Nieuws

Eemdijk heeft weinig moeite met VC Vlissingen

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

19 augustus 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Zo af en toe zorgt de KNVB voor een surprise. Bijvoorbeeld als je in de eerste kwalificatie ronde bijna vijf uur in de bus moet zitten en ongeveer 450 kilometer moet afleggen om een bekerwedstrijd te spelen. Het overkwam zondaghoofdklasser VC Vlissingen dat 'even' op bezoek moest bij Eemdijk. Het leverde de Zeeuwen niets anders op dan een dik verdiende nederlaag met 3-0.

 

Een geflatteerde uitslag, want die had veel hoger kunnen uitvallen als de ploeg van trainer Hans van Arum in het laatste kwartier van de wedstrijd wat zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen. Vooral na de rust kon de ploeg van trainer John Karelse het allemaal niet meer bijbenen, waardoor de bezoekers kansloos ten onder gingen, voor nauwelijks een handjevol toeschouwers die de moeite hadden genomen deze bekersoap bij te wonen. Eemdijk was blij met de winst en een extra wedstrijd tegen UNA. Vlissingen was boos na de fikse afstraffing en een stevige onkostenpost voor deze dag.

 

Op het fraaie sportpark De Vinken viel heel weinig te genieten. Behalve dan dat het zonnetje ervoor zorgde dat de paar toeschouwers die er wel waren lekker op zijn zomers een nietszeggende wedstrijd konden volgen. De kijkers die er wel waren vroegen zich dan ook hardop af waarom dit soort wedstrijden gespeeld moeten worden. "Er doen veel teveel clubs aan dit bekertoernooi mee", gaf een toeschouwer te kennen. "Het exclusieve van dit toernooi is er allang af. Er zijn clubs die beter thuis kunnen blijven. Ik heb gehoord dat er zelfs clubs meedoen, die lager dan de hoofdklasse spelen", sprak de beste ziel zijn verontwaardiging uit. Aan het spel van Vlissingen was niet te zien dat de ploeg in de hoofdklasse speelde.

 

Syrano Morrison voorkomt dat Vjekoslav Krezo bij de bal kan komen.

 

Alleen het weer werkte mee om er een leuke wedstrijd van te maken. Dat werd het dus niet. Vele mislukte passes, balverlies, inzicht en teveel mislukte individuele acties zorgden ervoor dat de wedstrijd een rommelig karakter droeg. Vooral het inspelen van de vrije bal mislukte en meestal kwam de bal bij de tegenstander terecht. Bij Vlissingen bezondigde men zich vooral aan egoïstisch spel dat alleen maar balverlies opleverde. Toch viel er ondanks weinig goed spel nog wel een lichtpuntje te ontdekken. Aan Eemdijk-zijde sprong het goede spel Sofian Boussantou in het oog. Die was menig keer zijn tegenstander te vlug af. En later in de tweede helft trok Yannick Bouw de aandacht met twee treffers en daarmee prima inviel.

 

In de eerste minuut kreeg Syrano Morrison meteen al een prima kans die hij verprutste en werd Renco van Eeken met een stevige duw in de rug het scoren belet in het strafschopgebied. De beste en meeste kansen waren voor Eemdijk dat slechts sporadisch in gevaar kwam. Vlissingen verscheen nauwelijks in de buurt van doelman Gerben Ruizendaal. Eemdijk, dat veelvuldig de lange bal hanteerde en het middenveld oversloeg, zocht vooral spits Jan de Graaf maar die kwam amper aan de bal. Vrijwel elke aanval ging ten onder in schoonheid.

 

Eemdijk-aanvoerder Jan Pieter Hartog (rechts) controleert de aanvallende actie van Josimar Pattinama.

 

De mooiste kans voor Vlissingen deed zich in de 22-ste minuut voor toen Bousantouh van dichtbij rakelings naast schoot. Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Jan de Graaf een goede mogelijkheid om de score te openen. Zijn inzet belandde in het gezellige souterrain van het clubhuis. De wedstrijd kabbelde naar de rust toe en iedereen had zich al met een 0-0 ruststand verzoend, toen Jeffrey van de Dikkenberg onverwacht uithaalde voor de 1-0. Nog geen dertig seconden later werd de eerste helft van de wedstrijd de geschiedeniskast ingeblazen en waren de toeschouwers toe aan een bakkie thee na een matige eerste helft.

 

Na de rust kreeg de wedstrijd iets meer allure en werd er ook wat beter gevoetbald. Vooral de combinaties lipen vlotter. Ook speelden beide partijen intenser. Daardoor kwamen er meer kansen. Na een kwartier spelen en wat kansen voor Eemdijk, ging het wisselkantoor in de 60-ste minuut aan beide kanten open en werden de 'nodige' ververingen ingebracht. Vlissingen had daar het minste profijt van in tegenstelling tot Eemdijk dat Yannick Bouw binnen de lijnen bracht voor Syrano Morrison. Een duidelijke versterking, want na amper zeven minuten spelen kopte hij uit een vrije trap de bal achter Vlissingen-keeper Karim Ben Sallam: 2-0.

 

Bouw was hier duidelijk mee in nopjes bleek na afloop. "Ik ben net terug van vakantie en dan scoren is gewoon heel prettig", bekende hij. "Bij Veensche Boys in Nijkerkerveen ben ik drie jaar achtereen topscorer geweest. En dan voor het eerst scoren bij een club waar het niveau veel hoger is, daar droom je van. Ik heb een neusje voor de goal dat is mijn sterke kant en ben daar tevreden mee." Volgende week een vaste basisplaats? "Nou dat weet ik niet. Dat beslist de trainer. Ik hoop van wel, want we hebben een goed voetballende ploeg en dat geeft veel vertrouwen. Ook voor mezelf."

 

Yannick Bouw (tweede van rechts) heeft 2-0 gescoord. Felicitaties zijn er van Klaas de Graaf en Jordie Huijgen (13).

 

In de 72-ste minuut deelde Eemdijk de genadeklap uit. Opnieuw toonde Bouw zijn waarde voor de ploeg en bracht met een prima treffer zijn ploeg op 3-0. Vlissingen had het gehad, zakte conditioneel door de ondergrens en mocht heel blij zijn dat ook Eemdijk zijn scherpte als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Plichtmatig speelden beiden ploegen de wedstrijd uit. Eemdijk had de buit binnen en Vlissingen kon zich opmaken voor de lange terugreis.

 

Voor Eemdijk wacht de tweede kwalificatieronde om de KNVB-beker tegen UNA. Coach Van Arum was een zichtbaar gelukkige trainer en meende: "We hebben vandaag collectief een goede prestatie geleverd. Daar ben ik blij mee. Het geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik heb vandaag goede en minder goede dingen gezien. Daar gaan we aan werken. Vooral het middenveld moet het verschil maken en dat heb ik gemist." Op de vraag of hij nog bijzondere dingen gaat doen de komende week was zijn antwoord helder. "Ik leef van week tot week. We zien wel en gaan maandag een hersteltraining doen en dinsdag krijg de groep vrij. Verder zien we wel."

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Orange Pictures