Nieuws

Noordwijk bekroont seizoen terecht met hoofdprijs

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

13 mei 2018

NOORDWIJK - Na nagenoeg het hele seizoen in de hoofdklasse A bovenaan te hebben gestaan, heeft Noordwijk er geen twijfels over laten bestaan dat de titel terecht is gekomen bij de club die daar het meeste recht op had. Met groot vertoon van klassenverschil versloeg het in degradatiegevaar verkerende RVVH met 4-0.

 

Een overwinning die nog eens duidelijk aangeeft dat de formatie van trainer Kees Zethof een uitstekend seizoen bekroonde met de hoofdprijs en daarmee promoveerde naar de derde divisie. Honderden Noordwijk-supporters, die hun club weer eens kampioen zagen worden, begroetten luidruchtig en feestelijk de felbegeerde promotie. Vergeten waren de laatste jaren die niet altijd even makkelijk waren en vaak voor grote teleurstellingen zorgden.

 

Thomas Reynaars houdt Pepito Mernecia achter zich en blijft in het bezit van de bal.

 

Het was nu feesten geblazen en daar waren vele supporters getuige van net als voorzitter Henk Hoogervorst die zijn blijdschap de vrije loop liet: "Dit is in één woord fantastisch. Kampioen worden op eigen veld is iets wat we altijd hebben gehoopt. We promoveren daarmee naar de derde divisie. Dit is zo belangrijk voor de club omdat we dan tegelijkertijd weer de derby's terugkrijgen. De club heeft altijd op het hoogste niveau gespeeld en komen nu weer in de buurt daarvan. Het is voor Noordwijk heel belangrijk dat we weer aansluiting hebben. Dit werkt door in de hele club. Wat volgend seizoen betreft willen we zeker meedoen en moet een vijfde plaats haalbaar zijn. Daar werken we met z'n allen naar toe. We hebben een trainer die volop belangstelling heeft wat er binnen de club gebeurt en leeft. Nogmaals ik ben heel erg blij dat we kampioen zijn geworden en durf gerust te zeggen dat we de trots zijn van de Bollenstreek."

 

Blijdschap bij het bestuur, supporters en spelers en alle mensen die de club financieel en fysiek ondersteunen. Want zonder die steun geen bloeiende club. Noordwijk wil vooruit en kijkt hoopvol naar de toekomst die er met het schitterende sportpark hoopvol uitziet. Er was voor de feestelijke gebeurtenissen niets aan het toeval overgelaten. De kantine was ontruimd om alle gasten en genodigden te ontvangen. Zelfs de burgemeester en de sportwethouder waren als gasten aanwezig. Er was een groot hoempa, hoempa orkest van twaalf muziekkanten ingehuurd om de sfeer erin te houden met oer Hollandse liedjes. Niets was aan het toeval overgelaten want bij het behalen van een kampioenschap hoort spetterende muziek en volop sfeer. Dat bleek onder meer toen de spelers het veld betraden en met vol gas de mars Koning Voetbal werd ingezet. Het publiek uitzinnig van vreugde klapte de handen warm terwijl de spelers zich naar de middenstip begaven, gadegeslagen door een kleine 2000 toeschouwers.

 

Nadat scheidsrechter Henshuijs de spelers het sein had gegeven om af te trappen, werd al snel duidelijk dat Noordwijk misschien een maatje te groot was deze middag voor RVVH. Binnen tien minuten spelen waren er al drie grote kansen die voorlopig de diepvries in gingen. Rob Overvliet, Sonny ten Hope en Tjeerd Westdijk hadden het vizier nog niet op scherp staan. RVVH was gewaarschuwd en probeerde het verzet te organiseren tegen deze snelle openingsfase. Trainer Giovanni Franken brulde zijn longen uit zijn lijf om zijn spelers tot beter spel te dwingen. Soms lukte dat, maar de meeste keren bleek de ploeg uit Ridderkerk over weinig in- en overzicht te beschikken.

 

Emiel Wendt wordt na zijn rake kopbal (1-0) geknuffeld door ploeggenoten en supporters.

