Nieuws

Jagen op IJsselmeervogels kan weer

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

16 september 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Dat de Vogels na vier competitiewedstrijden ongedeeld eerste staan op de ranglijst van de Tweede divisie verleidde coach Ted Verdonkschot nog niet direct tot een verstrekkend statement. Gelijk had hij, want als ervaren coach weet hij als geen ander dat de competitie nog heel lang is en dat de concurrenten echt niet lijdzaam gaan toezien hoe IJsselmeervogels de buit binnenhaalt.

 

Voor zover dat niet reeds duidelijk was, maakte de overtuigende thuiswinst op Jong Sparta aan alle twijfels over de titelaspiraties van Verdonkschot en zijn ploeg een eind. De mager ogende 2-1 uitslag deed immers maar nauwelijks recht aan het feit dat de Spartanen volstrekt kansloos werden afgeserveerd. De Vogels speelden negentig minuten lang met de intentie om de tegenstander hun wil op te leggen, iets wat bij vlagen uitstekend lukte, afgewisseld door fases waarin het minder goed liep aan rode zijde.

 

Gianni dos Santos in de mangel bij Marciano van Leijenhorst en Kevin van Diermen (22).

 

"Wij wilden aanvallend spelen, maar niet als een dolle naar voren stormen want dat is tegen de snelle aanvallers van Sparta dodelijk", zo verklaarde Ted Verdonkschot na afloop de rustige start van zijn ploeg. De twee spitsen Robbert Olijfveld en Danny van den Meiracker wisten zich gesteund door een aanvallend ingesteld middenveld met Maikel de Harder (voor aanvang gehuldigd voor zijn 250-ste wedstrijd voor de Vogels), Kevin de Visser, Achraf Nejmi en Mike van de Laar. Achterin viel vooral rechtsback Shanon Carmelia in offensieve zin op door op te komen over de vleugel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat juist Carmelia in de vijfde minuut de eerste was om doelman Michael Fabrie met een schot te testen. Geduldig voortbouwend greep de thuisploeg vanaf dat moment het overwicht. Het was opnieuw Carmelia die na een kwartier pure pech had toen zijn schot met links via de binnenkant van de paal weer het veld in caramboleerde.

 

Pas na vijfentwintig minuten doemde voor het eerst een Spartaan gevaarlijk op voor Vogels-doelman Jaimy Schaap. Gianni dos Santos miste zijn kopkans, maar het mocht als een waarschuwing gezien worden. Al een paar keer daarvoor was gebleken dat de rode defensie, onder aanvoering van captain Kevin van Diermen (overgekomen van De Graafschap) moeite had met beweeglijkheid van de spitsen Youssef el Kachati en Ayoub Boukhari. Met een klein overtredinkje zo links en rechts werd de boel min of meer in bedwang gehouden, maar dat er een risico lag, was zichtbaar.

 

Van den Meiracker stelde echter enkele minuten later hoogstpersoonlijk orde op zaken voor IJsselmeervogels. Nadat Sparta-verdediger Kevin Ringeling van geluk mocht spreken dat zijn overtreding randje zestien op de op doorbreken staande Olijfveld met geel in plaats van rood werd bestraft, knalde Van den Meiracker de bijbehorende vrije trap midden door de muur langs Fabrie in het net. De voorsprong bleek het startsein voor een reeksje aan kansen voor de thuisploeg. Verkeerde keuzes echter, zoals van De Visser die voor eigen succes ging waar hij beter had kunnen afleggen, stonden de 2-0 in de weg. Mike van de Laar slaagde er eveneens niet in een goede mogelijkheid te verzilveren.

 

Joshua Sanches gaat de strijd aan met Shanon Carmelia.

 

Jong Sparta leek nu gevloerd, maar daar wilde aanvaller Youri de Winter vooralsnog niet aan. Krap tien minuten voor rust kopte hij op de paal, waarna hij de rebound alsnog tot de gelijkmaker promoveerde. IJsselmeervogels was prompt de weg kwijt en mocht van geluk spreken dat El Kachati even later in het zijnet mikte in plaats van tussen de palen.

 

Vrij snel na de hervatting werd duidelijk dat het beste er bij de jonge Rotterdammers af was. De Vogels heersten in alle linies, al liet de beloning in de vorm van een nieuwe voorsprong nog geruime tijd op zich wachten. De actie die aan de basis van de bevrijdende treffer stond was van grote schoonheid. Keurig vanaf de vleugel aangespeeld schermde Van den Meiracker op de van hem bekende wijze de bal in het doelgebied af, net zo lang tot hij Achraf Nejmi vanachter zijn tegenstander te voorschijn zag komen. Nejmi schatte het passje op precies de juiste waarde en Fabrie was kansloos.

 

Hoe wankel een voorsprong van slechts één doelpunt ook is, de strijd was hiermee definitief gestreden. Wissels brachten geen verandering meer, ondanks dat Jong Sparta op papier een steeds offensiever opstelling innam. IJsselmeervogels liet zich het initiatief geen moment meer ontnemen, ook niet nadat De Visser geblesseerd voortijdig de aftocht moest blazen. Verdonkschot schakelde doodleuk over naar een driespitsensysteem met Felitciano Zschusschen en Dylan Chiazor voorin naast Van den Meiracker.

 

Jong Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk, ooit zelf als speler succesvol voor IJsselmeervogels, beleefde al met al niet zijn leukste middag op de Westmaat. "Wij hebben hier terecht verloren, zonder dat ik IJsselmeervogels nu echt groots vond spelen. Wij brachten simpelweg te weinig vandaag. Al deden we in de eerste helft nog heel goed mee en waren de betere kansen voor ons. Probleem vandaag was dat ik zo acht spelers kan opnoemen die er vandaag niet bij waren omdat het eerste nog moet spelen en ook door blessures."

 

Danny van den Meiracker probeert Achraf Nejmi in te halen die zojuist IJsselmeervogels op een 2-1 voorsprong heeft gezet.

 

Verdonkschot wees zijn toehoorders op de gedegen wijze waarop zijn team de drie punten binnenhaalde. De mindere fase aan het eind van de eerste helft had hij ook wel gezien, maar hij zag meer: "Ik ben zeer tevreden over hoe Achraf Nejmi en Kevin de Visser op het middenveld hun loopvermogen en voetballende kwaliteiten hebben ingezet. De tegenstander vastzetten dat doe je echter met z'n allen. In de tweede helft kon de verdediging gaandeweg vijf tot tien meter naar voren staan. We kwamen niet meer in gevaar. Het enige wat ik kan aanmerken is dat we niet méér doelpunten hebben gemaakt."

 

Wat de verdediging betreft kreeg Kevin van Diermen een nadrukkelijke pluim van zijn coach: "Voor Kevin is het best een omschakeling, van een BVO met acht wekelijkse trainingen naar ons met 'slechts' drie trainingen. Dat vergt aanpassing van zijn kant. Met zijn leiderschap en ervaring brengt hij echter meteen al zichtbaar rust in de defensie."

 

Is IJsselmeervogels nu als koploper de ploeg waar iedereen op jaagt? Verdonkschot kon na afloop geen voorkeur uitspreken voor het voor- of nadeel van koploper of juist achtervolger zijn, oftewel het opgejaagd worden of het zelf opjagen. "De positie op de ranglijst maakt wat dat betreft helemaal niets uit, het is nu eenmaal zo dat iedereen altijd en overal jaagt op IJsselmeervogels."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures