Nieuws

ONS Sneek legt het af tegen ODIN '59

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

27 augustus 2017

SNEEK - Beide teams wisten vooraf wat er op het spel stond: van elkaar winnen. Beide trainers maken zich geen illusies om in aanmerking te komen voor het linker rijtje. ONS Sneek en ODIN '59 waren aan elkaar gewaagd, maar na negentig minuten voetbal reisde ODIN '59 met een positief gevoel richting Heemskerk.

Beide goalies zagen enkele hachelijke momenten voor hun doel, maar hoefden zelden in actie te komen. Op het vooraf al veel besproken bijveld werd tweemaal een verdedigingsfout van ONS Sneek afgestraft en werden de o zo gewenste drie punten dankbaar door ODIN '59 in ontvangst genomen. Grote kansen waren er niet te noteren. Vlak voor en direct na rust werd de wedstrijd in feite beslist. En dat kwam aan als een mokerslag aan op een uithoek van het Zuidersportpark en daarmee verdween ook het broze zelfvertrouwen aan Sneker kant. Het gebrek aan scorend vermogen werd met het verstrijken van de tweede helft duidelijk zichtbaar. Daar is voor de TC van ONS Sneek nog veel werk te verrichten.

 

Maar de TC heeft nog een andere klus te klaren. Hoofd TC Joan van der Veen is helemaal klaar met het gekissebis met de gemeente Sudwest Fryslân inzake het door de KNVB afgekeurde hoofdveld. Op de clubwebsite heeft hij de knuppel in het hoenderhok gegooid. In zijn column 'Geen veld, geen fusie' wordt kool noch geit gespaard. De broedende kip in de vorm van de samemwerkingscommissie binnen ONS Sneek voelt zich behoorlijk in de wiek geschoten. Maar is daar zelf ook debet aan. Over het fusieproces is men tot nu toe veel te vaag geweest. Een kip broedt geen twee jaar, of de haan heeft zijn werk niet goed gedaan. Er had veel meer druk van deze commissie richting gemeente moeten zijn dat het vervangen van de afgetrapte kunstgrasmat buiten de fusiebesprekingen om had moeten gaan.

 

Jim Hulleman scoorde vlak voor rust het openingsdoelpunt.

 

ONS Sneek voorzitter Klaas Uil laat in het midden of dat zo is maar is wel van mening dat de veiligheid van de spelers gewaarborgd moet zijn. "Onze prioriteit gaat uit naar ons veld. Want daar gaat het om veiligheid van mijn eigen leden, van de gasten en het arbitrale trio. De tweede prio blijft natuurlijk staan, dat is de opdracht van de algemene ledenvergadering dat wij nog steeds de samenwerkingsvorm blijven onderzoeken. Dit gaat nog steeds goed. Is er wat te melden dan doen we dat in een ledenvergadering."
Voorzitter Uil vindt niet dat er momenteel met vuur gespeeld wordt met betrekking tot een eventuele samenwerking met SWZ Boso Sneek. Hij heeft nog steeds de regie in handen. "Heel veel mensen, heel veel gedachten, zeg ik altijd. In dit geval heeft Joan een bepaalde gedachte, nou dat kan en mag. Wij zijn een democratische club. Mensen mogen hun mening uiten maar je hoeft niet altijd met die mening akkoord te zijn."

 

Ook Uil is nu van mening dat er echt haast geboden is met het vervangen c.q. oplappen van de kunstgrasmat. En daar ligt nu juist de crux met sportwethouder Stoker die verklaarde dat hij evenveel waarde hecht aan een vijfdeklasser als aan ONS. Uil is daar zichtbaar gepikeerd over. "Wij beoefenen geen amateurvoetbal meer, dit is hier semi-profvoetbal. Ik heb enorm veel respect voor dorpclubs maar als je ons gaat vergelijken met een tweede- tot een vijfdeklasser dan weet je niet wat voetballen op derdedivisieniveau inhoudt. We dragen meer dan een ton aan belastinggeld af, mogen wij dan ook eens een keer iets terug verwachten. De opstal is van de club zelf en is op en top, nu nog een goede grasmat."

 

Dat er snel opening van zaken gedaan moet worden wordt langs de lijn ook steeds duidelijker. Het gemor over de samenwerking met SWZ Boso Sneek neemt met de week toe. Werk aan de winkel voor de sportwethouder die verklaarde 'not amused' te zijn over de column en alzo ook voor de samenwerkingscommissie. Zo niet dan gaat de kans verloren op Top Voetbal Sneek. Leg eens uit of laat eens wat zien wat de gemeente met de pot van vijf miljoen van plan is. Klein rekensommetje, hoeveel is 2% van 5.000.000? Daar heb je een perfecte toplaag voor. Kan mooi ingewijd worden tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Twente. Dan hoeft er ook geen pastoor aan te pas te komen.

 

Dankzij een zwaar bevochten zege bij DFS in Opheusden zat ONS Sneek zaterdagavond in de koker van de KNVB-beker. Deze wedstrijd zat duidelijk nog in de benen van vooral de jonkies in de ploeg van Chris de Wagt. "Wij waren vandaag krachteloos in de zin van geen energie hebben om het de tegenstander heel moeilijk te maken. We waren niet ideeënloos, maar niet fit genoeg. Dat is iets anders. Woensdagavond hebben we twee spelers opgesteld die tot nu toe nog maar twintig minuten hadden gevoetbald. Omdat er veel geroutineerden geblesseerd zijn. En met die jonge jongens moet je krachten opbouwen en die zijn nu nog niet zover om twee zware wedstrijden in een week te spelen."

 

Chris de Wagt, de trainer van ONS Sneek: "We hadden vandag geen energie om het de tegenstander moeilijk te maken."

 

Met die jonge jongens bedoelde De Wagt de eigen kweek van de jeugdopleiding binnen ONS Sneek. Maar liefst vier daarvan stonden op het opstellingsformulier. Drie daarvan stonden binnen de lijnen: Tim Oosterbaan, Tom Arissen en Jan Dommerholt. Maar Oosterbaan en Dommerholt moesten na rust met fysieke klachten naar de kant. In de eerste helft kreeg Frits Dantuma last van een opspelende hamstring. De vervangers Ale de Boer en Iloba Achuna hebben amper een week training achter de rug. Dat had De Wagt allemaal als excuus kunnen gebruiken, maar dat deed 'ie niet. "In eerste instantie waren we gelijkwaardig, maar na de ingelaste drinkpauze werd het bij ons een stuk minder. Gingen we allemaal andere dingen doen en dat was jammer. Ontzettend dom dat die 1-0  vlak voor rust valt." De Wagt wist precies hoe het gebeurde. "Tim (Oosterbaan, red.) maakte een kleine overtreding. Wij maken ons druk om een gele kaart, vijf seconden later hebben we een corner tegen en bij die corner staat hun allerbeste kopper helemaal vrij. Dat vind ik onbegrijpelijk. Vlak na rust hetzelfde verhaal. Een vooraf gemaakte afspraak. Nu ging een verre ingooi weer richting hun kopper die wel heel gemakkelijk kon doorkoppen en viel die bal binnen. Dat is wel de kracht van hen, maar dat had wel anders gemoeten." Met die kopper doelde De Wagt op Jim Hulleman.

 

ODIN '59 speelde vanuit een gesloten organisatie en gokte op de counter. En ODIN '59-trainer Richard Plug kreeg daarmee wat hij wenste. Drie fel begeerde punten. Evenals De Wagt was ook Plug verre van tevreden over het optreden van zijn eigen ploeg. Van een goed begin wilde hij dan ook niets horen. "Ik kan niet zeggen dat het een goed begin was. We hebben geluk dat we tegen Sneek spelen in deze vorm. Wij zelf zijn nog zoekende om het gat wat Eelke de Graaf achter gelaten heeft in te vullen. Maar het mag duidelijk zijn dat ik niet tevreden ben over mijn voorwaartsen. Dat zijn allemaal jongens van een lager niveau. Ik kan ze het daarom ook niet kwalijk nemen, maar er wordt wel op dit niveau wat meer gevraagd. Ik vind wel dat we verdiend gewonnen hebben, maar we geven zelf ook twee of drie mogelijkheden weg."

 

Na 35 minuten dolde ONS Sneek-youngster Jan Dommerholt ODIN '59-verdediger Mart Willemse. Het gemis van een echte spits als Yumé Ramos was pijnlijk zichtbaar. Er dook niemand op bij de tweede paal om te scoren en om daarmee zelfvertrouwen te tanken. Ver in de extra tijd, vanwege ingelaste drinkpauze, draaide het zelfs op een grote domper uit. Hulleman mocht ongehinderd binnen koppen. Scheidsrechter Schaper gaf daarna gelijk het rustsignaal. De andere twee ONS Sneek mogelijkheden die Plug had gezien vielen in de eerste vijf minuten na rust te noteren. Eerst was het Tom Arissen die wat teveel tijd nam om effectief uit te halen. Daarna liet de ingevallen Ale de Boer nog een goede mogelijkheid liggen. De Boer is na lang blessureleed op de weg terug maar deze wedstrijd kwam duidelijk nog te vroeg voor de alleskunner. Daarmee zijn alle kansen voor ONS Sneek wel omschreven.

 

ODIN '59-trainer Richard Plug: "Ik eis geen onmogelijke dingen van mijn jongens, maar ik wil er wel alles uithalen."

 

Toen ODIN '59 direct hierna via Milo Cremers wel scoorde, na weer defensief geblunder, was de wedstrijd in feite al gespeeld. Tegen beter weten in probeerde ONS Sneek het nog wel, maar creëerde in feite geen kans meer. De meeste en grootste mogelijkheden vielen aan ODIN '59-kant te noteren. Ondanks de drie punten in de tas had coach Plug zich vooral geërgerd aan het feit dat zijn aanvallers veel te nonchalant met die kansen omsprongen. "In de eindfase hadden we gewoon drie of vier goals moeten maken. En die kwaliteit leveren we niet en dat wordt wel verwacht op dit niveau. Ik zet jongens als Thom de Vries en Ahmed al Mahdi wissel, maar als ze invallen verwacht ik wel dat ze iets laten zien. Ik eis geen onmogelijke dingen van mijn jongens maar wil er wel alles uithalen. En dat was vandaag niet het geval."

 

Evenals ONS Sneek-coach De Wagt kan ook Plug behoorlijk relativeren. "Laten we eerlijk zijn, ODIN en ook ONS zijn wel de ploegen aan de onderkant van de Derde divisie. Wij gaan hier naar toe met de gedachte dat we hier punten moeten en kunnen pakken. Zo denkt Chris er ook over. Dit zijn ploegen die in hetzelfde vaarwater zitten. We zullen geen hoogvliegers worden en moeten keihard werken om erin te blijven. Dan ben je nog afhankelijk wat die jonge elftallen brengen. Maar als die gas gaan geven ben je daar echt kansloos tegen."

 

De constatering dat er in augustus nog nooit een club gedegradeerd is, is nu nog een geruststellende gedachte. Maar feit is wel dat beide ploegen het erg lastig gaan krijgen. Daar draaien beide coaches niet omheen. 

 

Tekst: Kerst Boomsma

Foto's: Orange Pictures