 

Noordwijk dicteerde het spel, gepaard gaande met nog een handvol kansen. Eerst was Denzel James aan de beurt die een kans miste, daarna mocht Westdijk het weer proberen en ook de topscorer was niet scherp genoeg. Daarna kreeg ook Emiel Wendt een mogelijkheid om de score te openen. Niets lukte er. Bovendien claimde heel Noordwijk een strafschop die niet werd gegeven door scheidsrechter Henshuijs.

 

De laatste kans (28-ste minuut) die om zeep werd gehlopen kwam op naam van Brayen Bröcker, die de bal tegen keeper Danny Spelde aan knalde. Eindelijk was het in de 35-ste minuut raak toen Emiel Wendt met zijn hoofd een voorzet van rechts achter keeper Spelde prikte: 1-0. De ban was gebroken, want nog geen drie minuten later lag nummer twee achter de RVVH-doelman. Een crosspass van Denzel James belandde bij Ten Hope, die verwoestend uithaalde: 2-0. Met een snoeihard in geschoten bal door Tjeerd Westdijk onderkant lat ontsnapte RVVH aan een grotere achterstand dat zelf geen enkele kans creëerde om wat aan de achterstand te doen. De ploeg van Franken was te zwak om het de thuisclub echt lastig te maken.

 

Zethof was tevreden over zijn ploeg en sprak later van een te kleine voorsprong: "Als het een nulletje of vijf, zes had gestaan had RVVH niet mogen mopperen. We kregen kansen genoeg om ze ondersteboven te spelen. Dit lukt dan niet en hoop je dat we in de tweede helft weer die mogelijkheden krijgen om het krachtsverschil tot uitdrukking te brengen."
Daarin kreeg de coach na lang wachten uiteindelijk toch gelijk. RVVH, dat aanvallend begon in de tweede helft, dwong Noordwijk even pas op de plaats te maken. Maar voor hoelang? Al rap bleek dat Noordwijk, na even op de handrem te hebben gespeeld, het gas er weer opzette en RVVH tot figurantenvoetbal dwong. Geen echte kansen meer voor de bezoekers, zeer matig voetbal, gepaard gaande met veel balverlies en veel te veel individueel voetbal, waren er de oorzaak van dat Noordwijk achterin makkelijk overeind bleef. Met twee wissels bij Noordwijk en RVVH was het in de 63-ste minuut weer raak door Martijn le Congé die er 3-0 van maakte, nadat Tjeerd Westdijk eerst nog op de lat had geschoten.

 

Wethouder sport (en loco-burgemeester) Gerben van Duin van Noordwijk doet net alsof hij de kampioenschaal heeft bemachtigd.

 

De fans van Noordwijk konden eindelijk rustig ademhalen. Emiel Wendt, die naar Amerika vertrekt om daar in de zomer te gaan voetballen, werd gewisseld en vlak daarna kreeg Geert Cleef de bal verkeerd op zijn schoen kreeg en schoot zo in eigen doel (4-0). Het was gebeurd op sportpark Duinwetering en de supporters maakten zich op voor een grandioos voetbalfeest. De loco-burgemeester/wethouder sport ging uit zijn dak en huldigde de ploeg die een fantastisch seizoen achter de rug had.

 

Dat vond ook Zethof die menige bak bier over zich heen kreeg en honderden felicitaties in ontvangst moest nemen, iets waar hij zichtbaar van onder de indruk was zoals hij liet merken: "Kampioen worden is een bekroning van een mooi seizoen. Dat hebben we met z'n allen bereikt. Net als het bestuur, supporters, spelers ben ik hartstikke blij met de titel. We hebben bewust naar dingen toegeleefd. Nooit overdreven gedaan. Gewoon blijven doen, ons zelf gebleven en daarna verder kijken. Het heeft gewerkt en daar ben ik blij om. Vooral voor de club is dit fantastisch, omdat veel mensen het beste met de club voor hebben. Het geduld dat we opgebracht hebben is succesvol beloond. We gaan nu kijken of we het succes verder kunnen uitbouwen. Maar nu eerst feestvieren."

 

En weg was Zethof die dit seizoen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij alles wat Noordwijk is.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures