Nieuws

Capelle laat ook allerlaatste kans vervliegen
Ajax piekt toch nog op een juist moment

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

17 juni 2018

ALPHEN AAN DEN RIJN - Niet Ajax, maar de klok die onverbiddelijk de seconden wegtikte, was in feite de grootste vijand van Capelle in de strijd tegen degradatie. Daardoor bleef de 1-2 achterstand dan toch onaangeroerd met als onvermijdelijk lot dat de Capellenaren komend seizoen in de hoofdklasse aan een nieuw hoofdstuk moeten beginnen in de clubgeschiedenis. De Ajax-amateurs mogen een klas hoger hun voetbalkunsten gaan vertonen.

 

In iedere wedstrijd zit wel een breekpunt en dat lag voor Capelle in de tweede helft zo rond de 63-ste minuut. De herkanser van de Derde divisie had zich na een op zijn zachtst gezegd niet al te beste eerste helft dan toch nog opgericht. De treffer van Angelmo Vyent, die daarmee in de toegevoegde tijd van de eerste helft de achterstand voor zijn ploeg tot 1-2 terugbracht, was een welkom opstapje geweest voor een herstel van vertrouwen in de goede afloop. Ajax zag vijf minuten na de rust zijn centrale verdediger Siver Abdulrahman alsnog afhaken met een blessure en dat was niet bevorderlijk voor de rust in de Amsterdamse afweer. Capelle pakte voor het eerst in de wedstrijd zichtbaar het initiatief. Bram de Bruin schoot na eerst een hopeloze afzwaaier geproduceerd te hebben bij een tweede doelpoging maar een half metertje over en Sandin Avdic bracht bijna Jorn van Lunteren in stelling. Andersom geredeneerd had Van Lunteren ook misschien iets alerter kunnen reageren op de assist van zijn ploeggenoot.

 

Stanley Akoy is Sandin Avdic kwijt.

 

Hoe het ook zij, het handjevol trouwe Capelle supporters dat de moeite had genomen hun club te steunen op het neutrale veld van Alphense Boys moet in die fase weer een beetje hoop gekregen hebben dat het allemaal misschien toch wel op zijn pootjes terecht zou komen. En hoop sloeg door naar hoge verwachting, toen Vyent binnen de 'zestien' tegen de vlakte ging als gevolg van een blokkade van Jack van Moerkerk. Het was een onhandige verdedigende actie van de aanvaller, maar op de beslissing van scheidsrechter Kevin Puts om de bal op de stip te leggen viel weinig af te dingen. Het was uiteraard de meest uitgelezen kans denkbaar om de stand gelijk te trekken en op die manier het alles beslissende duel om die plek in de Derde divisie een tweede leven in te blazen. De keuze om Olaf van der Sande de strafschop te laten nemen was aan de ene kant een logische. Anderzijds zat de topscorer van Capelle tot dan niet echt lekker in de wedstrijd. Krachtig was de elfmetertrap wel, maar de bal vloog via de buitenkant van de paal over de achterlijn voor een doeltrap voor Ajax-doelman Stephan Veenboer.

 

Meteen na de misser van Van der Sande had Ajax de wedstrijd dood kunnen maken. Ricardo Fransberg, die een plaag was voor zijn tegenstanders, bood Stanley Akoy een mooie schietkans, maar de maker van beide Ajax-treffers zag zijn mogelijke hattrick gedwarsboomd door het hoofd van Jelle Pollemans. Bij Capelle, dat op weg leek naar de 2-2, sloeg de verkramping toe in de gedachte dat nu toch echt de allerlaatste kans vervlogen zou kunnen zijn. Met de moed der wanhoop probeerde coach Ron Timmers op ruim een kwartier van het einde met een driedubbele wissel nog een kantelpunt te forceren. Met het oog op een eventuele verlenging hield dat een hoog risico in. "Maar eerst moest er nog iets anders gebeuren", verdedigde Timmers na afloop zijn keuze. In de praktijk veranderde er bij Capelle tactisch weinig. Voor Gertjan Rothman, bezig aan zijn laatste wedstrijd voor Capelle waar hij elf seizoenen heeft volgemaakt, kwam Stefan Dams, ook een verdediger. Rothman was geblesseerd geraakt, was de verklaring waarom de routinier voortijdig naar de kant ging. Maar de invallers Festus Attobra en John Fredy van Hyum, bedoeld als aanvallende wissels voor Bram van Eijk en Wilmer Kousemaker, waren bepaald geen verbetering, integendeel zelfs.

