnen van de eerste periode, toch al vrij snel moesten afhaken in de titelrace. Maar nu hebben we de nacompetitie nog om het recht te zetten. Qua vereniging hebben wij zeker iets te zoeken in de hoofdklasse, ook al missen wij de potentie van bijvoorbeeld de clubs uit de Bollenstreek. Wat dat betreft vergelijk ik ons meer met verenigingen als Nootdorp en onze tegenstander van vandaag, FC 's-Gravenzande, voor wie wij sportief en qua mogelijkheden als vereniging zeker niet onderdoen."
 
Van de Heuvel zag zijn club de afgelopen weken naar de bekerfinale toegroeien, met de climax op de finaledag: "We zijn hier met vier supportersbussen, en dan weet ik nog van zoveel mensen die met de auto zijn gekomen. Het leek vanmorgen wel alsof iedereen uit zijn schuilplaats kwam. Iedereen wilde dit meemaken."


Voor aanvang had de aanhang van de Westlanders qua decibels het overwicht, maar wie even rondkeek op het ruime en toch knusse complex van DHC zag vooral heel veel rode shirtjes met het opschrift 'Sportlust '46 cupfighter 2017-2018'. Als ware dit een aanmoediging vocht de ploeg van coach Van 't Westeinde negentig minuten lang met verbetenheid en vooral volle overtuiging voor het binnenhalen van de beker. De hoger geklasseerde Westlanders zagen zich vanaf minuut één lamgelegd en slaagden er nooit meer in om zich voorbij de eersteklasser te worstelen. De Woerdense doelpunten, van Zakaria Issarti in de tiende minuut en Mitch van der Vlist twee minuten na de rust, vielen op cruciale momenten. Misschien nog wel erger voor FC 's-Gravenzande was dat het geen geluksdoelpunten waren maar gewoon door een zelfbewuste tegenstander goed uitgespeelde doelrijpe mogelijkheden.

 

Patrick Triep (FC 's-Gravenzande) weet Nick Verhagen heel dicht in zijn buurt. 


Coach Richard Elzinga zag de uitwerking van beide mokerslagen met lede ogen aan: "Wij waren vandaag niet goed genoeg. De energie ontbrak om de wedstrijd om te draaien. In de rust gaf ik nog een keer aan dat we vooral geduldig moesten zijn, want het heeft nu eenmaal geen zin om tegen een afwachtende ploeg blind storm te lopen. Maar toen we die tweede tegen kregen was het over. Want zonder topvorm zouden we het niet redden tegen deze tegenstander die de bus voor het doel parkeerde. Met ons vaste strijdplan van altijd voor de winst gaan en druk vooruit zetten hebben wij het nu eenmaal moeilijk tegen verdedigende teams. Dat wij dit seizoen twee keer van Noordwijk wonnen heeft daar alles mee te maken. Want Noordwijk speelt zelf aanvallend en open. Dan komen wij tot ons recht."

FC 's-Gravenzande had inderdaad de gehele wedstrijd een optisch overwicht, maar Sportlust '46 beperkte zich zeker niet uitsluitend tot verdedigen. Waar het kon, kwamen de energiek ogende rood-witten er razendsnel uit in de omschakeling. Uiteindelijk waren de kansen op 3-0 of meer groter dan die op een aansluitingstreffer van de hoofdklasser. Op het middenveld greep Issarti de creatieve hoofdrol, en ook Van der Vlist blies zijn partijtje mee. Op de linkerflank vielen de acties van Moussa Kalisse bij herhaling op. De ex-prof liet zien dat hij het spelletje bepaald nog niet verleerd is.
 
In het doel stond 'Koekie' Fabian van Jaarsveld, normaal gesproken de reservekeeper maar voor de beker was hij dit seizoen de eerste man. Alleen de halve finale tegen Brielle moest wegens een knieblessure laten schieten. Na afloop kon Van Jaarsveld zijn geluk niet op: "Man, dit is een cadeautje, zo mooi om mee te maken. Ik bedank eerste keeper Michael de Leeuw die mij deze finale gaf door ons er tegen Brielle doorheen te slepen."
 

Opvallend was de geringe stootkracht die door de Westlandse topschutter Frank Broos en Yuri Westhoff aan de dag werd gelegd. Samen goed voor 27 competitiedoelpunten kwamen zij in de bekerfinale niet verder dan een enkel speldenprikje. Westhoff kon het na afloop niet verklaren: "We moesten er vol op klappen, maar dat lukte niet. Misschien waren het in het begin de zenuwen, en toen kwamen we op een rotmoment op achterstand. En in de tweede helft nog een keer zo. We konden vechten wat we wilden. Niets hielp, want blijkbaar was dit zo'n dag waarop het niet gaat."

 

Zakaria Issarti maakt het lastig voor Sander Koeleman om de bal aan te nemen.


Hoewel zichtbaar nagenietend, keek Wim van 't Westeinde alweer vooruit naar het vervolg van het seizoen: "Het mooiste moet voor Sportlust '46 nog komen. Want via de nacompetitie gaan we alsnog voor promotie. Helaas is het de omweg die ik liever niet wilde, maar ik zie onze tijdelijke terugval halverwege het seizoen ook als een leerschool voor de jongens. Ik zag ze gaandeweg namelijk ontwikkelen in het benutten van hun kwaliteiten. Ze groeiden in het oppakken van datgene wat in de besprekingen als zwakke punten van tegenstanders werd benoemd. De afgelopen zes weken stonden ze er weer helemaal, met de laatste bekerwedstrijden als het beste voorbeeld. De ervaring van de finale van vandaag, maar zeker ook die van de kwart- en halve finale tegen het sterke SC Feyenoord en Brielle, nemen we mooi mee naar de nacompetitie. Ik ga niet meer met zekerheid zeggen dat wij promoveren, maar dat we er willen en kunnen staan is duidelijk. Op 16 juni wacht de finale."
 

Terwijl heel Sportlust '46 uitstraalde dat de Woerdenaren ondanks de bekerwinst nog met overgave voor een groter geachte prijs als hoogste doel willen gaan, betoogde verliezend trainer Elzinga dat zijn FC 's-Gravenzande de grootste prijs van het seizoen al binnen heeft: "Onze doelstelling was handhaven in de hoofdklasse, nou dat is gelukt. Dat we ondertussen ook ver gekomen zijn in de bekertoernooien is mooi meegenomen. Zo spelen we nog de halve finales van de Haaglandencup en de Westlandcup. Misschien is dat ook wel een deel van de verklaring waarom er vandaag te weinig uitkwam bij ons. Sommige spelers oogden vermoeid, wat niet gek is als je weet dat we sinds januari vaak drie wedstrijden per week moesten spelen. Iedere docent van de trainerscursus zou zo'n schema wegens overbelasting afkeuren. Ik had overigens wel aanpassingen gedaan in het elftal voor de bekerwedstrijden als onze handhaving in gevaar was gekomen, maar dat bleek niet nodig. Blijft dat het een loodzwaar programma was en is."
 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures