Nieuws

Achilles '29, een club in problemen

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

3 november 2017

Een primeur bij Voetbal op Zaterdag. Komende zaterdagmiddag neemt een verslaggever van de onafhankelijke website (sinds augustus 2003 in de lucht) plaats op de tribune van sportpark De Heikant. Doel is een uitgebreid verslag van de onvervalste derby tussen de traditionele zondagclubs Achilles '29 en De Treffers. Om tegemoet te komen aan de programmering van FOX (wedstrijd live op TV) vindt de 'burenruzie' op zaterdag plaats. Makkelijke redactionele keuze voor VOZ dus.

 

In het seizoen 2012-13 stond de Groesbeekse derby voor het laatst op de rol. Uitslagen toen De Treffers - Achilles '29 1-4 en Achilles '29 - De Treffers 2-3. Achilles '29 werd dat jaar landskampioen zondag maar miste de algehele landstitel door toedoen van Katwijk (0-0 en 0-3). De zondagkampioen maakte wel gebruik van het aanbod van de KNVB om op experimentele basis te gaan spelen in de Eerste divisie. Katwijk waagde die stap niet. Achilles '29 rekende zich vooraf rijk, maar is alleen een ervaring rijker geworden. Financieel werd het geen succes. Al was het dan kunstmatig, de KNVB vond het prachtig dat er een club was gepromoveerd, maar liet verder Achilles '29 aan zijn lot over. En terugkijkend bestaat dat lot uit rode cijfers. Exacte bedragen komen nooit naar buiten maar het gaat wel over een 'miljoenenschuld'. Mede daarom hebben veel clubs in de huidige Tweede divisie absoluut geen trek om op een zelfde manier in de problemen te komen door nog een stapje hoger te gaan voetballen. Om die reden heeft de KNVB de verplichte promotie voor dit seizoen maar afgeblazen.

 

Achilles '29 nog in gouden tijden met de viering van het kampioenschap van 2012-13.
Foto: Orange Pictures

 

Het zure voor Achilles '29 is dat promotie naar het betaalde voetbal waarschijnlijk de enige manier is om financieel weer boven water te komen. Maar de Eerste divisie is mijlenver weg op dit moment. Achilles '29 heeft met de promotie in 2013 de selectie voor veel geld verbouwd, maar heeft diezelfde selectie toen de club afgelopen seizoen degradeerde voor een groot deel weer moeten laten afvloeien. Coach Erik Meijers, in dertien jaar volkomen vergroeid met Achilles '29, moet het zien te rooien met een relatief jong, onervaren en nog lang niet op elkaar ingespeeld team. De resultaten zijn er naar. Na een redelijke start (8 uit 4) volgden vijf nederlagen op rij. En ondanks de 2-1 overwinning op FC Lisse staat Achilles '29 wel op een p/d plek.

 

Ook De Treffers zit niet in een sterke fase. In de KNVB-beker verloor de ploeg van Anton Janssen met maar liefst 7-0 van RKC Waalwijk, de nummer laatst van de Eerste divisie. Nog gevoeliger was de 5-1 nederlaag in de competitie tegen Jong Sparta. Dat was de eerste overwinning voor de rode lantaarndrager in de Tweede divisie. De Groesbeekse derby, voor het eerst in de geschiedenis in de Tweede divisie, beleeft zaterdag zijn revival. Supporters van De Treffers gaan de twee kilometer lopen naar het veld van de buren. Een oude traditie.

 

Katwijk verloor en GVVV won op speeldag nummer tien. Daardoor keerde er bovenin in de Tweede divisie weer iets van spanning terug. Katwijk heeft nog altijd vijf verliespunten minder, maar GVVV steekt goed in zijn vel. De start (eenmaal winst en twee keer verlies) was nog even slikken, maar daarna kwamen de Veenendalers met een ongeslagen reeks (17 uit 9) op ramkoers te liggen. De ploeg van Niek Oosterlee heeft veel vaste waarden in zich, maar die moeten nog wel altijd renderen. Oosterlee heeft wat dat betreft geen klagen. Met de trainer zelf ging het even wat minder, ziekenhuisopname met een bacteriële infectie. Het is even afwachten of Oosterlee weer plaats kan nemen op de bank op een veld dat hij kent uit duizenden. In 2008 won FC Lisse met Oosterlee aan het roer drie titels op rij, hoofdklasse A, land en gehele land.

 

De huidige trainer van FC Lisse zit in zwaarder weer. Na een succesvol seizoen met promotie (via de nacompetitie) naar de Tweede divisie gaat het met de ploeg van Robbert de Ruiter sportief aanzienlijk minder. De op en neer springende prestatiecurve houdt de Lissenaren voorlopig onderin de ranglijst voorlopig. En dan helpt een nieuwe schorsing voor Martin van Eeuwijk bepaald niet. In de wedstrijd tegen Achilles '29 liep de middenvelder tegen twee gele (en dus rood) kaarten aan en in het amateurvoetbal houdt dat in de nieuwe reglementen automatisch een wedstrijd schorsing in. Eerder dit seizoen ging Van Eeuwijk al vijf wedstrijden in de 'kast' na zijn rode kaart in de openingswedstrijd. De Ruiter (welke trainer niet?) heeft Van Eeuwijk er graag bij, maar moet toch ook wel eens gek worden van de geniale middenvelder die ook altijd een enfant terrible zal blijven.

 

In 1969 streden vijf clubs in en hele competitie om het landskampioenschap zaterdagvoetbal. De beslissing moest vallen in de laatste wedstrijd tussen VVOG en Spakenburg. VVOG dat eerder met 1-0 had verloren van Spakenburg, trok in Harderwijk voor 9000 (!) toeschouwers met 2-0 aan het langste eind. met 2-0. Ries Hoeve en Hans Posthumus waren de doelpuntenmakers. Posthumus tekende later nog een profcontract bij Feyenoord. De meeste recente gezamenlijke geschiedenis dateert van het seizoen 2006-07. Op De Strokel eindige het toen in 1-1 en later won VVOG (0-2) aan de Westmaat. Maar ook dat is al weer twee generaties voetballers terug. Het gaat per slot van rekening om nu. Onder trainer Hans van Arum doet VVOG het n de Derde divisie niet verkeerd. Plek vier is voorlopig de beloning en dat past in de plannen.

 

Oudedoos foto, 16 september 2006: Op sportpark De Strokel kan Spakenburg voor rust op voorsprong komen maar Chima Onyeike weet de strafschop niet te benutten. Albert van Nijhuis bracht VVOG wel aan de leiding maar in de slotminuut pakte Spakenburg toch nog een punt (1-1 Donovan Mijnals).
Foto: Cor Koelewijn


Spakenburg heeft het niet zo expliciet uitgesproken maar het laat zich raden dat de ambities zijn gericht op snel terugkeren naar de Tweede divisie. John de Wolf, nieuwe trainer, moest beginnen met een hele nieuwe ploeg, ontsnapte in de openingswedstrijd nog aan een nederlaag bij ASWH (2-2), maar heeft in betrekkelijk korte tijd een team gesmeed met de team. De productie van doelpunten is voor tweederde van Volendamse makelij. Aanvankelijk was Bert Steltenpool (ex-Volendam) belangrijk, maar die heeft inmiddels gezelschap gekregen van Kees Tol, die zijn oude stiel van goalgetter weer lijkt te hebben opgepoetst.

Ajax heeft altijd in westen en midden van het land gespeeld. Voor het eerst trekken de Amsterdammers er op uit naar oostelijke oorden, allemaal gevat in de hoofdklasse B. De clubs die in dat deel van het land traditioneel de dienst uitmaken, hebben er een 'vreemde' concurrent bij gekregen, zo blijkt. Gek genoeg heeft Ajax het tot nu toe voornamelijk op eigen veld laten afweten dit seizoen. SC Genemuiden (1-2) en Berkum (1-2) wonnen op De Toekomst. Als nummer vier gaat Ajax op bezoek bij koploper Excelsior '31. Winnen de Rijssenaren dan pakken zij de periodetitel. Ook een gelijk spel kan volstaan, want dan moet Berkum met vijf goals verschil winnen van SC Genemuiden, willen de Zwollenaren de eerste periode winnen. Wint Ajax op De Koerbelt, dan heeft Berkum genoeg aan een overwinning in de Kop van Overijssel.
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Achilles '29 - De Treffers

FC Lisse - GVVV

VVOG - Spakenburg

Excelsior '31 - Ajax