Nieuws

Tielse mokerslag mogelijk drama voor Katwijk

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

13 mei 2018

TIEL - Zo massaal oranje als zaterdagmiddag kleurde De Lok zelden of nooit, ondanks dat TEC als vaste bespeler van dit sportpark oranje als clubkleur heeft. De honderden met een vloot bussen aangevoerde Katwijkse supporters lieten er in kleur en geluid geen enkel misverstand over bestaan dat ze voor maar één ding gekomen waren: het vieren van het kampioenschap van hun oranje helden.

 

Dat nummer twee Kozakken Boys daarvoor wel puntenverlies zou moeten lijden thuis tegen IJsselmeervogels werd in de feestvreugde vooraf maar even als kleinigheidje geparkeerd.

Een krappe twee uur later was het ondenkbare gebeurd. Dat Kozakken Boys won was dan nog tot daar aan toe, de deceptie van de zo feestelijk begonnen oranjemiddag zat met name in de ontluisterende wijze waarop de selectie van Katwijk-trainer Jack van den Berg door laagvlieger TEC op een nederlaag werd getrakteerd. Een nederlaag die aankwam als een mokerslag, bij spelers, technische staf en de supporterschare. Om met de laatste te beginnen, helaas waren er toch weer enkelen die na afloop het hoofd niet koel hielden, evenals trouwens sommige spelers. Duw- en trekwerk rond de teams die het veld verlieten, spelers van Katwijk die zich er ook mee bemoeiden, het zag er even niet fraai uit maar gelukkig doofde het vuurtje snel. Naderhand werd gesproken over provocaties rond de geïmproviseerde spelersgang.

 

Serhat Koç laat zich niet van de bal zetten door Bennie van Noord.

 

De spelersgroep benutte de weergekeerde rust om snel af te druipen, nog maar nauwelijks beseffend wat hen in negentig minuten en een stukje extra tijd was overgekomen. Want niemand zal gedacht hebben dat de Tielse gastheren een lesje zouden geven in effectief voetbal, gepaard aan de 'over mijn lijk'-mentaliteit die de aanstaande kampioen zelf zo nodig had. Niet dat de Katwijkers geen inzet toonden, want er werd wel degelijk gevochten voor een goed resultaat, maar ergens leek er toch sprake van een verkramping. "Kampioenschapsstress? Het zou kunnen, al spreek ik liever van spanning en ja, die spanning was er zeker in de groep," wist Jack van den Berg na afloop.

 

Opvallend genoeg was aan de zijde van TEC geen sprake van zichtbare spanning. De Tielenaren hadden anders zeker recht op enige spanning, want in hun strijd van klassebehoud zou een nederlaag zomaar de genadeklap kunnen betekenen. Hoe dan ook, de in het eigen oranje spelende ploeg van coach Frits van den Berk begon met een explosie van energie aan de wedstrijd. Katwijk leek even te schrikken, waarna de ploeg mondjesmaat zelf greep op de wedstrijd kreeg. Of dat althans probeerde, want de licht behoudende tactiek van Van den Berk met Serhat Koç en Sherwin Grot als aanspeelpunten en Wimilio Vink daar direct achter bezorgde de kampioenskadidaten voorlopig vooral veel hoofdbrekens. Voordurende alertheid was geboden. Aan eigen aanvalsopzetten kwamen de Katwijkers maar heel moeizaam toe. Combinaties werden te weinig geprobeerd, en als dat wel gebeurde, mislukte het prompt. De lange bal richting Marciano Mengerink werd daarentegen teveel gehanteerd, al had dat bij een in goede doen verkerende Mengerink ook zomaar heel goed uit kunnen pakken. Van den Berg gaf naderhand aan dat het rendement inderdaad nu nul komma nul was: "Kijk, zo'n Mengerink mag ook weleens een mindere dag hebben, maar ook verder was het gewoon te eenzijdig wat wij lieten zien. Geen moment waren we de baas in het veld."

 

Als om de onmacht van Katwijk te onderstrepen zorgden Grot en Koç er halverwege de eerste helft in eendrachtige samenwerking voor dat TEC de voorsprong nam waar de thuisploeg recht op had. Het laatste tikje van de ongrijpbare Koç liet doelman Ricardo Kieboom kansloos. Katwijk probeerde daarna de bakens te verzetten, maar tot uitgespeelde kansen wilde het maar niet komen. Doelman Sebastiaan van der Sman hoefde hooguit wat hectiek voor zijn doelgebied te dulden, waarbij de verdedigers meestal zelf de klus al klaarden. Aan de andere kant miste Vink een levensgrote kans op uitbreiding van de voorsprong slechts op een haartje.

 

Steven Sanchez Angulo zet aan om los te komen van Wimilio Vink.

 

Het tweede bedrijf gaf eigenlijk vooral meer van hetzelfde, met als verschil dat TEC nu nadrukkelijker onder druk werd gezet. Naarmate de tijd verstreek nam het aantal oranjehemden in het eigen doelgebied verder toe. In de laatste fase was een muur van zes tot zeven verdedigers eerder regel dan uitzondering. Van den Berg gaf bij de analyse achteraf de credits hiervoor aan zijn eigen team: "Een flink deel van de tweede helft slaagden we er in om TEC wel onze wil op te leggen. Ze kwamen nauwelijks meer onder ons uit." Dat TEC ondertussen wel gevaarlijk bleef had hij echter ook gezien. Het was een ingecalculeerd risico, want aanvallende wissels zoals het posteren van Frank Tervoert naast Mengerink is moeilijk als iets anders te zien. Gebruikmakend van de steeds grotere ruimte creëerde de thuisploeg nog steeds de grootste scoringsmogelijkheden. En hoeveel tandjes de Katwijkers ook bijschakelden, TEC bleef tot in de vijf minuten extra tijd overeind.

 

De spreekwoordelijke portie zout in de wonden werd uiteindelijk in de vijfde minuut van de extra tijd over Katwijk uitgestrooid. Nadat in de voorafgaande minuten alles en iedereen, inclusief doelman Kieboom, te hoop liep in het Tielse doelgebied, was daar opeens in een uitbraak Nicky Kuiper die de nog maar een minuut in het veld staande Kurtley de Windt de niet te missen kans op 2-0 bood. Terwijl De Windt zijn geluk niet op kon, besloot arbiter Dröge dat het welletjes was.

 

Dankzij de via Teletekst en Twitter doorsijpelende berichten over de overwinning van Kozakken Boys, was het voor Katwijk duidelijk dat het worst case scenario werkelijkheid was geworden. Want met nog twee wedstrijden te gaan heb je met drie punten voorsprong het kampioenschap nog wel in eigen hand, maar laat nu juist in de laatste wedstrijd van het seizoen Katwijk nog moeten aantreden tegen Kozakken Boys, nota bene in Werkendam.

 

Marciano Mengerink achtervolgd door Matthijs van Gessel en Nicky Kuiper (8).

 

"Voor aanvang vandaag was het dat we vier punten uit drie wedstrijden moesten halen, nu is het nog altijd vier maar dan uit twee wedstrijden", zo probeerde Jack van den Berg de situatie eerst te relativeren. "Maar natuurlijk is dit zwaar teleurstellend. Alles wat afgelopen dinsdag tegen Jong Sparta nog goed ging, lukte nu niet. Ligt ook aan de tegenstander, want TEC deed het gewoon heel goed. Veel man voor de eigen goal en dan de bal maar naar voren roeien. Met alle respect zeg ik dit hoor, want ze hebben er ook wel prima voetballers voor met Grot, Koç en Vink. Dat ze met vier middenvelders speelden maakte het ons ook moeilijk. We kregen daardoor niet de ruimte die we tegen Jong Sparta wel kregen. Het heeft er vandaag geen moment ingezeten, zo eerlijk moet ik zijn. Al is het natuurlijk altijd zo dat één doelpuntje maken zomaar beslissend kan zijn. TEC had net zo hard dat doelpuntje nodig als wij, zij kregen dat doelpuntje wel, wij niet."

Waarna er nog lang gefilosofeerd werd over Koninklijke HFC als volgende tegenstander en tenslotte dat het aanvallend spelende Kozakken Boys qua het bieden van ruimte de missie van Katwijk in Werkendam niet onmogelijk maakt.

 

Nog nagenietend van zijn puike teamprestatie, beaamde TEC-trainer Van den Berk dat zijn strijdplan goed had gewerkt: "We hebben Katwijk tegen Jong Sparta bekeken en daar onze tactiek op afgestemd. Tegelijk wilden we niets afdoen aan onze intentie om altijd zelf te voetballen. Vandaag lukte dat goed. Dat we steeds verder werden teruggedrongen was niet meer dan logisch met dit wedstrijdverloop."

 

Van den Berk vernam de overige uitslagen met gemengde gevoelens: "We schieten niets op met deze overwinning. Behalve FC Lisse haalde iedereen punten. Spelend zoals vandaag is het trouwens gewoon knotsgek dat we nog tegen degradatie vechten. Dit team met bijvoorbeeld de inbreng van Nicky Kuiper kan veel. Helaas verloren we in de eerste seizoenshelft veel punten. Dat breekt ons nu op. Het overlijden van assistent-trainer Anton Geurts hakte er ook enorm in. Dan is het mooi om te zien dat we nu wel draaien."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures