Nieuws

Uitvoering Rijnsburgse Boys niet in één keer perfect

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

19 augustus 2018

RIJNSBURG - In de eerste de beste wedstrijd om het echie voor Rijnsburgse Boys en de zaterdagtak van Ajax liet de openingstreffer ultrakort op zich wachten. De bekerstrijd was immers nog maar zeventien seconden op gang toen Joël Tillema de Rijnsburgers met een superstrak schot op voorsprong zette. De Ajax-amateurs, die dit seizoen één niveau lager dan hun gastheren debuteren in de Derde divisie, waren op dat moment zelfs nog niet in contact met de bal geweest.

 

Wilfred van Leeuwen kon zich als nieuwe trainer geen betere start wensen, vooral omdat hij zijn visie om met Rijnsburgse Boys aanvallender te speler dan onder zijn voorganger Pieter Mulders direct uitbetaald zag. De geelzwarten startten in een soort 4-2-4 opstelling met links Max Hudepohl naar de achterlijn opstomend en rechts Jeffrey Jongeneelen. Als aanspeelpunt fungeerde de van Katwijk overgekomen Frank Tervoert met Joël Tillema daar veelal iets teruggetrokken achter, loerend op zijn kans. "Voortdurend druk naar voren zetten, dat is ons streven", zo betoogde Van Leeuwen na afloop. "Bij vlagen ging dat heel goed, maar er waren ook fasen in de wedstrijd waarin het niet lukte. Nou vind ik dat niet gek hoor, en vind ik het ook niet iets om het nu over te hebben, want we zijn nog maar vier weken in de voorbereiding geweest. Als je iets nieuws gaat doen dan is het nu eenmaal vaste regel dat het niet direct allemaal perfect loopt. Dat mag je helemaal niet verwachten. In die zin kan ik nu eenmaal niet toveren."

 

'Good old' Bart Freke, terug in de eerste selectie van Rijnsburgse Boys, probeert de voorzet van Marijn Sterk te blokken.

 

Voor wat betreft de niet perfecte uitvoering doelde Wilfred van Leeuwen op het feit dat de flitsende opening geen vervolg kreeg. Ajax kreeg en pakte de kans om een eigen greep op de wedstrijd te krijgen, zodanig dat Van Leeuwen zelf in zijn nabeschouwing de Amsterdammers complimenteerde met "Ajax had het betere van het spel". De ook al nieuw aangetreden Ajax-trainer Yuri Rose hield het wat dat betreft met zijn opmerking dat beide ploegen gelijkwaardig waren iets voorzichtiger, maar in de wetenschap dat Ajax een divisie lager zal acteren was ook dit een regelrecht compliment voor de roodwitten.

 

Het Amsterdamse herstel was sowieso opmerkelijk. Nog voor de tiende minuut een feit was zag Ajax-spits Ricardo Fransberg de gelijkmaker wegens buitenspel geannuleerd, na arbitraal overleg tussen scheidsrechter Gansner en zijn asssistent. Even later knalde Frank Tervoert een rebound hoog over Ajax-doelman Ruben Zandwijken en de deklat heen. Tervoert bleek ook in het verdere verloop van de wedstrijd duidelijk meer op zijn gemak in de rol van aanspeelpunt dan in die van afmaker. Op slag van rust miste hij bijvoorbeeld een levensgrote kans door in vrije positie recht op Zandwijken te schieten. Dat daarna Max Hudepohl in de rebound naast het lege doel knalde, maakte het plaatje er bepaald niet beter op.

De stand was op dat moment overigens alweer geruime tijd gelijkgetrokken, notabene door een treffer van Rijnsburger Jeroen Spruiijt in eigen doel. Ajax had even later zomaar op voorsprong kunnen komen, ware het niet dat de arbiter geen overtreding zag in het schijnbaar onderuithalen van handenbinder Mitchel Burgzorg door Masies Artien.

 

Joël Tillema, goed voor twee doelpunten, weet Mitchel Burgzorg in zijn rug.

 

Heel even leek Rijnsburgse Boys na de hervatting Ajax op dezelfde overrompelende wijze aan te pakken als in het eerste bedrijf, maar al snel keerde de status quo op het veld terug. Al of niet bewust lieten de Rijsburgers hun tegenstanders veel in balbezit komen, een constatering die Van Leeuwen na afloop nadrukkelijk niet deelde. "Het gaat er toch echt om dat er een ontwikkeling gaande is naar hoe wij willen spelen en dat we gewoon nog niet op het gewenste niveau zijn. Fysiek zullen er nog stappen gemaakt moeten worden, wat logisch is nu we nog maar zo kort bezig zijn. Nu zag je dat het fysiek vanaf ongeveer de zeventigste minuut minder werd bij ons. Het euvel was verder dat we over het algemeen te weinig dynamiek konden opbrengen tegenover het vaardige spel van Ajax, met veel lopende spelers."

 

De coach van Rijnsburgse Boys zag ondertussen wel tot zijn voldoening dat zijn spitsen met een paar uitstekende acties alsnog het verschil maakten. Een klein kwartier na rust bracht Hudepohl met zijn linkerbeen zijn ploeg op voorsprong en in de slotfase maakte Joël Tillema aan alle onzekerheid een eind door zijn tweede bekertreffer te laten aantekenen. In de Rijnsburgse verdediging maakte Bart Freke na anderhalf jaar blessureleed en acteren in het tweede zijn rentree, als centrale verdediger naast Masies Artien en als aanvoerder. Van Leeuwen: "Bart is een goede voetballer en hij ligt goed in de groep, dus is het fijn om hem er bij te hebben. Wie er aanvoerder is, daar bemoei ik me trouwens maar weinig mee. Ik laat dat liever aan de groep over."

 

Ajacied Ricardo Fransberg en Masies Artien zijn aan elkaar verslingerd.

 

De logische vraag aan Van Leeuwen of dit nu het Rijnsburgse Boys was dat volgende week de competitie begint kreeg geen eenduidig antwoord: "Je mag nog geen enkele conclusie verbinden aan de keuzes die ik voor vandaag maakte. We ontwikkelen verder en we gaan de komende weken wel zien wat de beste oplossing wordt." Wat dat betreft kwam Rose voor zijn Ajax met een iets stelligere reactie: "Na een rommelige voorbereiding zag ik vandaag tot mijn tevredenheid dat er goed gevoetbald werd. Hier kan ik zeker de competitie mee in. Het leek mij trouwens dat wij qua opbouw verder zijn dan Rijnsburg. Was het buitenspeldoelpunt wel geteld en was de strafschop wel gegeven, dan had ik het nog niet geweten hoor."

 

Rose moest erkennen dat de makke van zijn ploeg duidelijk in de effectiviteit zit. "Kansen werden niet benut, wat deels met verkeerde keuzes te maken heeft. Op de training werken we daaraan uiteraard, maar ook is er nog een klein beetje budget waar we heel zuinig mee omgaand misschien iets mee kunnen. Denk dan absoluut niet aan wat er bijvoorbeeld hier in Rijnsburg kan, maar wie weet. Hoe dan ook, door het spel van vandaag heb ik alle vertrouwen in de start van de competitie."

 

In een notedop mag de conclusie van het bekervoorafje zijn dat beide trainers nog iets hebben om aan te werken. Van Leeuwen, die zijn reputatie als 'bekercoach' weer eens eer aandeed, mag zich buigen over het bereiken van een constantere uitvoering van zijn visie en Rose mag nadenken over hoe hij meer effectiviteit en 'body' in de voorhoede van Ajax brengt.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures