Nieuws

Barendrecht zit verstrikt in puzzel

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

12 oktober 2018

Een klaagzang is niet op zijn plaats, maar zorgen zijn er wel voor Albert van der Dussen, de opvolger van Adrie Poldervaart, die zeker afgelopen seizoen een mooie prestatie (vierde plek) neerzette met Barendrecht. Daarmee vergeleken valt de start nu ook zo tegen. Barendrecht verloor in het nog prille seizoen al vijf keer en is op dat onderdeel koploper in de Tweede divisie.

 

Ter vergelijking met vorig seizoen: toen na zeven rondes tien punten tegenover nu zes. Ook de doelcijfers verschillen nogal. Nu 7-17, tegen 15-17 afgelopen seizoen. Zo op het eerste oog mist Barendrecht momenteel slagkracht en bij nader inzien ook verklaarbaar nu de aanvallers Remy Salem, Daniël Esajas en Ali Khaldi vanwege blessures niet inzetbaar zijn. Het vertrek van vaste waarde Joey Jongman (naar Katwijk) is zeker ook een 'dingetje'. En de puzzel voor Van der Dussen is inmiddels verder verstrikt. Ook de verdedigers Jeffrey Aarts en Max van Dijk zitten in de revalidatie.

 

Wilco den Hartog doet nog een uiterste poging Bas Mourits te hinderen, maar vergeefs. De spits van Barendrecht zet zijn ploeg op een 2-1 voorsprong.
Foto: Cees Bakker

 

Waar Barendrecht de voorbij weken nullen scoorde, krabbelde GVVV juist overeind van zijn valse start in de Tweede divisie. Niek Oosterlee weet zijn ploeg al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. GVVV komt met een apart gevoel op bezoek op de Bongerd. Wie even in de onderlinge uitslagen duikt, ontdekt iets merkwaardigs. Beide clubs hebben elkaar in de topklasse en Tweede divisie veertien keer ontmoet. Van de eerste acht wedstrijden won GVVV er zeven (eenmaal gelijk). Uit de daaropvolgende zes duels haalde Barendrecht vijf keer de volle winst (weer eenmaal gelijk). Barendrecht is dus bezig aan een inhaalrace in de wederzijdse verhoudingen. Saai zijn duels tussen Barendrecht en GVVV meestal niet. Trouwe kijkers zullen zich zeker de 2-3 overwinning van GVVV nog wel herinneren op de laatste speeldag van 2013-14. De winnende goal viel in de zesde minuut van de blessuretijd. Daarmee eindigde GVVV op basis van een beter doelsaldo op de eerste plaats. Een week later griste Spakenburg in de beslissingswedstrijd in Volendam (2-1) de titel weg voor de neus van de Veenendalers.

 

Spakenburg en de Koninklijke HFC hebben nog maar een korte historie in competitieverband. Het gaat om het seizoen 2016-2017, het startjaar van de Tweede divisie. Al snel daarin kwamen de clubs elkaar tegen en beiden zullen zich de wedstrijden op hun eigen manier herinneren. Het werd in de beginfase van de competitie 5-1 voor de Haarlemmers met een absoluut kansloos Spakenburg. En ook de return later dat seizoen draaide voor de 'blauwen' uit op een teleurstelling. Spakenburg kwam in dat duel heel snel op voorsprong, maar de Koninklijke HFC pakte drie zwaarwegende punten (1-2) in de strijd tegen degradatie en eindigde boven de beruchte streep op een dertiende plaats. Met Spakenburg liep het beroerder af. Het werd nacompetitie spelen om in de Tweede divisie te blijven en de afloop daarvan is bekend. Na Hercules omzeild te hebben (2-1 en 4-2) strandde Spakenburg op Rijnsburgse Boys (2-1 en 2-3) en was op dat moment 2016-17 tot rampseizoen verklaard. Maar Spakenburg keerde per kerende post weer terug in de Tweede divisie en dus staan beide clubs weer tegenover elkaar.

