Nieuws

Ajax krijgt mokerslag van Hoek

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

6 juni 2018

AMSTERDAM - Waar niemand bij de zaterdagamateurs van Ajax op had gerekend, gebeurde dinsdagavond op sportpark De Toekomst waar de thuisploeg tegen een dik verdiende nederlaag aanliep. De Ajacieden verloren met 1-3 van een goed en sterk spelend Hoek, dat over de gehele wedstrijd genomen de betere ploeg was.
 

De lange reis vanuit Hoek naar Amsterdam wierp op die manier ruimschoots zijn vruchten af. Op de laatste tien minuten na is de ploeg van trainer Jannes Tant niet in gevaar geweest en wonnen de Zeeuwen zoals zij wilden. Beide partijen begonnen rustig aan de wedstrijd en was het in de beginfase vooral aftasten. In die periode was Ajax iets vaker op de helft van Hoek te vinden. Maar na verloop van tijd werd duidelijk dat de ploeg van Jannes Tant niet voor spek en bonen naar de Toekomst was afgereisd. Gaandeweg werd de ploeg sterker, vooral in de combinatie waren de bezoekers Ajax vaak de baas en er ging bijna geen duel verloren. Opereerde Hoek in de beginfase niet of nauwelijks op de helft van Ajax, allengs schoof het spelbeeld naar de kant van de Zeeuwen.

 

Tant over die verandering: "We hadden afgesproken dat we tot het uiterste zouden gaan. Strijd leveren en vooral sterk zijn in de duels. Verdedigend stak het dan ook goed in elkaar en hebben we weinig weggegeven. Pas na een half uur kreeg Ajax een kans. Verder hebben we er alles aangedaan om een mooie uitslag neer te zetten. Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Zaterdag zullen we nog een keer stevig aan de bak moeten om de zaak over de streep te trekken. We willen terug naar het niveau van drie jaar geleden. We zullen alles geven om een stap verder te komen."

 

Sidi Ceesay draait weg van Roy Deken.

 

Voor rust waren gevaarlijke momenten voor de doelen op de vingers van één hand te tellen. Jack van Moerkerk probeerde het met een afstandsschot dat niet zuiver genoeg was. Aan de andere kant kwam Sidi Ceesay met een poging die net te hoog was gericht. Beide doelmannen hadden in de regel weinig te doen. Vlak voor rust moest Ajax-keeper Stephan Veenboer wel ingrijpen bij een scrimmage voor zijn doel. En net voor rust kreeg Yoshi Verbrugge rand zestien voor Hoek een prima schietkans, maar vloog de bal over het dak van de kantine heen.

 

Na rust verscheen Hoek veel scherper in het veld en kwam Ajax niet meer aan voetballen toe. Bovendien gaven de Amsterdammers veel ruimte weg. Kim van den Bergh gaf als eerste een waarschuwing af met een snoeiharde kopbal die rakelings over het doel verdween. Ook een vlijmscherpe actie van Bram Leroy leverde nog niet het gewenste resultaat op. Hoek moest wachten tot aan de 58-ste minuut toen Ceesay een voorzet schitterend aannam om vervolgens uit de draai de bal fraai achter keeper Veenboer te schieten: 0-1. Zo'n tien minuten later was het weer raak. Uit een afgeslagen aanval kon Bram Leroy de bal bemachtigen, soleerde langs een paar spelers om vervolgens snoeihard uit te halen voor 0-2. De zeer fraaie treffer gaf Hoek vleugeltjes.

 

Titas Vitukynas laat Kenneth Misa-Danso achter zich.

 

Met kansen daarna over en weer kreeg Ajax met nog zo'n tien minuten te spelen de genadeslag. In de omschakeling kreeg Hoek een open veld voorgeschoteld. Titas Vitukinas was het eindpunt in de uitbraak en gaf van dichtbij Veenboer het nakijken: 0-3. Er leek geen vuiltje meer aan de lucht voor Hoek. De ploeg had er ook niet op gerekend dat Ajax ineens vol vuur reageerde. Hoek kwam onder druk te staan, moest alle zeilen bijzetten om Ajax van scoren af te houden. De 1-3 viel toch toen Roy Deken rand strafschopgebied doeltreffend uithaalde.

 

Daarmee had Ajax in een zeer matige wedstrijd toch de eer gered. Geen moment kon de ploeg van Jorg Smeets imponeren. De coach kon niet anders dan beamen dat zijn ploeg had verloren van een tegenstander die op alle fronten sterker was: "We hebben verloren van een ploeg die scherp was, veel in beweging was en de organisatie goed had staan. Wij speelden gewoon slecht. Toen wij met 0-1 achter kwamen, hebben we teveel ruimte weggegeven. We wilden de gelijkmaker maken en dat werkte niet. Ik vond ook dat we niet alles hebben gegeven wat nodig was om een beter resultaat neer te zetten. Pas in de laatste tien minuten hebben we Hoek onder druk weten te zetten. Zoiets hadden we veel eerder moeten doen. Maar goed, het is niet anders."

 

En nu? "Het geloof is er nog steeds dat we verder kunnen komen. Maar dan zullen we echt anders moeten spelen. We hadden vandaag graag willen winnen en niet tegen een mokerslag aanlopen.'' Intussen lieten Hoek-supporters merken dat promotie nu wel heel dichtbij is gekomen. Ze konden de verre terugreis aanvaarden met het gevoel dat het zaterdag moet gebeuren om weer een stap dichter bij de top te komen.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures