Nieuws

XerxesDZB voldoet aan minimale eis

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Eerste klasse
Nacompetitie

 

24 juni 2018

WOERDEN - Om een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te krijgen in de strijd om de laatste plek in de hoofdklasse moest XerxesDZB met minstens twee doelpunten verschil winnen van Sportlust '46. Met een 0-2 zege in Woerden voldeden de Rotterdammers aan die minimale eis. Dat betekent dat de club uit Rotterdam-Oost komende dinsdag aan een gelijk spel tegen Brielle genoeg heeft om na twee seizoenen terug te keren in de hoofdklasse.

 

Brielle won eerder met 2-1 van Sportlust '46 en toen was er al sprake van een noodgedwongen variant van wat de Woerdenaren gewoonlijk dit seizoen binnen de lijnen lieten verschijnen. Een gevolg van schorsingen en spelers die al genoten van een welverdiende vakantie. In zijn tweede en afsluitende wedstrijd van de na-nacompetitie dit seizoen was het nog een graadje erger gesteld met Sportlust '46. De hele eerste elftalselectie - zo'n twintig man - was afgereisd naar Albufeira om een lang weekeind te genieten van de Zuid-Portugese zon. Trainer Wim van 't Westeinde was wel gewoon thuisgebleven, maar schitterde niettemin door afwezigheid. De coach had doodleuk aangekondigd ''niet voor joker te willen staan'' met het veredelde jeugdteam. Bij de 0-0 ruststand stond er bij verstek maar eentje voor joker, dat was de coach zelf. En bij de 0-2 eindstand was dat nog steeds hetzelfde. Werkweigering, is dat geen aanleiding om afscheid te nemen? "Ja zeker", bevestigde Sportlust-voorzitter Jan van den Heuvel. "Maar dat had geen zin meer, want Van 't Westeinde zou toch al vertrekken."

 

Remco de Weerd (15) ziet van dichtbij hoe Moreno Marengo controle houdt over de bal.

 

De oorzaak dat Sportlust '46 alle improvisatietalent uit de kast moest halen om een team op de been te brengen, lag aan de andere kant van het land. Daar trok FC Twente op 22 mei zijn belofteteam terug uit de voetbalpiramide. En daar hadden de spelers van Sportlust '46 geen rekening mee gehouden in hun vakantieplanning en dat gold uiteraard ook voor alle andere deelnemers aan de nacompetitie. Maar BVO's verkopen hun beleid bij dagprijs en zijn derhalve zo onbetrouwbaar als één nacht ijs. Het ene seizoen is deelname aan de piramide fantastisch voor de ontwikkeling van jeugdige talenten. Op het volgende moment gaat het om een kwaliteitsslag met een kleinere selectie die tevens een kostenbesparing oplevert. Of managementprietpraat van gelijke strekking. In ieder geval is met dat type stenen in samenspraak met amateurclubs geen bouwwerk als een voetbalpiramide overeind te houden. Niet alleen Jong FC Twente, maar ook Jong De Graafschap, gedegradeerd naar de zondaghoofdklasse, is plotsklaps uit het staande competitiebeeld verdwenen. En dus moesten ook zondageersteklassers, als waren het 'last minute' boekingen, aan de slag in verliezersfinales om de opengevallen plek op te vullen. En dan blijft tegelijkertijd het gerucht dat ook FC Groningen zijn belofteteam uit de Derde divisie gaat terugtrekken merkwaardig hardnekkig rondzingen.

 

Kijkend naar het wedstrijdformulier was het verschil tussen Sportlust '46 en XerxesDZB wel duidelijk. De thuisclub startte met een elftal met acht spelers van twintig-min. Centrale verdediger Soufian Boumenjal was met zijn 31 jaar de vader van de ploeg. In de loop van de tweede helft had coach Martijn Smaling de verjongingsslag vervolmaakt door ook nog twee B-junioren te laten invallen. XerxesDZB ging van start met niemand onder de twintig en was zeker in vergelijking met de tegenstander gewoon een bejaard team.

 

Youp van der Weijde en Osvaldo de Pina (21) vechten een luchtduel uit. Om het leeftijdsverschil te schetsen, de aanvoerder van XerxesDZB is ongeveer twee keer zo oud als Van der Weijde.

