Nieuws

Katwijk pakt titel die ook Kozakken Boys in zicht had

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

27 mei 2018

WERKENDAM - Laatste ronde helpers weg. Dat was de sticker die geplakt kon worden op de apotheose van het spannend slot in de Tweede divisie. Juist in de laatste wedstrijd stonden op sportpark De Zwaaier in Werkendam de nummers één en twee tegenover elkaar.

 

Slechts twee punten was de voorsprong van Katwijk op Kozakken Boys. Een totaal uitverkocht sportpark zorgde al ver voor aanvang voor een zinderende atmosfeer. Beide supporterschares daagden elkaar verbaal uit, maar gelukkig bleven rellen uit. Het duel bleef echter steken op 0-0 en daarmee kwam de titel terecht bij de ploeg die al 33 wedstrijden achter elkaar bovenaan had gestaan. Als er alleen naar deze wedstrijd was gekeken, had er voor de thuisclub misschien meer ingezeten. Er zal erkend moeten worden dat er maar één ploeg aanspraak op de overwinning kon maken en dat was Kozakken Boys. Alleen beschikt Katwijk over spelers die wel weten hoe er gespeeld moet worden voor het resultaat wat nodig is. Aanvoerder Robbert Susan, Paul de Lange en Michiel van Dam kijken in zo'n geval niet naar mooi voetbal, maar buffelen dat het in lieve lust is. Kozakken Boys zou voldoende kansen krijgen maar de beide 'steraanvallers' Ahmad Mendes Moreira en Ahmed El Azzouti konden dit keer niet het verschil maken.

 

Leon Bot (6) zet hoog in. Katwijk-aanvoerder Robbert Sussan vangt de actie op.

 

Vooraf gaven beide trainers, Danny Buijs en Jack van den Berg, aan dat ze verwachten dat deze wedstrijd pas in de tweede helft beslist zou worden. "Wel zijn we beducht voor de plotselinge hoge temperaturen, want dat zal zeker in het vervolg van het duel gaan meespelen," was hun mening. Bij Katwijk werd gehoopt dat in de hoofden van de spelers niet de magere resultaten van de afgelopen weken zouden gaan meespelen, terwijl bij Kozakken Boys gehoopt werd dat het geluk van Katwijk, vaak winnen in de laatste minuut, nu geen rol zou gaan spelen.

 

Nadat scheidsrechter Cairo eindelijk voor het begin kon fluiten, vuurwerk en confetti moest eerst verwijderd worden en een paar opstandige figuren moesten tot kalmte gemaand worden, werd snel duidelijk dat de thuisploeg zijn plan had vaststaan. Zo snel mogelijk werden de snelle Moreira en El Azzouti de ruimte ingestuurd en verder zorgden de beide backs Juriën Gaari en Julian Agatowski voor gevaar over de vleugels. Het leverde in de 19-de minuut de eerste kans op. El Azzouti, aangespeeld door Agatowski, draaide zich vrij op de rand van het strafschopgebied, maar schoot net naast. De volgende kans was ook voor El Azzouti maar nu ging de bal voorlangs. In de tussentijd was al duidelijk geworden dat Katwijk niet naar Werkendam was gekomen om met oogstrelend voetbal voor vermaak te zorgen. Het behalen van het broodnodige gelijkspel stond met dikke letters geschreven en daar hielden de elf oranje hemden zich prima aan.

 

Groepsfoto met schaal.

 

Er werd wel gezocht naar mogelijkheden voor topscorer Marciano Mengerink, maar die kreeg geen centimeter ruimte van Sven van Ingen en Jeffrey van Nuland. Tegenhouden was het devies en dat deed de ploeg van Van den Berg gaande de eerste helft steeds beter. Toch kwamen er nog twee goede mogelijkheden voor de thuisploeg. Een vrije trap op een kansrijke plaats van Leon Bot ging over het doel en een solo-actie van El Azzouti kon maar net door doelman Ricardo Kieboom worden gestopt. Pas in de 45-ste minuut was er de eerste echte mogelijkheid voor Katwijk. Steven Sanchez Angulo schoot vanaf de rechterkant net over.

 

Kozakken Boys was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg, maar had nog niet de onverzettelijkheid van Katwijk kunnen breken. Dat zou dus moeten gebeuren in de tweede vijfenveertig minuten. Buijs, in zijn laatste wedstrijd op de bank bij Kozakken Boys, zag zijn ploeg ook nu weer het betere van het spel hebben. Zo schoot Moreira al snel net over het doel. De warme omstandigheden begonnen invloed te krijgen op het tempo van de wedstrijd en de klok ging nu ook tegenwerken voor de thuisploeg. Het lukte maar niet om de bal langs doelman Kieboom te krijgen. In de 61-ste minuut ging de bal wel langs de doelman, maar kon De Lange de bal voor de doellijn wegkoppen.

 

Vreugde en drama liggen dicht bij elkaar in de sport. Juriën Gaari heeft troost nodig.

 

Met nog een half uur te spelen greep Buijs in. Met Abdulsamed Abdullahi en Mahmut Sönmez voor de meer verdedigende Bot en Agatowski wilde hij zijn aanval extra impulsen geven. Het lukte maar half, omdat Katwijk nu nog verder in de schulp kroop en er weinig ruimte was voor doelgerichte acties. Het moest dus komen van vrije trappen en corners. Zo draaide een corner van Abdullahi gevaarlijk richting tweede paal, maar doelman Kieboom kon net een treffer voorkomen. Buijs bracht met de boomlange Shuremy Felomina zijn laatste troef in het veld. Verdediger Van Nuland moest het veld ruimen. De druk op het doel van Katwijk nam toe, maar de verdedigende ploeg hield, soms met kunst- en vliegwerk, stand. Aanvallend kwamen de bezoekers helemaal niet meer in het spel. Maar 'who cares' als de stand steeds meer in je voordeel gaat werken.

 

Met nog tien minuten te spelen ineens een opvallend voorval. Scheidsrechter Cairo gaf aan dat hij vervangen wilde worden door zijn vierde man Serik. Cairo had zich verstapt en was aan zijn kuit geblesseerd geraakt. Die wisseling van de wacht duurde zeker tien minuten en dat was zeker vervelend in die fase van de wedstrijd. Er stond namelijk heel veel op het spel en de vraag was maar hoe die onderbreking invloed zou hebben. Gelukkig bleef het publiek rustig. Serik zou het ook direct druk krijgen. Eerst zag hij hoe een inzet van Abdullahi op de buitenkant van de paal draaide. Even later moest hij Katwijk middenvelder Kilian Berkhout de rode kaart voorhouden. Serik toonde Berkhout een gele kaart voor een overtreding en kreeg toen van Cairo te horen dat hij diezelfde speler ook een gele kaart had gegeven.

 

Marciano Mengerink, topscorer van de Tweede divisie met 28 goals, lijkt nog enigszins verbaasd dat hij de schaal mag vasthouden.  

 

Met tien spelers moest Katwijk daarna ook nog de zes minuten extra tijd zien te overleven. Toen dat lukte werd het veld in Werkendam overspoeld met oranje supporters en gingen de hossende spelers op de schouders. Trainer Van de Berg, die zelf bescheiden vond dat hij maar een kleine bijdrage had geleverd aan deze titel, werd al snel in het feestgedruis meegetrokken. Technisch directeur Cees Bruinink was heel erg blij: "We hebben een moeilijke tijd achter de rug. De plotselinge trainerswissel en het overlijden van Sander Molenaar hebben er flink ingehakt. Toen het ook nog eens minder ging lopen, vroeg iedereen zich af wat er nu moest gebeuren. Gelukkig bleef het rustig en hebben we van de week even met de spelers zitten praten. Door dat alles is deze titel wel heel erg lekker. We speelden niet geweldig, maar de passie die het team heeft getoond was hartverwarmend."

 

De teleurstelling in het kamp van Kozakken Boys was heel groot. Het team was er zo dichtbij geweest en had aangetoond dat het beter voetbal had laten zien dan de kampioen. Buijs kon niet anders dan concluderen dat zijn ploeg met dit gelijkspel te weinig had gekregen. "We waren toch een klasse beter en kregen ook de kansen om dit duel te beslissen. Helaas lukte dat niet. Opvallend was het dat onze doelman zeker vijf minuten als extra aanvaller kon meedoen. Zelfs toen was Katwijk niet in staat om de bal richting ons doel te schieten. Nu het seizoen is afgelopen kan ik vrede hebben met de titel voor Katwijk. Ze hebben toch bijna het gehele seizoen bovenaan gestaan."

 

Aanvoerder Gwaeron Stout, die het publiek regelmatig opriep om zijn team nog meer te steunen, kon het eigenlijk niet begrijpen. "Net na de winterstop had ik al aangegeven dat deze wedstrijd wel eens de wedstrijd van het seizoen kon worden. Ik had toen hoge verwachtingen en dat het dan nu niet lukt tegen zo'n angstig spelende ploeg doet dat zeer. Ik denk dat we zeker zes grote mogelijkheden hebben gehad. Normaal gaat er wel één van die kansen in, maar juist nu niet. We zijn nu tweede, waar we zeker eerste hadden moeten zijn."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures