Nieuws

Eemdijk lijkt aan de druk te gaan bezwijken

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

20 mei 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Dat de voetballerij bol staat van de verrassingen is al geen verrassing meer op zich. Boeken vol voorbeelden kunnen daarover geschreven worden. In dat boek wordt nu ook een regel ingeruimd voor Eemdijk. Want onder die noemer valt toch zeker ook de 1-2 nederlaag van kampioenskandidaat Eemdijk tegen laagvlieger AZSV uit Aalten.

 

Alles was al in werking gezet om een eventuele titel te kunnen vieren (dan moest er wel gewonnen worden en Berkum punten verspelen). Zelfs de viering op dezelfde dag met dorpsgenoot Spakenburg was tot in de puntjes geregeld. Het centrum van de festiviteiten voor De Groenen zou komen te liggen op het eigen sportpark De Vinken en dat van de Blauwen meer in het centrum van het dorp. De tenten en de eetkramen stonden al klaar. Hoe groot was dan ook te teleurstelling toen scheidsrechter Schaper voor het laatst floot en er een 1-2 eindstand op het nieuwe LED-scorebord stond. "Dit hebben we ons zelf aangedaan." Trainer Patrick Loenen raakte daarmee ook direct na afloop de gevoelige snaar van zijn team. Hij kon weer beschikken over aanvaller Jasper Bolland en dat werd door iedereen als een extra geschenk voor de twee laatste wedstrijden van de seizoen gezien. Helaas moest hij Evert Brouwer wegens ziekte missen.

 

Niek te Veluwe probeert het het beter handwerk Deen van Embrciqs af te stoppen.

 

AZSV had zich veilig gespeeld en kon dus frank en vrij aan het duel beginnen. Trainer Dennis van Toor kon het zich veroorloven om de beide topscorers Rik van der Eerden (geblesseerd) en Brian Hogeweide buiten de ploeg te laten. Wat hij op het veld bracht, was zeker een team dat zich niet zonder slag of stoot wilde overgeven. Er was gekozen om bij het balbezit van Eemdijk met de gehele ploeg terug op eigen helft te komen staan en met snelle uitvallen uit die verdedigende stelling te komen. Dat lukte eigenlijk met gemak, omdat de thuisploeg in een iets te laag tempo speelde en de linies niet echt goed op elkaar aansloten.

 

Wel was duidelijk dat Eemdijk de betere kansen zou krijgen. Daarvoor was de bal bijna constant in het bezit van de thuisploeg, maar echt imponeren kon men daar niet mee. Na tien minuten de eerste drie echte kansen. Zo kopte in de 10-de minuut Wouter Bout, na een corner, net over het doel. Drie minuten later zagen Jan Pieter dan Hartog en Bolland hun inzetten net geblokkeerd door de verdedigers van de bezoekers. De derde mogelijkheid kwam in de 17-de minuut. Na een lage voorzet van Deen van Embricqs zagen Maikel de Harder en Argjend Selimi geen kans om die prima bal te verzilveren.

 

Kopduel tussen Mauro Franken (links) en Sjoerd te Boekhorst.

 

In die fase van de wedstrijd hadden de bezoekers ook alle moeite om staande te blijven en het aantal overtredingen van de kant van AZSV nam toe. Het brak het spel van de thuisploeg en na een half uur spelen kwamen de gasten uit Aalten beter in de wedstrijd. Die mogelijkheid kregen ze ook van het middenveld van de thuisploeg. Daar werd veel te veel ruimte gelaten voor behendige spelers als Joost Rasing en Yefta Nyamsangya. In de 40-ste minuut de eerste waarschuwing voor Eemnes. Rasing schoot toen nog in het zijnet. Twee minuten later was het wel raak voor de bezoekers. Na een voorzet van Kars Vierwind kon Sjoers te Broekhorst doelman Gerben Jan Ruizendaal passeren: 0-1. Een domper voor het veel sterkere Eemdijk.

 

De boodschap voor de tweede helft was duidelijk. Het tempo moest omhoog bij de thuisploeg en er moest snel een gelijkmaker komen. Die gelijkmaker kwam in de 52-ste minuut. Bolland ontfutselde op de rand van het strafschopgebied de bal aan een paar AZSV-verdedigers en hield toen de rust om doelman Matthijs Ebbers op technisch schitterende wijze te passeren: 1-1. Op dat moment kwam het geloof terug bij de Groenen. Zo kopte Mauro Franken bij de eerste kans na de gelijkmaker op de lat.

 

Jonathan Goosen gooit lijf en leden in de strijd om Jasper Bolland tegen te houden.

 

Alleen werd toen ook duidlijk dat Eemdijk het op het middenveld veel te moeilijk had met het spel van de bezoekers. Er werd gewoon te veel ruimte gelaten en de eigen aanvallen waren te voorspelbaar. De vleugels met Van Embricqs en Selimi werden nauwelijks benut en het gevaar moest steeds komen van Bolland en De Harder. Ja, en dat was 'kaassie' voor de ervaren verdedigers. Toen pinchhitter Jan de Graaf in de 76-ste minuut in het veld werd gebracht voor verdediger Jan Pieter Hartog werd het zelfs nog gemakkelijker voor de bezoekers. Zeker toen één minuut eerder Robin Thuss een strafschop wist te benutten. Thuss was door Floris Mulder binnen het strafschopgebied neergelegd en schoot dus zelf vanaf elf meter raak: 1-2.

 

Wat is er voor verdedigers niet gemakkelijker dan blijven staan waar je bent, zo rond de penaltystip, en dan met z'n allen iedere bal blokkeren, wegkoppen of wegschieten. AZSV deed dat met veel overgave tegen een Eemdijk dat steeds minder ging geloven in een goed resultaat. De nederlaag kon dus niet worden afgewend en direct na afloop werd met enige angst gekeken naar de ranglijst. Eemdijk heeft nog zijn bonus van een beter doelsaldo, maar moet dan wel zaterdag winnen bij SV Urk. Niet bepaald een gemakkelijke klus. Misschien is het wel een voordeel dat de achtervolgers Berkum en Genemuiden elkaar in Berkum treffen. Alles is nog mogelijk en ja, verrassingen blijven op de loer liggen.

 

Maikel de Harder weet het even niet meer hoe het verder moet.

 

Trainer Loenen vond dus dat zijn ploeg dit zichzelf had aangedaan. "We zitten helaas in een fase waarin het niet zo gaat als we willen en kunnen. Zo gaven we vandaag gewoon veel te veel ruimte op het middenveld weg en dat is iets wat we normaal toch niet doen. Daarnaast lag het tempo te laag en dat maakte het voor hen wel erg gemakkelijk. We hebben de kansen gehad om op voorsprong te komen, maar ja, dat lukte gewoon niet. De teleurstelling in de kleedkamer is heel groot, maar dat behoef ik je toch hopelijk niet uit te leggen. We zijn aangeslagen en hoeven niet meer te rekenen. Alleen winnen in Urk telt nog en dat moet dan maar gebeuren."

 

Bij AZSV was er de gewone blijdschap over de winst. Trainer Van Toor had dan ook een lach op zijn gezicht. "Geen enkele speler gaat het veld in om expres te verliezen en zo ook wij vandaag niet. Het gaat de laatste wedstrijden steeds beter en ik ben dan ook niet zo verrast dat we vandaag hier hebben kunnen winnen. De druk lag bij hen. Zij moesten winnen en wij mochten dat en deden dat ook. Ik vind ook dat de winst verdiend is."

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Ferry Toth