Nieuws

Kozakken Boys moet nog opstaan

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

14 september 2018

Na drie wedstrijden staat Kozakken Boys op de laatste plaats. Dat moet de Werkendammers bekend voorkomen, want ook afgelopen seizoen was er na drie speeldagen welgeteld één punt vergaard. Kozakken Boys een gekende slow starter? Het beeld is duidelijk. De ploeg moet nog opstaan. Dat lukte vorig seizoen ook en dan met name in de tweede helft van de competitie. Kampioen Katwijk heeft het geweten. De Katwijkers moesten op de laatste speeldag hun titel veilig stellen door met 0-0 gelijk te spelen in het hol van de leeuw.

De inhaalrace van Kozakken Boys afgelopen seizoen was indrukwekkend. Dat was niets minder dan een lange reeks finales om Katwijk het vuur steeds nader aan de schenen te leggen. Op 3 februari van dit jaar begon het allemaal serieus te spelen met de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. "Als we die winnen, wie weet wat er dan nog mogelijk is", dat was kort samengevat het gevoel bij de vaste supporters. En laat dat lukken. De Rijnsburgers kregen een vracht aan kansen, maar benutten er niet één van. Kozakken Boys kreeg twee kansen, 0-2. Waar gaat het om in voetbal? Daarom.

 

3 februari 2018: Ahmed el Azzouti heeft Kozakken Boys op een 0-1 voorsprong gezet tegen Rijnsburgse Boys. 
Foto: Orange Pictures


Bij Kozakken Boys vertrok in mei een colonne aan basisspelers plus de succescoach Danny Buys. Jasper de Muijnck, de opvolger van Buys, is van voren af aan begonnen, dat lijdt geen twijfel. Maar de testen in de Tweede divisie volgen elkaar snel op. Zaterdag is het weer Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys. De Rijnsburgers zijn beter gestart dan vorig seizoen. Toen 3 uit 3, nu 7 uit 3. Dat zal lekker voelen. In de selectie zat aanzienlijk minder verloop dan bij Kozakken Boys en met de gunstige uitslagen deed Wilfred van Leeuwen meteen goede zaken. Net als De Muijnck is Van Leeuwen dit seizoen gestart bij een nieuwe club.

Koploper IJsselmeervogels (beter doelsaldo dan Rijnsburgse Boys) ontvangt Jong Sparta. Tegen VVSB verloren de Vogels hun eerste punten in de Tweede divisie. De ploeg van Ted Verdonkschot ging na een goede eerste helft (3-1) modderen na de pauze met 3-3 tot gevolg. In de KNVB-beker tegen Noordwijk ging het op diezelfde manier ook mis. Voorsprong (2-0) aanvankelijk, niets op af te dingen, maar uiteindelijk toch met lege handen (2-3, na verlenging). Huiswerk voor Verdonkschot, dit seizoen gestart bij IJsselmeervogels, om dit euvel er toch zo snel mogelijk uit te slijpen. Jong Sparta moet niet onderschat worden. Dat hebben de eerste drie speelrondes wel geleerd. HHC Hardenberg (3-1) en GVVV (3-4), toch gerenommeerde clubs, kregen klop van de ploeg van Jeroen Rijsdijk. Alleen Rijnsburgse Boys was een maatje (1-2) te groot. Rijsdijk keert terug in een voor hem vertrouwde omgeving. Als speler (middenvelder) maakte hij ooit deel uit van een kampioensteam van IJsselmeervogels. Als trainer maakte hij in 2016 furore met zijn landstitels (zaterdag en algeheel) bij Excelsior Maassluis.

 

Tegen Eemdijk maakte Martijn Barto (in het blauw) het verschil voor ONS Sneek (0-1).
Foto: Ferry Toth


Landelijk misschien niet zo, maar regionaal spreekt in de Derde divisie het Friese onderonsje tussen ONS Sneek en Harkemase Boys zeker tot de verbeelding. Beide clubs zijn altijd op jacht naar goede voetballers om minimaal op het niveau te blijven waarop ze nu opereren en zitten elkaar daarin ook geregeld in de weg. Martijn Barto naar ONS Sneek zal toch in Harkema enige opwinding hebben veroorzaakt. Barto maakte ooit naam in het amateurvoetbal bij Harkemase Boys, scoorde zo leek het als een machine zijn doelpunten, werd twee keer kampioen met de Harkieten (eerste klasse en hoofdklasse) en speelde ook nog een seizoen in de topklasse in het rode shirt. In 2011 lonkte het avontuur bij SC Cambuur, waar Barto zeven seizoenen zou volmaken waarvan drie in de Eredivisie. En daarna weer terug naar de amateurs? Naar het rood van Harkemase Boys had wellicht vor de hand gelegen, maar het werd het oranje van ONS Sneek. Leuk detail, op 15 november 2008 won Harkemase Boys met 0-4 van ONS Sneek, Barto 0-1, Barto 0-2, Barto 0-3. 
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

IJsselmeervogels - Jong Sparta
Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys
ONS Sneek - Harkemase Boys