Nieuws

Unieke titel voor Eemdijk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

27 mei 2018

URK - Eemdijk heeft clubgeschiedenis geschreven door kampioen te worden in de hoofdklasse B, door sommigen ook wel de Hoofdklasse Bizar genoemd.

 

Eemdijk is opgericht in 1979 door drie Eemdijkers. Het was de bedoeling dat er ook gespeeld zou gaan worden op Eemdijk, het gehucht dat samen met Bunschoten-Spakenburg en Zevenhuizen deel uitmaakt van de gemeente Bunschoten. Het gemeentebestuur stak daar destijds echter een stokje voor. Er was namelijk net een nieuw sportpark aangelegd in Bunschoten met de bedoeling dat daar één van de twee grote clubs, IJsselmeervogels of Spakenburg, zou gaan spelen. Maar beide wilden hun terrein - waar ze nu nog steeds spelen - niet verlaten en dus werd sportpark 'De Vinken' vanaf dag 1 de domicilie van Eemdijk.

 

De eerste jaren vormde een oude houten keet het clubhuis. Stromend water was er in het begin nog niet en toen de KNVB de accommodatie kwam keuren, stond men verdekt opgesteld met een handpomp vanuit melkbussen water te pompen naar de kleedkamers. De bobo's kregen daardoor het idee dat er gedoucht kon worden. De accommodatie kreeg groen licht en er kon gevoetbald worden. Henk de Jong, trainer in de beginjaren en nog steeds bij de club betrokken, herinnert zich: "Sommige clubs kwamen omgekleed en al naar Bunschoten afgreisd, om na de wedstrijd ook weer direct huiswaarts te keren en bij de eigen club onder de douche te stappen."

 

Maikel de Harder probeert Klaas Kramer te omzeilen.

 

Maar snel verbeterde de huisvesting van de derde club van Bunschoten-Spakenburg. Met eigen jongens van Eemdijk, aangevuld met spelers van IJsselmeervogels en Spakenburg - die daar het eerste elftal niet haalden - klom het eerste elftal gestaag. In 1989 promoveerde de club van de afdeling Utrecht naar de vierde klasse KNVB. Begin jaren negentig werd Eemdijk kampioen en kwam het voor het eerst uit in de derde klasse. Na acht seizoenen was er een terugval, maar in 2005 keerden de 'Diekers' terug in de derde klasse. Vervolgens zette de klim door, na drie jaar tweede klasse en vijf jaar eerste klasse dwong Eemdijk in 2015 ook promotie naar de hoofdklasse af. Het waren allemaal promoties zonder titel. Inmiddels is het spelersbeleid bij Eemdijk een klein beetje gewijzigd. De kern bestaat nog steeds uit spelers uit de eigen gemeente, maar aangevuld met ten hoogste vijf spelers van buitenaf.

 

Tegen Urk ging Eemdijk voor het eerste kampioenschap sinds 2005. Vorige week, tegen AZSV, was de ploeg niet bestand tegen de druk en ook het eerste half uur tegen Urk bleek de ploeg daarmee te worstelen. De thuisploeg was vanaf het begin de bovenliggende partij, Eemdijk kwam nauwelijks van de eigen helft af. "Dat was de tactiek," zei Eemdijk-trainer Patrick Loenen na afloop. "De afspraak was om hen de bal te laten en bij balverlies van hen er snel uit te komen." Maar Urk had zomaar op voorsprong kunnen komen. Zo moest Zeger Beukers een bal van de lijn halen bij een corner voor Urk, keerde Gerben Ruizendaal met moeite een afstandschot van Riekelt Jan Brands, schoot Riekelt Nentjes net naast en kreeg Hessel Snoek een vrije kopkans.

 

De drinkpauze, halverwege de eerste helft, kwam voor Eemdijk als geroepen. Er vielen stevige woorden die hun uitwerking niet misten, want Eemdijk nam het spel meer en meer over.  Loenen: "Ik weet niet of die eerste drinkpauze het kantelpunt was, maar ik weet wel dat we het daarvoor organisatorisch niet op orde hadden. Dat kon je ook aan mij merken, ik was nogal aanwezig en dat ben ik normaal niet zo. Die drinkpauze kun je dan gebruien om de puntjes op de i te zetten. Alleen moet dan nog maar blijken of het dan ook lukt. Maar na de drinkpauze hadden we het wel beter op orde. We hebben daarna niet veel meer weggegeven." Aanvoerder Jan Pieter Hartog daarover: "Tijdens de drinkpause is gezegd dat sommige mensen iets meer naar binnen moesten gaan staan om die passlijn eruit te halen en ze om ons heen te moeten laten voetballen. Dat was eigenlijk al de afspraak, maar dat ging de eerste twintig minuten niet helemaal goed."

 

Evert Brouwers heeft gescoord.

 

Loenen: "Het eerste half uur waren totaal niet onszelf. We zakken normaal nooit in, maar dat moest nu wel. Met deze omstandigheden gaat dat gewoon niet. We mochten alleen niet achter komen, want dan denk ik dat we het heel moeilijk hadden gehad. Je moet slim zijn en bij die paar mogelijkheden die je krijgt moet je hem erin jassen. Dan krijgen zij het moeilijk en dat zag je ook."


De eerste kans voor Eemdijk kwam uit een vrije trap van Evert Brouwers. Hij legde de bal op het hoofd van Hartog, maar die kopte naast. Vijf minuten later was het wel raak. Eemdijk kreeg een vrije trap op de kop van het strafschopgebied en Brouwers joeg de bal in de kruising. Urk-keeper Cornelis Koffeman was volkomen kansloos: 0-1. Loenen: "Je kent de kwaliteiten van je spelers en deze jongen heeft echt een ziekelijke trap. Hij maakte in de thuiswedstrijd ook al zo'n goal, maar dan in de andere kruising. Als je die jongen ziet afronden op de training, dan weet je niet wat je ziet. Laat ik het zo zeggen, wat hij vandaag deed, da's geen toeval."

 

Het doelpunt werkte bevrijdend voor Eemdijk en voor zijn supporters die met zes bussen waren naar sportpark De Vormt waren gekomen. "Rooie, Blauwe, Diekie komt eraan," was de strijdkreet. Eemdijk had de score nog voor rust uit kunnen breiden. Twee minuten na het doelpunt stuurde Maikel de Harder Jasper Bolland diep, maar die stuitte nog net op Koffeman. Even later was het opnieuw Koffeman die een gekrulde bal van Brouwers uit de kruising tikte. Kort voor rust chipte De Harder de bal vanaf de achterlijn langs Koffeman, maar was er geen Eemdijker in de buurt om de aanval af te ronden. Urk kon er nog maar één aanval tegenover zetten. Hessel Snoek kopte een voorzet van Nentjes naast.

 

Na de rust ging Eemdijk op zoek naar het beslissende tweede doelpunt. Dat viel na een uur spelen. Een vrije trap van Brouwers werd door Koffeman weggebokst, maar kwam precies voor de voeten van De Harder. De middenvelder, die volgend seizoen terugkeert bij IJsselmeervogels, schoot van vijftien meter afstand bekeken binnen (0-2). De ontlading bij Eemdijk was groot. Maar bijna ging het meteen mis. Een foute breedtepass van Bolland leverde Urk een kans op, maar de verdediging van de groenen stond zijn mannetje. Urk probeerde wel in de buurt van het doel van Eemdijk te komen, maar de meeste voorzetten waren een prooi voor keeper Gerben Ruizendaal. Eemdijk moest wel tot het gaatje gaan om achterin de boel dicht te houden. Veel spelers kregen kramp en dat was niet om tijd te rekken. Maar naarmate de tijd verstreek, werd wel duidelijk dat de overwinning van Eemdijk niet meer in gevaar zou komen. De wedstrijd was na de 0-2 eigenlijk al beslist, gaf ook Urk-trainer Richard Karrenbelt na afloop toe.

 

Zo was er dus alle ruimte voor Urk om twee minuten voor tijd Cornelis Koffeman te huldigen. "Een standbeeld," zo zei de omroeper. "En als ik jullie was, dan zou ik hem maar niet op de schouders nemen." Koffeman heeft een vrij fors postuur. Na vijftien seizoenen in Urk 1 en 442 wedstrijden nam de doelman afscheid. En niet alleen alle Urkers brachten Koffeman de eer, ook veel Eemdijkers deden dat. Eemdijk-aanvoerder Hartog zat samen met Koffeman bij het Nederlands Amateurelftal, voordat dat team door de KNVB werd weggesaneerd. Collega-doelman Ruizendaal is zelfs een achterneef van hem.

 

Daar ging het Eemdijk om.

 

Niet veel later volgde het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Oosting en de ontlading bij alles wat groen was. De supporters van Eemdijk namen bezit van het veld en vierden samen met de spelers het kampioenschap. De emoties bij trainer Patrick Loenen waren groot, met tranen in de ogen voegde hij zich in de mensenmassa. "Vooral net na de wedstrijd, dan komt eruit wat je er al die maanden hebt ingestoken. Ik ben me heel goed bewust dat het lijntje tussen dit succes en vandaag verliezen flinterdun is. Het kan ook zoveel anders lopen en daar ben je bewust van op voorhand. En als het dan jouw kant op valt dan is dat mooi. Het is goed zo, ik ben tevreden."


Hartog: "Het was super zwaar vandaag. Als je ziet hoeveel mensen er op het einde kramp krijgen dan geeft dat wel aan hoe zwaar het is. Wat spanning met je doet. Maar dit vergoedt alles, nu krijgt niemand meer kramp, denk ik. De wedstrijd was op zich niet best. We hebben wel gedaan wat we hebben afgesproken, inzakken, hun het spel een beetje laten maken en op de counter voetballen. Dat is op zich gelukt, maar het was niet heel hoogstaand. Het resultaat is er en dat is het belangrijkste."

 

Doelman Gerben Ruizendaal: "Dit is een van de mooiste momenten uit mijn hele carrière, moet ik zeggen. Ik heb met DOVO een kampioenschap gevierd, maar dat was in de eerste klasse. Dit is de eerste op hoofdklasse niveau. Als je vandaag op het veld keek, dan zag je allemaal Urkers en grotendeels Spakenburgers. Dit is echt zaterdagvoetbal."

Tijdens het uitreiken van de medailles was de ploeg van Urk opnieuw toeschouwer, net als twee weken gelden. Alleen zal het deze keer lang niet zoveel pijn hebben gedaan als toen Flevo Boys er met de districtsbeker vandoor ging.

 

Het kampioenschap is voor Eemdijk prachtig en uniek, maar sommigen kijken ook met angst en beven naar komend seizoen als het cluppie uit gaat komen in de Derde divisie. "We hê'n nong 'n dag sjik, moar kriegen een joar ellende." Met de nieuwe trainer Hans van Arum moet Eemdijk gaan proberen zich te handhaven op het vierde niveau in Nederland.

 

Tekst: Ferry Tóth

Foto's: Orange Pictures