 

Zo speelde het elftal van Joop Hiele ook voor rust. Traag en slordig aan de bal, bedaagd, met een houding dat het allemaal wel goed zou komen en weinig creativiteit om de tegenstander in verlegenheid te brengen. Normaliter is Ismail Çelen de man van de lepe steekpassjes maar die was het land uitgevlogen voor zijn zomervakantie. De middenlinie, de belangrijkste schakel in een elftal, liep maar wat te dromen en nam veel te weinig actief deel aan de wedstrijd. Daardoor kende Sportlust '46 met zijn keurig strakke organisatie weinig tot geen problemen om overeind blijven. Het schotje van Moreno Marengo, dat via de lat overging, was een momentje van schrik voor de thuisclub. En ook Brandon Könemann had de kans om de score te openen voor XerxesDZB, maar in plaats van meteen een lob los te laten op het verlaten doel, liep de spits zich vast op de verdedigende actie van Boumenjal.

 

De grootste kans was voor Remco de Weerd. De spits van Sportlust '46 ontsnapte aan de aandacht van zijn tegenstanders en kon op weg richting het Rotterdamse doel. Rand zestien onderbrak Marciano van Homoet de rush en was de vraag welke kleur kaart Marcel Roeleveld tevoorschijn zou halen. Het werd geel waar iedereen langs de kant toch ook zwaar rekening had gehouden met rood. "Er was nog een andere verdediger die kon ingrijpen en dus geel", verklaarde de scheidsrechter naderhand waarom hij Van Homoet niet had uitgesloten. XerxesDZB deed er enorm voordeel mee dat de ploeg met elf bleef staan, mede omdat het er voor rust niet goed uitzag bij de Rotterdammers.

 

"We speelden niet tussen de linies en de spitsen bewogen niet", verklaarde Hiele na afloop de stroperige eerste helft. Hiele is wel iemand van de luidkeelse aanwijzingen tijdens de wedstrijd, maar helaas voor de oud-profkeeper hebben de meeste spelers binnen de lijnen last van dovenmansoren. Kennelijk had het praatje in de kleedkamer tijdens de pauze een betere uitwerking. Met een hoger baltempo dan voor rust en nu wel met een meevoetballende en aansluitende middenlinie pakte XerxesDZB de tegenstander bij zijn lurven. Binnen het kwartier leverde dat twee voldongen feiten op. Marengo zette met een knap diagonaal schot de 0-1 op het scorebord en drie minuten later kwam Joey Grootenboer voor zijn tegenstander en liet de vleugelaanvaller van betrekkelijk dichtbij doelman Michael de Leeuw kansloos en was daarmee de gewenste marge bereikt. Dat het daarbij bleef, had toch wel weer ergernis opgeroepen bij Hiele. "We hebben de kansen gehad om er vier, vijf nul van te maken. Daarmee had je vertrouwen kunnen opbouwen", vond de coach.

 

Joey Grootenboer zet aan voor een actie. Harm Visser is waakzaam.

 

Hiele had wel een punt. Sportlust '46 bleef moedig strijden voor een beter resultaat en Tom van der Voort kreeg de kans op 1-2 voor zijn voeten. Ook doelman Leroy Goedkoop moest reddend handelen op een doelpoging van Youp van der Weijde. En in de slotfase wachtte Yordi Spoelder vergeefs op ploeggenoten die zijn assist mogelijk hadden kunnen afronden. Desondanks kon Sportlust '46 met trots terugkijken hoe de ploeg zich geweerd had. Aanstormend talent genoeg zo lijkt het. De nieuwe trainer Patrick Loenen, die Eemdijk afleverde in de Derde divisie, kan er profijt van trekken komend seizoen.

 

Voor XerxesDZB werd het een kwestie van de hakken over de sloot en dan toch het voordeel dat een gelijkspel volstaat om de hoofdklasse weer binnen te stappen. Maar Brielle zal zich zeker niet kansloos achten, ook al zijn Alex van Dommelen en Jeffrey Duijnstee vanwege een schorsing niet inzetbaar. Nu Duijnstee ontbreekt, komt de taak om een doelpunt te maken vooral op de schouders te liggen van Stevie Soares. Mocht Brielle promoveren, dan is dat best bijzonder. De fusieclub (WRW en SC Voorne) startte in 2011 in de derde klasse maar de ster van Brielle is snel gestegen. XerxesDZB is van een geheel andere orde. Ook dit is een fusieclub (2000), maar de voetbalclub Xerxes zag het levenslicht al in 1904. Van vroeger datum dus dan Feyenoord (1908), een andere bekende club uit Rotterdam.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures