Nieuws

Kozakken Boys uit, altijd lastig

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

29 september 2017

Met de komst van de Tweede divisie spelen regelmatig clubs voor de eerste keer tegen elkaar. Voorbeeld, Kozakken Boys en De Dijk. De Werkendammers zijn in de wereld van het zaterdagamateurvoetbal een gekende grootheid. In 2015 kreeg Kozakken Boys de schaal van het landskampioenschap in handen gedrukt en afgelopen seizoen prijkte in de Tweede divisie de clubnaam op de tweede plaats achter de ongenaakbare ploeg van Jong AZ.

 

Jochem Twisker, hier nog in Spakenburg-kledij.
Foto: Orange Pictures


Ook De Dijk is uitgegroeid tot een grootheid maar dan in het zondagamateurvoetbal. De club uit Amsterdam-Noord zag het levenslicht in 1999 bij de fusie van Rood Wit Amsterdam en Schellingwoude. De Dijk moest van start in de derde klasse. Na tien jaar anonimiteit begon de opmars om te beginnen met het terug promoveren naar de derde klasse. Daarna liep de weg omhoog als een rode draad door de clubgeschiedenis, met promoties in 2011, 2013, 2016 en 2017. Voor het laatste succes, in dat ene seizoen in de Derde divisie, was Jochem Twisker eindverantwoordelijk. Twisker trok daarmee zijn succesverhaal uit zijn Spakenburg-periode door. In 2014 was hij daar nog de gevierde man, want Spakenburg werd dat jaar landskampioen en ook nog algeheel landskampioen, maar kondigde eind 2015 het vertrek van Twisker aan door zijn contract niet te verlengen. Met de titel bij De Dijk zal Twisker zeker overvallen zijn door het gevoel ''zie je wel dat ik het kan''.

 

In 2016 verscheen in de media het bericht dat De Dijk binnen vijf tot tien jaar zou moeten uitgroeien tot de tweede profclub van Amsterdam. Gaat het dan niet een beetje te snel nu? Op papier heeft De Dijk een selectie die mee kan doen voor de hoofdprijs en heeft de club uit Schellingwoude het winnende lot in handen dan gaat de deur naar de Eerste divisie open. Het namenlijstje langslopend kom je onder meer de ex-profs Jeroen Verhoeven (doelman) en Jack Tuyp (aanvaller) tegen, verder veel voetballers die elders op een hoog zo niet het hoogste amateurplatform actief zijn geweest. Kozakken Boys kondigde op de eigen website het duel met De Dijk aan als volgende krachtmeting. Dat zal het zeker worden, maar ook voor de bezoekers. Kozakken Boys uit, altijd lastig. Onfeilbaar zijn de Amsterdammers zeker niet, want ze verloren al van de Koninklijke HFC (1-3) en GVVV (3-0). Het kan ook de positieve kant op, zoals De Dijk aantoonde met een 6-1 overwinning op Achilles '29.

 

Kozakken Boys loopt twee punten achter op de komende tegenstander. De ploeg van Danny Buijs verloor twee keer uiterst ongelukkig. Tot aan de 1-0 van IJsselmeervogels halverwege de tweede helft, de uiteindelijk beslissende treffer, was het eenrichtingsverkeer geweest de andere kant op. En de 4-3 nederlaag bij HHC Hardenberg was na een 0-3 voorsprong iets om de haren uit het hoofd te trekken. Daar worden ook de altijd kritische supporters niet echt happy van. Als revanche volgden in de comptitie wel twee duidelijke overwinningen op De Treffers (5-0) en VVSB (0-2). En tussendoor plaatste Kozakken Boys zich ook voor de tweede ronde van de KNVB-beker door De Graafschap via strafschoppen uit het toernooi te wippen. Ook De Dijk kwam een ronde verder en lootte Ajax als 'hoofdprijs'. Raily Ignacio zal ontbreken aan Werkendam-zijde. De spits moet herstellen van een schouderblessure. Maar de selectie van Buijs is breed genoeg om dat op te vangen. Om extra publiek te trekken naar sportpark De Zwaaier is de toegangsprijs voor niet-leden verlaagd naar €5,00.

 

Uit het archief, 14 oktober 2006: Marcel Pronk de voet dwars gezet door Richard Rademaker. Spakenburg (in het oranje) won die middag op Nieuw Zuid met 1-2 van Quick Boys.
Foto: W.J. Dijkdrent

 

Quick Boys kondigt zijn thuiswedstrijd tegen Spakenburg aan als klassieker. Dan gaat het niet over de freqentie van ontmoeten, want in deze eeuw troffen beide clubs elkaar slechts vier maal in competitieverband, de laatste keer in het seizoen 2006-07. Het klassieke houdt meer verband met naam en faam. Beide clubs hebben twee sterren op het shirt als blijk van ooit de sterkste ploeg van het land te zijn geweest. Quick Boys is een club in het zaterdagamateurvoetbal die nooit degradeerde. Recentelijk misten de Katwijkers van Nieuw Zuid wel de boot naar de topklasse. Die 'fout' is inmiddels hersteld met het kampioenschap van de hoofdklasse in 2016, maar op hetzelfde moment gooide de KNVB er een nieuwe laag (Tweede divisie) bovenop.