 

Jack van Moerkerk ziet Angelmo Vyent wegdraaien.

 

Een wanhoopsofensief was het waar Capelle zich van bediende en de ploeg kon alleen blijven hopen omdat Akoy opnieuw een kans liet liggen op 1-3 en deze keer wel een heel erg opgelegde. Met een al verlaten doel in de buurt schoof de aanvallende middenvelder annex spits, die naar SC Cambuur vertrekt, de bal in het zijnet. Van der Sande had daardoor in blessuretijd alsnog het wonder van de 2-2 kunnen verrichten, maar zag zijn schot alsnog geblokt.

 

"Het was mat en tam in de eerste helft. Na rust hebben we Ajax wel aan het wankelen gekregen, maar gaven we niet het laatste zetje", blikte Timmers terug op het wedstrijdverloop. "Capelle is al twee jaar bezig te degraderen. De ploeg speelt angstig en dat zet je niet zo maar om in een aanvallend denkend team", schetste Timmers de situatie in een groter verband. Timmers tekende in de winterstop een contract bij Capelle om daar komend seizoen aan de slag te gaan, niet wetende dat hij al in februari de oplossing zou worden om de ontslagen Winand van Loon op te volgen. "Missie niet geslaagd en uithuilen en opnieuw beginnen", trok de coach, die de afgelopen vijf seizoenen met Dongen een mooi prestatieniveau wist te bereiken, een droge conclusie. Opnieuw beginnen is zeker aan de orde. Het aantal vertrekkers en voetballers die stoppen - behalve Rothman houdt ook Kousemaker voetbal op een hoog niveau voor gezien - ligt hoog bij Capelle. Dat betekent voor Timmers starten vanaf de bodem.

 

Ajax viert de promotie.

 

Het Ajax-kamp vierde gepast vreugde. "Het doel dit seizoen was promoveren. Het liefst had ik dat met een kampioenschap gedaan, maar zo is het ook mooi", reageerde Jorg Smeets, die halverwege het seizoen te horen kreeg dat zijn contract bij Ajax niet verlengd zou worden. "De groep waar we het mee moesten doen is kleiner geworden, maar die wilde er nog wel voor gaan. Dat hebben we gefikst en daar ben ik trots op." Zo piekte Ajax na het mislukte tweeluik met Hoek (0-2 en 1-2) toch nog op een juist moment. Voetbalinhoudelijk waren de Amsterdammers Capelle duidelijk de baas. De Ajax-school staat altijd garant voor een technisch getint spelletje. Het schort dan alleen wel eens aan effectiviteit. "Als je kunt killen, moet je dat ook doen", verwees Smeets naar de kansen die zijn ploeg toch weer had laten liggen in de tweede helft.

 

Over de eerste helft kon Smeets weinig te klagen hebben. De aanvallers Van Moerkerk, Fransberg en Akoy waren absoluut in goede doen. De 0-1 kwam uit een individuele actie van Akoy die vanaf de linkerflank naar binnen trok en met rechts de verre hoek vond naast Capelle-doelman Bradley van der Meer. De 0-2 was de uitkomst van een uitgespeelde aanval die begon met een actie van Van Moerkerk die de bal niet tot hoekschop liet lopen maar er voor koos voor te geven. Bilal el Amrani legde keurig terug op Akoy die voor de tweede keer doeltreffend uithaalde. Op dat moment leek de opdracht voor Capelle al een onmogelijke, maar had Vyent nog een fraai kunststukje in petto. "Die 1-2 mag nooit zo vallen", vond Smeets. "Daardoor werd het na rust toch nog even billenknijpen en gaven we ook zo maar een penalty weg. In die fase hebben we niet goed geprobeerd te blijven voetballen."

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Orange Pictures