 

Spakenburg en de Koninklijke HFC zijn op dit moment subtoppers in de Tweede divisie en willen die positie wel vasthouden. Dan is winst geboden. John de Wolf moet mogelijk puzzelen nu behalve Philip Ties (gebroken sleutelbeen) ook Argjend Selimi (hersenschudding tegen Excelsior Maassluis) niet inzetbaar is. Maar Spakenburg heeft keuze zat uit zijn spitsenarsenaal en Olaf van der Sande zal de aanvalslinie wel leiden. Bij de Koninklijke HFC is Khalid Tamine (ex Jong Almere) de man om op te letten. De spits staat op zes treffers, een vastigheidje voor Gertjan Tamerus. De Koninklijke HFC is de oudste voetbalclub van het land, al is de originele akte van oprichting uit de archieven verdwenen. Maar 1879 geldt als geboortejaar. In 1959, als 80-jarige dus, kreeg HFC het predicaat 'Koninklijk'.

 

De resultaten voor VVOG schieten op en neer, maar de balans voor de Harderwijkers is voorlopig nog wel positief met vier overwinningen en drie nederlagen. Winnen van mindere goden (Eemdijk, FC Lisse en Achilles '29) is de formatie van Hennie ín 't Hof wel toevertrouwd. Lastiger wordt het wanneer ploegen met een 'dikke nek' de tegenstander zijn, met de 6-1 nederlaag bij Noordwijk als extreem voorbeeld. Nu hoeft geen ploeg zich te schamen om van de ontketend spelende Noordwijkers te verliezen, maar binnen een half uur aankijken tegen een 4-0 is er niet minder pijnlijk om. VVOG ontvangt Quick Boys, medekoploper van de Derde divisie. Na twee gelijke spelen tegen ODIN '59 (1-1) en Hoek (3-3) pakten de Katwijkers de draad van winnen (3-0 tegen FC Lisse) weer op. Daarmee blijft de ploeg van Erik Assink in punten keurig in de pas bij Noordwijk.

 

De laatste twee seizoenen viel er VVOG wat te vieren op Nieuw-Zuid. Maar op eigen veld was er in de Derde divisie voor de Harderwijkers tegen Quick Boys geen eer weggelegd (twee nederlagen).
Foto: Orange Pictures

 

De voorgaande uitslagen tussen beide clubs in de Derde divisie zijn tegendraads. VVOG won twee keer op Nieuw-Zuid (1-5 en 1-2). Quick Boys pakte op de Strokel drie punten (2-3 en 0-1). Zegt het op voorhand iets over de komende uitslag? De vraag stellen is hem beantwoorden.

 

Het zat er aan te komen, Urk bovenaan in de hoofdklasse. Maar het is al weer even geleden - voor sommige Urk-supporters voelt het mogelijk wel als de dag van gisteren - dat de Urkers voor de troepen uitliepen. Na in 1996 al een keer deelgenomen te hebben (toen nog als eersteklasser) deed Urk in 2000 opnieuw een gooi naar de landstitel. Urk was de eerste keer nog een decorstuk, maar in de tweede variant (als hoofdklasser) deed Urk serieus mee in de kampioenscompetitie door twee keer Spakenburg te kloppen. Alleen Katwijk was twee keer te sterk (3-4 en 3-0), maar Katwijkers die er getuige van zijn geweest hebben de eerste helft van de afsluitende en beslissende wedstrijd uit het geheugen gewist. Urk speelde Katwijk op de eigen Krom van de mat maar vergat dat overwicht in doelpunten te vertalen. Urk deed dat toen met allemaal Urkers in de hoofdmacht en dat beleid staat nog steeds kaarsrecht overeind: Urk-1 zijn Urkers, punt.

 

Beeld uit de laatste Urk - Berkum (1-0): Urk-verdediger Bennie Dunnink zet veel middelen in om Berkum-spits Johnsen Bacuna in bedwang te houden. 
Foto: Rainer Frölich

 

Op bezoek aan de Vormtweg komt Berkum. De Zwollenaren hebben iets met het fenomeen nacompetitie. Ook afgelopen seizoen deed Berkum er weer een gooi naar om een stap vooruit te komen. SteDoCo trad op als spelbreker. Berkum startte goed met een 1-2 overwinning in Hoornaar. Maar StedeCo had in de return na negentig minuten ook een 1-2 voorsprong te m palen. De verlenging bracht geen verschil (2-3) en dus moesten stafschoppen de beslissing. SteDoCo had de zenuwen het best in bedwang (7-8). Berkum van dit moment is de model-middenmoter in de hoofdklasse B, twee maal winst, twee maal gelijk en twee maal verlies. Het doelsaldo (9-9) past perfect daarbij.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Barendrecht - GVVV
Spakenburg - Koninklijke HFC
VVOG - Quick Boys
Urk - Berkum