 

Ook Spakenburg degradeerde nooit, totdat vorig seizoen het in het blauwe kamp ondenkbare toch gebeurde. Als herkanser moest Spakenburg het afleggen in de dubbelfinale met Rijnsburgse Boys (2-1 en 2-3). Aan John de Wolf de taak om dat 'weeffoutje' te gaan herstellen. Spakenburg is nog ongeslagen en hijgt in feite koploper VVOG in de nek. Quick Boys kwam wel twee keer uit aan de verkeerde kant van de score. De formatie van Jan Zoutman begon het seizoen met een 2-0 nederlaag bij Jong FC Volendam en verloor op eigen veld van met 2-3 van Jong Almere City FC. Het ambitieniveau bij beide clubs, en dan met name ook bij de supportersschare, is helder, een stapje omhoog.

 

In het kleine Hoornaar voetbalt de 'grote' club SteDoCo. In 2010 promoveerde Sterk Door Combinatie naar de eerste klasse, twee jaar later gevolgd door de opstap naar de hoofdklasse. En in 2015 was daar de promotie naar de topklasse. Dat werd een avontuur van overleven, dat afgelopen seizoen eindigde in p/d wedstrijden. Daarin moest CSV Apeldoorn (2-2 en 5-2 na verlenging) wel wijken voor SteDoCo, maar DOVO (3-0 en 0-1) bleef wel pal staan voor zijn belang. In de aanloop naar dit seizoen investeerde SteDoCo (lees: de hoofdsponsor) stevig in spelersmateriaal. Rensy Baradas en Ricardo Samoender (beiden Scheveningen) waren zeker opvallende transfers. Ander voorbeeld, Hayri Pinarci (Spakenburg, DVS '33 Ermelo), onder het motto veel lekkers komt van ver. Klap op de vuurpijl was de komst van Frans Adelaar, die samen met zijn assistent Cor Lems de kar moet gaan trekken dit seizoen. Met de ambitie mee te doen voor de hoofdprijs. De start is veelbelovend, drie gespeeld zeven punten en het zelfde aantal verliespunten als Noordwijk, dat zijn koppositie moet zien te verdedigen op sportpark Groeneweg. Beide clubs stonden nog nooit tegenover elkaar in het veld. Maar de eerste ontmoeting gaat meteen ergens om daar in het boerenland waar eigenlijk de koe de overhand heeft.

 

Iedere club heeft zijn eigen verhaal, zo ook Berkum. De vereniging is vernoemd naar het buurtschap Berkum dat pas in 1967 onder de paraplu van de gemeente Zwolle schoof. De club heeft als officiële geboortedatum 28 mei 1961. Het duurde even maar in 2005 rammelde de club voor de eerste keer aan de poort van de hoofdklasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal, maar deelname aan de nacompetitie was het eindstation. Een jaar later haalde Berkum opnieuw de nacompetitie en volgde wel promotie. Spelen in de nacompetitie, het is zo'n beetje een handelsmerk van Berkum geworden. En daarin kan het ook de andere kant op. Het avontuur hoofdklasse duurde in eerste instantie maar één seizoen, eindigend in nacompetitie met een verloren (2-1) beslissingswedstrijd met Staphorst. Maar omdat het zo leuk was, meteen het jaar daarop weer omhoog via de nacompetitie. Deze keer bleef Berkum tegen LRC (Leerdam) aan de goede kant van de score (1-3).
 

De kampioensploeg van Berkum seizoen 2016-17.
Foto: Rainer Fröhlich

 

In de zes jaar hoofdklasse mocht Berkum in 2012 - de periodekampioen eindigde als achtste op de ranglijst - een gooi doen naar de topklasse. In de halve finale was Ter Leede een brug te ver (1-2 en 4-3). In 2014 gingen de sportieve ambities ten onder met de degradatie, maar de geschiedenis herhaalde zich. In 2015 voor de (kwestie van tellen) zesde keer nacompetitie, maar gooide weer Staphorst (4-0) de deur dicht. In 2016, het verhaal wordt eentonig, eindigde Berkum in punten gelijk bovenaan met SDVB, maar verloor met 0-1 de beslissingswedstrijd. Gedesillusioneerd faalde Berkum daarna ook in de nacompetitie. Het enige medicijn daartegen is kampioen worden, waar Berkum afgelopen seizoen dan eindelijk in slaagde.
 

De ploeg van Arno Hoekstra, begonnen aan zijn tweede seizoen bij Berkum, is na vier speelronden ongeslagen. Nog steeds maken de gebroeders Chris en Marc van der Meulen deel uit van de selectie. Beiden zijn hun club altijd trouw gebleven, behoudens een kort uitstapje naar FC Zwolle (nu PEC Zwolle). Chris (33) is begonnen aan zijn zestiende jaar in de selectie, broer Marc (5 jaar jonger) komt aan dertien seizoenen. Chris van der Meulen eindigt altijd hoog op de topscorerslijst en heeft ook dit seizoen al weer vier treffers op zijn naam staan.
 

Berkum ontvangt CSV Apeldoorn. De uitslagen voor het team van Jürgen Schefczyk springen op en neer. De nederlagen tegen Zuidvogels (4-1) en Ajax (2-6) schoten fors door in de min. De 0-5 winst bij NSC Nijkerk leverde de rood-gelen de eerste driepunter op.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Kozakken Boys - De Dijk

Quick Boys - Spakenburg

SteDoCo - Noordwijk

Berkum - CSV Apeldoorn